30.08.2005., utorak

POVEĆAJTE STOPU PDV-a

Nešto je trulo u državi Danskoj….reče jedan kraljević…..hm

U današnje vrijeme skromnosti življenja (da li uopće živimo skromno kad pogledamo koliko smo se zadužili za kupovinu automobila, odlazaka na skijanje i sličnih životnih navika) ovaj naslov većini građana ove države zvuči krajnje bezobrazno.

Međutim, siva ekonomija oko nas cvate i nikako da se promjeni išta u svezi s njom (ili gotovo ništa), ma koliko se god zakonodavac "bori" s njom (bori li se uistinu, ili samo kad određeni lobi uvjetuje neke promjene?). Ne treba nabrajati u kojim sve segmentima društva ta "crna" ekonomija cvate: od zapošljavanja radnika, do proizvodnje kruha, poljoprivrede (ah to voće na tržnicama), trgovine (razni kiosci i štandovi), ribarstva i ugostiteljstva …..bolje stati.

Svi smo sretni i zadovoljni kad nam, recimo građevinar, ne izda račun (jer nam tada njegova usluga bude umanjena za iznos PDV-a). Međutim isti taj obrtnik neizdavanjem računa ima uštedu i poreza na dohodak (ili poreza na dobit ako je poduzeće), a to je najmanje 15% + prirez na dohodak ili 20% poreza na dobit. Je li itko od takvih "majstora" smanjio svoju cijenu i za pripadajuće poreze na profit? Ne vjerujem! Ovdje govorim o registriranim poduzetnicima, a ne o preraširenom korovu klasičnim "majstorima na crno" koji ne plaćanju nikakva davanja (vjerojatno su još i nezaposleni na Zavodu za zapošljavanje i dobivaju novčanu naknadu).

Reći će ljudi, ma daj bolje mi je ovako, ne platim mu PDV i svi zadovoljni. Da, u tom trenutku je to isplatljivo (je li zaista?, a garancija?), međutim ne živimo samo u tom trenutku, nego i nakon toga. A opće je poznato da što se više novaca slijeva u državnu blagajnu to su manja i davanja (lakše je sakupiti manje iznose od više pojedinaca nego velike iznose od nekolicine, slažemo li se?). Upravo je tu problem: koliko nas "malih ljudi" potkradamo državu, ili recimo blaže, izbjegavamo joj dati ono što je njeno? Kažu mnogi, pa kako neću kad su davanja velika, ne mogu tako izaći na kraj, kako ću i ja nešto zaraditi….i sl.
Vraćam se na početak…..nešto je trulo u državi Danskoj….reče jedan kraljević…..hm. A danas u istoj toj Danskoj pojedini socijalni slučajevi žive bolje neko veliki broj naših radnika, a stopa PDV-a je 25%!!! Hrane li se socijalni slučajevi i iz njihovog PDV-a, hm?…….. Razmišljam.

Pa razmišljam:
Poznata nam je praksa s povratom poreza na dohodak podnošenjem poreznih prijava za isti. Većina (iako ne svi) ima pravo na povrat tog poreza, a to pravo sve više građana koristi i tako dobije simpatičnu svoticu novca kao povrat.
Koliko bi nas željelo i povrat nekakvog iznosa PDV-a? Jako puno nas, zar ne? A to nije neostvarivo.

E pa, povećajte stopu PDV-a sa 22 na 25%.
Ali odmah i omogućite povrat jednog dijela PDV-a za sve građane u RH, koji bi bio petina od nove povećane stope ili onako običnim jezikom kumulativno bi stopa bila:
25% - 5%(petina ili 20% od stope 25%) = 20%.
Dakle povećanjem stope na 25% i istovremenim pravom na povrat 5% (na kraju godine ili možda i polugodišnje) , sadašnja stopa PDV-a s 22% smanjila bi se na 20% !!!!
A kad bi još i ova ideja zaživjela kod zakonodavca, koji bi imao veći ulaz u državnu blagajnu uz prijedlog da svi poduzetnici tada moraju biti u sustavu PDV-a, bez iznimaka, jednostavno se vidi da bi svakom od građana bio interes uzimati račune, s kojima bi imao pravo na povrat PDV-a.

Nadalje, zaključujem da bi i oni koji nisu registrirani poduzetnici bili u tom slučaju u težoj situaciji: kako će on prodavati ili obavljati neke usluge, ako ne može izdati račun, a kupac mu to traži (zbog povrata PDV-a), hm…..ne bih ovdje o garancijama i ostalim problemima kad se pojave štete ili kvarovi. Bi li siva ekonomija bila u novoj situaciji, hm?

A oni registrirani poduzetnici koji i inače trebaju izdavati račune bili bi primorani iste i izdavati, dakle njihov bi se dohodak (ili dobit) povećavao. Time bi plaćali veći porez na dohodak (ili opet dobit). A da ne bi plaćali veći porez na dohodak (uz obvezno fiksiranje doprinosa za plaće), taj isti profit smanjuju tako da radnicima isplaćuju realne plaće (tj. veće nego što prikazuju… ah taj minimalac), što dalje daje da bi radnici imali veće mogućnosti za dizanje svojih kredita i naravno veće mirovine jednoga dana. Ali ne samo to, tada bi se i vjerovnici lakše naplaćivali od dužnika (pitajmo samo samohrane majke kakve su njihovi problemi oko alimentacija).

Da pokušam izračunati koliki bi povrat PDV-a dobila prosječna četveročlana hrvatska obitelj:
Mjesečni troškovi potrošačke košarice (za mjesec srpanj) 5.905,00 kn, a uzimam da su svi troškovi opterećeni PDV-om, iznos PDV-a (po stopi 22%) je 1.064,84 kn. Pri stopi od 25% iznos PDV-a je 1.210,04 kn, a povrat (petina novog iznosa) je 242,01 kn. Na godišnjoj razini povrat PDV-a iznosi 242,01 x 12 mjeseci što daje 2.904,12 kn, što je 65% od prosječne neto plaće isplaćene u lipnju. Zgodna svotica, zar ne? A sve to bez "velikih stvari": automobili, apartmani, ljetovanja i slične "potrepštine".

- 13:13 - Komentari (2) - Isprintaj - #

< kolovoz, 2005  
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Stevens Johnson Syndrome
Stevens Johnson Syndrome Counter


Unos posta