Fellowship

Arhiva

Kontakt

My favs

11.03.2007. / Karta Piri Re'is-a

Piri Re'is1929. godine grupa povjesničara naišla je na ono što se kasnije pokazalo kao jedna od misterioznijih anomalija u kronologiji ljudskog napretka. Na komadu kože ucrtan je zemljovid područja Atlantskog oceana i dijela kopna što ga okružuje - istočna obala sjeverne i južne Amerike, sjeverozapadna obala Afrike te sjeverna obalu Antarktike - nevjerojatno precizno. Ništa ne bi bilo čudno da karta nije datirana iz doba kada ne samo da kopno Antarktike (otkrivena 1818. godine) nije bilo poznato već su i zemljopisne karte dobro poznatih područja bile nepotpune ili netočne. Zemljovid je bio djelo čovjeka po imenu Piri Re'is, a godina njegovog nastanka - 1513. Piri Re'is bio je admiral turske mornarice i uživao visok položaj - te je kao takav imao pristup carskoj knjižnici u tadašnjem Konstantinopolu. Svoj zemljovid napravio je na temelju podataka nekoliko starijih zemljovida, od kojih su neki potjecali čak iz 4 stoljeća prije Nove ere.

Iako je i preciznost obale Amerike, tek 21 godinu nakon Kolumbova otkrića, dovoljno nevjerojatna, ono što više pitanja postavlja je kopno koje se nalazi na samom dnu karte - u to vrijeme još neotkrivena područja ledenog kontinenta. Detaljna obala Antarktike, točnije područje Antarktičkog poluotoka poznatog kao poluotok Palmer i Zemlja kraljice Maud ukazuju kako su bili mapirani u vremenu kada kontinent nije bio pokriven ledom. Geološki podaci, naime, pokazuju kako je to područje pokriveno ledom već 6000 godina, te u pokušaju temporalnog usklađenog objašnjenja, sa stanja poznavanja geografije početkom 16 stoljeća ljude je lišilo ikakve logike u mogućnost izrade takvog profila obale koja se danas nalazi ispod 1500 metara dubokog leda. Dakle postavlja se pitanje koja je, nama nepoznata civilizacija imala dovoljno razvijenu tehnologiju da izradi zemljovid tog područja Antarktike i to prije 6000 godina?

Charles Hapgood, koji se podosta posvetio proučavanju izvora karte Piri Re'is-a predložio je mogućnost postojanja pomorske civilizacije davno prije nego povijest priznaje prve pojave istih, nastale u područjima Mezopotamije, Kine... Postojanje "Antarktičke civilizacije" pokušao je objasniti geološkim efektima pomicanja polova u davnoj prošlosti što Antarktiku smješta u drugačiju klimu, a njihov misteriozni nestanak pojavljivanjem ledenog doba koje ih je prekrilo i bacilo u zaborav. Bez obzira koliko su se njegove tvrdnje činile suludima čak i njegovim kolegama - karta kopna Antarktike postojala je mnogo prije nego ju je suvremeni čovjek otkrio - što ipak baca u sjenu neka naša čvrsta kronološka uvjerenja.

Naravno da je ovakvo otkriće potpirilo uvjerenja o postojanju Atlantide, kao civilizacije visokog stupnja evolucije, koji su imali dovoljno znanja i potrebne tehnologije za takvo precizno mapiranje, no kako se na karti Piri Re'is-a ne nalazi nikakvo ogromno otočno područje sred Atlantika, ta će teorija ipak pričekati nove dokaze.

Možda se neka znanja godinama gube ili ignoriraju, te mnogo godina poslije svojim otkrivenjem postaju anomalijska senzacija, a duboko pod ledom Antarktike čekaju ostaci jedne posve nepoznate civilizacije?






Copyright © 2005-2009 Azzul S'phyre