Fellowship

Arhiva

Kontakt

My favs

22.01.2007. / Aie aie aie aie aie aie Puerto Rico
(Chupacabra)

1975. Puerto Rico - nekoliko životinja na jednoj farmi pronađeno je sa neobičnim rupičastim ranama na vratu - no nijedna životinja naizgled nije bila pojedena - samo joj je nedostajala krv. No to nije bio jedini slučaj - životinje su na isti način bivale ubijane po cijelom otoku a najviše u Moca - velikom gradu, prema kojem su mještani legendi dali ime "Vampir od Moce". I novi mistični predator je rođen. Vijest je u lokalne novine po prvi put došla tek 1987 - nakon čega je Silverio Perez - lokalni komičar biću "sklepao" ime "Chupacabras" što je doslovno prevedeno značilo kozo-sisač.

Okolne zemlje poput Dominikanske republike, Argentine, Kolumbije i ostale južnoameričke zemlje zajedno s Meksikom i Amerikom također su imale identične slučajeve misterioznog "vampira" koji je napadao njihovu stoku, a Chupacabra je postao jedna od najpoznatijih urbanih legendi.

Za žrtve koje se pripisuju Chupacabri je utvrđeno kako osim ubodnih rana, te nedostatka krvi ima još pojedinosti koje plijene pozornost. Kod nekih su uklonjeni određeni organi poput očiju i reproduktivnih organa. "Ubodne" rane su bile dovoljno duboke da su od ulazne rane na vratu dolazile do malog mozga tako uzrokujući trenutačnu smrt napadnutoj životinji. Rane su bile takoreći savršene - na način da nisu postojale nikakve ogrebotine, ugrizi niti išta slično uokolo same rane. Kod nekih jedinki uočen je izostanak faze - rigor mortis (postmortalne ukočenosti) - te je životinja bila posve fleksibilna danima poslije smrti, a kod nekih se preostala krv nije zgrušavala jednako dugo - danima poslije smrti. Misteriozni pokolji stoke upotpunjeni su viđenjima neobične zvijeri.

Kao i ostale "kolege" iz kriptozoologije i Chupacabra je podlijegao varijacijama u svom opisu no ono što svaki od tih opisa prati je bipedalnost - biće koje hoda na dvije noge, visina od metra do metra i po, oblik glave i veličina očiju podsjećaju na opise "Greys-a" usta bez usnica, nema ušnih školjki, nosnice postoje samo kao otvori, male ruke s tri prsta s kandžama, noge koje podsjećaju na gmazove isto sa tri prsta s kandžama. Koža mu je prekrivena dlakama no unatoč tome ima mogućnost mijenjanja boje kože poput kameleona. Biće koje uistinu izgleda kao da nije s ovog planeta.

Chupacabra


Kako je jasno da se ne radi o nekakvoj izgubljenoj karici u razvoju faune na Zemlji - same špekulacije i o podrijetlu Chupacabre su razne:

Neki vjeruju kako se radi o "kućnom ljubimcu" kojeg su neki vanzemaljci zaboravili za sobom u posjeti našem planetu. Ovu priču potpiruje činjenica što su u blizini farmi, na kojoj je pronađena ubijena stoka, ljudi viđali neobična svjetla, odnosno NLO-e. Rašireno je i mišljenje kako je "bidan" Chupacabra rezultat nekog tajnog genetskog eksperimenta - ovo mišljenje je najvjerojatnije uzrokovano tezom kako su se na populaciji Puerto Rica radili eksperimenti sa "Orange agent-om" (vrlo snažnim herbicidom kojeg je američka vojska koristila u Vijetnamskom ratu) i gama zračenjem - te da je to (ne)namjerno uzrokovalo nastanak neobične životinje poput Chupacabre. Teorije idu i u krajnosti poput one koja tvrdi da se radi o putnicima iz budućnosti koji su došli kako bi nam pokazali kamo vodi sva naša današnja znanost koja se voli poigravat s prirodom.

Teorija je mnogo - no samo je jedno sigurno - životinje su ubijene na način na koji ni jedini poznati veći predator ne ubija. Ono što je ubilo te životinje ide van granica poznate faune, čemu i opis tog bića ide u korist.

Farmeri su znali neobičnog predatora uhvatiti na djelu, a ponekad i ubiti - no nažalost ni jedan se očito nije sjetio uzeti fotoaparat i uslikati nesvakidašnji ulov. Stoga, gledajući s točke u kojoj niti jedan dokaz u korist postojanju ovog bića ne postoji - a time mislim na ulovljene primjerke ili njihovi fragmenti ili na kraju krajeva barem fotografija - sve ove navedene teorije padaju u vodu ukoliko se ispostavi da se radi o nekom poremećenom ljudskom umu - koji se voli igrat boga u ime svoje sekte ili jednostavno ima morbidan smisao za humor. No u svakom slučaju, kad padne noć - priroda Puerto Rica prestaje biti sigurna.





Copyright © 2005-2009 Azzul S'phyre