Fellowship

Arhiva

Kontakt

My favs

07.12.2006. / Misteriozni šum Taos-a

Taos hum


Ponekad zvuči kao eksplozija, ponekad kao konstantno zujanje, negdje ga čuju svi, a negdje samo neki zbog specifičnog raspona frekvencije zvuka, no ono što je zajedničko svim tim zvukovima je da unatoč eliminiranju svakodnevnih zvukova koji sigurno ne stvaraju taj fenomen (poput kućanskih aparata, prometa i sl.) nikad nije pronađen niti približan uzrok njihova nastajanja.

Jedan od poznatijih takvih zvukova odnosno šumova je onaj u Taos-u, u američkoj državi New Mexico. I on kao i ostali nema poznatog uzroka, a problem nalaženja uzroka tog šuma mogao bi se pronaći u činjenici da svega 2% populacije tog gradića, koji broji oko 1400 stanovnika, može čuti taj šum. Ustanovljeno je da se radi o niskofrekventnom šumu - raspona frekvencije od 30Hz do 80Hz. Oni koji ga mogu čuti opisuju ga kao udaljeno brujanje diesel motora koje ih naprosto izluđuje, a neki zbog šuma pate od vrtoglavice, nesanice, glavobolja, pristiska u ušima, krvarenja nosa i sl. Šum ima još jednu zanimljivu karakteristiku - a ta je da je intezivniji unutar građevina nego vani na otvorenom. Unatoč korištenju čepića za uši i ostalim napravama za eliminiranje zvuka - taj šum nikako se nije mogao "neutralizirati", no ono što najviše zabrinjava ljude je to da taj šum ne zvuči nimalo prirodno.

Okupili su se vodeći znanstvenici mnogih instituta kako bi razriješili tu misteriju no uzrok nikada nije pronađen. Šum je bio "neuhvatljiv" mikrofonima i specijaliziranim antenama, te kao takav nepristupačan onima koji nisu bili u mogućnosti vlastitim ušima uhvatiti te frekvencije.

Različita objašnjenja nastajala su poradi nedostatka konkretnih dokaza - od znanstvenih: mikrovalovi, tajni komunikacijski sustav, infrazvuk kao posljedica tektonskog događaja, frekvencija elektromagnetska emisija nastala kao posljedica izgaranje meteora u višim slojevima atmosfere... do pseudoznanstvenih poput komunikacije "malih zelenih" i sl.

Taos nije izoliran slučaj - ovakav fenomen javlja se skoro svugdje u svijetu, zabilježeni su mnogi slučajevi U Australiji, Novom Zealandu, Kanadi, Engleskoj.., no mali je postotak onih koji taj zvuk mogu čuti te se cijela problematika čini daleko manjom i teže riješivom - a problem kao takav najlakše je zanemariti ili jednostavno reći kako ne postoji, no u Engleskoj i Švedskoj ovaj fenomen je došao do te razine da su formirane grupe potpore onima koji na svoju žalost imaju sposobnost da taj šum čuju.

Možda je problem u nama samima, splet organa, kolanje krvotoka, veća osjetljivost određenih receptora mozga - nekakva takva kombinacija možda kao posljedicu ima neki kvazizvuk kojeg može čuti jedino vlasnik takvog tjelesnog ustroja - što bi objasnilo neuhvatljivost šuma tehnološkim napravama, no možda bi se uzrok ovom šumu trebao tražiti dalje od "gabarita" naše divne planete, na primjer u obliku nekog pozadinskog zračenja, ili bi se možda čak trebali zapitati: "priča" li naš planet na neki njemu svojstven, možda i međuzvjezdani, način?






Copyright © 2005-2009 Azzul S'phyre