Catwoman's Agenda

27.09.2009., nedjelja

Ayurveda - znanost o životu


Napomena: osnovni izvor informacija nadopunila sam nekim osobnim saznanjima i iskustvima. Taj dodatni dio ispisan je kosim slovima u ovom uvodnom dijelu napisa, a naknadna iskustva i dodatne obavijesti uspravnim slovima.

Ovaj napis sklepan je s namjerom da vam nikada ne treba, već da se svakome nađe kao savršena amajlija za savršeno zdravlje sretan .


Ayurvedska medicina također se naziva i ayurveda. To je sistem medicine koji je potekao iz Indije prije nekoliko tisuća godina. Riječ ayurveda kombinira dvije sanskrtske riječi; "ayur" koja znači život i "veda" koja znači znanje. Na taj način, ayurveda je "znanost o životu".

Ayurveda je cjeloviti sistem liječenja kojem je cilj uravnoteženje tijela, uma i duha (stoga se naziva 'holistička medicina'). Ova ravnoteža neophodna je za postizanje dobrog zdravlja. Ayurveda pruža načine kako liječiti određene zdravstvene probleme. Glavni cilj Ayurvede je očistiti tijelo od štetnih tvari koje su uzokovale određeni zdravstveni problem. To pomaže u ponovnom ustanovljavanju ravnoteže, neophodnom za optimalno zdravlje.

Ayurveda je dugo bila glavni način liječenja u Indiji. Oko 70% populacije Indije živi u ruralnim oblastima; oko dvije trećine ruralnog stanovništva koristi ayurvedu i biljke koje se u njoj koristi da bi zadovoljili svoje zdravstvene potrebe. Osim toga, većina velikih gradova u Indija imaju ayurvedska sveučilišta i bolnice. U Indiji ima preko pola milijuna registriranih ayurvedskih liječnika i preko 2500 ayurvedskih bolnica gdje je ayurveda glavni sistem liječenja. Time se oko pola milijarde stanovništva Indije koristi isključivo ayurvedom da bi zadovoljili svoje zdravstvene potrebe. Ayurveda i njene varijacije stoljećima su se prakticirali u Pakistanu, Nepalu, Bangladeshu, Sri Lanki i Tibetu. U drugoj polovici 20-tog stoljeća ayurveda, kao način liječenja, sve se više koristi i u SAD-u i ostalim zapadnim državama. Kod nas u Hrvatskoj, u Zagrebu poznajem izvandrednu liječnicu dotične medicine, inače i doktoricu standardne, zapadnjačke medicine. Njeni savjeti i preporuke za izbor izvrsnih Maharishijevih ayurvedskih preparata doslovno su spasili život meni i dvjema našim mačkama.

Praktikanti ayurvede prolaze razne vrste obuke. Neki prvo studiraju zapadnu medicinu, a zatim i ayurvedu. Neki su najprije obrazovani u prirodnoj medicini, te zatim studiraju ayurvedu. Mnogo ljudi sa zapada studij ayurvede prošli su i prolaze u Indiji. Studij ayurvede traje 6 godina, magisterij 4, doktorat 2 - saznala sam iz emisije o ayurvedi Na rubu znanosti

Razlika između ayurvede i zapadne medicine je što ayurveda cjelovito prilazi zdravstvenim problemima, pokušavajući riješiti sam uzrok bolesti, dok zapadna medicina liječi samo simptome bolesti. Zanimljivo je što jedan debalans u organizmu može uzokovati niz zapadnoj medicini potpuno neshvatljivo povezanih simptoma u vidu vrlo različitih bolesti, konkretno jedan preparat ( rasajana – regenerira i detoksicira ) može povoljno djelovati i na smanjenu funkciju šitinjače, ispadanje kose ( ok, tu vezu kuži i zapadna medicina ), išijas, alergije, zacjeljivanje kroničnih povreda, te zapadnoj medicini još uvijek enigmatičan sindrom kroničnog umora, s dodatno komplicirajućim začudnim karakteristikama.

Ayurveda se u svojem tretiranju bolesti oslanja na mnoge biljke koje rastu po cijeloj Indiji i čija se upotreba pokazala korisnom za mnoge bolesti tijekom stoljeća. Prema podacima svjetske zdravstve organizacije - preko 80% svjetske populacije oslanja se na ljekovito bilje radi svojih zdravstvenih potreba. Zapadna medicina koristi se raznim sintetičkim lijekovima za uklanjanje simptoma bolesti. Iako ovi proizvodi često nose rizik neugodnih nuspojava, oni su se pokazali neophodnima i korisnima kod mnogih bolesti i u mnogim slučajevima nemaju odgovarajuću zamjenu u biljnim proizvodima. Npr. jaki antibiotici za septične upale, protuotrovi ili sredstva za ubijanje nekih parazita. Ipak, najnovija znanstvena ispitivanja potkrepljuju ljekovitu vrijednost biljaka koje se koriste u ayurvedi. ali i u prirodnoj medicini po cijelom svijetu, te koje sve više nalaze primjenu u tretiranju raznih zdravstvenih problema, osobito onih kroničnih.



Neka iskustva


Do ove godine tri prošla hladna razdoblja godine ( kasna jesen, zima, rano proljeće – dakle 6 mjeseci u godini ) patila sam od drhtavice, koje su me toliko iscrpljivale, da nisam mogla hodati uz stepenice ili čak držati žlicu, koliko sam se znala osjećati umorno. Cijela ta tri šestomjesečna perioda provela sam ležeći na kauču tijekom dana, noću jasno – spavajući u krevetu. Ništa nisam mogla obavljati od kućanskih poslova, osim malo nahraniti mačke i dati im lijekove. Prvu godinu mislila sam – gripa, i tako jela med, uzimala propolis, pa je bilo malo bolje, malo gore .. pa sam mislila – živci ... treba mi psihičkog odmora ...Čim je zatoplilo, drhtavice su nestale i topli period godine provela sam u daleko normalnijem stanju, no – daleko od onog istinski normalnog. Slijedeće zime – ista priča .... istrpim to nekako, te na ljeto odem provjeriti krvnu sliku, misleći da nije neka leukemija ili što ... samo jaka anemija. Treće zime ... pijem redovito tablete nadomjesnog Fe ... i opet se tresem. Liječnici poima nemaju – sindrom kroničnog umora ? Obično traje 6 mjeseci i ne ponavlja se, nema veze s godišnjim periodima. Shvatim da se dodatno jako tresem ako okusim nešto kiselo i to me navede na pomisao o ayuvedi, jer prisjetih se kako okusi mogu jako utjecati na de / balans organizma, te se odlučim posjetiti ayuvedsku liječnicu ... naravno – kada je zatoplilo ... Dalje ne smijem ništa pisati da se ne ureknem.

Moja prijateljica s dijagnosticiranom rakom dojke, te neuspješnim liječenjem operacijama i zračenjem, otišla je u Indiju na savjetovanje s njihovim ayurvedskim stručnjakom, dr. Raom. Dao joj je nekoliko preparata koje je morala uzimati oralno, jedan od njih bio je neka jezivo gorka mast ( probla sam taj užas ) – i, nakon par mjeseci terapije, kvržica na već prethodno amputiranom dijelu grudnog koša potpuno se otopila. Prije te terapije prijateljica je bila na Breussovoj terapiji gladovanjem. 70 dana pila je samo određene čajeve i malo soka od mrkve, cikle i još nečeg ( može se kupiti kao Breussov sok ) – stanje bubrega i jetre nakon toga bilo je savršeno, no dotična kvržica otopila se tek malo po rubovima .... a ayuvedski preparati bez gladovanja otopili su je potpuno. ( !!! )

Nažalost, stresovi izazivaju recidive ovog teškog oboljenja, i kada se to ponovilo, prijateljica više nije imala želje opet jesti te gorke ayurvedske masti, već je krenula na terapiju kapsulama s ekstraktom hrskavice morskog psa ( a inače je bila dugogodišnja vegeterijanka ), i to ju je upropastilo. Pa se na koncu ipak odlučila za kemoterapiju ( a pet godina je bježala od nje, znajući da bi joj to uništilo ionako lošu, anemičnu krvnu sliku ) , što ju je na kraju odvelo na drugi svijet.

Ovime ne tvrdim da je kemoterapija ( uvijek ) letalna - naprotiv, npr. moj bratić s karcinomom crijeva uspješno se izliječio standardnim postupkom operacije, zračenja i kemoterapije, ali - on je imao prije toga besprijekornu krvnu sliku, te nije bolovao od dodatnih bolesti. Uz to mu je sestra onkologinja, pa je ipak na vrijeme dobio preciznu dijagnozu, te kvalitetan tretman i terapiju, što nemaju svi pacijenti sreće. ( Prije toga ga je liječnica opće prakse zavlačila, usprkos očigledno čudim simptomima, te da nije imao ovu "žnoru" - teško da bi se na koncu izvukao. ) Očito prilikom izbora načina liječenja treba uzeti u obzir opće stanje organizma, te njegove specifičnosti - dakle svakom pacijentu pristupati individualno i holistički.

Sve su to okolnosti "čitljive" iz natalne karte, o čemu sam pisala ranije. Tako je i moja rano preminula prijateljica imala indiciran kratak život. ( Slučajno sam taj aspekt planeta proučila u yjotishu, te vidjela u njenoj natalnoj karti, no – naravno da sam šutjela, jer niti da sam stručnjak ne bih tako što kome rekla, a kamoli kao slučajno malo informirani neznalica.) Relativno lako je izliječiti neku, pa i tešku bolest, ako imate u kući bolesti samo jedan planet koji ju indicira, no – ako ih imate tri ( kao ja ) ili četiri ( kao dotična moja prijateljica ... zanimljivo je da je ona imala iste te tri kao ja, te i tu četvrtu koja indicira karcinom ) – onda su šanse proporcionalno manje, no ... uvijek je tu obavezno prisutan i faktor volje, te pozitivnog, proaktivnog stava da se mijenjamo, čime direktno kreiramo nov model "sudbine". sretan

Konkretno – prije bolesti moj bratić bio je tipična "svačija budala" – svima je ugađao, čineći i ono što mu je muka, te istovremeno gutao knedle, što ga je u biti i dovelo do bolesti. No – dotični " račić " ( kako ga je on zvao ) osvijestio ga je da takav način ponašanja ni malo nije inteligentan. Od tada on svakom lijepo kaže kada mu se nešto ne da , ne može ili nije raspoložen. Čovjek ( napokon ) živi svoj život. yes Trebalo mu je 55 godina da se prisjeti tog znanja – dakle, nikad nije kasno. sretan



Dodatne obavijesti


Ova stranica je izvrstan izvor dodatnih informacija, koji uz ostalo, nudi mogućnost zanimljivog testiranja za utvrđivanje osobne tjelesne konstitucije, te proučavanje preventivnih mjera za očuvanje ravnoteže svog specifičnog organizma.

Usput rečeno, tu ćete vidjeti reklamu za preparat Citrofit. To je izvrstan prirodan antibiotik, na koji bakterije ne mogu postati otporne, spašava me tijekom akutih stanja kronične upale mjehura, inače bi me standardni antibiotici odavno ubili. Dotični Citrofit takođe je aktivan i protiv virusa i gljivica , pa kada uzrok neke infekcije nije poznat – to je najpouzdanije sredstvo, isto kao i propolis. Zbog tog svog "širokoubilačkog" spektra djelovanja može služiti i kao prirodni dezinficijens. Ako se odlučite za kupovinu i oralnu upotrebu Citrofita, svakako naručite i kapsule, ako ne podnosite izrazito gorak okus. Tako ćete taj gorak ekstrakt grejpove koštice nakapati u kapsulu i popiti bez traume.

Ostale preparate nisam probala, no moguće da su isto tako kvalitetni, obzirom da potječu od iste tvrtke. Plaća se unaprijed, ali nikad nema problema.

Zanimljivo je pročitati ove detalje , ovdje možete vidjeti koje vježbe odgovaraju vašoj tjelesnoj konstituciji, te važnost uspostave prirodnog bioritma, a ovdje neka opća ayurvedska pravila prehrane, iako postoje i specifična, obzirom na disbalans dosha. Tada se već radi o tzv. dijetama za povratak ravnoteže organizma.

Na ovoj stranici možete se informirati o nekim teoretskim i duhovnim osnovama ayurvede kao znanosti o životu.



P.S. Tko se nije potpisao na peticiju o udžbenicima, molim ga da nam se pridruži ( link na izvorni blog istaknut je s desne strane ).

Na blogu Istina o kemoterapiji izašao je novi napis, vrlo zanimljiv.




- 22:20 - Mijau / frrr / khhh ... (21) - tac-trac - hop!

24.09.2009., četvrtak

Pranajama - tehnika relaksirajućeg disanja


Radi se o vrlo jednostavnoj vježbici koja nam može poslužiti ili kao uvod u meditaciju, ili neovisno o njoj kao sredstvo ubrzanog i učinkovitog mentalnog i tjelesnog odmaranja. Koristiti se može neograničeno puta dnevno, po par ili desetak minuta, što određujemo prema osjećaju ugode, tj. trenutnom stanju organizma.

Način izvedbe :

1. sjednemo na udobno mjesto, uspravno držeći kralježnicu, a noge držimo jednu uz drugu, sa stopalima na podu.

2. palac desne ruke stavimo na desnu nosnicu, srednje prste lagano podignemo prema čelu....udahnemo uobičajeno, stisnemo palcem desnu nosnicu i izdahnemo na lijevu

3. cijelo vrijeme palac drži desnu nosnicu zatvorenu, pa tako udahnemo na lijevu

4. sada napršnjakom desne ruke zatvorimo lijevu nosnicu, pa izdahnemo na desnu... i opet na nju udahnemo i tako ponavljamo postupak - dakle opet palcem desne ruke zatvorim desnu nosnicu i izdahnemo na lijevu ... itd.

Ova vježba disanja dovodi više kisika u mozak, balansira fine energije, te tako osvježava i okrepljuje duh, a odmara tijelo cool .

Tijekom vremena, provodeći ovu praksu možete uvesti jedan dodatak : zadržavanje daha nakon izdaha i nakon udaha, prema osjećaju ugode, odnosno pragu izdržljivosti... čim vam više ne odgovara biti bez zraka, odmah udahnete, odnosno izdahnete, ovisno u kojoj ste fazi zadržavanja daha.

U tim trenucima zadržavanja daha možda ćete osjetiti neki lagani svjetlosni „klik“ u predjelu između očiju ili općenito u glavi... e, to vam je tren kada „transcendirate“ sretan.

Napominjem kako se radi o vrlo individualnom doživljaju, možda to netko neće doživjeti kao „lagani svjetlosni klik“ , nego nekako drugačije... pišem iz svog iskustva, a ona variraju od osobe do osobe ...rolleyes

Možda će se netko nakon ove vježbice osjećati malo ošamućeno zujo - to je normalo i brzo prođe ( znači da je bilo puno stresa u igri ) , treba ostati sjediti i odmarati dok se stanje ne izbistri.

Stoga je najbolje prići vježbi postupno, znači kraćim trajanjem, a zadržavati dah prakticirajte tek nakon nekoliko tjedana osnovne forme vježbe. Duljinu zadržavanja daha isto tako nemojte forsirati i pustite organizmu da odabere što mu odgovara. Ističem to što zbog forsiranja vježbe može doći do naglog pražnjenja stresa, što zna biti vrlo neugodno, ali ne i štetno. Možete privremeno postati nervozniji nego inače ili vam može početi lagano lupati srce, a to vam ne treba. Zato - festina lente ! cool

P.S.

Molim sve posjetitelje da svojim cijenjenim potpisom na on-line peticiju kod blogerice kizzy thumbup doprinesu inicijativi za uvođenje reda i logike oko odabira udžbenika u osnovnim i srednjim školama.

Hvala najsrdačnije !!! kiss




- 22:31 - Mijau / frrr / khhh ... (15) - tac-trac - hop!

21.09.2009., ponedjeljak

Univerzalna meditacija


Naziv je za meditaciju sličnu transcendentalnoj, tj. tijekom te meditacije takođe se dolazi u stanje prekoračivanja misli i osjećaja, dakle određene mentalno-emocionalne praznine ( no duhovne punine sretan ), koja duhu omogućuje duboko, duboko odmaranje uz istovremenu vrlo jasnu i čistu budnost – tzv. stanje transcendentalne svijesti.

Inače, ta famozno stanje transcendentalne svijesti pojavljuje se i tijekom nekih nemeditativnih stanja. Ono je redovita kratkotrajna karakteristika naše svijesti na prijelazu iz budnog stanja u spavanje, iz spavanja u sanjanje i obrnuto, te tijekom prijelaza iz sna u stanje budnosti. To su oni periodi ugode prije zaspivanja ili potpunog razbuđivanja, no isto tako ponekad prisutni i tijekom potpune budnosti, kada opčinjeni nekom posebnom ugodom ili ljepotom, ushićeni, ... ostajemo bez unutarnjeg teksta. Npr. ugledavši neki prekrasan prizor, slušajući neke nama čudesno ugodne zvukove, uživajući u divnim mirisma, dodirima, pa čak i okusima. Dakle – osjetila su toliko obuzeta, da potiru misli i osjećaje ( ostaje samo doživljaj ugode ). To stanje svijesti velikim je dijelom zaslužno zašto se dobro osjećamo tijekom i nakon kvalitetne masaže, bionergetskog tretmana, poljupca neke bitne osobe, vođenja ljubavi ... ili tijekom predanog maženja kućnog ljubimca. sretan

No, spomenute situacije nije moguće namjerno isprovocirati no , već ovise o "milosti" okolnosti.

Zato su tu različite meditativne tehnike koje nam omogućuju svjesno i namjerno odabrano uživanje u blagodatima stanja transcendentalne svijesti yes .

U prethodnom napisu spomenula sam kako se TM sugerira prakticirati 2x dnevno po 10 do 20 minuta, već po preporuci učitelja, jer se tijekom te meditacije, kao i svih ostalih koje osiguravaju transcendiranje, toliko intenzivnije i učestalije omogućuje duhu bivanje u tom stanju no što je to u prethodnospomenutim uobičajenim našim stanjima spontanog transcendiranja, da nije preporučljivo odjednom iznenada meditirati iznad tih granica, jer dolazi do prevelikih i naglih promjena u živčanom sustavu, pa se mogu javiti neugodne popratne pojave namcor u vidu zbunjenosti, iziritiranosti, pospanosti, umora ... ( isto kao i kada nepripremljeni krenemo vježbati, recimo body building, pa onda tjedan dana osjećamo poslijedice upale mišića ). U iznimnim situacijama, kao što su bolest ili trudnoća ili velika mentalna preopterećenost ( pripreme za ispite ) dozvoljava se uvesti i treću meditaciju, ali obično upola kraću od one koju prakticiramo inače.

Ista pravila zadržala bih i za ovu univerzalnu meditaciju, koja bi takođe trebala imati isti efekt transcendiranja ( barem je to bilo u mom slučaju, jer sam mogla usporediti s TM-om ), no – uvijek bih radije preporučila osobnu instrukciju kvalificiranog učitelja s mogućnošću provjere ispravnosti provođenja tehnike – dakle: kompletan tečaj TM. Nažalost, kako si u današnje vrijeme mnogi ne mogu priuštiti taj izdatak ili organizirati pohađanje tog tečaja, odlučila sam podijeliti s vama iskustva vezana za ovu univerzalnu meditaciju, koja se, prema mom iskustvu, razlikuje od TM samo činjenicom da svi praktikanti dobivaju istu mantru tj. zvuk koji će im pomoći da lakše urone duh u područje tišine.

Važno je znati da duh neće tijekom cijele prakse meditativne tehnike biti u tom stanju potpune tišine i oživljene budnosti savršenog mira, već samo nekim kraćim periodima, trenucima, a većinu vremena će nas i dalje obilaziti misli ili osjećaji ili neke slike, prisjećanja ... kako kada – nekada češće, nekada rjeđe, a razlozima se ne treba opterećivati. Kvaliteta vježbe utvrđuje se rezultatima u pomaku kvalitete života. Redovitom praksom meditativnih tehnika duh postaje sve bliskiji, srodniji s tom tišinom kiss, pa su i periodi transcendiranja sve dulji, a tako i osjećaj ugodne, kristalne osvježenosti duha, ležernosti i dobrog raspoloženja nakon vježbe sretan.

Početkom i tijekom prakse moguće su i sasvim prirodne neke, nažalost, neugodne nuspojave.

Npr. vrlo je karakteristična popratna nervoza nakon početka prakse meditacije ... što zna potrajati i mjesec dana, pa ukoliko učenik nije u kontaktu s učiteljem, odustaje od vježbe, začuđen njenom kontraefektivnošću eek ... To je bio i moj slučaj, jer u našem gradu tada nije živio neki učitelja TM-a, već su povremeno dolazili ljudi iz Zagreba održati tečaj, a praktikanti su nastavljali sami s praksom, bez mogućnosti konzultacija ili provjere ispravnosti primjene tehnike, pa bi mnogi s tog razloga početničke nervoze i odustajali. Tek kada se u gradu pojavila učiteljica, počela sam redovito sudjelovati u zajedničkim meditacijama i prisustvovati dodatnim predavanjima, te tako došla do te dragocjene informacije. Nakon kratkog vremena zajedničke prakse, meditacije su u meni počele poticati vrlo smireno stanje nakon njih cool, te više nije bilo niti traga onoj početničkoj nervozi.

No, poslije 2 godine redovite prakse počelo me mučiti konstantno lupanje srca tijekom te vježbe, pa sam se požalila učiteljici. " Otrpi malo", rekla mi je: " to ti izlaze emocionalni stresovi." Otrpila sam tako duga dva mjeseca, ali zaista se isplatio, jer palpitacije su potpuno nestale, baš kako je učiteljica "predvidjela" / znala, a meditacije su ponovno postale vrlo, vrlo ugodne sretan .

Dakle – tko se odluči početi prakticirati ovu univerzalnu meditaciju, mora biti spreman na ovakve stvari, te po potrebi kontaktirati nekog učitelja meditacije ( u nedostatku boljeg izbora – mene na e-adresu ili blog ).



Kako prakticirati univerzalnu meditaciju ?


Povoljno je odabrati doba dana kada imamo mira i tišine, uvijek biti natašte, tj. planirati meditaciju prije jela - jedan period ujutro ( prije doručka ), jedan poslijepodne ( prije večere ), a ako nije moguće u oba ta perioda – uvijek je bolje jednom nego niti jednom yes ... zatim: udobno sjesti, po mogućnosti s uspravnom kralješnicom, pripremiti si neku dekicu, jer se tijekom prakse usporava metabolizam - smanjuje se broj udaha i izdaha u jedinici vremena, takođe i otkucaja srca, pada tjelesna temperatura, pa nekom može biti hladno. Zbog istog razloga preporučuje se biti natašte ili barem ne jesti 4 h prije, jer bi pun želudac loše reagirao burninmad . No, u slučaju velike gladi, smije se pojesti neko voće ( banana, jabuka ) ili par keksića i slično.

Započinjemo s meditacijom ... nastojimo prekinuti tijek misli i to povremenim nježnim ponavljanjem mantre, tj. zvuka koji odvodi duh u dublja područja tišine ... Naravno da će misli ponovno nadoći, mi ćemo im se nesvjesno prepustiti, a kada postanemo svjesni da opet nešto mislimo, osjećamo, i želimo da to prestane – mi opet tiho u mislima ponovimo / izgovorimo tu mantru.

Smisao vježba je postići stanje bez misli ili osjećaja, bez ikakve koncentracije na bilo što, čak niti na mantru, jer na nju pomislimo samo kada se spontano sjetimo, ne smijemo se prisiljavati da na nju mislimo stalno – to bi bilo štetno i onemogućilo bi nam transcendiranje bang , uranjanje u tišinu, jer bi stalno plutali na površini fokusirani na tu određenu misao ... Dakle, sve prepuštamo spontanom procesu, a interveniramo samo onda kada si osvijestimo želju da više ne želimo misliti, već želimo mir, dubinu i tišinu, pa tako opet te misli otklonimo polaganim, nježnim, spontanim zamišljanjem / ponavljanjem / izgovarenjem te mantre u sebi. Neki puta dovoljno ju je jednom pomisliti da misli odu, neki puta češće – to procjenjujemo sami, spontano, prema trenutnom osjećaju ...

Dotična mantra u unverzalnoj meditaciji glasi SO – HAM , što čak ( mislim na sanskrtu ) ima i određeno značenje – " ja sam sve " kiss . Individualne mantre u TM nemaju značenje, to su naprosto čisti zvukovi koji fino vibriraju s našim živčanim sustavom, odvodeći tako duh u polje tišine. Ova jedinstvena mantra isto fino vibrira s našim ljudskim živčanim sustavom općenito, takođe odvodeći duh u te unutarnje duboke prostore najmirnijeg stanja svijesti, tzv. polje čiste svijesti ili jedinstveno polje svih naravnih zakona.

Proces meditacije treba započeti tako da udišući pomislimo SO, a izdišući HAM ... i tako ponavljamo nježno, lagano, a kada osjetimo da nam to više ne odgovara, da nam je bepotrebno ili naporno, onda jednostavno prekinemo s "mantranjam" i osluškujemo samo vlastito disanje ... pa se dogodi da više ne osluškujemo niti disanje, već "čujemo" samo tišinu ... nema misli, nema osjećaja ... samo intenzitet praznine, budnosti, svjesnosti, ničega ... to znači da smo transcendirali sretan.

Nipošto se ne smijemo siliti na slušanje praznine, jer nam se to onda nikada neće niti desiti ... treba se prepustiti unutarnjem osjećaju, unutarnjem "vodiču" thumbup ... i to tako da krenemo s mantrom, postupno je ostavimo ... i sve dalje prepustimo spontanosti vlastitog duha.

Odluku koliko će tko dugo meditirati prepustite tom unutarnjem "vodiču"... tj. kada vam cijeli proces postane dosadan ili naporan - polagano prestanite s njim, dakle: napustite mantru, prepustite se osjećajima ili mislima koji dođu ili ne dođu ( obično još neko vrijeme ne dolaze ), te ostanite još neko vrijeme zatvorenih očiju, koliko god vam to odgovara ...Naime, nagli izlazak iz tog stanja obavezno rezultira stresom i nervozom - stoga si svakako uzmite koliko god vremena treba da se organizam spontano odluči kada će otvoriti oči. Kome odgovara, neka slobodno nakon meditacije malo prilegne i odrijema zijev... ako tko i zaspi – to je dobro, pokazuje da organizmu treba dodatan odmor, pa mu ga onda i priuštite. Zato je praktično meditirati na kauču ili krevetu, da se odmah ugodno ispružite nakon što završite s meditacijom. I dodatno pokrijete, ako bi vam bilo hladno. Taj period odmaranja traje od 5 do 15 min, a ako zaspite ... dok se ne probudite smijeh .

Poželjno je dodatno pogledati na sat netom prije nego počnete meditirati i čim prestanene s meditacijom ( samo kratko škicnite na neki satić pri ruci ), te nastavite žmiriti dok se oči same ne otvore prema vlastitim impulsima. Tako ćete saznati koliko vam je trajala meditacija. Provjerite li to više puta za redom, vjerojatno ćete otkriti kako vaš organizam ima neko svoje optimalno vrijeme, iako i ono povremeno može itekako oscilirati, ovisno o prethodno akumuliranom stresu i umoru.

O tome takođe ovisi i kvaliteta meditacije, tj. ukoliko ste sjeli u meditaciju vrlo uznemireni headbang, nemojte se čuditi da će ona biti puna misli i činit će vam se da uopće niste bili u području tišine ... No, nakon odrađenog meditativnog programa, ipak ćete osjetiti promjenu ... Jedino kada ste baš totalni početnik, onda nećete osjetiti taj kvalitativan pomak, zato u tom slučaju pokušajte krenuti s prvom meditacijom kada niste uznemireni i imate osiguranu izvanjsku gotovo savršenu tišinu. ( Ukoliko biste prvu meditaciju doživjeli u buci pneumatske bušilice s ulice ili urlanju TV- prijemnika iz susjedne prostorije – sigurno vam se ne bi svidio cijeli proces tuzan. )

Prije izvedbe možete si upaliti neku lampicu s omiljenim eteričnim uljem ili mirisne štapiće ... ako slušate relaksirajuću, ambijentalnu glazbu, onda nemojte ujedno i meditirati, već se opuštajte samo na taj način ... Iako volimo ugodne zvukove, za postizanje tišine u sebi optimalno je kada ih nema niti izvana yes .

Ukoliko vani ipak počne nešto bučiti, pokušajte ignoritati te zvukove i posvetiti se procesu, kada već budete uvježbani. Prvi puta slobodno prekinite, ukoliko ćete se osjećati ometeno, pa si nađite neki drugi, sretniji termin. Svakako obavijestite ukućane što planirate raditi, da vas slučajno ne dođu ometati tijekom meditacije ili za vrijeme odmora nakon nje. Tada bi to bilo jako, jako kontraproduktivno puknucu i zato si svakako nastojte osigurati potreban mir i slobodu, vrijeme samo za sebe.


Napominjem kako nisam nikakav učitelj meditacije, samo savjetnik za TM, diskontinuirani rolleyes dugogodišnji praktikant te tehnike, kao i TM – siddhi programa, tako da vam ovim napisom doista ne mogu jamčiti ništa službeno.

No, neslužbeno prilično uvjereno pretpostavljam kako ćete redovitim meditiranjem svakako biti sve više i više sretan,cool ,smijeh i kiss .


P.S:

Molim sve posjetitelje da svojim cijenjenim potpisom na on-line peticiju kod blogerice kizzythumbup doprinesu inicijativi za uvođenje reda i logike oko odabira udžbenika u osnovnim i srednjim školama.

Hvala najsrdačnije !!! kiss


- 04:36 - Mijau / frrr / khhh ... (24) - tac-trac - hop!

15.09.2009., utorak

Transcendentalna meditacija



Posebna zahvala : blogerici @ slatka paprika kiss , bez čije samoinicijativne srdačne sretan ponude za pomoć u snalaženju blogerskim tehnikalijama i stručne prerade grafikona u linkove thumbup, ovaj napis ne bi bio dovoljno argumentiran. yes


Posebna isprika : svim čitateljima zbog duljine napisa zijev ... razmišljala sam ga razlomiti na par dijelova, no - činilo mi se da nema smisla gubiti kontiuitet i stjecati neki dojam bez potpunijeg uvida ... zato - samo preskočite ono što vam nije bitno wave ili sve cerek ...


Transcendentalna meditacija ( TM ) je jednostavna, laka, prirodna, mentalna tehnika koja omogućuje iskustvo finijih razina procesa mišljenja, transcendiranje ( transcendere, lat. = prekoračiti ) mišljenja i ostvarenje stanja najmanjeg uznemirenja svijesti. Na taj način ono omogućava temeljito opuštanje i počinak dublji nego u najdubljem snu. Rezultat takva počinka je neutralizacija stresa i napetosti, povećanje kreativosti, inteligencije i stabilnosti.

Blagodati holističkog djelovanja vježbe TM obuhvaćaju sva područja života pojedinca i društva. Preko 400 neovisnih znanstvenih istraživanja objektivno potvrđuju subjektivno iskustvo poboljšanja kvalitete življenja praktikanata tehnike TM. Tehnika se vježba sva puta dnevno po 15-20 minuta. Da bismo je naučili, nije potrebna bilo kakva promjena u načinu života, ponašanju, vjerovanju itd. Lako se uči, tako da je i djeca od 4 godine mogu naučiti i primjenjivati.

Tu mentalnu tehniku na Zapad je donio Mahrishi Mahesh Yogi, a kako je u Americi studirao fiziku, spojio je dva naizgled nespojiva područja: drevno vedsko znanje ( koje je prema UNESCO-u kulturno naslijeđe cijelog čovječanstva ) i najnovija otkrića kvantne fizike. Naime, najrenomiraniji suvremeni stručnjaci tog znanstvenog područja dokučili su da je u osnovi svih prirodnih zakona i polja energije - jedinstveno polje ili nama znana svijest, a jedino sredstvo kojim se tamo može doći nisu nikakvi ubrzivači čestica (jer nije moguće postići tako visoke energije za "proboj" u tako suptilno, duboko područje), već naš jedinstven, još uvijek „mističan“ i neistražen mozak.

EEG pokazuje da u vrijeme vježbe (meditacije) dolazi do velikog usklađivanja moždanih valova, a ako se prakticira napredna tehnika, to usklađenje iznosi 80-90% (što znači da je to ujedno i postotak aktiviranog kapaciteta mozga). Neka istraživanja pokazuju na porast inteligencije praktikanata nakon 2 godine redovite vježbe (10-20 min 2x dnevno) za 5-25 jedinica QI.

tm4



Djelovanje TM je sveobuhvatno i nije ograničeno samo na neke vidove osobe ili društva. Dobrobiti od ove vježba mogu se podijeliti u nekoliko područja :

Duh : bolje pamćenje, povećana sposobnost koncentracije , sveobuhvatan rast stvaralačke kombinatorike, te razvoj kreativnosti i drugih mentalnih sposobnosti. Ne samo razum, već i osjećajna strana osobnosti napreduje razvojem srdačnosti, tolerancije i ljubavi.

Tijelo : otklanjanje živčane napetosti, stalne pospanosti, umora i zlovolje. S tim je povezano poboljšanje i ozdravljenje kod raznih psihosomatskih bolesti, kao npr. bolesti srca i krvotoka, želučanih smetnji, dijabetesa itd.

Ponašanje: način na koji se ljudi međusobno ponašaju prirodan je izraz onoga kako se osjećaju. Razvojem jasnoće mišljenja, dobrog zdravlja i unutarnje sreće pomoću vježbe TM, prirodno se razvija sposobnost davanja, srdačanosti, ljubavi, tolerancije i razumijevanja. Rezultat su harmoničniji i ispunjeniji odnosi u osobnim i profesionalnim interakcijama.

Okolina: sveoubuhvatna istraživanja pokazala su da, kada pojednici zajednički vježbaju TM i TM-sidhi program ( napredna tehnika ) , nastaje učinak koherencije koji nije koristan samo praktikantima, već se širi kroz čitavo društvo. Taj fenomen, zvan Maharishijev učinak, neutralizira nakupljene stresove i negativnosti u kolektivnoj svijesti, te oživljava njene pozitivne tendencije. Povećana koherencija kolektivne svijesti rezultira u poboljšanju narušenog kolektivnog zdravlja čiji se simptomi protežu od kriminala i onečišćenja okoline, do nacionalnih i internacionalnih sukoba.

Što se tiče poboljšanja zdravlja, o tome najbolje svjedoči kako najveća nizozemska tvrtka za zdravstvno osiguravanje ( Het Silveren Kruiz ) daje popust praktikantima TM 30%, iako istraživanja opravdavaju 50% -no smanjenje. A što se tiče unosa energije i poticanja kreativnosti, neke japanske tvrtke su uvele TM kao dio poslovne politike poticanja zaposlenika na kvalitetnije djelovanje.

Evo nekih sasvim konkretnih podataka:

Izvješće objavljeno u vodećem znanstvenom časopisu u SAD „Psychosomatic Medicine“( krajem 80-tih godina prošlog stoljeća ) pokazuje da su osobe koje prakticiraju TM puno zdravije od prosjeka. Ovo istraživanje pokazalo je da skupina od 2000 praktikanata TM koristi upola manje zdravstvenih usluga od kontrolne skupine. U studiji 17 glavnih područja zdravlja istraživnje potvrđuje ranije nalaze da TM pomaže u prevenciji bolesti. Između ostalog utvrđeno je 87% smanjivanje bolesti srca, 55% smanjivanje tumora svih vrsta, 30% smanjivanje svih infekcionih bolesti. Praktikani TM 44% manje posjećuju liječnika i 53% manje koriste bolničko liječenje. Kod dugogodišnjih praktikanata to smanjivanje je i veće, te iznosi 74% smanjenja odlaska liječniku, te 69% umanjeno bolničko liječenje.

Nešto starije studije potvrđuju da TM dovodi do sniženja povišenog krvnog tlaka ( Psychosomatic Medicine, 1975), smanjenja razine kolesterola ( Journal of Human Stresss, 1979) i smanjenja uporabe alkohola i cigareta ( American Journal of Psychiatry, 1975 ).

U Hrvatskoj je obavljeno nekoliko preliminarnih istraživanja i objavljeno nekoliko radova o rezultatima vježbe TM. Tako je na savjetovanju u Puli 1981. prezentirano izvješće o „ Mogućnostima programa TM u prevenciji, liječenju i rehabilitaciji ovisnosti od droga, alkohola i cigareta “, te „ Mogućnosti prevencije psihosomatskih oboljenja metodom psihofozičke relaksacije tehnikom TM “.

Dr. Snježana Miškov je krajem 1992. obranila disertaciju pod naslovom „ Enodogeni evocirani potencijal u praktikanata TM-a.“ Istraživanje je provedeno na Odjelu klinike za neurologiju, psihijatriju, alkoholizam i druge ovisnosti, kliničke bolnice „ Sestre milosrdnice “ u Zagrebu. Zaključak: „ Ispitivanje je pokazalo da proces TM-a djeluje na poboljšanje kognitivnih sposobnosti u osoba koje ga primjenjuju “.

Poboljšanja su nađena i u brojnim psihološkim faktorima, kao što su smanjenje anksioznosti, depresije, nervoze, agresije, neurotičnosti te povećanje samouvjerenosti i ljubaznosti.

Naravno, postoje i mnoge druge uspješne metode opuštanja i razne meditacije ( probala sam dosta toga ), no ova je jedna od rijetkih čija je učinkovitost toliko znanstveno istražena i dokazana ( više od 550 istraživanja u više od 39 zemalja svijeta na preko 160 sveučilišta, medicinskih ustanova i laboratorija ) , podučavaju je kvalificirani učitelji, koji ujedno i provjeravaju kako svaki praktikant ponaosob meditira, što je za početnika od iznimne važnosti kao povratna informacija i sigurnost da pravilno provodi praksu.


Dio znanstvenih radova može se naći u pubilikaciji: Scientific Research on Transcendental Meditation: Collected Papers, Volume I, edited by D.W. Orme-Johnson, Ph.D., and J.T Farow, Ph.D., (Livingstonn Manor, N.Y., MERU Press: 1977). Ovaj prvi, od pet svezaka, sadrži 104 originalna izvješća o istraživanjima TM i TM sidhi programa na 727 strana. Svesci 6 i 7 su u pripremi ( vjerojatno do sada već objavljeni, op.).



TM za svijest i obrazovanje
.

Obrazovanje se danas usmjerava na znanje – davanje obavijesti učeniku /studentu i njihovo razumijevanje za uspjeh u životu. Uspjeh obrazovanje može se mjeriti stanjem u društvu. Svi problemi društva poslijedica su manjka odgovarajućeg obrazovanja.

Ono što obrazovnju treba, da bi bilo učinkovito u razvitku unutarnjeg potencijala učenika /studenta ( znalca ), jest da proširi , a ne samo da puni posudu znanja. Obrazovanje također treba razviti u studentu sposobnost vođenja uspješnog osobnog života, a istodobno podržavati interese svih ostalih članova društva.

Razvitak viših stanja svijesti jest ključ za razvitak latentnog genija u svakom studentu. Najjednostavnije, najtiše stanje ljudske svijesti u temelju procesa mišljenja je izvor sveg stvaralašva i inteligencije.



Znanstvena istraživanja


Rezultat redovitog iskustva transcendentalne svijesti je procavat unutrašnjeg genija studenta. Više od 550 znanstvenih istraživanja na ljudima koji vježbaju TM pokazalo je širok spektar dobrobiti koje uključuju:

Povećanje sređenosti djelovanja mozga
Povećanje inteligencije i stvaralaštva
Bolje pamćenje i sposobnost učenja
Poboljšanje ispitnih rezultata
Sređenije mišljenje i šire razumijevanje
Veću zrelost

U praktičnom smislu to znači da studenti lakše i brže uče i shvaćaju. Oni uživaju u učenju, te imaju bolji motiv za studij. U učionici je manje stresa, a školska okolina je skladnija i poticajnija za obrazovanje.

tm3



Naravni zakon, potvrđen suvremenom znanošću, otvara put potpunom znanju


Transcendentalna meditacija potječe iz drevne vedske tradicije znanja, koja prepoznaje transcendentalnu svijest kao najosnovne polje naravnog zakona koji podržava red i napredak u kreaciji. Za razliku od ljudskog društva, priroda savršeno upravlja univerzumom. Od najvećih galaksija do najsitnijih organizama, svaki dio prirode je u savršenom međusobnom skladu. Naravni zakon ( cjelokupnost zakona prirode ) potiče sav život u evolutivnom smjeru.

Problemi u životu pojedinca i društva su poslijedica kršenja naravnog zakona. Ako bi obrazovanje školovalo studenta da misli i djeluje spontano u skladu s naravnim zakonom, rezultat bi bio svijet bez problema. sretan

Najnaprednije teorije fizike našle su jednistveno polje svih zakona prirode, izvor sve tvari i energije u temelju svih različitih oblika i pojava u kreaciji. Fizičari su zaključili da je jedinstveno polje polje svijesti. Transcendentalna meditacija je tehnika koja svakom pojedincu otvara pristup do jednistvenog polja i do beskonačnog potencijala organizirajuće sile prirode.

Otkriće jedinstvenog polja premostilo je provaliju između drevnog i suvremenog razumijevanja krajnje zbilje. Objektivni pristup suvremene znanosti zbližio se sa subjektivnim pristupom vedske znanosti.

Uz iskustvo jedinstvenog polja putem TM i razumijevanje putem vedske znanosti da su sve grane znanja tek različiti načini njegove vlastite inteligencije, student/ učenik počinje se osjećati blizak sa svime. Taj rast samopouzdanja i samodovoljnosti stvara uravnoteženu i integriranu ličnost.

Stvaralački genij učenika / studenta cvjeta, kako se njegova svijest poistovjećuje potpuno s jedinstvenim poljem. Njegove misli su spontano pravilne, ne čini pogreške, njegovo ponašanje je spontano evolutivno; on raste kao idealan član zajednice – sposoban ispuniti svoje vlastite potrebe i istodobno doprinijeti ispunjenju potreba zajednice.

Pristupačnost tehnologije jedinstvenog polja putem TM znači da svaki učenik i student može razviti puni stvaralački potencijal i uživati potporu prirode u svom životu.

tm2



TM: sedam koraka učenja


Tehnika transcendentalne meditacije uči se vrlo lako i brzo, a podučavaju je kvalificirani učitelji. Proces učenja, tečaj tehnikeTM, obuhvaća sedam sastanaka u šest uzastopnih dana. Jednom naučena, tehnika TM vježba se samostalno uz, prema potrebi, povremenu provjeru, a može se praktcirati zajedno s ostalima upućenim u tu tehniku, čime vježba dobiva na dubini i intenzitetu, proporcionalno broju sudionika programa.

1. Uvodno predavanje: Vizija mogućnosti pomoću programa TM ( 90 minuta )
2. Pripremno predavanje: Mehanizam i izvor tehnike TM ( 90 minuta )
3. Osobni razgovor s kvalificiranim učiteljem programa TM ( 10 minuta )
4. Osobna instrukcija: Učenje tehnike ( 60 minuta)
5. Ocjena i potvrda iskustva : Potvrda pravilnosti vježbe ( 90 minuta )
6. Ocjena i potvrda iskustva: Razumijevanje mehanizma stabilizacije blagodati tehnike TM ( 90 minuta )
7. Ocjena i potvrda iskustva: Razumijevanje mehanizma razvoja viših stanja svijesti pomoću tehnike TM ( 90 minuta )

Uvodno i pripremno predavanje su slobodni, dakle besplatni, a ako se zainteresirate i odlučite na daljnje korake, trebate uplatiti neki novčani iznos. Trenutno ne raspolažem informacijom koliko to sada točno iznosi, sjećam se da nije bilo jeftino. ( Većina uplaćenog novca ide u svjetski, zatim nacionalni savez, a najmanji dio ostaje učitelju.) Moguća je obročna otplata, a postoje i popusti za osobe mlađe od 18 godina, te obiteljski popust. Osobno mogu reći da mi je ta, kao i ostale investicije vezane za naprednu tehniku neutralizaciju stresa, najbolje uložen novac u životu ikada. To znanje ne može se zaboraviti, nitko vam ga ne može niti ukrasti ili oštetiti.

Korisno je i važno znati da čak i prestankom redovite prakse ove vježbe ne dolazi do pada dostignutog nivoa, ali, naravno, nema niti daljnjeg napredovanja. Može doći i do manjih degradacija u smislu povratka nervoze, neraspoloženja ili simptoma koji su nas i prije prakse TM-a mučili, pa se tijekom prakse povukli, jer nove stresne okolnosti čine svoje ( ako taj stres ne uklanjamo redovito), no dosegnuta širina svijesti i sposobnost shvaćanja ostaju. Jasno, šteta je u nešto investirati, a onda ne koristiti redovito dobrobiti svog ulaganja.

Uvodno predavanje obično se planira četvrtkom predvečer, kako bi u petak u isto vrijeme ljudi poslušali pripremno predavanje, te donijeli odluku. Nakon toga ostaju oko desetak minuta poslije predavanja s učiteljem nasamo, zbog davanja osnovnih podataka, kako bi učitelj mogao planirati raspored za osobne instrukcije. One se obično održavaju subotom u termin zakazan dogovorom, a ocjene i potvrde iskustva nedjeljom, ponedjeljkom i utorkom u ubičajenom predvečernjem terminu ili prema tome kako većini odgovara. Ocjena iskustva dolazi od polaznika tečaja, dakle, nitko ne ocjenjuje njih, već oni iznose svoja iskustva vezana za praksu TM i svoje mišljenje o njima.



- 22:55 - Mijau / frrr / khhh ... (21) - tac-trac - hop!

09.09.2009., srijeda

Gandharvavedska glazba



U komentarima na prethodni napis bilo je više puta točno istaknuto kako se radi o dobrim preporukama za uspješnu komunikaciju, ali da ih nije uvijek jednostavno primjenjivati, jer zahtijevaju prilično strpljivosti, koncentracije, a i dobre živce. Kako bi bilo lakše slijediti dotične naputke, činiti to spontano i lako, te se općenito osjećati opuštenima, fleksibilnima, dobro naenergiziranima i navibriranima - ovaj i slijedećih par napisa govorit će o meni nekim poznatim, učinkovitim i jednostavno primjenjivim metodama za postizanje takvog duhovnog stanja ... cool sretan


Posvećeno: blogerici @ ~ Neris ~ ... najsuptilnijem, najpronicljivijem, najfokusiranijem, najposvećenijem, najmudrijem promatraču i uživatelju Prirode u meni poznatom području ove blogosfere ... sretan yes



Glazba koja nas povezuje s prirodom


Očaravajući zalazak sunca, planinska panorama ili slapovi u šumi mogu nas ispuniti oduševljenjem i uživanjem. Melodije gandharvavede zrcale to iskustvo. Ako volimo uživati u vibracijama prirode, rado ćemo slušati zvukove gandharvavedske glazbe.

Svaka od tih melodija ( zvana raga ) odražava vibracije i obrasce određenog doba dana. Ako slušamo ili sviramo melodiju tijekom tog vremenskog perioda, ona stvara prirodnu ravnotežu i harmoniju u našoj svijesti i okolini, tako da se putem određenih kvaliteta ( rasa ) svake od raga oživljavaju vrijednosti , kao što su npr. veća hrabrost, samopovjerenje, mudrost i sreća .

Gandharvavedska glazba, čist i jednostavan koherentan tijek zvuka, sposoban je unijeti sređenost u svaku situaciju. Te melodije imaju tako moćan ujedinjujuć i skladotvoran utjecaj, da mogu stvoriti ravnotežu u ozračju i neutralizirati stres. Ako se raga svira u točno vrijeme, fiziologija individualnog slušatelja i njegove okoline mogu se dovesti u jedinstvo s Prirodnim Zakonima koji vladaju životom i održavaju njegov napredak.



Povijest ove glazbe


Prije mnogo tisućljeća u Indiji veliki mudraci spoznali su u svojoj svijesti suptilne ritmove i melodije Veda, koje su čisto znanje na osnovama Prirode.
Kao dio Veda, Gandharvaveda je tradicija glazbene izvedbe koja reproducira vibracije Prirode u određena doba dana i noći.



O raga melodijama


Gandharvaveda je bazirana na melodijama zvanim raga . Svaka raga ima jedinstvenu strukturu koja kombinira fiksne elemente s beskrajnim mogućnostima varijacija, dozovljavajući glazbeniku iznijeti sve suptilne vrijednosti frekvencija u određeno doba dana. Svaka raga je zasnovana na jednoj od deset osnovnih ljestvica zvanih taat, koje označavaju note dozvoljene za dotičnu ragu.



Kako slušati rage


Znanje o tome kada svirati ili slušati koju od raga dolazi iz teorije o dobima dana. Ta teorija zasnovana je na trosatnim periodima zvanim prahare , koje korespondiraju s promjenama frekvencija Prirode tijekom dana.

Najbolje je slušati ovu glazbu u udobnom položaju : sjedeći ili ležeći, zatvorenih očiju. Čak ako nema nikog prisutnog da bi slušao, sviranje ove glazbe 24 sata dnevno u našem domu ili na radnom mjestu stvara smirujuć ugođaj koji osvježava cijelu okolinu.



Praktične dobrobiti za svakoga


Gandharvavedska glazba harmonizira našu svijest ciklusima i ritmovima Prirode. Čineći to, ona donosi u naše živote praktične dobrobiti, kultivirajući i podržavajući pozitivne kvalitete u našem umu, tijelu i okolini.

Ta glazba stvara uravnotežujuć, smirujuć utjecaj tijekom dana. Za svaki period dana možemo stvoriti podržavajuću okolinu koja ispunjava našu svjesnost određenim kvalitetama, kao što su sreća, suosjećanje, učinkovitost, smirenost, zdravlje tijela i duha, ljubav i mudrost. Tu su takođe emocionalna snaga, odmorenost, usklađenost, pomlađenost i bolje spavanje. Ti učinci opisani su u drevnim tekstovima o gahdharvavedskoj glazbi.



Biljke takođe uživaju u gandharvavedskoj glazbi


Učinci Maharishi gandharvaveda glazbe na biljke opsežno su istraživani (Tompkins i Bird, 1977., inače autori fantstične knjige "Tajni život biljaka" ). Tako je, pored ostaloga, ustanovljeno da biljke koje su izlagane svega 25 minuta zvucima rage rastu čak 20 % brže, sa 72 % više lišća od kontrolne skupine biljaka.

S druge strane, "hard-rock" glazba ima upravo suprotan učinak.

U sličnoj poredbenoj studiji koralne glazbe Johanna Sebastiana Bacha i glazbe na sitaru Ravi Shankare, biljke su jasno pokazale pozitivnije djelovanje Maharishi gandharvaveda glazbe.



Osobna iskustva


1.
Nakon vrlo velikog razočarenja u jedno prijateljstvo, bila sam doslovno opsjednuta tom situacijom isuviše dugo, a kao spas stigao je "slučajno " gandharvavedski CD s melodijom koja oživljava mudrost ( Wisdom melody ), koja mi je tada psihički najviše odgovarala. Možda je to trajalo par tjedana, možda malo više - no prestala sam misliti o toj situaciji, a i dotičnu osobu nisam do kraja prekrižila, već se adaptirala da ulažem manje emocionalne energije u tu vezu i budem interno distancirana.
Od tada više ne doživljavam "razočarenja" u ljude ( relativan pojam, izgleda ovisi samo o našem očekivanju i navici, što bismo očito trebalo izbaciti iz vlastitog mentalno-emocionalnog repertoara ) , samo neki manji stres koji me drži puno kraće vrijeme.
A valja i dobro analizirati okolnosti "razočarenja" - možda se radi samo o nesporazumu ili koincidenciji negativnog bioritma na obje strane ...

2.
U jednom drugom periodu pomogla mi je glazba izlaska sunca ( Sunrize melody ) za osnaživanje emocija ( antidepresiv ). Čak sam prilikom prvog slušanja doslovno "vidjela" sunčevo svjetlo iza zatvorenih kapaka, iako je bio tmuran i siv zimski dan ( poznato vam je to iskustvo da i zatvorenih očiju možete osjetiti ukoliko nešto jako zasvijetli )... pomislila sam da je valjda ipak izašlo sunce, otvorila oči ... a ono sunčevoj svjetlosti ni traga - cijelo nebo bilo je gusto zastrto jednoličnim magličastim sivilom. To me zaista fasciniralo... da glazba toliko utječe na percepciju. Kasnije to više nisam "viđala." Valjda mi je jedan "dokaz" bio dovoljan.

3.
Glazba za zdravi san ( Sleep melody ) pomogla mi je za uspostavu bioritma, kada niti hrpa tableta za spavanje ne bi imala ama baš nikakav utjecaj ... i to nakon svega nekoliko slušanja !!



Kratka prezentacija


Pokušala sam potražiti na youtube neke primjere te glazbe, no, ne bih vam preporučila sve za slušanje, jer ponekad se radi o lošim snimkama koje doslovno pile uši ( a nije niti navedeno vrijeme kada se melodija sluša ), tako da vrlo lako može doći do kontraefekta. Sličnu situaciju uočio je i bloger @ nihonkichiagai pri prezentaciji prekrasnog japanskog tradicionalnog instrumenta koto ... to su toliko profinjena glazbala, da ukoliko uvjeti snimanja i reprodukcije nisu optimalni, nema niti izdaleka očuvane vjerodostojnosti.

Ponašla sam ipak jedan dosta ugodan i informativan video, s prekrasnom Kišnom ragom u izvedbi vrsnog glazbenika Amara Natha na flauti : Pogledajte, ako bi vas zanimalo ...

Upozoravam da je afinitet prema nekom glazbalu jako bitan pri izboru – npr. sitar i flautu od bambusa ( bansuri ) obožavam, ali shehnai i sarangi su mi grozni ... tu se mogu vidjeti neki od instrumenata

Našla sam i dobru poveznicu za presnimavanje glazbenih primjera za svako doba dana i to baš u izvrsnim izvedbama Debu Chaudhuri ( sitar ) i i Amar Natha ( flauta ) ovdje , te svih ostalih interpretatora i instrumenata : ovdje

Bitno je poslušati te odabrane dijelove kompozicija ( koje u cijelosti obično traju oko sat vremena ) u točno određeno doba dana, kako bismo doživjeli njihov pravi značaj i kvalitetu.

Ovo su neke od specifičnih vrijednosti, koje dotične melodije oživljavaju u našoj svijesti tijekom slušanja :

04 h - 07 h ... melodija izlaska sunca – snaženje emocija
07 h - 10 h ... jutarnja melodija – smirenost
10 h - 13 h ... podnevna melodija – mudrost
13 h - 16 h ... poslijepodnevna melodija – učinkovitost
16 h - 19 h ... melodija zalaska sunca – radost, kreativnost
19 h - 22 h ... večernja melodija – sklad, pomlađivanje
22 h - 01 h ... ponoćna melodija – odmorno spavanje
01 h - 04 h ... kasnonoćna melodija – duhovno i tjelesno zdravlje


- 22:18 - Mijau / frrr / khhh ... (35) - tac-trac - hop!

06.09.2009., nedjelja

Kako dresirati kita ubojicu ?

Nikako.

Ali možemo naučiti igrati se s njim i njega da se igra s nama. Prijateljskim ponašanjem, afirmacijom ( nagrađivanjem ) poželjne, ignoriranjem ili preusmjeravanjem nepoželjne rekacije. S puno ljubavi, razumijevanja, strpljenja, truda, iskrenosti, preuzimanjem potrebite odgovornosti. sretan

„Dobre vibracije – moć pozitivnih odnosa“ naziv je jednostavne, pitke, iznimno poučne priče grupe autora ( Ken Blanchard - književnik, Thad Lacinak – dreser morskih sisavaca, Chuck Tompkins – dreser životinja, Jim Ballard - odgajatelj ) koja objašnjava kako dovitljivom, znalačkom primjenom metode iskrenih pozitivnih poticaja postići izvrsnost u komunikaciji, ali i željene reakcije društvenog okruženja : poslovnog, obiteljskog, bračnog / partnerskog, susjedskog itd. yes

Obzirom da je zapravo vrlo teško ukratko prepričati nešto što je već samo po sebi toliko koncizno i slikovito do najnužnije neophodnosti, najbolje bi bilo pročitati dotičnu knjižicu u cijelosti, što iziskuje svega nekoliko sati zabavnog, intrigantnog i inspirirajućeg opuštanja, no i nekih osamdesetak kuna, ukoliko ste član „Svijeta knjige“ ili možda i mjesece čekanja na nju, ako se predbilježite u nekoj knjižnici.

Zato ću ipak pokušati nešto poprilično nemoguće rolleyes, a vi procijenite biste li se ipak odlučili za nešto dužu, ali neizmjerno kvalitetniju i informativniju verziju.




Dobre vibracije - moć pozitivnih odnosa


Wes Kingsley, menager u krizi poslovnih ideja, bračnih i roditeljskih odnosa, sasvim slučajno, očekujući neku stručnu konferenciju , odluči ispuniti vrijeme posjetom Sea Worldu, gledajući predstavu kita ubojice Shamu. Ostaje zaprepašten s kakvom lakoćom i radošću, te ,naravno, na opće zadovoljstvo publike, taj opasni kit orka izvodi zahtjevne vratolomije, a sve po naputku svojih dresera. thumbup

Shrvan osobnim problemima, odluči se za neobičan korak – posavjetovati se s dreserom tih životinja.... jer očito oni uspijevaju ono što je njemu nemoguće cry... da osobe s kojima surađuju ( i to životinje ???!!! ) rado prihvaćaju sugestije, a uzajamna komunikacija funkcionira savršeno. I onda mu dreser objasni sve ono što vam već opisah u prvom odlomku: najprije izgrađuju povjerenje ( hranjenje, bliskost ) , zatim uvijek naglašavaju pozitivno ( hrana ili maženje ), a kada se pojave greške, preusmjeravaju energiju ( vraćaju se na ono što kit ispravno izvodi ).

„Ah, kako bi to bilo divno, kada bi se moglo primijeniti na ljude ... „ uzdahnuo je Wes. I odgovor stiže u vidu informacije da se tom temom upravo već bavi jedna menagerica , Ann Butler cool , koja je takođe inspiraciju pronašla u Morskom Svijetu. Ona naglašava abecedu uspješne izvedbe nekog posla:

1. aktivacija ( sve što pokreće izvedbu, najčešće iskren i informativan razgovor ),
2. ponašanje ( izvedba koja nastane )
3. poslijedica ( reakcija na izvedbu )

Ann nadalje detaljno analizira taj treći dio komunikacije, koji u standardnim uvjetima najčešće izostane, ako je posao dobro obavljen ( pohvala, nagrada ) ili rezultira negativnim ponašanjem ( kritika, kazna) , ukoliko nije obavljen kako treba. Ona zato uvodi dva nova, zamjenska pojma: pozitivan odgovor - umjesto nikakvog odgovora , te odgovor preusmjeravanjem - umjesto negativnog odgovora.

Preusmjeravanje ( neželjenog ponašanja u željeno ) je najkompleksniji dio komunikacije, pa ističe njegove elemente:

1. opiši grešku ili problem što je prije moguće, jasno i bez prigovaranja
2. pokaži njen negativan utjecaj
3. ako je prikladno, preuzmi krivnju što nisi jasno i precizno objasnio zadatak
4. detaljno razradi zadatak i provjeri je li u potpunosti shvaćen
5. izrazi svoje daljnje povjerenje i vjeru u osobu

Dodatno ističe: “Uvijek pohvalite napredak " , te pojašnjava odgovor dobre vibracije:

1. odmah pohvalite ljude , ali ne općenito ( "bravo!", "samo tako !" i sl. jer to ljudima dojadi ) , već
2. budite određeni što se tiče onog što su napravili kako treba ili skoro kako treba
3. podijelite svoje pozitivine osjećaje glede onog što su napravili ( "sretan sam", "ponosan" ...)
4. ohrabrite ih da nastave dobro obavljati poslove

Vrlo je važno prilikom pozitivnog odgovora znati koga što motivira : netko bi htio veću plaću cool, netko unaprijeđenje party, netko slobodno vrijeme smokin... jer pogrešna nagrada prestaje biti nagradom. Zato nikada ne treba pretpostavljati što koga motivira, nego ga uljudno pitati.

Ann upozorava kako jako griješimo u komunikaciji metodom „hvatanja“ kada ljudi rade neke stvari nepravilno zujo, ali nikada se ne osvrćemo ako se to radi pravilno. Zato tu metodu „ hvatanja“ preporučuje isključivo za isticanje nekoga kako radi nešto dobro thumbup, te nadodaje : „Probudite se i recite nešto pozitivno kada ide sve kako treba.“, što gotovo nikada ne primijenjujemo, osim u suprotnom slučaju. Tu kao primjer ističe ljude koji su uvijek trčali djeci kada bi plakala, potukla se i sl. , no kada bi se lijepo u miru igrali, onda i bi oni, jadni, otišli malo odahnuti. Pogrešno, kaže ona. Viku treba ignorirati ( osim, naravno, ako je nešto ozbiljno u pitanju ) , a pridružiti im se kada se igraju u miru, jer tako podržavamo pozitivno ponašanje i potičemo ih da u tome ustraju.

Dobre vibracije djeluju samo ako smo iskreni i pošteni, ali ako su upotrijebljene s nekom skrivenom namjerom i planom , ili pak, usiljene, izrečene preko volje, neće djelovati. Istina zrači i nemoguće ju je lažirati, jer podsvijest ne reagira na neiskrene afirmacije. yes


Primjeri odgovora dobrih vibracija:


1. na poslu


a) menageru :

„Istakli ste se kada ste doprinijeli svojim udjelom na sastanku. Vaše je izvrgavanje javnosti namjeravalo izazvati pozornost i vidio sam kako se li gospođe A razvedrilo kad ste joj razjasnili stari o x i y. Ono što ste napravili u tako kratko vrijeme je stvarno pomoglo osigurati povjerenje tog klijenta. Svi smo stavili dobar dojam. Hvala.“

b) timu djelatnika

„ Ovaj tim pobija sve rekorde što se tiče odlične suradnje i predviđanja odgovornosti. Pri preuzimanju vodstva svi ste mi pomogli preuzeti ulogu koordinatora, a ne šefa, to mi se puno više sviđa. Nastavimo dobro surađivati kao tim.“

c) individualnom suradniku

„Svidjelo mi se kako ste napravili kategorije za brojeve u Vašem izvješću. To je puno olakšalo čitanje rezultata. Preporučit ću svima da od sada koriste Vaš sistem. U budućnosti ću Vam se obratiti za još dobrih ideja.“


2. kod kuće


a) sinu teenageru :

„Stvarno sam se divno osjećao kada sam došao kući i vidio da si očistio garažu. Mislio sam da ću ja morati očistiti u subotu, ali sad se mogu opustiti i raditi druge stvari. To mi je veliko olakšanje, baš sam ti zahvalan.“

b) sinu u prvom razredu :

„Odmah ustaneš čim te ujutro pozovem. Znaš li koliko mi to pomaže kada svi uokolo trčimo? Jako puno!“

c) dvanaestogodišnjoj kćeri:

„Uživam u našim razgovorima koje vodimo kad te vozim na tvoje sportske obaveze i predavanja. Zabavno je čuti što se događa tebi i tvojim prijateljima. Nadam se da ćemo nastaviti s time i kada potpuno odrasteš.“

d) predškolskom djetetu

„Sam si zavezao vezice i izabrao odjeću! Bravo! Krasno! Ponosan sam na tebe, samo tako nastavi.“



Primjeri odgovora preusmjeravanja:


1. na poslu


„Bill, znam da se mučiš s novim računovodstvenim sustavom, zato sam zamilio Betty da ti pomogne. „ ( kasnije ) „ Bravo, Bill! Izvješće koje si predao pokazuje da postajš najbolji u upravljanju novim sustavom. Reci mi ako imaš neka pitanja.“

„Želimo osigurati da su svačiji talenti iskorišteni do maksimuma u ovom projektu, Alison. Zato te predajem timu Goerge, oni mogu tamo upotrijebiti sve tvoje vještine.“ ( kasnije ) „Čestitam, Alison. Znao sam da si prava osoba za rad s timom George. Neprestano mi stižu pohvale na tvoj rad.“


2. kod kuće


( dijete ne hrani redovno životinje )

„Mijenjam tvoj zadatak hranjenja životinja u usisavanje. Znam da to voliš raditi, a to inako mora biti urađeno. „ ( kasnije ) „Kuća izgleda prekrasno otkako si preuzeo usisavanje !“

( djeca se natežu oko daljinskog za TV )

„Moramo razraditi plan gledanje televizije tako da svi budu zadovoljni. „ ( kasnije) „ Jako sam ponosan kako poštujete plan gledanja televizije.“


Naš Wes počeo je u svojoj tvrtci primjenjivati ove savjete, gdje ga je osoblje najprije doživljavalo s velikom nevjericom eek, jer je do tada bio tipičan „negativac“, no kad im je iskreno priznao o čemu se radi i ispričao se zbog prethodnih neugodnih postupanja, postupno su počeli prihvaćati njegov novi model ponašanja, dapače, s radošću ga osobno primjenjivati u međusobnoj komunikaciji. Čak su ga, stjecajem okolnosti ( to je osobito zgodan dio priče ) silom prilika prihvatili i dvojca kolega koji ga inače nisu mogli smisliti burninmad, jer su pretendirali na njegovo položaj. A onda je na koncu morao popustiti čak i šef ( isto zanimljiv moment ), jer su poslovni rezultati nedvosmisleno pokazali poboljšanje nakon uvođenja ove metode.

Isti uspjeh Wes je polučio i u privatnom životu, uspio je sa suprugom dogovoriti da ona ne gunđa namcorna njegovo vječito kašnjenje na večeru zbog pretrpanosti poslom, nego da ga nagradi ljubaznošću kiss kada bude točan, pa je uhvatio sebe kako se više ne užasava puknucu odlaziti s posla kući ( kako je slikovito rekao : " iz pećnice u tavicu" ), nego da se raduje, pa i poslove uspije nekako dovršiti na vrijeme ili drugačije rasporediti. Djeca su se najbrže uklopila u cijelu promjenu i na koncu su svi završili tamo gdje je priča i počela: u Morskom Svijetu i druženju s prijateljski raspoloženim kitom ubojicom. sretan

Možda malo sladunjavo i vjerojatno za realnost preidilično, no naša blogosfera je najbolji stvarni argument kako dobro funkcioniraju dobre vibracije i moć pozitivnih odnosa, iako o tome nigdje nismo čitali, niti bili podučavani. To nam je u pod/svijesti, jer je to, zapravo, jedini prirodan, inteligentan, prokreativan način komuniciranja ljudi koji ne dozvoljavaju da im ego ili stres zasjene precepciju i ponašanje. sretan

Ovo sam napisala za samo zato jer me oduševilo što je netko tako dobro i jednostavno analizirao ovu pojavu, dao ju svima na „znanje i ravnanje“, a mi ju možemo proslijediti dalje, ako znamo da bi kome bila potrebna.

Mislim da možda čak i nama ( barem znam po sebi u osobnom životu, kada uffff ..... headbang. sve ide kako ne treba ) ponekad privatno ne bi bilo beskorisno koji puta prisjetiti se ovih tako jednostavnih, a funkcionalnih psiholoških zakonitosti, jer u realnosti, na žalost, nemamo opciju "undo" , "delete" ili " uredi komentar". nono


P. S. post posvećen iznimno zaboravnoj blogerici @ catwoman bang







- 00:34 - Mijau / frrr / khhh ... (17) - tac-trac - hop!

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< rujan, 2009 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Srpanj 2016 (1)
Srpanj 2015 (1)
Lipanj 2015 (1)
Svibanj 2015 (1)
Travanj 2015 (2)
Ožujak 2015 (6)
Veljača 2015 (2)
Prosinac 2014 (3)
Studeni 2014 (3)
Rujan 2014 (1)
Kolovoz 2014 (1)
Lipanj 2014 (2)
Svibanj 2014 (2)
Travanj 2014 (2)
Veljača 2014 (1)
Siječanj 2014 (3)
Prosinac 2013 (3)
Studeni 2013 (1)
Srpanj 2013 (1)
Svibanj 2013 (2)
Travanj 2013 (1)
Veljača 2013 (1)
Siječanj 2013 (1)
Prosinac 2012 (1)
Svibanj 2012 (1)
Travanj 2012 (2)
Veljača 2012 (3)
Siječanj 2012 (4)
Prosinac 2011 (2)
Listopad 2011 (1)
Lipanj 2011 (4)
Svibanj 2011 (2)
Travanj 2011 (5)
Ožujak 2011 (1)
Studeni 2010 (1)
Listopad 2010 (2)
Rujan 2010 (3)
Kolovoz 2010 (2)
Srpanj 2010 (1)
Lipanj 2010 (2)
Svibanj 2010 (1)
Travanj 2010 (1)
Veljača 2010 (5)
Siječanj 2010 (5)
Prosinac 2009 (4)
Studeni 2009 (3)
Listopad 2009 (3)
Rujan 2009 (6)

Opis bloga

Linkovi