Image Hosted by ImageShack.us

četvrtak, 20.10.2005.

...




"Kad sam gladan


odgrizem komadić neba


pa mi se u utrobi


došaptavaju oblaci i zvijezde."








- 09:22 - Komentari (35) - Isprintaj - #

utorak, 04.10.2005.

politička penetracija u svijest mladog čovjeka



"Glasat ću za desnicu. S njom imam iskustva još od puberteta."
Šime B.(28)

Nekad se smatralo da masturbacija uzrokuje sušenje kičme. Danas se pouzdano zna da politička onanija dovodi do sušenja mozga. Šta navodi mladog čovjeka da zalazi u vode političkog petinga?
Postoji više racionalnih odgovora, ali nijedan nije potpun. Reklo bi se, na prvi pogled, da je "NOVAC" dovoljno dobar motiv za prodaju savjesti, jer kod nas "kada vlast raspiše izbore, mnogi to shvate kao natječaj za nezaposlene". Ekonomski momenat možda jeste bitan, ali svakako nije primarni, niti glavni razlog. U trgovini, špekulacijama i financijskim makinacijama raznih oblika može se daleko bolje zaraditi, pa, ipak, ta zanimanja su tek drugog reda u odnosu na politiku.
Neko drugi bi jednostavno naveo "MOĆ" kao odlučujući faktor za penetraciju politike u svijest mladog dvonožnog stvora. Ni ovaj motiv sam po sebi ne može u dovoljnoj mjeri objasniti najezdu mladih političkih mastrubanata. Moćni su takođe i masoni, rotarijanci, kao i mnogi drugi koji, za razliku od politikantskih svingera, cijeli život provode u anonimnosti.
Treći mogući razlog defloracije dojučerašnjih političko - stranački nevinih omladinki i omladinaca mogla bi biti omamljujuća "SLAVA" koju nosi javno djelovanje. Ali zar takođe nisu slavni i brojni profesori, inženjeri, glumci, slikari i drugi sirotani, pa opet nije navala na ove djelatnosti?
Dakle, za sva tri gorenavedena razloga važi pravilo: "Može da bude, al' ne mora da znači!" Šta je onda glavni motiv koji vodi političkom podavanju mladih naraštaja stranačkim liderima?

Moje mišljenje o ovom fenomenu je krajnje paranoično: kompleksi i frustracije upravljaju ljudima - koji upravljaju drugim ljudima.

Psihoze, neuroze, histerije, manije, traume, paranoje, šizofrenije, razne sumanutosti i psihosomatski poremećaji dovode do angažmana u politici. NeTko, recimo, nije na vrijeme debitirao na seksualnom planu, drugoga su maltretirali u školi, tukli mu ćuške i zaušnjake, trećem, opet, nije bila uzvraćena prva ljubav, petog su ponižavali i omalovažavali u društvu, šesti je patio zbog kilograma, sedmi zbog patuljastog rasta, osmi zbog impotencije... Bavljenje politikom se pokazalo u svim ovim slučajevima kao najbolja psiho-terapija za lječenje kompleksa, frustracija, psihoza i neuroza svih boja.

Frojd je, ipak, bio u pravu: sve se svodi na seks, barem što se politike tiče.

Koliko je bavljenje politikom štetno po seksualni život mladog bića neka pokaže i sljedeći primjer. Jedan moj kolega sa studija je, posle dužeg obljetanja oko simpatične koleginice, najzad uspio da je namami u svoj stan. Da se čovek malo opusti, okrijepi i prikupi snagu na nove studentske napore, jelte. Domaći švalerski odgoj mu je nalagalo da ne navali odmah. Nasuo je piće, pustio glazbu, stvorio atmosferu. Počeo je da čavrlja o raznim temama i, na nesreću, došao do politike. I sve bi bilo u najboljem redu da se nije gore spomenuti student dotakao političkiih tema. Čim je počeo da psuje vlast, režim i predsjednika, djevojka zanijemila, pozelenila od muke i digla nos, jer ispostavilo se kasnije da je bila član političkog podmlatka vladajuće stranke. Naravno, riječ po riječ, dođe i do svađe sa političkom konotacijom. On njoj opsova partiju, ona njemu stranku i od posla zbog kojeg su došli u stan ne bi ništa. Čak i da je ona, posle ovako žestokog stranačkog petinga, htjela - njemu se više nije dalo.

Impotencija je prirodna posljedica političke penetracije u svijest mladog seksualnog subjekta.

"Svega toga ne bi bilo da je Šime na vrijeme otišao u policiju", jer kako je lijepo primjetio Milić: "Nakon rata revolucija je pojela svoju djecu... Ovo što je danas na vlasti jeste rezultat procesa varenja!"...



- 10:00 - Komentari (33) - Isprintaj - #