Konji i sve o konjima

10.11.2009., utorak

Snjezni dani / clanak preveden sa Horse Illustrated November 2009

Prije par dana sam ludila jer u Michiganu vrijeme postaje jako hladno te sam potrosila oko 300.00 USD na dvi tople zimske deke za Caspera i malog Rogue-a. Vlasnica rancha di su smjesteni me blido pogledala kad sam istovarila deke no nije nista rekla. Kako sam nova u svijetu konja, njihovo zdravlje mi je sve jer ovdi su veterinari ludo skupi te sam iskesala dobru lovu na njivoh smjestaj i prehranu.
Danas sam procitala ovaj clanak u Horse Illustrated i skoro si opalila samar jer malci su nocu u stali a danju na pasi. U biti sam bacila tu lovu jer mi vjerojatno deke nece niti trebati. Razmisljala sam da vratim deke ali onda za svaki slucaj da se ijedan razboli onda san u nevolji.
Evo sto clanak kaze,

Cak iako ste vlasnik konja koji uziva zimske dane, morate priznati da hladno vrijeme cini jahanje i poslove oko stale izazov. Hladnoca na sjeveru dostigne takvu ekstremu da izgubis osjecaj u prstima, voda se zaledi a konji pretvore u krznene lopte na cetiri noge. Na jugu, gdje je zemlja pretvorena u blato, ledena kisa i oluja jednostavno paralizira elektricnu ogradu. Dobra vijest je da konji prilicno dobro podnose hladnocu.
Mnogi konjevlasnici su zavedeni nesporazumom da je konjima hladno u temperaturama koje nas tjeraju na drhtanje, te ih obuku u vunene zimske deke. Dok odredeni clanovi konjske rase imaju potrebu za specijalnim dodacima zbog tankog krzna ili zbog nemogucnosti odrzavanja topline u tijelu, vecini konja je ugodno dok temperatura ne padne ispod nule fahrenheita. Cak i tada mnogi zaobilaze skloniste i prkosno stoje na otvorenom dok im hladan vjetar puse u pozadinu.
Stoljecima konji su prezivili nahladnija vremena nalazeci skloniste od vjetra i grijuci se jedno uz drugo. Onda odjednom ljudi su odlucili pobrkati njihov nacin prezivljavanja selektivnim parenjem i brijacima te time otvorili vrata 'vijeku deka'. Sada mnogi konjevlasnici misle da je deka nezaobilazna potrepstina. Danas postoje deke svakakve velicine, boje, tezine, kroja, izolacije i cijene. Ne bi nikada posumljali da zdrav konj ne treba nista doli svog zimskog kaputa da ga grije. Osim konja koji trebaju deku jer imaju slab zimski kapu mnogi su pokriveni dekom cisto iz razloga sto ih vlasnici zele zastititi od vremenskih nepogoda.
Ako odlucite pokriti svog konja u zimi, pobrinite se da svaki dan skinete deku, iscesljate i povjerite da konj nema 'zuljeva'. Ako nista drugo onda barem svaki dan stavite ruku ispod pokrivaca da se uvjerite da se vas konj ne znoji. Ako se konj znoji pod dekom lako se moze prehladiti.




- 07:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #
Photobucket
Rogue je moj san. Oduvijek sam zeljela imati crno/sivo bijelog konja i arabera i zelja mi se ispunila u jednom kada sam njega nasla. Tek e bio rodio i morala sam cekati sedam mjeseci da mi napokon osvjetli zivot. Mali je divlji i pastuh i jednostavno savrsen. Ovo je mali video di lonzira oko mene u igri.


CASPER
Photobucket
Photobucket
Casper je moj prvi konj ikada. Kada sam odlucila kupiti konja isla sam vidjeti nekoliko i jahala nekoliko. Casper nije bio dobro istreniran i smatran je 'green horse' sto vise manje znaci da jedva zna osnovne komande. Iako je bio skuplji od mog drugog izbora nesto je izmedju nas kliknulo, mogu cak reci da je bila ljubav na prvi pogled i tako je Casper nasao svoj novi i zauvijek dom uz mene. U cetiri mjeseca Casper je postigao mnogo, radimo svaki dan u english disciplini i u sijecnju idemo na nas prvi dressage show.

Danas smo radili na njegovoj poziciji tijela jer ne voli bas drzati glavu dolje. Obicno se razigra kad je jahac na njemu i onda samo oce trcati i kasati. Nakon deset minuta rada Casper je postigao savrsenu english poziciju tijela i jednostavno je prekrasan.
Takodjer smo mu osisali grivu jer zelim da mu izraste prava i gusta griva. Od stare je jedva pola ostalo jer mali lopov voli kroz ogradu papati travu pa se ziv izgreba. :)
- 07:02 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  studeni, 2009  
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Studeni 2009 (2)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi