Sjedeći mirno, ne radeći ništa. Proljeće dolazi, trava raste sama po sebi.

subota, 26.05.2012.

Profesor Devide o Prosvijetljenju


Neki misle da će,ako se dovoljno obavijeste o zenu,pa "postignu
prosvijetljenje",time "uhvatiti Boga za bradu" i tako riješiti sve
probleme života i svijeta u kojem žive. To je iluzija. Satori čovjeku
neće omogućiti da riješi neki još neriješeni matematički problem
niti će ga nužno osloboditi od glavobolje ili zubobolje. Često ga čak
neće sačuvati ni od depresije ili pokušaja samoubojstva.


# izvor - Vladimir Devide,"Zen",Zagreb,1993., str. 17;

- 16:23 - Komento o nokoshite kudasai (4) - Isprintaj ako želiš - #

nedjelja, 20.05.2012.

Tradicionalna čajna ceremonija : )








Image and video hosting by TinyPic





U okusu čaja postoji suptilni čar što ga čini neodoljivim i sposobnim za
idealiziranje... On nema drskosti vina,samouvjerenosti kave ni afektirane
nedužnosti kakaoa


Kakuzo Okakura,"Knjiga o čaju",Zagreb,1989.





Jučer smo u Travnom (Novi Zagreb) u Međunarodnom centru za usluge u
kulturi (MCUK) u zajedničkoj organizaciji MCUK-a i Hrvatsko - japanskog
kulturnog i gospodarskog društva (HJKGD) imali sreću i zadovoljstvo prisustvovati i
sudjelovati u fascinatnoj tradicionalnoj japanskoj čajnoj ceremoniji.

Cijelo događanje vodili su supružnici Davor Margetić i Emi Murata Margetić-san.
Davor nas je u priču uveo slikom i riječju a Emi-san samom demonstracijom
čajne ceremonije.Emi-san slijedi nauk od starih tradicionalnih škola čaja u Japanu
koje sve vuku podrijetlo od Sen no Rikyu-a (1522-1591) najvećeg majstora među majstorima.Čovjeka koji je utvrdio mnoge standarde čajnog obreda i koji ga je na
neki način uobličio i udahnuo mu život.






gore,posljednji dogovori naših predavača i demonstratora prije samog početka





gore,Ceremoniju čaja uvodnom riječi otvorila je naša domaćica gosp. Snježana
Krnjak viša stručna suradnica za glazbenu,scensku i književnu djelatnost koja
je preuzela ulogu i dadilje





gore,predavač Davor Margetić





gore,glavne zvijezde večeri : )





gore & dolje,povijesni put razvoja čajne ceremonije u Japanu












gore,prikaz linija učitelja i škola Čajne ceremonije od Sen no Rikyua do danas





gore,neposredno prije samog početka demonstracije čajnog obreda





gore,priprema čaja za prvu gošću









gore,priprema čaja za drugu gošću













gore & dolje,priprema čaja za nove goste
















gore & dolje,dio čajnog pribora koji koriste majstori čajne ceremonije












gore,Eldina,draga gošća iz Sarajeva i zaljubljenica u Japan u društvu
male princeze Ohime-sama








gore & dolje,priprema čaja i čajnih kolača za nove goste






gore & dolje,dok se poslužuje čaj poslužitelj i gosti razmjenjuju kratke već
utvrđene rečenice,te se gosti prije samog pijenja čaja dive samoj šalici (chawan)
















gore,posluživanje čajnih kolačića koji su praktički od samog šećera da zaslade
pomalo gorak okus zelenog čaja





gore,ništa ne može proći bez najmanjih pomoćnika









gore,pozdrav prije samog odlaska



dolje,kratki isječak čajne ceremonije uz netipični žamor kojeg inače nema
za vrijeme čajnog obreda koji se odvija u tišini uz minimalnu izmjenu
riječi,žubor potočića u neposrednoj blizini,ključanje vode u čajnom kotliću i
šum vjetra koji dopire iz vrta...u tome trenutku ulazimo u područje Buddhe a
sve nečistoće i brige ovoga svijeta tope se poput snjegovića na suncu i
nestaju...







Na kraju htio bih se zahvaliti gosp. Snježani iz Međunarodnog centra za
usluge u kulturi i bračnom paru Murata-Margetić, Davoru i sensei Emi-san
što su nam omogućili da na nekoliko trenutaka doživimo ono što se ne
može izreći riječima... jer kaže se "tao o kojemu se može govoriti nije
istinski tao"...ponizno sagibljem glavu...domo arigato gozaimashita...



Image and video hosting by TinyPic




- 13:40 - Komento o nokoshite kudasai (5) - Isprintaj ako želiš - #

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se