SVJESNO DOŽIVLJAVANJE - Rastava

12.04.2018.




SVJESNO DOŽIVLJAVANJE


Sve su to pitanja koja bi te trebala zaokupljati u vrijeme rastajanja. Ona ti pružaju mogućnost osvješćivanja važnih sadržaja, mogućnost da u slučaju potrebe radiš na njima i da zbog toga možeš tvom partneru posve drukčije prići.

Nemoj na ovome mjestu reći kako uopće nemaš potrebu prići mu na drukčiji način, odnosno imati drukčiji odnos s njim. Ako to naime kažeš na takav način, kao prvo, pokazuješ da samoga sebe varaš, drugo, da još jako ovisiš o njemu i to negativno; treće, time pokazuješ da i ne tražiš nikakav drugačiji odnos, pa je prema tome bio ipak ispravan način na koji se tvoj partner prema tebi odnosio! Dakle: budi oprezan s takvim izjavama!

Ako naime postaneš svjestan i shvatiš u čemu se sastoji tvoje zapetljavanje s njime, može se dogoditi da se razriješi presudni čvor – u tebi, a time i u tvojem odnosu prema njemu.

To razrješavanje čvora u tebi može usprkos tome značiti da je došlo do konačna rastanka. Ali može biti znak da će vaš odnos, svejedno što se dogodilo, postati bolji.

Sada ćeš možda reći: „Pa u tom slučaju sve ovisi o meni! Ako se ja promijenim, sve će biti bolje! Izgleda kao da uopće nije važno što se on ili ona uopće ništa ne trudi!“

Shvaćam da si povrijeđen. Znam da si proživio mnogo bolnih stvari. Imaš pravo na svoju povredu i imaš pravo na svoje vrijeme zacjeljivanja. Te tako važne stvari ne želim nipošto oduzeti. Sasvim suprotno! Ostavi si vremena za razvoj jer on je odlučujući.

I tu je dobra stručna pomoć vrlo, vrlo dobrodošla – a sasvim sigurno bi to bila i prije rastave.

Radi na svojem razočaranju, svome bijesu, svojoj mržnji, preziru i povredi. Uzmi sebi i daj sebi prostora za osjećaje. Misli na to da si ti važan. Da te nitko nema prava osuditi, nitko nema prava oduzeti ti tvoje osjećaje, vrijeme koje ti je potrebno za razvoj, unutarnji proces. Svatko ima svoj put. Upravo da se nalaziš pred svojom četvrtom rastavom, nitko nema pravo osuditi te – ti sam uostalom također ne. Ne osuđuj se, nego otvori širom oči i siđi s vrtuljka koji te očito uvijek iznova dovodi na istu točku.

Pronađi što te je dovelo do te situacije i što moraš napraviti da bi je promijenio.

Ako to pronađeš, ako možeš shvatiti neka od svojih ponašanja i doživjeti njihovo djelovanje na druge, tada se to teško vrijeme za tebe već isplatilo. A upravo ovdje dolazimo do odlučne točke koju nikada ne smiješ zaboraviti, koju moraš uvijek imati pred očima: ne postoje nikakve teškoće na koje bi mogao naići iz kojih ne bi mogao naučiti nešto što je od presudnoga značenja.

Iskoristi zato vrijeme, iskoristi činjenicu što si prisiljen razmotriti ponešto u vezi sa svojim ponašanjem i usvoji važnu naviku: ako naiđeš na bilo kakve teškoće, nemoj pokušati pobjeći od njih. Pokušaj shvatiti zašto su se pojavile, što možeš iz njih naučiti, je li, kada i kako ih možeš riješiti.

To je sasvim sigurno najbogoslovljeniji način na koji se možeš odnositi prema svojem životu. Na taj način naime sve postaje važno, sve dobiva značenje, sve ima smisao i zato ti sve donosi blagoslov.

Vidiš li? To je odgovor na tvoje pitanje je li sve ovisi o tebi. Odgovor glasi „da“, jer blagoslov tvog života nalazi se u tebi. Jedino u tebi i nigdje drugdje. Ti si Bog svog života i svoje sudbine. Nitko drugi. Ne zaboravi to nikada. Tko ne uvidi da je Bog, kojega stalno traži, nikada ne će završiti svoju potragu, nikada ne će moći naći sreću.
Da to jest tako, i da ti to znaš, to je blagoslov.





Sai Baba govori O ODNOSIMA dio je serijala od pet knjiga (Sai Baba govori zapadu, Sai Baba govori o svijetu i Bogu, Sai Baba govori o psihoterapiji te Sai Baba govori o odgoju) . Prenositelj svih pet knjiga je Stephan v. Stepski Doliwa, a prevoditelj na hrvatski jezik, Vili Bayer.
Obzirom na suvremenost teme i nužnost pokretanja tako važnih promjena u vlastitim životima krenula sam sa objavljivanjem ove knjige, temu po temu, sa nadom da će Vas barem malo dotaći.
http://putpokazi.com/odvazno_nakladnistvo/sai_ljudske_vrijednosti/sai_baba_govori/sai_baba_govori.html

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.