MEĐUSOBNA TERAPIJA - Komunikacija

01.02.2018.




Međusobna terapija



Umjesto da jedno drugome prilaze s osjećajem takta, pažljivo i brižno, mnogi parovi prilaze jedno drugom – ili ratuju! – jedno s drugim s onim što su naučili u takozvanim terapijama. Oni tada tumače svaki pokret partnera, interpretiraju sve što kaže, dovodeći svaku treću riječ u vezu s nečim „nesvjesnim“ što misle da su otkrili.

Vjerujem kako ne treba posebno naglasiti da to nema nikakve veze ni s istinom, ni s ljubavlju, ni s osjećajem takta. Iza takva načina liječenja krije se nemala borba i želja za moći. Svatko bi htio biti nečiji terapeut. Svatko time želi biti nadmoćniji od drugoga. Sve to nije ni od kakve pomoći, već je samo odraz slabe osobne vrijednosti i potpuno krivo shvaćene predodžbe o komunikaciji i traženju istine.

Ako želiš da tvoj odnos ima budućnost, tada se ne igraj terapeuta. Ne možeš biti terapeut svom partneru jer nisi to čak ni samome sebi. Kada bi bio svoj terapeut kao prvo bi samoga sebe odučio od provođenja terapije!

Načelo, kojega bi se trebao držati, glasi: Keep it simple, drže se jednostavnosti! Što se zamršenije odnosiš prema partneru, to će teškoće postati veće. Ono što vezi stvarno pomaže, jest jednostavnost. Sve što je zamršeno vodi do zapetljavanja. Veliki postotak vaših odnosa doživljava neuspjeh i zbog toga što vi sve toliko zakomplicirate.

Ako si pažljivo slijedio što diktiram, tada si zapazio da u poglavlju „Gdje sam ja? Gdje si ti? Nisam dao iscrpna odgovora. To nije bilo moguće jer najprije samo morao govoriti o manipulaciji, zajedničkom putu i taktičnosti. Sada mi je moguće govoriti o tome. Naime, da bi se dao odgovor, mora ti biti jasno da svejedno koliko mudra bila neka izjava, ona ništa ne vrijedi ako je povezana s manipulacijom, nedostatkom taktičnosti ili krivo shvaćenom ljubavlju prema istini.

Keep it simple znači da ne bi trebao tumačiti ponašanje partnera, nego mu govoriti o tome kako se osjećaš, što misliš, čime se baviš. Najbolje je ako tvoj partner također ne okoliša previše već isto tako jednostavno kaže što doživljava, što misli, što osjeća.

Kaži kada imaš osjećaj da se zatvaraš, gdje osjećaš strah, gdje ti je teško izraziti ono što doživljavaš. Nemoj pokušavati partnera uvjeravati ili čak manipulirati. Ostani u jednostavnosti, ostani u istini i ovij je osjećajem takta.

Ne očekuj od partnera da pogodi tvoje potrebe. Znaš li ti uvijek što je njemu potrebno? Naravno da ne! Zašto bi onda on to trebao znati? Ne odriči se odgovornosti za sebe i svoju dobrobit. Ti moraš živjeti svoj život. Ne on. Zato imaš i odgovornost da kažeš što ti treba. Držiš li se tih jednostavnih pravila, mnogi, mnogi problemi nestati će sami po sebi.

A što ljubav kaže na ovome mjestu? Ako trebaš živjeti u skladu s osobnom odgovornošću, to ne znači da to isto možeš i trebaš uvijek očekivati i od partnera! Ovo je Zakon ljubavi i partnerstva: nikada ne očekuj od drugoga onoliko koliko očekuješ od samoga sebe. Ljubav će te učiti da to činiš na takav način, da svog partnera ne činiš manjim ili čak manipuliraš njime.





Sai Baba govori O ODNOSIMA dio je serijala od pet knjiga (Sai Baba govori zapadu, Sai Baba govori o svijetu i Bogu, Sai Baba govori o psihoterapiji te Sai Baba govori o odgoju) . Prenositelj svih pet knjiga je Stephan v. Stepski Doliwa, a prevoditelj na hrvatski jezik, Vili Bayer.
Obzirom na suvremenost teme i nužnost pokretanja tako važnih promjena u vlastitim životima krenula sam sa objavljivanjem ove knjige, temu po temu, sa nadom da će Vas barem malo dotaći.
http://putpokazi.com/odvazno_nakladnistvo/sai_ljudske_vrijednosti/sai_baba_govori/sai_baba_govori.html

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.