IĆI ZAJEDNO - Komunikacija

18.01.2018.




Ići zajedno


Komunikacija je čudo. Pokušaj jednom objasniti na koji način nešto osjetiš, razmisliš o tome, od svoje savjesti dobiješ spoznaju što ćeš reći, na koji to način oblikuješ u riječi, kako se to tvoje glasnice i usta pokreću na način da kažeš točno ono što želiš, da to možeš formulirati tako da te tvoj partner shvati, a ti osjetiš da te shvatio. Sve je to čudo. Razlog za divljenje. Komunikacija je, isto kao i partnerstvo, čudo. Čudo koje bi te iz izolacije trebalo dovesti do Ti. Komunikacija ti k tome jasno pokazuje da se samo onda možeš izraziti i biti shvaćen ako se uskladiš sa sugovornikom. Ako jednostavno govoriš tek toliko da nešto kažeš, vrlo se brzo može dogoditi da te tvoj sugovornik uopće više ne sluša, a ti još satima nastaviš pričati i ne zapazivši da je već odavno otišao.

Komunikacija zato uvijek znači preusmjeravanje od ja na Ti. Ništa ti ne koristi ako nadugačko i naširoko pričaš o nečemu što tebe zanima, ako ta tema tvoga sugovornika vodi u dubok san! O nekom govorniku teško da je moguće reći nešto poraznije nego ako ga se nazove „sredstvom za uspavljivanje“.



Istina i neistina


Iz tog razloga je komunikacija uvijek u vezi s odnosom. Riječ odnos dolazi od glagola „odnositi se“. Drugim riječima: moraš se odnositi prema drugome, moraš vidjeti i razumjeti njegovo stajalište, moraš osjetiti što se u njemu događa kako bi stvarno mogao komunicirati s njime. Odnos znači kročiti zajedničkim putem. Komunikacija znači sposobnost ostvarivanja tog puta ne samo na izvanjski način nego i iznutra. Zbog toga je istina toliko važna. Zbog toga je ona tvoja najsigurnija zaštita. Istina uvjetuje da spominješ stvari koje smatraš važnima ili za koje osjećaš da otežavaju, sprečavaju ili blokiraju vaš odnos.

Mnogi se plaše iskrena razgovora. Zbog iskustava iz radne mladosti i/ili iz ranijih života usvojili su krivo gledište da je pojašnjavanje opasno. Oni će zbog toga najprije pokušati izbjeći svaku raspravu, gdje god je to moguće. No odnosi su tako stvoreni da bez istine nisu sposobni opstati. To je ono Božansko u njima. Ne možeš jednom čovjeku biti veoma blizak a istodobno ne živjeti u istini. Istinu moraš sebi zamisliti kao vrlo jaku čeličnu oprugu. Ako si u istini, opruga je opuštena. Ako nisi u istini, opruga je napeta. Što si više u neistini, to je opruga napetija, to je veći njezin pritisak. Zato se moraš jako naprezati ako želiš rastegnuti veliku laž. Zamisli sebi da stojiš pred svojim partnerom i cijelo vrijeme pritišćeš oprugu. Misliš li da partner ne će zapaziti tvoj napor? Ma koliko ti tvrdio da je to posve jednostavno, on će po načinu kako govoriš, po tvom disanju, po znoju na tvome licu, zapaziti da se naprežeš. Ista je stvar s neistinom. Ti je možeš pokušati prikriti, možeš mnogo toga izmisliti. Ali tvoj napor pokazat će da ovdje nešto ne teče – da nešto nije u redu.

Odnos, komunikacija, istina znače da nešto teče. Ako si u svojoj istini, automatski dolaziš u doticaj s istinom svoga partnera. Tu nema iznimaka. U najboljem slučaju može doći do vremenskog pomaka, koji je uvjetovan vašom osobnom karmom. Istina i komunikacija zato znače da ti od sebe dolaziš do svoga sugovornika. Da između tebe i njega nastaje most. Put istine trebaš sebi predstaviti kao most koji premošćuje rijeku što se nalazi duboko ispod njega. To je zidani lučni most. Bez partnerstva i komunikacije na tom stupnju svog razvoja ti bi bio prisiljen sići u provaliju prijeći rijeku i s druge se strane ponovno uspeti na brijeg. Most komunikacije ti to prišteđuje. Ako ideš s partnerom putem istine, tada se u sredini vašeg mosta nalazi šarena duga koja svojim drugim krajem ukazuje na jednu posve drugu dimenziju.





Sai Baba govori O ODNOSIMA dio je serijala od pet knjiga (Sai Baba govori zapadu, Sai Baba govori o svijetu i Bogu, Sai Baba govori o psihoterapiji te Sai Baba govori o odgoju) . Prenositelj svih pet knjiga je Stephan v. Stepski Doliwa, a prevoditelj na hrvatski jezik, Vili Bayer.
Obzirom na suvremenost teme i nužnost pokretanja tako važnih promjena u vlastitim životima krenula sam sa objavljivanjem ove knjige, temu po temu, sa nadom da će Vas barem malo dotaći.
http://putpokazi.com/odvazno_nakladnistvo/sai_ljudske_vrijednosti/sai_baba_govori/sai_baba_govori.html

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.