MISLI NA GRANICE! - Agresije i odnos

14.09.2017.




Misli na granice!


Mi smo u jednom od prošlih poglavlja vidjeli da je važno postaviti granice u odnosu.

U svađi nije u prvom redu važno da partneru postaviš granice, nego ponajprije sebi samome. Tko u svađi prijeđe određenu granicu, može ponekad napraviti nepopravljivu štetu.

Stoga nikada ne psuj partnera. Drži se te granice, ma koliko te on ljutio. On nije nikakav „idiot“, nikakva „svinja“, nikakva „glupa krava“ – pri čemu su to još blagi izrazi u usporedbi s nekim drugima.

Drži se u svađi uvijek te granice jer to je granica uvažavanja i poštovanja. Oboje ne smiješ nikada, nikada prekoračiti. Nikada nemoj zadavati „niske udarce“. Poneki su se ljudi tijekom svađe toliko povrijedili da su nastale rane tek vrlo, vrlo polako, ili nikako, zacjeljivale.

Svađa ima na cijelome svijetu, i to bez prekida. Odabrat ću primjer koji posebno dobro prikazuje kako teške mogu biti posljedice svađe kada se prijeđu granice. U tom je primjeru muškarac onaj koji posebno vrijeđa. Primjer ne izabirem zbog toga što žene ne bi isto tako mogle povrijediti kao i muškarci, već stoga što su muškarci češće od žena agresivni i često vrijeđaju partnerice svojim agresijama.

Tu je riječ o Andreju i Nataši. Prije nego što je sreo Natašu, Andrej je imao više odnosa, koje je većinom sam prekinuo ako više „ništa nije imao do njih“. Većinom je žene hladnokrvno napuštao. Na primjer, često je započinjao novo poznanstvo dok je još bio u prijašnjem odnosu, a tada je napuštao prvo. Ako je napuštena žena tražila objašnjenje, bio je sposoban prilično je kruto odbiti. I u samim partnerstvima brzo je postajo ljut, bijesan i agresivan.

Tada je upoznao Natašu. Tom prigodom dogodilo mu se ono što se svima događa: požnjeo je ono što je sijao. Andrej se, kako je mislio „smrtno“ zaljubio u Natašu. Ona ga je isto tako dobro prihvaćala, ta bio je simpatičan mladić, a osim toga i lijepe vanjštine. Andrej je međutim Natašu jako podcijenio. Mislio je da se s njom može poigrati kao i sa ženama prije nje. Jedva da su se malo sprijateljili, već je postao nestrpljiv i agresivan. Ona mu je više puta rekla kako to ne trpi. Poslušao je i pokušavao se savladati. No, u biti, on nije imao srca ni za sebe ni za bilo koju ženu. Tako je došlo do presudne svađe, tijekom koje je Andrej Nataši rekao kako nema pojma, kako je glupa, a osim toga i nije neka ljepotica.

Tek što je to rekao, Nataša je otišla. On je nikada više nije vidio. Još je jednom ili dva puta razgovarala s njim telefonom. No tada je izbrisan iz njezina pamćenja i nedugo zatim, ona je našla drugoga.

Prije nego se još jednom vratim na Andrejevo ponašanje, želim nešto pojasniti: u Mojim očima Natašino ponašanje nije ništa bolje nego Andrejevo. Ono odražava hladnoću i nemilosrdnost, koja ju je u budućnosti i dosegnula. Nekoliko godina poslije upoznala je Ivana, koji se strašno odnosio prema njoj i kroz čiju je grubost nešto naučila.

Andreju je gubitak Nataše gotovo slomio srce – točno uzevši, slomio je krutost njegova srca. On je dugo patio i tugovao godinama. To je bila karma. Da je imao malo srca za svoje bivše prijateljice, mogao je ponešto naučiti – čime bi i njima i sebi uštedio mnoge boli. I on bi u svom srcu znao da Nataša nikako nije bila žena koju je on tražio, već je bila idealno karmičko „platno“ na koje je on projicirao sve svoje želje. Kroz patnju je naučio ono što ga osjećaji i boli drugih žena nisu uspjeli naučiti.

Kao što vidiš, sve ima svoj smisao. Sve ti daje prigodu da spoznaješ i da rasteš. Ali ako ti je moguće izvesti zaključke iz ovoga što ti pričam, tada obuzdaj tvoj bijes, smiri agresije, budi oprezan s onim što drugima predbacuješ. Nemoj nikada zadavati „niske udarce“. To znači, uvijek dobro promisli što nekome kažeš jer za svakog je pojedinog čovjeka granica dosegnuta, odnosno prijeđena, na nekom drugom mjestu.

Zato prilazi, posebno partneru, s pažnjom i dostojanstvom. Mnogi misle kako moraju paziti na svoje ponašanje prema svakom strancu na kojeg naiđu, ali da se prema partneru i djeci mogu ponašati kako hoće. Mogu te samo upozoriti da se čuvaš takva ponašanja. Kolike sam ljude vidio kako osamljeni stare i umiru. Napušteni od partnera i od djece. Oni su mislili da se prema njima mogu ophoditi bez poštovanja i dostojanstva. Nitko to ne smije. Oni su zato kroz osamljenost naučili koliko vrijedi obitelj i s koliko se poštovanja prema njoj treba odnositi.






Sai Baba govori O ODNOSIMA dio je serijala od pet knjiga (Sai Baba govori zapadu, Sai Baba govori o svijetu i Bogu, Sai Baba govori o psihoterapiji te Sai Baba govori o odgoju) . Prenositelj svih pet knjiga je Stephan v. Stepski Doliwa, a prevoditelj na hrvatski jezik, Vili Bayer.
Obzirom na suvremenost teme i nužnost pokretanja tako važnih promjena u vlastitim životima krenula sam sa objavljivanjem ove knjige, temu po temu, sa nadom da će Vas barem malo dotaći.
http://putpokazi.com/odvazno_nakladnistvo/sai_ljudske_vrijednosti/sai_baba_govori/sai_baba_govori.html




<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.