KAKO SE ODNOSITI PREMA AGRESIJAMA -Agresije i odnos

08.09.2017.






KAKO SE ODNOSITI PREMA AGRESIJAMA?

Ja sam tijekom opisivanja problema agresija uvijek iznova govorio i o pozitivnom, o mogućim svijetlim perspektivama jer drugačije nije ni bilo moguće. Život nikada nije samo negativan. Može nešto biti ne znam kako teško, negativno ili čak loše, uvijek postoji i pozitivna strana. Čudo života to uvjetuje. Bog je dušama koje su krenule u svijet da bi ostvarile Sebstvo obećao da će ih voditi i štititi i da se ni jedna od njih neće izgubiti.

Iz tog je razloga svijet tako uređen da čak i najveća tama jednoga dana vodi do svjetla. Ne postoji ovdje svetac, a tamo zločinac. Razlika između sveca i zločinca ponajprije je vremenska. Svetac je stigao na cilj, zločinac ima još neke puteve pred sobom. Ovaj je spašen. Onaj će biti spašen. To je cijela razlika.
Zato Bog može reći da su mu svi ljudi jednako dragi. Ali neki ne osjećaju tu ljubav tako intenzivno kao sveci jer su se sami udaljili od Boga. Bog ne gradi zidove. Oni sam ih grade.

Ja ti zato i s obzirom na agresije želim pojasniti kako da se odnosiš prema tom pitanju, kako da iz njega učiš, kako ga možeš oblikovati da ti bude od koristi.


Agresije zbog neznanja

Kao što smo vidjeli u prethodnim poglavljima, djeca ophođenje prema sukobima uče od roditelja. Ako se roditelji svađaju, viču i vrijeđaju pri razlikama u mišljenju, tada djeca uče da su to „sredstva“ koja moraju upotrebljavati ako raspravljaju sa svojim partnerom ili drugima ili ako imaju neki sukob.

Taj oblik raspravljanja stvarno razdvaja, odjeljuje. A upravo to ne bi smjela biti posljedica pojašnjavanja. Pojašnjavanje bi trebalo donijeti jasnoću u odnos. Svatko bi trebao shvatiti što ima za naučiti, što drugi treba od njega, što on mora napraviti da bi komunikacija funkcionirala.

Ako je čovjek u djetinjstvu upoznao svađu kao posljedicu razlike u mišljenjima, on će imati veliki strah od svađa. On će pokušavati potpuno ih izbjeći, odgađati ih koliko god je to dugo moguće ili će se u razgovoru ponašati vrlo agresivno.

Sve ima svoje vrijeme. Sve ima svoj put. Ako predugo čekaš s razgovorom, možeš propustiti trenutak u kojem ti je još moguće o nekom problemu lako i jednostavno razgovarati. Ako propustiš taj trenutak, možete – i ti i tvoj partner – ili jedan od vas, već biti toliko napeti da jednostavno razjašnjavanje više nije moguće. Krivi način odnošenja prema teškoćama koji si naučio u djetinjstvu stvara ti upravo ono čega se bojiš. Bojiš se problema, svađe, sukoba i čekaš tako dugo dok svojim oklijevanjem upravo to ne izazoveš. Zato na burne svađe, sukobe, agresije, posebno ako se stalno ponavljaju, gledaj kao na problem koji ti želi pokazati da ti ili vi imate nešto naučiti. Uči uz pomoć partnera, uz pomoć dobrih prijatelja ili uz kvalificiranu stručnu pomoć, kako problem raspraviti s partnerom, a da iz toga ne nastane još veći problem.

Imaj stalno na umu da ako se nešto ne nauči nije nikakav veliki problem, a još manje sramota. Presudno je jedino da uvidiš kako imaš nešto naučiti i da poduzmeš prave korake da to naučiš. Sva ostalo donosi vrijeme. A vrijeme je Bog.





Sai Baba govori O ODNOSIMA dio je serijala od pet knjiga (Sai Baba govori zapadu, Sai Baba govori o svijetu i Bogu, Sai Baba govori o psihoterapiji te Sai Baba govori o odgoju) . Prenositelj svih pet knjiga je Stephan v. Stepski Doliwa, a prevoditelj na hrvatski jezik, Vili Bayer.
Obzirom na suvremenost teme i nužnost pokretanja tako važnih promjena u vlastitim životima krenula sam sa objavljivanjem ove knjige, temu po temu, sa nadom da će Vas barem malo dotaći.
http://putpokazi.com/odvazno_nakladnistvo/sai_ljudske_vrijednosti/sai_baba_govori/sai_baba_govori.html





<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.