DJEVIČANSTVO - Duhovnost i odnos

21.09.2016.




DJEVIČANSTVO – Duhovnost i odnos
Sai Baba govori O ODNOSIMA


Ako govorimo o čistoći prije zasnivanja odnosa, tada se djevičanstvo razumije samo po sebi. Djevičanstvo je postalo velikom temom ne samo na Zapadu – iako je ovdje steklo posebno obojenje kroz Djevicu Mariju.

Usprkos tome što posebno naglašavam značenje djevičanstva prije braka, ipak onakav pojam djevičanstva kako ga u mnogim zemljama shvaćaju i kako se prema njemu odnose smatram za ženu ponižavajućim mitom koji je nužno morao izgubiti svoje značenje.

U kako god velikoj mjeri današnje vrijeme bilo obilježeno egoizmom i bezobzirnošću, u tolikoj je raščistilo i s krivim mitovima. To je nedvojbeno pozitivno. No negativno se sastoji u tome da nitko ne bi trebao raščišćavati tamo gdje ne može ponuditi bolji poredak te zbog toga nudi nešto još lošije.

Duh današnjeg vremena raščistio je s mitom o djevičanstvu. Na žalost, učinio je to na račun čistoće i intimnosti. Mit o djevičanstvu morao je doći pod sumnju zato jer je seksualno neiskusnu ženu stavljao iznad supruge i majke. To je jednako unižavanju seksualnosti na razinu nečistoga. Time što se djevica smatra čišćom od supruge, obezvrjeđuje se kako ženska tako i muška seksualnost kao nešto nečisto. Takvo je stajalište iz osnova krivo i uzrokovalo je mnogo nesreće – pretvarajući se vrlo često u svoju suprotnost, kao što danas doživljavamo.

Istina je zato sljedeća: djevičanstvo je važno jer je ženskoj seksualnosti potrebna posebna zaštita, zbog toga što je žena preko svoje seksualnosti posebno povredljiva. Prvo, jer su ženski seksualni organi mnogo povredljiviji od muških. Drugo, jer je u žena seksualnost povezana s dubljim emocijama, nego je to slučaj u muškaraca. I treće, jer seksualnost za ženu može imati mnogo, mnogo veće posljedice nego za muškarca.

O prvoj točki trebam reći samo toliko da je onaj koji prima uvijek povredljiviji i da zato muškarac treba pažljiv prema svojoj partnerici. Posebno na početku braka, muškarac nikad ne može biti u dovoljnoj mjeri pažljiv prema svojoj ženi – što vrijedi i za seksualne odnose.


Druga točka mnogim se muškarcima ne sviđa. Poneki muškarci, a posebno oni koji za sebe tvrde da su otvoreni, ali su u osnovi zatvoreni, vjeruju da su sposobni doživljavati barem toliko duboke emocije kao što to mogu žene. Istina je međutim da su psihički zdrave žene mnogo emocionalnije od muškaraca. Naravno da postoje i zatvorene žene, ali i njih s obzirom na njihovu zatvorenost mnogi muškarci uvelike nadmašuju. Ženska sposobnost doživljavanja odnosa odražava se riječima „ona mu se predala“.

U žena su naglašenije emocije, u muškaraca razum. To dolazi do izražaja posebno u njihovu odnosu kroz seks. U žene je seks uvijek povezan s osjećajima. Zato nesretni odnosi mogu ženu potpuno uništiti.

Nasuprot, tome muškarci mogu svoju seksualnost u mnogo većoj mjeri odijeliti od srca. Muškarac može biti preko seksa vezan za neku ženu i vjerovati kako je to velika ljubav, a da njegovo srce zapravo uopće ne sudjeluje u tome. To je jedan od razloga brutalnosti koju su neki muškarci sposobni izraziti prema svojoj partnerici.
Suprotno tome, žena reagira drugačije. Ona sebe npr. uvjerava da ima isključivo seksualne odnose s nekim muškarcem. Zapravo, ona ga voli ali osjeća kako njega zanima jedino njezina seksualnost, te se iz krivo shvaćene ljubavi zadovoljava time. Ili se ne usuđuje tražiti više sigurnosti jer ne vjeruje da je toga vrijedna.
Ovdje dolazimo do treće gore spomenute točke: seksualnost može za ženu imati velike posljedice. Za muškarca naprotiv, u ekstremnom slučaju, odnos može trajati tek nekoliko sekundi. On tada napušta ženu i više se ne pojavljuje.

Te sekunde međutim mogu za ženu značiti trudnoću. Dijete u svakom slučaju iz temelja mijenja život žene, a posebno ako otac izbjegava odgovornost. Ta promjena može trajati cijeli život. Ako se žena još i materijalno mora brinuti za dijete – ona tada nosi veliki teret.

Zbog tih temeljnih razlika između muškarca i žene, Bog je ustanovio djevičanstvo. Ono je zlorabljeno – ali stvoreno je i zbog toga da muškarci, kakvi su gore opisani, mogu u jednom od slijedećih života doživjeti što to znači biti nepažljivo i bezobzirno oplođen.

Vrijeme je međutim da žene opet steknu prostor za svoju seksualnost. One trenutačno žive prema pravilima muške seksualnosti. Često mijenjanje partnera i naglašavanje seksualnosti u odnosima uvijek su bile želje muškaraca.

Sada je sazrelo vrijeme da žena dobije pravo na svoju posebno povredljivu seksualnost koja je odraz njezine duše. Žene su duša društva. Ako žene nemaju mogućnost živjeti svoj posebno nježan oblik seksualnosti, njihovo se srce zatvara, a posljedica toga je propadanje društva. Vaše društvo propada na očigled. To dijelom dolazi odatle što žene jedva da mogu živjeti svoju nježnost, ako uopće mogu. Zbog neuravnotežena seksualnog morala koji u vas vlada žene već s petnaest godina (!) – ponekad čak i prije! – gube svoju nevinost. A što time dobivaju? Život pun emocionalne nesigurnosti, rastava i povreda! Nikakvo čudo da su ogrubjele.
Zato bi se žene trebale prestati stidjeti svoje nevinosti. Sasvim suprotno, one bi na to trebale gledati kao na Božji dar koji im daje priliku da razmisle čega se odriču i za što.

Drage žene, vi ne samo da ste oslonac društva, vi ste i oslonac svijeta! Nemojte svoju veliku snagu rasipati u seksualnosti koja nije vaša da bi uza se vezale muškarce koji vam ne odgovaraju niti vam pripadaju. Radije mislite na to da dolazi novo društvo i da je u tom društvu nužno potrebna vaša snaga kako bi moglo nastati i opstati. Tom novom društvu potrebna je vaša nježnost. Zato je nastojte sačuvati. Živite stoga svoju seksualnost s jednim muškarcem i budite blagoslovljene. No istodobno s djevičanstva skinite lažni mit koji samo ograničava vas i vaše dostojanstvo, ne vodeći vas nikuda dalje. Gledajte na vaše djevičanstvo kao na nešto što vam pomaže da postanete svjesne svoje nježnosti, i učinite sve da bi je očuvale. Odbacite i onaj dio mita koji tvrdi da djevičanstvo više vrijedi od braka ili majčinstva. To je iz temelja pogrešno. Nije moguće međusobno uspoređivati različite stupnjeve čovjekova razvoja. Ne može se reći da mladost više vrijedi od zrele dobi ili starosti. Svako razdoblje života ima svoje značenje i svoju vrijednost. Kada bi se međutim htjelo vrednovati, tada bi se moglo reći da je vrijeme djevičanstva od odlučna značenja kao vrijeme pripreme. Ipak treba na brak i na življenje zajedničke seksualnosti s jednim muškarcem gledati kao na nešto uzvišenije zato što to pred ženu postavlja još veće zahtjeve. A mnoge se žene još više razvijaju kada kao majke odgajaju nov naraštaj. Nerijetko majka svu svoju snagu žrtvuje za svoju djecu. Tako nešto nije moguće u dovoljnoj mjeri vrednovati. Iz tog razloga ženama pripada najveće poštovanje cijeloga društva.

Društvo koje ne iskazuje poštovanje majkama ne poštuje ni samo sebe.

U vezi s tim, uočite kako danas osim nedostatka poštovanja prema djevičanstvu nema ni poštovanja prema ženama, ni prema majkama. Općenit nedostatak poštovanja obilježje je vašeg društva. Ne znam gdje bi stjecanje ponovnog poštovanja bilo ljepše i važnije, nego što je to u odnosu na djevičanstvo, te prema ženama i prema majkama.




Sai Baba govori O ODNOSIMA dio je serijala od pet knjiga (Sai Baba govori zapadu, Sai Baba govori o svijetu i Bogu, Sai Baba govori o psihoterapiji te Sai Baba govori o odgoju) . Prenositelj svih pet knjiga je Stephan v. Stepski Doliwa, a prevoditelj na hrvatski jezik, Vili Bayer.
Obzirom na suvremenost teme i nužnost pokretanja tako važnih promjena u vlastitim životima krenula sam sa objavljivanjem ove knjige, temu po temu, sa nadom da će Vas barem malo dotaći.
http://putpokazi.com/odvazno_nakladnistvo/sai_ljudske_vrijednosti/sai_baba_govori/sai_baba_govori.html

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.