PUT PREMA BOGU KAO PUT PREMA SEBSTVU - Duhovnost i odnos

19.09.2016.




PUT PREMA BOGU KAO PUT PREMA SEBSTVU – Duhovnost i odnos
Sai Baba govori O ODNOSIMA


Kontakt s Bogom najintimniji je, najčudesniji i najtrajniji od svih koje možeš uspostaviti. U ophođenju sa Sebstvom ti ne nalaziš nešto što bi tebi možda bilo strano već otkrivaš sebe, svoje pravo biće, svoj bitak i svoj cilj. A otkrivaš li sebe, otkrivaš svog partnera, otkrivaš svoje pravo Ti. Ako sebe razumiješ iz dubine srca, tada možeš svakome pristupiti s otvorenošću koja rastače sve ono što razdvaja.

Ovdje postaje jasnim dublji uzrok svih teškoća u današnjim odnosima: vi sebe ne poznajete niti molite Boga za pomoć, zato birate i krivog partnera.
Čak i kada biste imali prava partnera, teškoće koje jednostavno pripadaju u život činile bi vam se nepremostive jer ne poznajete sebe i ne molite Boga za pomoć. Vjeruj mi, u većini slučajeva vi ne doživljavate neuspjeh zbog izvanjskih, nego zbog unutarnjih teškoća, naime, zbog toga što ne vjerujete da postoji put kojim vam je moguće ići i koji vas vodi cilju.

No što to znači, uspostaviti kontakt s Bogom? Znači li to, uvijek biti okrenut prema nutrini, ne brinući se za izvanjsko? Kada bi to bio put, tada bi s pravom mogao pitati zašto onda imaš partnera - a i to ne zadugo, jer bi te on sasvim sigurno vrlo brzo napustio!

Želim ti odgovoriti s pomoću sljedećeg primjera. Jednom čovjeku iz Njemačke koji me redovito posjećivao rekao sam da bi se trebao više brinuti za svoju ženu. Njegovo je mišljenje bilo da on to čini. Ja sam još jednom ponovio da bi se trebao brinuti za svoju ženu jer sam vidio na kakvoj se kritičnoj točki nalazi njegov brak. On se međutim i dalje brinuo samo za svoj posao, svoju meditaciju, svoje duhovne sastanke. Za ženu su preostajale tek mrvice njegova vremena. Dogodilo se ono što se danas tako često događa: ženi je dojadila nepažnja i ona ga je napustila. Posjetio me je čim je mogao. Ja međutim nisam obraćao pozornost na njega tako dugo, dok nije shvatio da Bog za njega ne smije značiti alternativu partneru. To vrijedi za sve. Ti ne smiješ zapostavljati svog partnera i smatrati kako to nije zlo ili je čak ispravno, zato što se brineš za Boga. Sve je Bog. Bez Boga ne bi bilo ničega. Zar onda tvoj partner nije Bog? Kako se možeš brinuti za Boga, a zapostaviti svog partnera? Kako malenim smatraš svog partnera, kada u njemu ne možeš vidjeti Boga? Tko zapostavi svog partnera zbog svojeg duhovnog puta, taj je svoj duhovni put već izgubio. Put prema Bogu put je prema Sebstvu. Koliko si se približio Bogu, možeš procijeniti i po tome koliko se dobro slažeš sa svojim partnerom. Ako misliš da napreduješ u duhovnom razvoju, a stalno se svađaš s partnerom, tada si žrtva iluzije koju tvoj ego ima uvijek spremnu za tebe. Štoviše, tvoj kontakt s Bogom mora doći do izražaja na takav način da se tvoj partner osjeća sve više shvaćenim i sigurnim. Zato ako se prekomjerno svađate, možeš računati s time da tvoj partner ima osjećaj kako od tebe ne dobiva nešto što je od presudne važnosti.

Mladi muškarac koji je došao k Meni sa svojom ženom bio je toliko zanesen utiscima koje je na njega ostavljao ašram (boravište sveca) da je na ženu doslovno zaboravio. Jedva je još razgovarao s njome, molio je cijeli dan i bio zaposlen još jedino samim sobom i svojim odnosom prema Bogu. Nakon tri dana došlo je do burne svađe prigodom koje mu je žena rekla da se brine još jedino za sebe, a da za nju uopće više nema mjesta. On je bio toliko iznenađen da je u početku sve nijekao, što je samo još više poticalo svađu. Tijekom noći je međutim ležao budan i razmišljao o predbacivanjima svoje žene. Ustanovio je da je ona u pravu. Sljedećeg dana poveo je razgovor o svađi koju su jučer imali, zamolio ženu za oproštenje rekavši joj kako mu je žao što uopće nije zapazio koliko je zapostavlja i koliko je bio neuljudan i bez srca prema njoj. Ona se obradovala njegovoj isprici i oni dogovoriše određeno vrijeme tijekom dana, kada će se posvetiti jedno drugom. Držali su se tog dogovora i njihov je brak dobio nov intenzitet. Pritom je muškarac sa čuđenjem ustanovio da se njegov duhovni razvoj veoma ubrzao. Time je shvatio da ne postoji alternativa između Boga ili partnera, već samo povezanost Bog i partner.

I još nešto: odabrao sam ovaj primjer jer se slična situacija tako često ponavlja da se svatko može naći u njoj. Kroz ovakve krize prolazi 80% parova. Jednom je to muškarac, a drugi put žena koja se povlači iz odnosa, zato što misli da je to najbrži put prema Bogu.

Ne postoji međutim put koji bi te oslobodio od karme koju imaš razriješiti s partnerom – osim puta ljubavi koji te, dakako nikada ne će navesti na to da svog partnera besmisleno povrijediš!





Sai Baba govori O ODNOSIMA dio je serijala od pet knjiga (Sai Baba govori zapadu, Sai Baba govori o svijetu i Bogu, Sai Baba govori o psihoterapiji te Sai Baba govori o odgoju) . Prenositelj svih pet knjiga je Stephan v. Stepski Doliwa, a prevoditelj na hrvatski jezik, Vili Bayer.
Obzirom na suvremenost teme i nužnost pokretanja tako važnih promjena u vlastitim životima krenula sam sa objavljivanjem ove knjige, temu po temu, sa nadom da će Vas barem malo dotaći.
http://putpokazi.com/odvazno_nakladnistvo/sai_ljudske_vrijednosti/sai_baba_govori/sai_baba_govori.html

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.