MEDITACIJA - Duhovnost

13.09.2016.




MEDITACIJA – Duhovnost
Sai Baba govori O ODNOSIMA


Sljedeće je izvanredno sredstvo za unošenje mira, razumijevanja, shvaćanja i ljubavi u tvoj odnos, ili njihova očuvanja, meditacija. Ona ima mali nedostatak da je ne možeš prakticirati usput kao namasmaranu. Ali ona prednost da te prisiljava da svjesno odrediš vrijeme koje ćeš joj posvetiti kako bi u to vrijeme došao u doticaj s izvorom mira i snage u sebi.

Kako ćeš meditirati? Počni s malim. Ne čini nikakav pritisak, počni s jednom ili dvije minute i polako produžavaj vrijeme posvećeno meditaciji. Misli uvijek na to: odlučujuća je za radost. U molitvi ti govoriš Bogu, u meditaciji Bog govori tebi. Zato pusti neka svjetlo i radost upravljaju tvojom meditacijom. I još nešto: strpljenje je više nego pola puta. Ne pretjeruj ni u čemu, inače ćeš to uskoro napustiti.

Uredi sebi mirno mjesto, na kojem ćeš možda postaviti i sliku onog oblika Božjeg kojeg štuješ i čije Ime ponavljaš. Isključi telefon. Važno je da uvijek meditiraš u isto vrijeme i na istome mjestu, kako bi ti to postalo navikom. Ako si na putovanju, predoči si sliku svog mjesta za meditaciju. Najbolje je meditirati dva puta dnevno otprilike po 20 do 30 minuta. Zapali svijeću i stavi je ispred sebe. Gledaj neko vrijeme plamen i misli o tome kako plamen može svoje svjetlo dati mnogim, mnogim drugim svijećama, a da time ne postane manji.
Kada si dovoljno dugo promatrao svjetlo, zatvori oči i u duhu zamisli kako plamen na tvome čelu između obrva širi svjetlo.
Dovedi zatim to svjetlo u svoje srce, gdje ono otvara lotosov cvijet tvoje srčane čakre.
Pusti neka to svjetlo struji cijelim prsima i osjeti da je to svjetlo Čišćenje i Ljubav.
Odavde pođi u vrat i glavu i pusti da svjetlo smiri i pročisti tvoje misli.
Iz glave vodi svjetlo u srce, ramena i ruke sve do vrhova prstiju.
Neka tada svjetlo teče iz srca u trbušnu šupljinu, ispuni je svjetlom sve dolje do zdjelice. Izdahni iz sebe sve brige i napetosti i udahni čisto, blistavo svjetlo.
Vodi svjetlo dalje u noge i stopala, a odavde preko leđa-koja nikada ne bi smio zaboraviti- sve do vrha glave, gdje se nalazi tvoja krunska čakra.
Budi svjestan da je cijelo tvoje tijelo ispunjeno svjetlom, tj. da se sastoji od svjetla koje se širi do krajnjeg ruba tvoje aure.
Sada, polazeći od krunske čakre, pošalji svjetlo svojim prijateljima i rođacima. Sasvim ih ovij njime.
Okruži svjetlom također i svoje neprijatelje.
Na kraju, proširi svjetlo preko svoga grada, zemlje, kontinenta, preko cijeloga svijeta.
Na kraju tvoje svjetlo ide mineralima, biljkama, životinjama i ljudima.
Raširi ih preko svih nevidljivih bića koja su oko svijeta i u svijetu.
Pusti neka tvoje svjetlo zrači u Univerzum i uživaj u tom prostranstvu.
Nakon nekog vremena ponovno saberi svjetlo i pusti neka kroz krunsku čakru teče u lotosov cvijet tvoga srca; neka taj plamen bude stalna snaga u tebi, za kojim možeš uvijek posegnuti i koja će te podupirati i hraniti.
Moli Boga, neka te blagoslovi i vodi.
Tada otvori oči i neka ti dan bude radostan.


Ovdje bi se moglo postaviti pitanje, zašto je meditacija toliko važna za današnjeg čovjeka.

Vi vjerujete da se vaši odnosi raspadaju zato što ne nalazite pravog partnera. To je uvjerenje ispravno utoliko što u najvećem broju slučajeva ni vi, a ni vaš partner niste stvarno spremni za odnos. Preplašena kokoš koja juri okolo ne može izleći piliće. Tko je stalno pod pritiskom, ne može se u miru i ljubavi posvetiti svom partneru. Vi ste stalno pod pritiskom, živčani, nestrpljivi, napeti te potencijalno ili otvoreno agresivni. Zbog toga vam nedostaju presudni preduvjeti za sretan odnos, naime mir, otvorenost, sposobnost slušanja, strpljivost, spremnost na žrtvu i povjerenje. To su osobine koje mora steći pojedinac koji želi imati usrećujući odnos. Ako mu te osobine nedostaju, njegov će odnos biti težak ili ga uopće neće biti moguće uspostaviti.

S pomoću meditacije postaješ otvorenim za važne pozitivne osobine. Time što svakodnevno ponireš u sebe i puštaš da te prožima svjetlo, raste snaga onoga što je pozitivno u tebi. S tom pozitivnošću dolazi više mira u tvoj brak, a pomaže vam se i da učinite upravo one korake koji su nužni za vaše zbližavanje. Za meditaciju mnogi misle da je gubljenje vremena. Ona je međutim najbolja metoda za postizanje uspješnosti. Tako postoje mnogi ljudi koji meditiraju da bi postigli uspjeh u svome zvanju. Oni imaju siguran osjećaj da će napraviti presudnu pogrešku ako svakodnevno ne meditiraju. Poneki postižu takvo majstorstvo u meditiranju da meditaciju upotrebljavaju kao potporu svome učenju jer su primjetili da uslijed koncentracije koju stječu meditacijom mogu mnogo brže i efektivnije učiti.

Raduj se dakle ako imaš teškoća u svome odnosu s partnerom. Time naime dobivaš mnoštvo mogućnosti da svoj život učiniš intenzivnijim i ispunjenijim, te da ga dovedeš na višu razinu.





Sai Baba govori O ODNOSIMA dio je serijala od pet knjiga (Sai Baba govori zapadu, Sai Baba govori o svijetu i Bogu, Sai Baba govori o psihoterapiji te Sai Baba govori o odgoju) . Prenositelj svih pet knjiga je Stephan v. Stepski Doliwa, a prevoditelj na hrvatski jezik, Vili Bayer.
Obzirom na suvremenost teme i nužnost pokretanja tako važnih promjena u vlastitim životima krenula sam sa objavljivanjem ove knjige, temu po temu, sa nadom da će Vas barem malo dotaći.
http://putpokazi.com/odvazno_nakladnistvo/sai_ljudske_vrijednosti/sai_baba_govori/sai_baba_govori.html

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.