KARMA - Duhovnost

31.08.2016.




KARMA – Duhovnost
Sai Baba govori O ODNOSIMA


Presudni korak prema tvojoj nutrini, prema tvojoj biti, sastoji se u tome da se upoznaš s nekoliko temeljnih istina.

Trebaš znati da je cijeli svemir podređen Zakonu uzroka i posljedice. Taj Zakon, koji Indijci u skladu s Vedama (najstarijim religioznim tekstom na svijetu) nazivaju karmom kaže da svaki postupak ima svoje djelovanje, a time i posljedicu. Činiš li dobro, požnjet ćeš dobro. Činiš li zlo, požnjet ćeš zlo. Taj je Zakon posve jednostavan, a njegova je važnost vječna. Usprkos tome često se čini kao da su zli nagrađeni, a dobri kažnjeni. Vjeruj mi, to se samo tako čini. Maja (privid, vanjski svijet) vas zavarava. Moraš gledati na svijet kao na veliku pozornicu. Mnogo se toga događa u skrivenom kako bi moglo postići djelovanje, kako se ne bi moglo lako prozrijeti u čemu je stvar, s namjerom da napetost ostane sačuvana. To je također i razlog zašto ne poznajete budućnost. Previše znanja o budućnosti oduzelo bi vam inicijativu, i vi ne biste mogli učiniti ono što je potrebno za vaš razvoj.

Pozornica koja se naziva svijetom ima zadaću da naučiš služenje bližnjem, spremnost na požrtvovnost i jednakomjernu ljubav prema svim stvorenjima. Zato se zadaća svijeta sastoji u tome da pročistiš svoje srce. Čisto srce stvara mjesto suosjećanju. A srce puno suosjećanja hram je Božji. Zato si ti na ovoj Zemlji da bi s pomoću životnih događaja otvorio srce, stekao samosvijest i ostvario Boga.

Iz tog razloga prikrivanje posljedica tvog djelovanja i djelovanja drugih ima trostruk razlog: kao prvo, zle ne pogađaju odnosno još ne pogađaju posljedice njihova djelovanja zato što još posjeduju određenu količinu dobre karme iz drugih, dobrih djela.

Drugo, koprena maje postala bi vrlo prozirna kada bi svatko za svoje zlo djelo smjesta primio račun. Kada bi svatko u istom trenutku osjetio posljedice svojeg djelovanja, on ih u najvećem broju slučajeva ipak ne bi mogao upotrijebiti jer njegova svijest i njegovo srce još ne bi bili otvoreni za njih.

Svijest i srce moraju se pripremiti uz pomoć prethodnih iskustava kako bi mogli izvući najbolju moguću pouku iz posljedica prijašnjih negativnih djela.
Jer ništa se ne događa besmisleno. Ni teške posljedice nisu besmislene. Sve je prilika za tvoju svijest i tvoje srce da nešto nauče.
Treće, znak je milosti ako možeš spoznati zašto ti se nešto događa.

Karma je unutarnji dah života. Bez Zakona uzroka i posljedice svijet bi bio besmislen, a Bog pijani kockar. Bog je međutim savršena pravednost, On je pravi smisao tvojega postojanja. Zbog te pravednosti postoji karma. Ti si se rodio i ti se rađaš uvijek nanovo, da bi ispunio svoju karmu. Zato tvoj život, kao i svaki život, ima svoj smisao. Zato se ne možeš izgubiti i spašen si još od samoga početka.

O karmi treba još nešto reći. Mnogi upotrebljavaju tu riječ u negativnom značenju. Kada nešto ne uspije, oni kažu: „To je tvoja karma“ – „Tu je karma na djelu!“ Te su formulacije pogrešne, veoma su netočne i vode zabludama.

Sve je naime karma. Ti ne možeš živjeti na Zemlji, a da ne djeluješ. A svako djelovanje stvara karmu. Pozitivnu i negativnu. Pozitivna ili sreyo karma stvara dobre posljedice i oslobađa te vezanosti za ovaj svijet. Negativna ili vishaya karma veže te za svijet i uvjetuje tvoje ponovno rađanje i tvoju patnju.





Sai Baba govori O ODNOSIMA dio je serijala od pet knjiga (Sai Baba govori zapadu, Sai Baba govori o svijetu i Bogu, Sai Baba govori o psihoterapiji te Sai Baba govori o odgoju) . Prenositelj svih pet knjiga je Stephan v. Stepski Doliwa, a prevoditelj na hrvatski jezik, Vili Bayer.
Obzirom na suvremenost teme i nužnost pokretanja tako važnih promjena u vlastitim životima krenula sam sa objavljivanjem ove knjige, temu po temu, sa nadom da će Vas barem malo dotaći.
http://putpokazi.com/odvazno_nakladnistvo/sai_ljudske_vrijednosti/sai_baba_govori/sai_baba_govori.html

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.