STRASTVENOST - Današnja "filozofija"

22.08.2016.




STRASTVENOST– Današnja „Filozofija“
Sai Baba govori O ODNOSIMA


Strastvenost otkriva svoj karakter već i samim svojim imenom. Drugim riječima, strastvenost stvara patnju.
Ja razlikujem dva oblika strastvenosti: jednu, koja se živi u čvrstoj vezi koja se temelji na ljubavi, i drugu, koja s ciljem da se postigne maksimalni užitak vodi od jednog do drugog odnosa.

U oba ova oblika strastvenost dovodi do patnje jer i kod sigurnog i ljubavlju ispunjenog odnosa dolazi dan, kada i na ljubavi zasnovano zajedništvo mora doživjeti pretvorbu. To je uvijek u većoj ili manjoj mjeri povezano s rastankom, razočaranjem, tugom ili čak osjećajem ostarjelosti.

U odnosu koje se temelji na ljubavi taj trenutak pretvorbe otvara put novim horizontima. Bez ljubavi, međutim, taj razvoj prije ili poslije dovodi do prekida odnosa, zato što se uz pomoć novog odnosa nastoji ponovno rasplamsati strastvenost.

Danas mnogi ljudi na sve zamislive načine traže strastvenost, jer im svi mogući i nemogući učitelji, autori, političari, gurui i terapeuti kažu da je ona cilj, da je ona ispunjenje života. No čim netko doživi neuspjeh na putu prema tom cilju te pita za razlog svog neuspjeha, svi ti sumnjivi učitelji svaljuju krivnju na njega samoga. Tome se vrlo stručno objašnjava da je negdje pogriješio. Da treba „više raditi na sebi“. Postati otvorenijim. Više se „opustiti“. Nitko mu ne kaže da je sam cilj pogrešan. Da kroz strastvenost i pohotu nikada ne može steći trajnu sreću, o blaženstvu da i ne govorimo. Tako on nastavlja svoje traganje. On najvjerojatnije luta od partnera do partnera i sve više i više zatvara svoje srce, tj. ono mjesto na kojem bi mogao naći svoju sreću.

Strastvenost je snažan osjećaj. A vi volite snažne osjećaje. Zato vas je i moguće tako lako zavesti. Vi sebi ne možete zamisliti da sreća može biti sasvim tiha, sasvim mirna, gotovo nepokretna. Vi mislite da je poželjno sve ono što je kreštavo, bučno, što je „intenzivno“.

Strastvenost s njezinom bučnom, snažnom naravi čini vam se kao da je ona upravo ono pravo. No strastvenost je velika varalica. Ona obećava sreću, ali na kraju donosi nesreću. Ona ti obećava lijepe osjećaje, ali ti na kraju zatvara srce. Ona ti obećava zadovoljstvo, ali ono što s pomoću nje nalaziš jest nemir, nezadovoljstvo i nesreća.





Sai Baba govori O ODNOSIMA dio je serijala od pet knjiga ( Sai Baba govori zapadu, Sai Baba govori o svijetu i Bogu , Sai Baba govori o psihoterapiji te Sai Baba govori o odgoju) . Prenositelj svih pet knjiga je Stephan v. Stepski Doliwa, a prevoditelj na hrvatski jezik, Vili Bayer.
Obzirom na suvremenost teme i nužnost pokretanja tako važnih promjena u vlastitim životima krenula sam sa objavljivanjem ove knjige, temu po temu, sa nadom da će Vas barem malo dotaći.
http://putpokazi.com/odvazno_nakladnistvo/sai_ljudske_vrijednosti/sai_baba_govori/sai_baba_govori.html

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.