carnivora

20.08.2006., nedjelja

Mame i bivši muževi

Danas sam imala bliski susret s bivšim. Vozila sam naše dijete kod njega da ostane par dana. Zato jer je on to zatražio. Ima to pravo i ja mu ga ne osporavam. Dapače, drago mi je da se viđaju jer dijete treba imati oca iako ne živi s nama. Ali to pravo koje mu je sud dao nikako ne odgovara mojoj gospođi majki, niti baki 1, niti baki 2. Danas je dan žalosti za gđu majku i bake. Smatraju da to nije pametno jer dijete vjerojatno neće imati redovite obroke, a niti kvalitetne pa će vjerojatno izgubiti na kilaži, a možda se i razboli jer bivši je neodgovoran. Možda dijete negdje padne i ozlijedi se. Tisuću loših stvari i raznih situacija koje bi se mogle dogoditi mi je pobrojano od sinoć kad sam se konačno odlučila reći da danas vozim Anu tati i da će ostati kod njega par dana. More stvari od kojih me odmah zabolila glava.
Sjedila sam tako sinoć na svom uobičajenom mjestu pod lozom, pušila po tko zna koju cigaretu, i razmišljala kako da gđi majki priopćim tu vijest. Ona je rezala mahune. Svježe ubrane. Niti jedna mahuna nije imala one konce koji se ne daju sažvakati kad ih se skuha. Vjerojatno se niti mahune u vrtu ne usude imati konce kad ih gđa majka ubere. Razmišljala sam kako početi i kada da joj kažem. Jer znam kad joj kažem šta slijedi. Dugački monolog. Pušila sam i ona me streljala svojim pogledom. Ja sam jedina u obitelji koja pušim. Crna ovca. A šta se može. Ne mogu svi biti savršeni.
- Sutra vozim Anu tati. - rekla sam kroz oblak dima. Kao da će me dim spasiti od njenog mrkog pogleda.
- Zašto? Šta sad to treba značiti ? - pitala je gđa majka i prestala s rezanjem mahuna.
Nisam imala volje po tko zna koji put objašnjavati da on ima pravo da ju viđa i više nego što to čini, kao i da ima pravo da po ljeti bude pola mjeseca s njim. Uslijedio je njen monolog, a ja više nisam ni slušala. U društvu komaraca provela sam još neko vrijeme, a kada su ugrizi komaraca i gđe majke postali nepodnošljivi pokupila sam se na spavanje.
Ona zato nije spavala cijelu noć. Inače pati od nesanice. A ja sam joj priskrbila još jednu neprospavanu noć. Zato jer njena unuka ide svom tati na par dana, a to je nenormalno. I jer ja, njena kćer, dopuštam takvo nešto.
Ja sam mirno spavala i vjerojatno ću i danas spavat jer još uvijek vjerujem u to da bivši ipak nije takav idiot kakvim ga ona vidi. Vjerujem u to da će se dobro brinuti za svoje dijete. Mi smo imali buran brak i nismo se rastali na lijep način, ali prema Ani je uvijek bio normalan i ok. Ali to nije bitno jer gđa majka ima svoje mišljenje, a njeno mišljenje je ko dogma.
Zamara me sve to. Imam dosta godina, ali za nju nikad dovoljno.
Uglavnom, Ana je kod tate. Čule smo se telefonski maloprije. Još je živa i zdrava i ide večerat. Zadovoljna je i rekla je da ona odlučuje kada ću doći po nju. Ako joj se svidi možda ostane cijeli tjedan pa i više. A šta će tek tada gđa majka i baka reći ?! Mame su interesantna kategorija.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.