< siječanj, 2006 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Posvećen je umjetnosti.


Linkovi

sindromiranibranitelj



Obavijest

Obrisat ću svaki krajnje bolestan komentar


Šovagovićev portret s leđa

F. Šovagović je posao s Matišićevim dramama očito shvatio ozbiljno jer ne samo da je pročitao "Anđele Babilona", grotesku o zatucanom, nepismenom gradonačelniku, nego je ipak uzeo čitati i "Ničijeg sina", jednu od dviju još neobjavljenih i najnovijih Matišićevih drama, u kojoj glavni lik, Ivan, ratni invalid, ubije čovjeka za kojeg odmah potom dozna da mu je zapravo otac, i to Srbin, pa onda do kraja tjera sebe, sad kao Jovan, u samoubojstvo pjevajući četničke pjesme sindromiranim braniteljima, bivšim logorašima...
E sad, ne bih htio biti patetičan, jer sam i ja sindromirani branitelj, a i Šovagović je osjetio kako zuji metak pokraj uha, bumbar jedan, pa ću ispričati anegdotu.
Stoji u Turopolju vikendica, sada zarasla u dva metra korova, koju je izgradio pokojni Fabijan Š., onaj što sliči Antonyju Hopkinsu, pa mu je sva gluma u očima i dvije-tri kretnje glavom. Ondje je prije četiri godine Šovagović živio, opustošen depresijom i jedino je ondje primao "delegacije". I dođe Mister X, i Zik dođe, i zaspu sva trojica u hladnoj, nepospremljenoj sobi. Mister X nesnosno je glasno hrkao i buncao. Zik se probudi, Filip se probudi. I što će sad s njim? Šovagović mu priđe, šutne ga nogom u guzicu i izviče mu se u uho: "Ustaj, pizda ti materina, ideš na ispitivanje!". Mister X poskoči i zavapi: "Nemoj, nemoj!". Poslije je spavao mirno, kao dojenče.
Mister X je nekoliko mjeseci proveo u četničkom zatvoru u Kninu gdje su ga svakodnevno prebijali. Inače, čovjek mišićav, jak i nezgodan pa se nitko u društvu ne usuđuje s njim ni glasnije razgovarati, da ga ne uznemiri. Ali, evo, na Šovagovića se uopće nije naljutio. Ne znam zašto.
Osim toga, u ponedjeljak je F. Šovagović počeo pisati svoju šestu dramu. Radni naslov: "Alkoholičari".
Uza sve to, F. Šovagović pregovara s ljudima koje želi angažirati u svome drugom cjelovečernjem filmu. Kani ga snimiti po vlastitom scenariju "Visoka modna napetost", koji nikako da mi preda, pa znam jedino da je posrijedi komedija o nekom talijanskom kreatoru koji dolazi na odmor u Dalmaciju. Glavnu ulogu ponudio je Dini Abantantuonou, to je onaj iz "Mediteranea", dosta krupnoj glumačkoj ribi.
Povrh toga, F. Šovagović je ovih dana zaokupljen poziranjem za portret. Otkako je vidio u Jutarnjem da je Milan Bandić već dobio svoj, a i Malnar ga ima odavna, odlučio je da i on stane pred umjetnika. Evo što sam kaže: "Željko Senečić slika moj portret. Počeo je danas a završit će sutra. Portret je s leđa."


12.01.2006., četvrtak

- 23:00 - Komentari (2) - Isprintaj - #