Trbuhom za kruhom!

02.02.2009., ponedjeljak


PARATA:palacinka ili pogaca? Koga briga...
Iako svako jutro pojedem po nekoliko tih palacinki/pogacica nikad ustvari nisam razmisljao o tome kako se pripremaju. Jednostavno nije bilo vremena niti znatizelje sto je zalosno jer volim kuhati.
Mislio sam da nema neke mudrosti u nacinu pripremanja tog jela. Jucer sam prvi put zavirio u kuhinju kako bi se uvjerio o nacinu pripremanja i sastojcima potrebnih za to jelo. Moram reci da sam ostao iznenaden jer postupak nije nimalo jednostavan, barem meni.
Za 6 osoba potrebno je:
- 10g soli
- 20g secera
- 50g mlijeka u prahu (moze i obicno tekuce onda je to oko 50ml)
- 500g glatko bijelo brasno (maida)
- 50ml ulja
- 1 jaje
- Voda po potrebi

Pa postupak otprilike izgleda ovako:
1. U posudu se doda casa vode (2dcl)+casa mlijeka (ako se koristi tekuce) i u njoj se otopi sol, secer. Doda se brasno, jaje i ulje te se sve dobro promijesa. U biti zamijesi se tijesto.
2. Tijesto je potrebno pripemiti barem 1h prije pecenja, premda je najbolje kad odstoji kroz noc pa onda lijepo omeksa.
3. Nakon sto smo izmjesali sastojke i zamijesili tijesto potrebno je napraviti kugle tijesta po zelji, obicno je to kolicina koja stane u jednu saku.Svaku kuglu potrebno je dobro premazati uljem.
4. Formirane kugle tijesta ostavimo da odstoje 45 minuta, zatim ih razvaljamo.
Razvaljaj i istuci
Razvaljano tijesto potrebno je rukama podici i njim udarati o stol. Doslovce mlatiti u kruznim pokretima. To se radi da palacinka dobije na zilavosti.
5. Nakon toga prerezemo tijesto na pola i formiramo oblike kao na slici.Znaci iz jedne kugle tijesta dobijemo dvije palacinke. Jednim prstom se uhvati jedan kraj tijesta i onda se samo namota okolo. Trebalo bi izgldati ovako:
Smotaj Ovako to izgleda prije pecenja...

6. Prije pripreme se tijesto razvalja s valjkom ili istuce rucno i stavi na vrucu, nauljenu plocu. Mislim da moze i na tavi.
Gotovo spremne...

7. Nakon pecenja palacinke naslazite na hrpu i istucite tako da radite kruzne pokrete suprotno od kazaljke sata. To se radi kako bi palacinke malo omeksale.
8. Jos tople PARATA palacinke posluzite s bilo cime. Uglavnom umjesto kruha. Ja ih jedem s Nutellom.
Dobar tek

Ako itko bude uspio napraviti ovo kaj sam sad ja opisal nek mi se javi.

Pozdrav iz Omana.

Sretno



- 03:58 - Komentari (8) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.