Trbuhom za kruhom!

15.11.2007., četvrtak


Dio drugi...
Nikad nisam tajio kolko zaradujem jer znam da svoju placu zaradujem svojim rukama. Zaradujem puno za nase prilike. Sav taj novac zaraden je mukotrpnim radom jer niko vam vani nece dati eure ili dolare za nista. Iako sam stranac, nikad mi jos niko nije uskratio napredovanje jer sam se posvadao sa sefom ili me menager ne voli ili zato sto sam iz Hrvatske.

Kad sam odlazio postavio sam sebi neke ciljeve i to je ono sto me drzi vani.Svu energiju trosim da ih ispunim.
U manje od 3 godine kako radim uspio sam kupiti stan od 130m2, auto i putovati kud sam htio. Mogu reci da sam vec osigurao jedan dio zivota. Zrtvovao sam neke stvari, ali nije mi zao.

Mnogi moji prijatelji vele, lako tebi ti radis vani i imas novaca. Ali kad im velim nek mi se pridruze svi bjeze ko vrag pred tamjanom. Nikom se ne ide u hladnu Rusiju ili bespuca Sahare ili prasumu Kongo.
Moja rotacija koju radim je prilicno naporna. 6 tjedana radim i 3 tjedna sam doma. Lose je jedino sto to nikad nije tocno na vrijeme pa puno puta ostajem po 8 do 12 tjedana. Ovaj Bozic i Novu docekat cu u Alziru, vrlo vjerojatno na nekoj busotini.

Mali osvrt na kritike prema onima koji su studirali u HR, a rade vani.
Kad sam diplomirao imao sam nekoliko ponuda, jedna od njih je bila i od nase kompanije. Dodem ja na razgovor gdje oni meni ponude paket s pocetnom placom od 3800 HRK, ali da ako budem radio vani dobit cu bonus i dnevice pa ce mi se placa povecati na 5000-6000 HRK.
O SLB ponudi ne moram pricati, ali ja kakav jesam velim predstavniku nase kompanije kolko mi nude stranci, a on na to bahato odgovori:" Izvolite raditi za strance, mi vas ionak ne trebamo jer Kinezi ili Filipinci su puno jeftiniji. Pa cemo mi lijepo zaposliti Kineza." Ja sam im se lijepo zahvalio i sljedeci dan potpisao "stalni" ugovor za SLB (nasi mi nudili na godinu dana).

Tad jos nisam znao neke stvari koje znam danas i koje mi jos nisu jasne. Ako dobite posao u vrijednosti od 10 mil $ isto kao i neka strana kompanija, kako oni mogu od toga placati place i do 10 puta vece od nasih i jos uvijek im ostane zarada. Kud odlazi taj novac? Mislim da to nikad necu saznati!

Ima toga jos, ali bolje da drzim jezik za zubima.

Jos jedan pozdrav iz hladnog i oblacnog Pariza!!!
Sretno!
- 10:33 - Komentari (13) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.