don zoki

01.12.2006., petak

NAJBOLJE IZ SF ŽANRA...

Kao što sam i obećao da ću učiniti,ovaj post sam napisao za Mateja Švigira aka Vader i Ivana Ivkovića,dvojicu mojih izvanrednih prijatelja i velikih ljubitelja SF žanra.Ima dosta filmova koje kanim spomenuti pa ću cjelu stvar razvući u 3-4 posta u idućih par dana.Dečki,ako sam koji važan film izostavio molim vas da mi ne zamjerite i podsjetite me da ga stavim...

RATOVI ZVJEZDA:HEKSALOGIJA



EPIZODA 4:NOVA NADA (1977)
EPIZODA 5:IMPERIJ UZVRAĆA UDARAC (1980)
EPIZODA 6:POVRATAK JEDIJA (1983)
EPIZODA 1:FANTOMSKA PRIJETNJA (1999)
EPIZODA 2:NAPAD KLONOVA (2002)
EPIZODA 3:OSVETA SITHA (2005)

Mislim da nema smisla da pišem o svakom nastavku posebno,osim toga malo je oih koji neznaju o čem se radi.Ovaj serijal je toliko popularan da rijetko tko nezna da ima 6 nastavaka i mislim da će se mnogi samnom složiti kada kažem da su 4.,5. i 6. nastavak,odnosno stara trilogija,bolji nego 1.,2. i 3. nastavak,iako moram priznati da me 3. nastavak (Osveta Sitha) oduševio.Lucas je naime prvo snimio 4.,5. i 6. nastavak,a onda,skoro 20 godina poslje,preostala 3.Ja osobno neznam zašto,ali dečki kojima je posvećen post znaju dosta o ovom serijalu pa ostavite njima pitanje ako vas što zanima.
Tema ovog legendarnog serijala zapravo je vječna borba dobra i zla.međutim,prikazana je na jako maštovit i originalan način i po meni je Nova nada jedan od najoriginalnijih filmova u povijesti.
Svaki nastavak serijala bio je tehnički revolucionaran a sam serijal je komercijalno najuspješniji u povijesti.Osim toga,ulogama u staroj trilogiji,Harrison Ford,Mark Hamill i Carrie Fisher postali su zvijezde.Nova nada nagrađena je sa 6 Oscara.
Svjetlosne sablje,mnoštvo letjelica i svemirskih brodova,Jediji,sila i najveći od svih negativaca -Darth Vader samo su neki detalji iz mašte genijalnog redatelja i scenarisra Georga Lucasa.


ALIEN:KVADROLOGIJA



ALIEN (1979)
ALIENS (1986)
ALIEN 3 (1992)
ALIEN:USKRSNUĆE (1997)

Serijal Alien zapravo i nije čisti SF.Sva četiri nastavka su mješavina žanrova i režirali su ih različiti redatelji.Kod prvoga,režiju potpisuje Ridley Scott (Gladijator,Pad crnog jastreba),kod nas je preveden kao Osmi putnik,a što se tiće žanra mješavina je horora i SF-a iako više vuće na horor.Iako danas djeluje prilično zastarijelo,Alien je bio tehnički revolucionaran film i nagrađen je Oscarom za vizualne efekte.
Režiju Aliensa,odnosno Osmog putnika 2,preuzeo je James Cameron nakon što se proslavio Terminatorom (1984).Aliensi obiluju akcijskim scenama borbe marinaca i aliena,pa više vuku na akcijski film.Film je imao 7 nominacija,a osvojio je 2 Oscara u tehničkim kategorijama.
Alien3 režirao je tada slabo poznati,ali iznimno talentirani redatelj David Fincher koji će se kasnije proslaviti trilerima Sedam,Igra i Klub boraca.Kako se Fincher okrenuo režiranju trilera,tako je i Alien3 više triler s elementima horora i SF-a.
Alien:Uskrsnuće nedvojbeno je najlošiji dio serijala i spoj je akcije,SF-a,horora i trilera.Režirao ga je francuski redatelj Jean-Pierre Jeunet.
Ono što je zanimljivo kod ovog serijala je to što je glavni junak žena,heroina Ellen Ripley,koja je obilježila karijeru izvanredne glumice (meni najdraže) Sigourney Weaver koja ju je u sva 4 nastavka glumila jednako uvjerljivo i za Aliense čak i zaradila nominaciju za glavnu ulogu.
Za razliku od manje upečatljivih Aliena3 i Uskrsnuća,prva dva nastavka spadaju u antologiju i SF i horor žanra,ali i filma općenito.




- 11:58 - aj baci koment (14) - printaj brate... - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< prosinac, 2006  
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Prosinac 2006 (6)
Studeni 2006 (7)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi