15.09.2008., ponedjeljak

Koromač (Foeniculum vulgare Mill.)

Koromač je jedna od najstarijih poznatih ljekovitih biljaka što su ih koristili stari Egipćani, Rimljani i Grci. Ostali nazivi: komorač, finočo, morač, slatki kopar, janež. Raste po kamenjarima Hrvatskoga primorja, Dalmacije i Makedonije, a mnogo se uzgaja i diljem svijeta. U nas ga najviše ima u primorskim krajevima i na otocima. Koromač je dvogodišnja biljka koja naraste do dva metra u visinu. Ima perasto razdijeljene listove i žute cvjetove koji tvore štitke. Plod je duguljast, rebrast i malo spljošten, jakog mirisa i slatkastog okusa. Ljekoviti dio biljke je plod, korijen i cijela biljka.

Sastav: eterično ulje, masno ulje i slobodne masne kiseline, bjelančevine i aminokiseline, kalij, kalcij, sumpor i fosfor.

Poluzreli plodovi koromača koriste se u raznim ljekovitim pripravcima, a iz njih se dobiva i ljekovito eterično ulje koje se također koristi kao djelatna tvar u mnogim farmaceutskim pripravcima.

Djelovanje koromača je:
karminativno - protiv nadimanja i probavnih tegoba
spazmolitički - protiv grčeva (posebno u probavnom sustavu)
ekspektorativno - pospješuje iskašljavanje
aperitiv - za pospješivanje apetita
tonik i afrodizijak - regulira cikluse mjesečnice
laktacijsko - pospješuje izlučivanje mlijeka
antiseptičko - zaustavlja razmnožavanje mikroorganizama
diuretičko - stimulira funkciju bubrega i pospješuje izlučivanje mokraće
antireumatsko - protiv reumatskih bolova.
Probavni sustav - protiv želučanih i crijevnih tegoba, nadimanja i grčeva; za poboljšanje apetita.
Dišni sustav - gripa, prehlada, produktivni kašalj.
Urogenitalni sustav - regulira ciklus mjesečnice, pospješuje laktaciju i normalnu funkciju mokraćnih puteva.
Lokomotorni sustav - oblozi s eteričnim uljem komorača ublažavaju reumatske bolove.
Koža - eterično ulje u oblozima djeluje antiseptički.

Dobro se kombinira s kamilicom, korijandrom i anisom u pripravcima za poboljšanje probavnih smetnji. U kulinarstvu se može upotrebljavati kao začin.
- 22:29 - Komentari (1) - Isprintaj - #

< rujan, 2008 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          


Sve o moru i ribolovu ...

... moja inspiracija nekad je bio ...



... a danas je ...



... najzaslužniji za to su: Tedi Spalato, Šime Duvančić i Ivica Flesch ...




Blockbuster DVD Rentals


E-MAIL



* ŠKAMPI NA GRADELAMA *

POTREBNO:
1 kg škampi (veći)
1,5 maslinovog ulja
peršinov list
limun

NAČIN PRIPREME:
Cijele oprane škampe umočimo u maslinovo ulje i stavimo peči na gradele. Pečene posložimo na tanjur, ukrasimo grančicama peršina i poslužimo. Uz škampe se trebaju servirati kliješta za rakove, posudica s mlakom vodom i kriška limuna za pranje prstiju.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se