30.04.2008., srijeda

Vranjic

U kaštelanskom zaljevu, između ostataka drevne Salone i grada Splita, na ušću rijeke Jadro, smjestio se poluotočić koji se naziva Vranjic. To je tipično dalmatinsko mjesto koje je zadržalo duh prošlosti u svom izvornom obliku, bez pretjerane komercijalizacije. Mjesto gdje se ne živi ubrzano, gdje ljudi ribare u svojim malim brodicama kao se to činilo nekad ...

U prošlosti je zbog ljepote i neposrednog dodira s morem nazivan i ¨Mala Venecija¨. Najnovija arheološka istraživanjima otkrila su da je Vranjic bio naseljen još u prapovijesti ...

Ukratko, Vranjic je stvarno lipo misto čije kale i gostoljubivi stanovnici ne mogu nikoga ostavit ravnodušnim! U njemu se sačuvalo staro pučko pivanje i lipi stari dalmatinski običaji kakvih više rijetko di ima! Svidilo mi se to misto, iako ga mnogi u zadnje vrime izbjegavaju i crne zbog zagađenosti okolice! Ipak, ja mislim da još uvik sa ponosom to misto može nosit ime ¨Mala Venecija¨ jer, virujte mi, (bija san u Veneciji 2 puta i fala Bogu nisan bija prihlađen) od smrada koji se širi iz okolnih kanala, dođe van za povratit tako da sve gondole, predivna mletačke kuće i usiljenu romantiku ni ne primjetite ... po čemu se onda Vranjic razlikuje od Venecije osim po veličini? Kad zanemarimo te ¨sitnice¨, može se reć da je naš mali Vranjic puno puno lipši od Venecije! sretan

Uostalom, u njemu je odnedavno na župi don Ivan Matković, stari mudri svećenik, pravi Hrvat i ponizan radnik u Božjem vinogradu tako da sa velikom sigurnošću mogu reć da počinju bolja vremena za to malo misto jer mu je neophodna duhovna obnova budući da su ga Komunizam i droga uništili ...

Posjetite vranjic.blog.hr thumbup
- 11:44 - Komentari (2) - Isprintaj - #

< travanj, 2008 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        


Sve o moru i ribolovu ...

... moja inspiracija nekad je bio ...



... a danas je ...



... najzaslužniji za to su: Tedi Spalato, Šime Duvančić i Ivica Flesch ...




Blockbuster DVD Rentals


E-MAIL



* ŠKAMPI NA GRADELAMA *

POTREBNO:
1 kg škampi (veći)
1,5 maslinovog ulja
peršinov list
limun

NAČIN PRIPREME:
Cijele oprane škampe umočimo u maslinovo ulje i stavimo peči na gradele. Pečene posložimo na tanjur, ukrasimo grančicama peršina i poslužimo. Uz škampe se trebaju servirati kliješta za rakove, posudica s mlakom vodom i kriška limuna za pranje prstiju.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se