02.07.2006., nedjelja

Gajeta

Gajeta je tradicionalni drveni brodić dužine 4 do 12 metara koji se koristio za ribarenje i prijevoz duž jadranske obale i otoka. Karakterističan je zaobljeni pramac i krma, velika nosivost i dobra plovna svojstva, pogotovo kod težeg uzburkanog mora. Pojavom jeftinijih plastičnih plovila većinom inozemnih proizvođača, broj pravih drvenih gajeta drastično se smanjuje, prijeteći da ovaj tradicionalni proizvod hrvatske brodogradnje izumre ... U Nerezinama na otoku Lošinju djeluje jedno od rijetkih preostalih hrvatskih brodogradilišta specijaliziranih za izradu i popravak drvenih brodova. Oduševljeni ljepotom i dobrim plovnim svojstvima svoje osam metarske gajete, obitelj Lekić, voditelji brodogradilišta, zaključili su da bi mogli ponovo graditi ovakve gajete. Potrebnog znanja i iskustva u izradi drvenih brodova imaju, a i reprezentativni predložak je bio tu, dakle jedna dobra ideja koja će uskoro biti i ostvarena. Izrada drvenog broda zahtjevan je posao. Pogotovo je bitna izrada noseće konstrukcije broda, sastavljena od rebara, sponja i kobilice. Ta konstrukcija, na koju se postavlja oplata, određuje kasniji oblik dovršenog broda, njegovu čvrstoću i plovne osobine. Stari su majstori na temelju svojeg dugogodišnjeg iskustva metodom pokušaja i promašaja izrađivali ove drvene kosture brodova, a konačni rezultat zavisio je o majstorovoj umješnosti, ali i sreći koliko je brod bio ¨dobro pogođen¨. Jedna od pouzdanih metoda ¨projektiranja¨ novog broda bila je i kopiranje jednog od prethodno izrađenih ¨dobro pogođenih¨ brodova. Rebra broda uzorka kopirala su se pomoću šablona i njihov se oblik prenosio na drvo iz kojega su se izrađivala rebra za novi brod, a to je bio vrlo težak i dugotrajan posao. Moderne računalne tehnike trodimenzionalnog snimanja oblika i modeliranja pomoću CAD programa olakšavaju i ubrzavaju izradu i ovakvih tradicionalnih proizvoda kakvi su drveni brodovi ...

Image Hosted by ImageShack.us

Zašto vam sve to pričam? Pa upravo zato šta san ja jedan od rijetkih vlasnika ovakvog tipa broda i šta san ga upravo prije par dana nakon dugotrpnog rada vratija nazad moru ... to je korčulanska gajeta iz 1951. godine, a izgleda ka' da je sad izašla iz brodogradilišta ... e, drveni brodovi imaju dušu pa neka govori 'ko šta oće ...

Image Hosted by ImageShack.us

... još samo da motor doveden u red, i virujte mi, lipšeg broda u akvatoriju Splita neće bit! :-)
- 12:10 - Komentari (8) - Isprintaj - #

< srpanj, 2006 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            


Sve o moru i ribolovu ...

... moja inspiracija nekad je bio ...



... a danas je ...



... najzaslužniji za to su: Tedi Spalato, Šime Duvančić i Ivica Flesch ...




Blockbuster DVD Rentals


E-MAIL



* ŠKAMPI NA GRADELAMA *

POTREBNO:
1 kg škampi (veći)
1,5 maslinovog ulja
peršinov list
limun

NAČIN PRIPREME:
Cijele oprane škampe umočimo u maslinovo ulje i stavimo peči na gradele. Pečene posložimo na tanjur, ukrasimo grančicama peršina i poslužimo. Uz škampe se trebaju servirati kliješta za rakove, posudica s mlakom vodom i kriška limuna za pranje prstiju.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se