eXTReMe Tracker

Zlostavljanje u skolama

  siječanj, 2007 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Siječanj 2010 (1)
Lipanj 2009 (1)
Travanj 2009 (1)
Srpanj 2008 (1)
Travanj 2008 (2)
Ožujak 2008 (1)
Rujan 2007 (1)
Srpanj 2007 (2)
Travanj 2007 (4)
Ožujak 2007 (8)
Veljača 2007 (6)
Siječanj 2007 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Opis bloga
bullying -namjerno, ponavljano i/ili dugotrajno izlaganje negativnim činovima koje vrši osoba ili grupa višeg statusa ili snage od žrtve

Blog je posvecen je maltretiranju u skolama. Temeljna ideja je okupljanje veceg broja suradnika koji bi ga uređivali. Čemu sve to? Ja dobro znam da ne mogu promijeniti svijet, ali zato želim barem pokušati učiniti što mogu.
A što bi se za vas, dragi čitatelji, moglo pronaći ovdje?
1. Za roditelje- Informacije o zlostavljanju u skolama, kako pomoci svojoj djeci u borbi protiv toga, razmjenjivanje savjeta/iskustava i slično.
2. Za sve koji prozivljavaju ili su prozivjeli pakao bullyinga - Sa svojom pričom, iskustvima i slično slobodno mi se možete javiti putem maila. I komentari bi mogli bi biti korišteni u nekom postu(ako to ne želite, naznačite).
3. Za nasilnike (ili one koji podupiru ovakvo nešto misleći da se radi samo o šali) - zapitajte se što činite!
4. Za ostale - ovo je prilika da naučite nešto o ovoj čestoj pojavi u našem društvu.

findingmyself0@gmail.com








Od 15.1.2007.

Ostalo
Blogovi
Irida
Kao da je važno...
Ljubomora
missing
srechitza
sumire

Arhiva linkova
Izdvojeno:
Početak
Zlostavljači
Poznate licnosti - zrtve bullyinga
Zlostavljanje ignoriranjem
Elita
Škola i odgoj
Par savjeta za žrtve bullyinga
Bullyicid - samoubojstvo zbog bullyinga
Cyberbullying - zlostavljanje putem interneta

Istinite priče
Moja priča
Moja prijateljica
Priča o Luni
Novosti o Luni
Najbolja (ne)prijateljica
Zlobni genije
Popularni
Dječak u Splitu pretučen od vršnjaka
Nasilje u osnovnoj školi
Ona koja...
Najveće školske tragedije

S drugih blogova:
Odnos profesora prema uceniku
Kako se oduprijeti zlostavljanju(dva dijela)?
Tolerancija nasilja
Prica zlostavljane 11-ogodišnjakinje
Linč u Tesli


Stranice:

Jared
Kristina Calco
www.bullying.org
stop bullying

U svojim komentarima slobodno možete vrijeđati mene, ali svaki komentar u kojem budete vrijeđali treću osobu biti će obrisan!
Na komentare ikakvog uvredljivog sadržaja uopće ne odgovaram (ignoriram ih), što ne znači da se ne mogu kasnije naći u nekom postu kao primjer.

Ako zelite staviti ovaj banner na svoj blog, samo kopirajte kod ispod. Hvala bigeru na izradi!

Zlostavljanje u školama

Ekipa...
Uredništvo:
finding myself (#)
always outnumbered (#)

Suradnici:
unique (#)
prejuiced girl

U listi suradnika može se naći i link do vašeg bloga (ili, ako nemate blog, vaš nadimak). Ako želite pomoći u pisanju ovog bloga, možete to učiniti tako da vaše postove šaljete putem maila na moju adresu ,sudjelujete u prijevodu tekstova, pronalaženju materijala za postove i slično...
Ako vam treba išta drugo, kontaktirati me mozete preko mog pravog bloga.

msn:
findingmyself1@hotmail.com

Pružiti podršku možete i glasanjem!
Glasaj za moj blog na www.croblogeri.com

28.01.2007., nedjelja

Fizičko i psihičko zlostavljanje u prvom razredu osnovne škole...

(za ime djevojčice uzeti ću Luna, a njene sestre, od koje sam sve čula... i više no što ću ovdje napisati... Marina.)

Zlostavljanje je teško, kada se događa među starijom djecom... A što kada se to zlostavljanje događa među najmlađom djecom... Među djecom u prvom razredu osnovne škole... Znamo svi kako okrutna djeca znaju biti u zafrkavanjima...
Ali kada to zlostavljanje postane pravo zlostavljanje... psihičko i fizičko...

Ovo je samo slučaj iz ISTE škole u koju ide Luna... Ova priča nije 100% provjerena, to sam čula, i stvarno...

Ovako mi je to ispričala jedna osoba:
Curici je mama poginula, umrla od raka čak mislim, i imala je samo tatu. Trebali su u školi nacrtat svoju obitelj i ona je nacrtala ipak mamu. Jedan poremećeni klinac ju je zadirkivao da ona nema mamu simo tamo. I dok je on sjedio na stepenicama, ona ga je s leđa šutnula nogom i pao je. Oboje su završili kod ravnatelja. Ona je dobila ukor.

Vraćam se na moju priču.

Luna je živahno i znatiželjno dijete. No nema društva svojih vršnjaka, kako živi na selu i sve to... I tako kada neka od Marininih prijateljica dođe, ona se želi igrati s njima i sve to. Ja sam, u početku, mislila da je ona pomalo zločesta i dosadna, jer nikada nije ostavljala Marinu i mene same, nismo baš mogle razgovarati... No kasnije sam shvatila da je Luna samo jako znatiželjna, i fali joj društvo.

No Lunu njezini vršnjaci ne prihvaćaju, jer se nije nikada družila s njima. Oni su, većina, susjedi, a ona je daleko. Oni imaju društvo, imaju se s kime igrati-ona nema. I zato je drugačija. A djeca ne prihvaćaju razlike.

Lunu u školi (i na putu u školu) zlostavljaju, i fizički, i psihički...
Ovo su samo dva konkretna slučaja. Jedan fizičkog i psihičkog, i jedan samo psihičkog zlostavljanja.

Prvi slučaj
Lunu je neki dječak u školi, iz tko zna kojeg razloga (čak mislim da su mi rekli da nije ni bilo razloga) udario šakom dva puta u trbuh. Sada, razmislite malo, ona je djevojčica. I nju je to jako boljelo, a znate i sami da se lako pomrda nešto, i da ona kasnije može imati problema radi toga... zdravstvenih mislim...
On je malo kasnije trčao po hodniku ili izvan škole, nisam sigurna, i ona mu je podmetnula nogu (što su, usput, njoj puno puta radili), i dečko je pao. I razbio si zub. Naravno, odmah se digla strka i panika. Svi su se strčali oko njega, ovo ono, i svi su vikali na Lunu. Kako se Luna osjećala kada ju je on udario? Je li nju nešto boljelo, je li ona imala razloga to učiniti... nitko nije mario.

Drugi slučaj
Ne znam točno što je bilo... ali otprilike.
Luna je bila ujutro u školi, a Marina poslijepodne. Marina se spremala u školu, kada joj je zvonio Mobitel. Zvala je Irena (nazvat ćemo ju tako), Lunina vršnjakinja, da je Luna na stanici udarila nekog dečka. Marina se zabrinula. Čak da i je udarila nekoga, bojali su se da nju ne istuku, kada se udruže. Nastala je cijela strka, zivkanje i slično. Da bi se navečer toga dana ispostavilo, Irena je nazvala, da Luna nije apsolutno ništa napravila. Ali roditelji su se ljutili na nju, jer nisu mogli znati da svi ostali lažu.

Ovo su, ponavljam, samo dva slučaja. A koliko ih ima...
Ima ih mnogo...
Zlostavljač i žrtva se izjednačuju. To svi znamo, neki iz osobnog iskustva, neki iz priča...
Kada se nekoga zlostavlja, uvijek postoji "razlog" tog zlostavljanja. Uvijek se žrtvi nalazi neka mana (sada ne govorim o zlostavljačevim razlozima, nego o razlozima koje škola nalazi). Zlostavljače se skoro nikada ne kažnjava...

Roditelji su sada ozbiljno zabrinuti zbog Lune. Boje se kako će s njom dalje. Kako će ona reagirati kasnije? Kako će se ona snalaziti dalje u životu? Luna se boji braniti, jer je njih više. A i gore imate primjer što se dogodilo. Vi ćete sada reći pa to nije ni rješenje. No roditelji su mnogo toga pokušali.

Obraćanje školi nije imalo učinka, nisu napravili ništa
Razgovor s roditeljima druge djece također skoro da nije imao učinka. Jer roditelji su uvijek na strani svoje djece, i ne žele prihvatiti činjenicu da njihova djeca nisu mali anđeli.
Marina mi je rekla da je nešto čak i s policijom bilo, ali ni to nije postiglo učinak.
Zlostavljanje se nastavilo, i sve je gore i gore.

Kada se to zlostavljanje događa u srednjim školama, ili kasnije u osnovnoj, ima ogroman utjecaj na psihu. Žrtve se povlače u sebe, imaju osjećaj manje vrijednosti. Boje se svega, boje se da nisu dovoljno dobri... A što će biti s Lunom, koja to mora prolaziti od ranog djetinjstva? Kada bi život trebao biti igra? Koliko će to nju promijeniti? Koliko će to loš utjecaj imati na nju?

Molim vas za savjet Luninim roditeljima, jer oni stvarno više ne znaju što učiniti. Prebacivanje u drugu školu nije rješenje, jer je škola ovako i onako dosta daleko, a Luna mora sama u školu jer roditelji rade, a čak i da ne, ne mogu je voziti u školu (a ima nekih 4-5km) do škole, a autobus je skup da bi ju pratili. Luna ima besplatnu učeničku kartu.
Napišite mi ako imate ikakvu ideju što da roditelji naprave, i kako da pomognu Luni?

Hvala vam, i od mene, kojoj je mala Luna jako draga, i od Marine na svakoj pomoći koju možete dati!

Voljela bih prozvati školu sada, ali zamoljena sam da to ne učinim. Marina mi je rekla da kažem samo da se to događa u jednoj od "BOLJIH" Karlovačkih osnovnih škola.


Fade Angellica
- 12:04 - Komentari (34) - Isprintaj - #