Župa Presvetog trojstva u Buhovu

26.01.2009., ponedjeljak


Župna crkva Presvetog trojstva u Buhovu

Dugi niz godina sazrijevala je među pučanstvom jednog od tada najmanjih sela u širokobriješkom kraju ideja o izgradnji crkve i osnivanju župe u Buhovu. Uz višestoljetnu vjernost katoličkoj crkvi u prilog sve jačoj odlučnosti mještana išla je i tadašnja komunikacijska odvojenost Buhova od ostatka širokobriješkog kraja pa tako i od samog sjedišta župe Rasno, koje je od Buhova udaljeno nekih 7 kilometara.
U takvoj situaciji skupina mještana uputila se tadašnjem franjevačkom provincijalu fra Rufinu Šiliću s namjerom da od njega ishodi dozvolu za gradnju crkve i osnivanje samostalne župe. Međutim, provincijal je sagledavajući zahtjeve bio spreman samo djelomično udovoljiti željama žitelja Buhova. Bio je voljan pripomoći gradnji filijalne crkve ali i ustrajan u nakani da Buhovo ostane sastavnim dijelom župe Rasno.
U takvoj situaciji, i nakon višednevnog vijećanja, izaslanstvo mještana odlazi za pomoć zamoliti mostarskog biskupa Dr. don Petra Čulu koji je saslušavši zahtjeve istih pozitivno se izrazio o njihovim nakanama.
Nedugo nakon toga, točnije 21. kolovoza 1969. Biskupski ordinarijat u Mostaru donio je dekret br. 980/69 kojim je proglašen osnutak župe Presvetog Trojstva u Buhovu.
U to vrijeme ljeti 1969. Buhovo je imalo 128 domaćinstava i 830 duša; i svi koji su bili u mogućnosti izišli su 30 kolovoza 1969. na središnje mjesno groblje Vigina kako bi izrazili svoju dobrodošlicu svom prvom župniku Don Tomislavu Majiću.
U popodnevnim satima don Tomislav je u pratnji tadašnjeg tajnika biskupije, a kasnije biskupa u Kotoru, dr. don Marka Pejića, širokobriješkog gvardijana Bosiljka Vukojevića, Jarskog župnika don Nedjeljka Galića, don Petra Vuletića-Šjora i drugih svećenika došao u tek osnovanu župu, te se nastanio u obiteljskoj kući Ante Ravića.
U jednoj sobici don Tomislav je odmah uspostavio župni ured a pod balkonom je svako jutro govorio sv. Misu, dočim se nedjeljna Sveta Misa održavala u groblju Vigina.
Odmah po uspostavi župe krenulo se na izgradnju župne kuće te je ista završena do ljeta slijedeće 1970. a blagoslovljena je 30. kolovoza 1970.
Iz novoizgrađene župne kuće don Tomislav, zajedno sa svojim župljanima, kreće u još veći projekt, izgradnju župne crkve. Na blagdan Presvetoga trojstva, 06. lipnja 1971., mostarski ordinarij dr. Petar Čule blagoslovio je temelje crkve Presvetog trojstva u čije je ravnanje, prema župnom ljetopisu, utrošeno oko 1 500 kg eksploziva.
Za nešto više od godinu dana, iz kamena je nikla građevina koja je svojim impozantnim izgledom privlačila poglede svih onih koji su sa južne strane, tada makadamskim putem iz pravca Čitluka, ulazili u Buhovu. Sam blagoslov crkve upriličen je na treću obljetnicu osnivanja župe 30. kolovoza 1972. Novoizgrađenu crkvu blagoslovio je mostarski biskup dr. Petar Čule a tom činu kumovao je mještanin Marko Bilinovac - Grgičić.
Nepunu godinu dana nakon tog svečanog trenutka, u visine se vinuo i 20-metarski zvonik. Blagoslov zvonika obavio je 19. kolovoza 1973. također Dr. Petar Čule koji je tom prigodom zapisao u župnom ljetopisu: - «Župnik don Tomislav Majić napravio je u četiri godine, od kako postoji župa, prava čudesa. Sa svojim vjernicima, kojih ima cirka 700, napravio je lijepu kuću s velikom čatrnjom i crkvu. Ove godine ozidao je zvonik. Sam je na zvoniku fizički radio više nego ijedan drugi župljanin. Zbog nedostatka novca nije mogao staviti na zvonik ni križ, ni gromobran. Za križ traži majstor 400 000 st. dinara. Rekao sam župniku da odmah naruči križ a novac za križ će dobiti u biskupiji»
Mostarsko-duvanjski biskup Pavao Žanić blagoslovio je 19. kolovoza 1984. spilju Lurdske gospe i novi kameni oltar u župi Buhovo.
Odlukom mjesnog ordinarija don Tomislav Majić odlazi iz Buhova 31. siječnja 1985. Novim župnikom imenovan je don Pavo Filipovic, koji je i danas župnik u Buhovu.
Trideset godina župe Buhovo obilježeno je 08 kolovoza 1999. U toj prigodi upriličeno je i svečano otvaranje spomenika stradalnicima Drugog svjetskog i Domovinskog rata.
Za trideset godina u župi Buhovo kršteno je 250 djece, vjenčano 130 parova, krizmano 317 mladih a na vječni počinak ispraćeno 192 umrlih.

Photobucket Photobucket
Župna crkva Presvetog trojstva u Buhovo

- 13:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.