.....jučer...danas...sutra...

23.04.2007., ponedjeljak

DEFINICIJA SREĆE

Dugo sam razmišljala o sreći, a vjerujem da smo svi u nekim trenutcima razmišljali o sebi i koliko nam terba da bi bili sretni.
Pokušavali je pronaći u materijalnom svijetu , ljubavi,zdravlju,bogatstvu itd. Sve nam je na dlanu ,opet osjetimo nezadovoljstvo u tome svemu i tražimo definiciju sreće na različitim mjestima.

Jezičari kažu, da je sreća suptotna od žalosti.
Kada se kaže da je neko sretan,znači da nije žalosta (jadan,to već svi znamo).
A pedagozi opet kažu ,odnosno daju kratku i lijepu definiciju:

‘’ to je trajno zadovoljstvo, spokoj, veselje i raspoloženje.’’

Taj osjećaj se javlja usred tri komponente ,ujedno i osnovni elementi istinite sreće :

1. subjektivna dobrota (urođena dobrota)
2. dobrota življenja ( osjećati da je život lijep )
3. dobrota sudbine (sudbina)

Pisaću vam o jednoj priči kao primjer bogatsva sreće koju sam pronašla u knjizi ZBIRKA NAPISA 1.

PRIČA O KRISTINI ONASSIS

To je čudotvorna priča,koju sam pratio dulje od 15 godina,a koja nam ukazuje da bogatstvo,ma koliko bilo veliko,ne može biti dovoljno da bude razlog sreće. Zadnja epizoda ove priče završila je nedavno. Tako nam Allah dž.š. daje ovakve primjere o kafirima(nevjernicima).
U priči se radi o Kristini Onassis? Ona je Grkinja, kći nekada poznatog grčkog milijardera,vlasnika otoka, flote. Prvo je umrla njena majka, potom brat, a zatim otac, tako da je ostala nasljednica (zajedno sa svojom maćehom) ,
Da li znate,poštovani čitatelji koliko je naslijedila? Od oca je naslijedila više od pet milijardi rijala !!!
Djevojka vlasnica ogromne flote !!! Dakle žena – vlasnica više od tri milijarde DM, palača ,brodova, aviona. Po mjerilima mnogih , reklo bi se da je ona najsretnija žena na svijetu . Koliko ljudi priželjkuju da budu kao ona!?
Kada bi se njeno bogatstvo dijelilo na stotine ljudi,svi bi bili među najvećim bogatašima,svi bi imali trideset miliona DM!!! Zamislite koliko ta žena ima! Pitamo se da li je ona sretna?
Evo njene priče , a vi sami nađite odgovor.

Njena majka je živjela katastrofalno; rastala se od njenog oca. Njen brat je poginuo u avionskoj nesreći, samostalno avanturistički pilotirajući.

Njen otac nije se slagao sa svojom novom ženom Jacklin Kenedy, nekadašnjom ženom američkog predjednika . Njegov brak sa ženom stajao ga je milijune dolara,samo da bi postao još poznatiji. Rekli bi smo – oženio se nekad pravom damom Amerike. Njegov je život bio sa njom nesnosan.
Navodimo samo neke stavke njegovog bračnog ugovora:
- ne spavati u istoj postelji,
- ne smije je imati,
- kupovati što god ona poželi.
Unatoč tome, nije se slagala sa njim;poslije njegove smrti došla je u sukob i s njegovom kćerkom.

Ukratko Kristina,za života svoga oca, udala se za Amerikanca s kojim je živjela nekoliko mjeseci. Nakon smrti oca ,udala se za grčkog mladića s kojim je živjela nekoliko mjeseci,pa se rastala.
Nakon toga dugo je tražila svoju sreću. Zatim se opet udala! Najbogatija,apsulutno najbogatija žena na svijetu,udala se za Rusa,komunistu. Kakvo čudo!!! Vrh kapitalizma spojio se sa komunizmom !!! Kad su je pitali:’’Pa ti predstavljaš kapitalizam,zašto se udaješ za komunistu?’’ – odgovorila je ‘’Tražim sreću!!!’’ Da , rekla je da traži sreću.
Nakon sklapanja braka sa njim,odlazi u Rusiju. Pošto ondašnji zakoni ne dozvoljavaju da neko bude vlasnik više od dvije osobe,niti smije imati sluškinju,morala je sama obavljati kućanske poslove,bolje rečeno sobne poslove. Novinari su je pratili i pitali: ‘’Kako to da tako živiš i radiš?’’ – odgovorila je : ‘’ Tražim svoju sreću !’’Sa svojim suprugom živjela je godinu dana,potom se rastala.
Na jednoj proslavi u Francuskoj,novinari su je pitali: ‘’da li si najbogatija žena?’’ odgovorila je: ‘’Ja sam najbogatija žena na svijetu!!!’’
U zadnjoj epizodi ove tragične,istinite priče ,udala se za Francuza. Primjećujete , udavala se za četiri muškarca iz četiri različite zemlje da bi iskušala svoju sreću.Dakle udala se za bogatog francuskog industrijalca,sa kojim je ubzo dobila kćer,a ipak se rastala.

Kraj života je bio jadan i pun problema. Nađena je mrtva u svojoj vili u Argentini. Ne zna se da li je umrla prirodnom smrću ili je ubijena. Morali su izvršiti obdukciju,nakon čega je pokopana na jednom otoku njenog oca!

Postavlja se pitanje ,da li je bogatstvo pomoglo toj ženi? Na ovome svijetu nije ,a na onome svijetu ,ona će reći – jer je nepobožna (kafir) :’’ Moje bogatstvo nije mi pomoglo!’’

Dakle samo bogatsvo nije dovoljno za sreću.
Jedan od najvećih privida sreće je bogatstvo. U današnjem svijetu možemo vidjeti mnogo bogatih koji žive u nemiru,brigama.
Dragi moji, šta vas čini sretnima u ovom svijetu? wavewink


17.04.2007., utorak

***

Došli smo tu da se mrzimo!
Da smo zavidni!
Oholi!
Ljubomorni!
Zašto smo uopće tu?

Na ovom svijetu
nismo svi isti.
Postoje neki bolji ljudi,
oni su iznad nas
dolaze i odlaze.

U mojoj glavi se nižu negativi,
nismo više onakvi kakvi smo bili.
Možda nas je previše na ovom dunjajluku.

Zašto smo tu?
Tu smo sa kontrolom,
savršeni kontrolori tuđih života.
Sve je na dlanu,
Hoće li drugi čovjek živjeti ili umrijeti?

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.