** Budan.blog.hr ** Alternativa, zen filozofija, duhovne teme, haiku, poezija, umjetnost, vizije, mudrosti, razmišljanja, priče

30.09.2013., ponedjeljak

Nogomet u Rijeci

U tijeku je izbor jubilarnog 141.000. članka.
Nogomet u Rijeci

Spomen ploča na mjestu održavanja prve nogometne utakmice u Hrvatskoj

Nogomet je u Rijeku stigao relativno rano. Moderni se nogomet širio uglavnom u dva pravca: jedan je išao preko morskih luka (Hamburg, Le Havre, Bilbao, Marseille, Barcelona, Genova, Indija, Sjeverna i Južna Amerika), a drugi europskim kontinentom onuda gdje se gradila željeznica. Rijeka je spadala u one privilegirane gradove tog doba koji su, nekako istovremeno, bili zahvaćeni s oba ta pravca.[1]
Sadržaj

1 Povijest
1.1 1904.: Olympia
1.2 1908.: SŠK / HŠK Victoria
1.3 1917.: Doria / Gloria
1.4 1919.: NK Orijent
1.5 1919: C. S. Fiume
1.6 1926.: U. S. Fiumana
1.7 1946.: FD Quarnero / HNK Rijeka
1.8 1998.: ŽNK Rijeka-Jack Pot
1.8.1 Do 1945. - prve generacije
1.8.2 1945. - 1990. - SFRJ
1.8.3 Nakon 1990. - Hrvatska
1.8.4 Nogometašice
2 Istaknuti treneri
3 Izvori
4 Vanjske poveznice

Povijest
Jedna od najstarijih sačuvanih riječkih nogometnih fotografija. Klub Atletico Fiumano (prugasti dresovi) s gostima iz Zagreba 1905. godine.

Prva nogometna utakmica na području Hrvatske odigrana je u Rijeci. Godine 1873. na inicijativu Roberta Whiteheada, inženjera i vlasnika tvornice Torpedo, utakmicu su odigrale ekipe sastavljene od djelatnika Mađarskih željeznica s jedne i engleskih radnika s druge. Englezi su radili u tadašnjem Riječkom tehničkom zavodu (Stabilimento Tecnico di Fiume) koji kasnije postaje tvornica Torpedo, a utakmica je odigrana na području poznatom kao Pod Jelšun, između ulaza u bivšu tvornicu Torpedo i INA-ine rafinerije na Mlaki.

Početkom stoljeća nogomet je bio glavni šport i najrasprostranjeniji u gradu i okolici. Od različitih vrsta lopte i različitih terena do igrališta i trgova igrao se nogomet i bio prethodnik osnivanja klubova.

Dana 3. studenoga 1905. godine, u Rijeci su po prvi put gostovali zagrebački nogometaši - Prvi nogometni i športski klub Zagreb. PNIŠK Zagreb pobijedio je »Club Atletico Fiumano« rezultatom 4:3. Za domaćine su nastupili: Singer, Mathiasko, Fleischman, Fiorello La Guardia, Naschitz, Szemere, Hoelczh, Diamant,Morini, Fink i Schoen, a za goste: Baki, Slavnić, Kiseljak, Kabelka, Filipić, Koruna, Višinger, Ugrinić, Todl, Polivka i Ralo[2]

Godine 1920. i 1921. osim prijateljskih utakmica igra se i prvenstvo Rijeke i regije Venezia Giulia. U prvenstvu sudjeluju: Olympia, Gloria, Grion Pula, Edera Trisete. Finale: Olympia – Edera 7:0. Prvak je Olympia.
1904.: Olympia

Godine 1904. osniva se klub Olympia.

Među osnivačima bili su braća Mittrovich, Carlo Colussi, Antonio Marchich, Aristodemo Susmel i Agelasio Satti. Olympia je imala sekcije biciklizma, plivanja, lake atletike i boks.

Momčad: Mihalich I, Goacci, Kusmann, Paulinich III, Diosy, Simcich, Ossoinak, Kregar, Pauletig, Pillepich, Gugnali.
1908.: SŠK / HŠK Victoria
Hsk-victoria.jpg
Najava prve službene utakmice na Kantridi (1. lipnja 1913.) - HŠK Victoria : 1. HŠK Građanski u Jutarnjem listu

Godine 1908. učenici sušačke gimnazije utemeljuju Srednjoškolski športski klub koji 1910. godine mijenja ime u Hrvatski športski klub Victoria.

Victorija je prvu utakmicu odigrala 4. listopada 1911. Protivnik je bila Olimpija iz Karlovca, a rezultat 12:0 u korist Victorije. Ovo je bila i prva utakmica koja se igrala po pravilima nogometne igre.[3]

Nogometaši HŠK Victorie 1. lipnja 1913. igrali su prvu utakmicu na svom novom igralištu Kantrida s ekipom HAŠK Građanskog iz Zagreba. Ta povijesna utakmica završila je rezultatom 3:0 za Victoriju.
1917.: Doria / Gloria

30. travnja 1917. osniva se klub Doria koji ubrzo mijenja ime u Gloria. Stalni gosti kafića Marittimo na Piazza Dante počinju s aktivnostima 17. siječnja 1918. i već 1919. osvajaju kup Grazioli. Stvarne vođe bili su Delfino, Host i Vescia. Upravi kluba se pridružuju: Marot, Tominovich, Orsetti, Stebel, Thonon, Locatelli, Ravalico i Toglian. Momčad u sastavu Milautz, Romeo Milinovich, Negrich I, Dobrievich, Volk, Spadavecchia, Negrich II. Financijski solidna sa brojnim navijačima 1920./21. osvaja regionalno prvenstvo i ulazi u Drugu ligu. Poznata je i pobjeda nad Virtus Veneziom od 7:1.

Ekipu su činili: Varglien, Giacchetti I i II, Gregar, Ossoinack, Paulinich, Diossy, Crulcich, Schmidt, Sega, Pillepich, Reich i Tarlao.
1919.: NK Orijent

Vista-xmag.pngPodrobniji članak o temi: NK Orijent
OrijentRijeka.png

NK Orijent je osnovan 1919. godine pod imenom Orient. Ime klubu je dao pomorac F. Matković i u svojim počecima Orijent je bio klub radničke i đačke mladeži. U prvoj ekipi Orijenta 1919. godine igrali su: Tone Stipčić, Francele Malovac, Pere Spicjerić, Mavro Stipčić, Roko Ladišić, Perušić, Dukić, Delo Bolha, Fran Matrljan, Grozdanić i Ivić Marač.[4]

Navijači: Red fuckers, osnovani 1988.
1919: C. S. Fiume

Godine 1919. osniva se C. S. Fiume koji su osnovali radnici tvornice Torpeda.

Prvo vodstvo kluba činili su: Jugo, Barbinich i Racchetta, uz kasnije pridošle Sternissa I, Sega, Calcih, Zamparo, Vale, Puhar, Ghisdavcich i Contento. Jedini problem bio je novac jer se klub financirao samo od članarina.

Momčad: Andreis, Serdoz, Pinter, Battaia, Stiglich, Racchetta, Libero, Dobrievich, Tomaz, Slave, Stradiot, Grabner, Slavich, Battaia, Colazio, Calcich, Ghisdavcich, Coffau II, Blocher, FDobrievich, Sternissa i Burattini; Trener: Zamparo; Liga: II i III
1926.: U. S. Fiumana
US Fiumana Logo.png

Unione Sportiva Fiumana (Sportski savez Fiumana) nastala je 2. rujna 1926. spajanjem nogometnih klubova Gloria i Olympia. Fiumana je objedinila najbolje igrače dvaju momčadi, prije svega braću Varglien i Milinovich. [5] U.S. Fiumana naslijedila je stadion Kantridu, koji se u to vrijeme zvao Stadio Comunale del Littorio. Igrač Fiumane Rodolfo Volk kasnije je za Romu postigao 103 gola u pet prvenstava i još uvijek je četvrti na klupskoj ljestvici strijelaca svih vremena[1], a obilježilo ga je vrijeme fašizma, kada je grad bio dio Kraljevine Italije.
1946.: FD Quarnero / HNK Rijeka

Vista-xmag.pngPodrobniji članak o temi: HNK Rijeka
HNKRijeka.svg

HNK Rijeka, tada kao FD Quarnero (Kvarner) osnovana je krajem srpnja 1946. Dvadesetak rukovoditelja riječkog sporta raspravljali su tri sata o budućnosti riječkog nogometa. Nakon su dva prijedloga, okupiti najbolje nogometaše u klubu Lučki Radnik (prvak Rijeke u sezoni 1945./46.) ili osnovati novo društvo, usvpjen je ovaj drugi i osnovan je novi klub imena "Kvarner", koji je počeo u velikom stilu. U prijateljskom susretu, 1. kolovoza, pred 6000 gledatelja pobijedio je s 2:0 splitski NK Hajduk. Prvi gol u povijesti Kvarnera (Rijeke) postigao je Petronio. Za ulazak u Prvu ligu morao se odigrati dvostruki susret izmedu Kvarnera i Unione sportiva operaia iz Pule. Kvarner je u Rijeci izgubio 1:2, ali je u Puli pobjedio 4:1, te je izborio svoj prvi ulazak u Prvu ligu.

Slavne momčadi tog razdoblja:

1946/47. Gino Gardassanich, Tibljaš, Blasich, Pavanello, Macorin, Bertok, Nori, Laurencich, Burattini, Petronio, Cergnar
1948/49. Ravnic I, Tomljenovic, Kivela, Legan, Ljubacev, Sinosich, Zikovic, Gredelj, Košak, Car, Krkovic, Osojnak, Chinchella, Stetka, Pavletic, Miculinic, Crisman, Vakanjac.

3. lipnja 1954. Kvarner mijenja ime u Rijeka.[6].

Navijači: Armada, osnovani 1987.
1998.: ŽNK Rijeka-Jack Pot

Vista-xmag.pngPodrobniji članak o temi: ŽNK Rijeka-Jack Pot
Logo-znk-rijeka.jpg

Ženski nogometni klub Rijeka-Jack Pot osnovan je 27. kolovoza 1998. godine pod imenom Jack Pot, a od 2007. godine nosi naziv Rijeka-Jack Pot. Osnovale su ga sestre Brankica Lukanić, Ružica Gregov, Hermina Trošelj i Ankica Kovačić.
Do 1945. - prve generacije

Istaknuti riječki nogometaši[7] koji su svojim nogometnim znanjem oduševljavali do Drugog svjetska rata i neposredno nakon njega, osvajači niza trofeja i članovi raznih reprezentacija (Kraljevina Jugoslavija, Italija, SAD):

Rudi Dobrijević
Gino Gardassanich
Guido Gratton
Ezio Loik
Marcello Mihalich



Daniel Paškvan
Slavko Šurdonja
Giovanni Varglien
Mario Varglien
Rodolfo Volk

1945. - 1990. - SFRJ

Nogometaši koji su za vrijeme Jugoslavije nastupali za "A", "B", amatersku i olimpijsku reprezentaciju [7]:

Radojko Avramović
Marijan Brnčić
Boško Bursać
Luciano Celić
Mladen Cukon
Nikica Cukrov
Dragutin Čohar
Damir Desnica
Celestin Gašparini
Nenad Gračan
Tonči Gulin



Miloš Hrstić
Marijan Jantoljak
Ivo Jerolimov
Ivan Kocjančić
Ante Kovačić
Goran Kovačić
Miodrag Kustudić
Vladimir Lukarić
Angelo Milevoj
Šime Miočić
Josip Mohorović



Velimir Naumović
Berislav Poldrugovac
Nereo Pugelj
Petar Radaković
Dragan Rajović
Mauro Ravnić
Milan Ružić
Vinko Srok
Ivica Šangulin
Zoran Škerjanc
Nedeljko Vukoje

Nakon 1990. - Hrvatska

Od osamostaljenja Hrvatske za "A" reprezentaciju su nastupali[7]:

Jasmin Agić
Boško Balaban
Leon Benko
Elvis Brajković
Goran Brajković
Igor Budan
Tonči Gabrić
Dario Knežević



Fabijan Komljenović
Siniša Linić
Damir Milinović
Mladen Mladenović
Dubravko Pavličić
Saša Peršon
Renato Pilipović
Mladen Romić



Robert Rubčić
Anas Sharbini
Dario Smoje
Daniel Šarić
Davor Vugrinec
Zoran Vulić

Nogometašice

Od Riječanki i igračica "Rijeka-Jack Pota" za hrvatsku žensku nogometnu "A" reprezentaciju nastupale su [7]:

Martina Čop
Petra Glavač
Dušanka Juko
Sara Klarić
Branka Karnjus
Andrea Martić



Sandra Morožin
Barbara Perić
Valentina Stipančević
Doris Turkanović
Andrea Valušpek
Ivona Zron

Istaknuti treneri

Najistaknutiji treneri koji su djelovali u Rijeci[7] su:

Miroslav Blažević
Marijan Brnčić
Drago Čohar
Srećko Juričić
Matjaž Kek
Ivan Kocjančić



Vladimir Lukarić
Ivan Đalma Marković
Tihomir Mrvoš
Željko Mudrovčić
Stojan Osojnak
Elvis Scoria



Joško Skoblar
Dragan Skočić
Dragan Spasojević
Mladen Vranković
Angelo Živković

Izvori

‘ Jump up to: 1,0 1,1 Ferruccio Burburan i Zlatko Moranjak, Kratka povijest riječkog nogometa, SUŠAČKA REVIJA broj 58/59 (pristupljeno 20. rujna 2013.)
Jump up ‘ Cvijanović, Mišo: Vječna Kantrida, Rijeka info studeni 2005. - Grad Rijeka
Jump up ‘ Ferruccio Burburan i Zlatko Moranjak, Igrala se, pikala se, SUŠAČKA REVIJA broj 61 (pristupljeno 20. rujna 2013.)
Jump up ‘ Matovinović, Izidor, Pola stoljeća "Orijenta" 1919-1969, SD Orijent, Rijeka, 1970., Tipograf, Rijeka
Jump up ‘ Lazzarich, Marinko: Kantrida bijelih snova, HNK Rijeka, Rijeka 2008.
Jump up ‘ Povijest HNK Rijeke
‘ Jump up to: 7,0 7,1 7,2 7,3 7,4 Mikulić, Zoran Labud: Oni su obilježili riječki nogomet, Riječka enciklopedija Fluminensia, svibanj 2013

Vanjske poveznice

službene stranice HNK Rijeka
službene stranice NK Orijent
službene stranice ŽNK Rijeka Jack Pot
službene stranice KN Armada
službene stranice KN Red fuckers

Kategorije:

Šport u Rijeci
Nogomet u Hrvatskoj

Oznake: Vijesti


- 08:14 - Komentari (10) - Isprintaj - #

28.09.2013., subota

Razotkrivanje laži u svijetu financija, medicine i znanosti

Sveučilišni profesor razotkriva najveće laži u svijetu financija, medicine i znanosti

Napisao Goran Ćaćić

Kanadski profesor fizike sa stalnim statusom sveučilišnog predavača, koji je otpušten zbog razilaženja u mišljenju s fakultetskim vlastima, poljuljao je redove znanstvene zajednice tvrdeći da općeprihvaćene postavke ekonomije, medicine i znanosti služe kao mreža laži kojom se štite i održavaju strukture na vlasti.


Dr. med. Denis G. Rancourt © lipanj 2010.

Blogsite: http://activistteacher.blogspot.com/

'Većinu političara, prema dostupnim pokazateljima, ne zanima istina nego moć i očuvanje te moći. Kako bi se njihova moć održala, neophodno je da ljudi ostanu u neznanju, da žive nesvjesni istine, čak i istine o svojem vlastitom životu. Prema tome, ono što nas okružuje golema je tapiserija laži, koju i sami pomažemo tkati' – Harold Pinter, govor povodom dobivanja Nobelove nagrade (za književnost), 2005.

Održavanje hijerarhijskih struktura koje upravljaju našim životom ovisi o 'golemoj tapiseriji laži, koju i sami pomažemo tkati', a koju spominje Harold Pinter. Prema tome, glavne institucije koje nas ubacuju u svoju hijerarhiju, kao što su škole, sveučilišta te masovni mediji i korporacije vezane uz estradu, prvenstveno žele stvarati i održavati takvu tapiseriju. Među njima su etablirani znanstvenici i intelektualci svih fela zaduženi za 'tumačenje' stvarnosti.

Ustvari, znanstvenici i 'stručnjaci' definiraju stvarnost kako bi je uskladili s vječno adaptirajućom dominantnom mentalnom tapiserijom datog trenutka. Oni također osmišljavaju i stvaraju nove ogranke tapiserije koje služe specifičnim skupinama moći pružajući im nove načine iskorištavanja drugih. Ti visoki svećenici bivaju nagrađeni visokim društvenim i klasnim položajem.

Novčana laž

Jedan od najznačajnijih primjera predstavljaju ekonomisti. Vjerojatno nije slučajno da su u Sjedinjenim Državama krajem 19. stoljeća ekonomisti bili prvi profesionalni analitičari koje je trebalo 'slomiti' u bici za određivanje granica akademskih sloboda na sveučilištima. Od tog trenutka nadalje akademski će sustav nametati strogu operativnu podjelu između istraživanja i teoretiziranja kao prihvatljivih stvari, i društvene reforme kao neprihvatljive.1

Svaki intelektualni teoretičar koji je htio sačuvati svoj položaj razumio je što to znači. Kao nusproizvod svega toga, znanstveni su teoretičari postali virtuozi na polju gajenja vlastite važnosti, usprkos tom fatalnom ograničavanju njihove društvene relevantnosti, uz šuplje fraze kao što su: 'istina je naše najmoćnije oružje', 'naliv-pero je moćnije od mača', 'dobra ideja može promijeniti svijet', 'razum će nas izbaviti iz tame' itd.

Tako se ekonomija posvetila zabašurivanju laži o novcu. Loše prakse posuđivanja, namještanje cijena i monopolistička kontrola bile su glavne prijetnje prirodnoj pravdi slobodnog tržišta, a pojavljivale su se samo kao greške u pretežno samo-regulacijskom sustavu kojeg se moglo obuzdavati prilagođavanjem kamatnih stopa i drugih 'mjera sigurnosti'.

U međuvremenu, niti jedna općeprihvaćena ekonomska teorija uopće ne spominje činjenicu da se sam novac stvara na veliko u bankovnom sustavu dijelnih rezervi u vlasništvu tajnih privatnih interesa čiji su predstavnici dobili dopuštenje da stvore i određuju dug kojeg se mora platiti iz realne ekonomije (uz kamate). Time se neprekidno koncentriraju vlasništvo i moć nad svim lokalnim i regionalnim gospodarstvima.

Mi, ostali, novac moramo zaraditi i ne možemo ga tek tako stvoriti, a u trenutku smrti nikada ga ne posjedujemo u većim količinama. Srednji stalež plaća najamnine ili pak hipoteke. U stabilnim područjima, sustav ropski niskih plaća održava se i dodatno pogoršava, a na svim novozauzetim teritorijima uvodi se u svojim najopakijim varijacijama.

Gotovo je nevjerojatno da se najveća ekspolatacijska prevara (stvaranje privatnog novca kao duga) koja je ikada izvršena i primijenjena na cijelom planetu, u ekonomskim teorijama uopće ne spominje. Ekonomisti su toliko zaokupljeni modeliranjem uspona i padova dobiti, prihoda, stopa zapošljavanja, vrijednosti dionica i koristi od spajanja poduzeća za eksploatatore srednje razine, da ne zamjećuju njihovo zaobilaženje temeljnih elemenata. Oni modeliraju plan izgradnje a istodobno ne žele vidjeti da je određeni teren trusno područje podložno potresima, s lešinarima koji kruže u visini.

Financijeri, dotle, sami pišu i prepravljaju pravila, a makroekonomske teorije prešućuju i taj proces. Jedini ljudski element koji ekonomisti uzimaju u obzir u svojim 'prognostičkim' matematičkim modelima je niskorazinsko ponašanje potrošača, a ne visokorazinska manipulacija od strane sustava. Korupcija je općeprihvaćena norma, ali niti njoj se ne pridaje pažnja. Privrede, kulture i infrastrukture nacija namjerno se uništavaju kako bi zapale u dužničko ropstvo preko novih i većih nacionalnih dugova koji će opteretiti mnoge buduće generacije, dok ekonomisti predviđaju navodne katastrofalne posljedice neplaćanja tih dugova...

Sredstva upravljanja šefovima, nama ostalima 'figa': ekonomski stručnjaci, baš vam hvala!

Laž o medicini kao stvaratelju zdravlja

Svi smo mi čuli ponekog liječnika, intervjuiranog na radiju, kako, ničim izazvan, iznosi smjelu pretpostavku o tome da se očekivana životna dob povećala zahvaljujući suvremenoj medicini. Istina je pak sasvim drugačija.

Očekivano trajanje života u zemljama zapadnog svijeta povećalo se zahvaljujući povijesnom izostanku građanskih i teritorijalnih ratova, boljoj i dostupnijoj hrani, rjeđim nesrećama na radnom mjestu i izvan njega te sveukupno boljim uvjetima života i rada. Najpouzdaniji pokazatelj osobnog zdravlja unutar i između zemalja je ekonomski status, bez obzira na mogućnost pristupa medicinskoj tehnologiji i farmaceutskim proizvodima.

Stanje je zapravo gore nego što bi trebalo biti jer medicina, u biti, ima negativan utjecaj na zdravlje. Medicinske greške (ne računajući pogrešno pripisane smrtne slučajeve uzrokovane uredno pružanim 'tretmanima') treći su po redu uzrok smrti u SAD-u nakon srčanih bolesti i raka, a između te oprezne i ublažene procjene glede broja smrtnih slučajeva izazvanih medicinskim pogreškama i četvrtog po redu uzroka smrti zjapi veliki jaz.2 Budući da medicina ne može učiniti mnogo u slučajevima srčanih bolesti i raka, i budući da ima vrlo malen statistički pozitivan utjecaj u sferi traumatoloških intervencija, slobodno možemo zaključiti da bi se javno zdravlje poboljšalo kada bi svi liječnici jednostavno nestali. Pomislite samo na svo to vrijeme i stres kojih bi bolesni ljudi bili pošteđeni.

Jedno od najopasnijih mjesta u društvu je bolnica. Medicinske pogreške uključuju pogrešne dijagnoze, loše recepte, recepte za lijekove koji se ne bi smjeli uzimati s drugim lijekovima, nepotrebne kirurške zahvate i nepotrebne ili loše pružene tretmane, uključujući kemoterapiju, radioterapiju (zračenje) i korektivnu kirurgiju.

Ta se laž proteže sve do mita da liječnici barem malčice razumiju kako funkcionira ljudsko tijelo. Ova dobro štićena laž ohrabruje nas da se uzdamo u liječnike, čime otvaramo vrata dobro orkestriranoj profitnoj učinkovitosti 'Velike farmacije'.
Prva stvar koju Liječnici bez granica kao dobrovoljci trebaju učiniti kako bi dali značajniji doprinos u zonama pogođenim nekakvom katastrofom jest to da 'zaborave svoju liječničku naobrazbu' i da se prihvate prioritetnih zadaća koje pred njima stoje: osiguravanje opskrbe vodom i hranom te pronalaženje skloništa i sprečavanje širenja bolesti – a ne cijepljenje ili operiranje ili prepisivanje lijekova... Javno zdravlje potječe od sigurnosti, stabilnosti, društvene pravde i ekonomske kupovne moći, a ne od uređaja MRI-a (za snimanje magnetskom rezonancijom) i lijekova na recept.

Tupoglavi liječnici rutinski pružaju nedokazane 'preporučene tretmane' i prepisuju opasne lijekove za sve živo: od visokog krvnog tlaka, preko sjedelačkog načina života i loše prehrane, do ravnodušja u školi, tjeskobe na javnom mjestu, post-adolescentske erektilne disfunkcije, poremećenog ritma spavanja i svih nuspojava spomenutih lijekova. U okviru profesionalnih ali ne manje začudnih primjera izokrenute logike, liječnici prepisuju lijekove kako bi uklonili simptome koji su pokazatelji rizika, umjesto da se pozabave uzrocima tih rizika, čime samo dodatno opterećuju tijelo.

Upravo je nepojmljivo koliko nas medicina obmanjuje, što je samo jedan od načina da nas zadrži u stanju tuposti (tj. neznanja o našem vlastitom tijelu) i umjetno ovisnima o hijerarhiji kontrole. Osobe lošijeg ekonomskog stanja ne umiru od toga što nemaju pristup medicinskoj 'njezi': oni umiru zbog životnih ograničenja i opterećenosti koji su izravna posljedica siromaštva. Koliko li je samo liječnika dosad već iznijelo tu očiglednu istinu na radiju?

Laži znanosti o zaštiti okoliša

Eksploatacija putem iscrpljivanja resursa, oduzimanja privatne imovine za javne potrebe te stvaranja i održavanja sustava ropskih uvjeta rada ima razoran utjecaj na lokalno stanovništvo i na okoliš u kontinentalnim razmjerima. Stoga je eksploatatorima suštinski bitno da svoje zločine prekriju velom stručne analize, izgovarajući se potrebom političkog razvoja. Ovdje je na cijeni klasa servilnih intelektualaca sastavljena od znanstvenika i konzultanata na polju očuvanja okoliša.
Znanstvenici iz oblasti zaštite okoliša naivno i svjesno surađuju s korporacijskim i financijskim nadriodvjetnicima, glavnim medijima, političarima te državnim i međunarodnim birokratima kako bi zamaskirali prave probleme te da bi odabranoj eliti na vlasti stvorili prilike za stjecanje profita. Slijedi nekoliko zornih primjera konkretnih slučajeva.

• Freon i ozon

Znate li za ikoga tko je umro zbog rupe u ozonskom sloju? Montrealski protokol iz 1987. kojim se zabranjuje upotreba klorofluorougljika (CFC-a) smatra se školskim primjerom gdje su znanost i odgovorno upravljanje doprinijeli donošenju prekretničkog sporazuma u korist Zemlje i svih njenih stanovnika. No, koliko se često takvo što događa?

Otprilike u vrijeme kada je isticao DuPontov patent na Freon™ – najraširenije rashladno sredstvo s CFC-om na svijetu – glavni su se mediji počeli baviti zakučastim znanstvenim opažanjima i hipotezama o koncentraciji ozona u gornjim slojevima atmosfere u blizini Zemljinih polova. Digla se međunarodna halabuka kojom je CFC kriminaliziran te je DuPont razvio i patentirao drugačije rashladno sredstvo koje je vrlo brzo dobilo zeleno svjetlo za upotrebu.

Godine 1995. Nobelova nagrada za kemiju dodijeljena je za laboratorijsku demonstraciju kojom se pokazuje kako CFC može iscrpsti ozon u simuliranim atmosferskim uvjetima. Godine 2007. ukazano je na moguće ozbiljnije manjkavosti gorespomenutog rada, zbog njegovog precjenjivanja stope prorjeđivanja ozona u određenom redu veličine, čime se osporava predloženi mehanizam iscrpljivanja ozona pod utjecajem CFC-a.3 Ne moramo ni spominjati činjenicu da je svaki laboratorijski eksperiment ponešto drugačiji od stvarnog stanja gornjih slojeva atmosfere... Postavlja se logično pitanje: Jesu li Nobelovu nagradu ukaljali mediji i lobiranje posebnih interesnih skupina?

No, stvari postaju još zanimljivije. Pokazalo se da DuPontovo zamjensko rashladno sredstvo, nimalo iznenađujuće, nije tako inertno kao što je to bio freon. Ono, zbog toga, nagriza komponente rashladnog ciklusa hladnjaka mnogo brže. I dok su kućni hladnjaci i zamrzivači ranije trajali 'vječno', sada se istroše za otprilike osam godina. Time je došlo do katastrofalnog povećanja količine krupnijih kućanskih aparata bačenih na odlagališta otpada diljem Sjeverne Amerike, što je potaknuto 'zelenom' propagandom za uvođenje navodno učinkovitih novih aparata glede potrošnje električne struje, u uvjetima „zatvorenih vrata” (nulte upotrebe).

Osim toga, mahnito nas se uvjerava da je izlaganje suncu opasno, a UV indeks potiče naš strah od raka i našu ovisnost o medicinskom establišmentu. Stoga se pojavila nova industrija sredstava protiv 'štetnog' utjecaja sunca koja podsjeća na savez za zaštitu od vampira. Naravno, kemičari s najpoznatijih sveučilišta tragaju za tom savršenom molekulom blokiranja štetnog sunčevog zračenja koju bi patentirala Velika farmacija. Predviđam da će, čim se to dogodi, doći do bujice medijskih intervjua sa stručnjacima za rak kože…

• Kisele kiše i sjeverne šume

Tijekom 1970-ih padale su kisele kiše, a tisuće znanstvenika širom svijeta (sa sjeverne polutke) proučavalo je taj 'najpreči ekološki problem na planetu'. Sjeverne šume čine najveći ekosustav na Zemlji, a tisuće tamošnjih jezera navodno uništava kiselina s neba.

Postrojenja pokretana izgaranjem ugljena rigala su sulfide u atmosferu, što je dovelo do kiselosti kîšâ. Iznesena je pretpostavka da kisele kiše čine kiselim (acidoznim) tlo unutar sjevernih šuma, ali acidifikaciju je bilo praktički nemoguće otkriti. Besprijekorno čista jezera u srcu nacionalnih parkova proučavana su desetljećima u pokušaju da se otkrije statistički značajna acidifikacija.

U međuvremenu, jezera i njihova razvođa uništavali su: industrija ladanjskih kuća, poljoprivreda, šumarstvo, rudarenje, pretjerani izlov ribe i turizam. Nije proučavan niti razotkrivan niti jedan od primjera lokalnog i regionalnog uništavanja krajolika. Umjesto toga, znanstvenici su okrenuli pogled prema dalekim termoelektranama na ugljen i prema atmosferskoj distribuciji čestica te su postulirali kemijske reakcije u kapima kiše. Jedna je studija pokazala da je mrijest određene vrste riba iz akvarija izuzetno osjetljiv na aciditet. Pisani su dugački osvrti na ravnotežu i prijenos kationa, a pažnja je, s uništavanja na tlu, skrenuta prema razvodnjenom problemu atmosferske kemije kao posljedice industrijalizacije i napretka, a ne djelovanja utvrdivih eksploatatora.

Kao fizičar i geo-znanstvenik koji se prometnuo u znanstvenika na polju zaštite okoliša, osobno sam pročitao gotovo svaki pojedini znanstveni esej o kiselim kišama i nisam mogao pronaći niti jedan primjer očitovanog a negativnog utjecaja kiselih kiša na jezera ili šume. Po mojem mišljenju, a suprotno opetovanim tvrdnjama znanstvenih autora, istraživanje kiselih kiša pokazuje da problem ni u kojem slučaju ne leži u kiselim kišama. Ovaj model zataškavanja eksploatacije koordiniran od strane elite ponovo će biti upotrijebljen u još većim razmjerima samo nekoliko desetljeća kasnije u slučaju globalnog zatopljenja čiji je navodni uzročnik čovjek.

• Globalno zatopljenje kao prijetnja čovječanstvu

U veljači 2007. – gotovo tri godine prije negoli je takozvanim skandalom 'Climategate' iz studenog 2009. probušen medijski balon kojim je javno mnijenje usmjereno ka prihvaćanju tzv. 'cap and trade' programa za smanjivanje emisija ugljičnog dioksida, zatim ka izdavanju dozvola za ispuštanje ugljičnog dioksida, a s čime je povezana financijska uspješnost (mjerena u trilijunima dolara), i do čega još uvijek može doći – u jednom sam eseju razotkrio prevaru s kooptiranjem globalnog zatopljenja4. Učinio sam to i u jednom interjvuu5 te u prethodnim esejima4), a gore spomenuti esej Alexander Cockburn je, pišući u časopisu The Nation, nazvao 'jednim od najboljih eseja o mitotvornom efektu staklenika iz lijeve perspektive'.6
Davida F. Noblea moj je esej potaknuo da istraži to pitanje i napiše članak pod nazivom 'Korporacijski klimatski prevrat' ('The Corporate Climate Coup') u kojem objelodanjuje kako su mediji prigrlili čitavu stvar nakon što je financijski sektor otkrio dotad nezabilježene mogućnosti za stjecanje dobiti koje bi predstavljao pomak ka 'zelenoj' opciji.7

Slijedi par uvodnih odlomaka iz mog eseja 'Globalno zatopljenje: igra istine' ('Global Warming: Truth or Dare?')4:

'Također tvrdim da postoji jaka društvena, institucijska i psihološka motivacija za stvaranje i održavanje mita o prevladavajućoj opasnosti od globalnog zagrijavanja (ukratko, mita o globalnom zatopljenju). Takvu motivaciju opisujem u smislu funkcioniranja znanstvene profesije i globalne korporacijske i financijske mreže te njenog odraza na vladajuće strukture...

...Uvjeren sam da daleko najdestruktivniju silu na planetu čine moću opijeni financijeri i profitom motivirane korporacije i njihovi karteli poduprti vojnom silom; i da je mit o globalnom zatopljenju varka koja pridonosi skrivanju te istine. Po mojem mišljenju, aktivisti koji (koristeći svaki izgovor) pothranjuju mit o globalnom zatopljenju, praktički su ko-optirani ili, u najboljem slučaju, neutralizirani.'

U ostalim odlomcima iz tog eseja piše i ovo:

'Znanstvenici iz oblasti ekologije i državne agencije dobivaju sredstva za proučavanje i promatranje problema koji ne ugrožavaju korporacijske i financijske interese. Stoga ne čudi da uništavanje kontinentalnih razmjera uzrokovano eksploatacijom resursa napadaju iz prikrajka, odnosno iz vizure ugljičnog dioksida. Glavni nedostatak ove strategije je to da gladno čudovište ne možete obuzdavati zahtijevajući od njega da toliko ne sere...

...Globalno zatopljenje isključivo je izmišljen problem srednjeg staleža razvijenih zemalja. Nitko se drugi ne zamara globalnim zatopljenjem. Eksploatirane tvorničke radnike u zemljama Trećeg svijeta ne zanima globalno zatopljenje. Genetski deformiranu djecu u Iraku pod utjecajem osiromašenog urana ne zanima globalno zatopljenje. Desetkovanom domorodačkom stanovništvu širom svijeta globalno zatopljenje također ne znači ništa, osim što možda predstavlja onu solidarnost kakvu smo mi kadri pružiti...

...Ovdje se ne radi o ograničenim resursima. [Novčani iznos potrošen svake godine na hranu za kućne ljubimce u SAD-u i Europi jednak je dodatnom iznosu potrebnom za pružanje osnovne zdravstvene njege i hrane za sve ljude u siromašnim zemljama, uz popriličnu količinu novca koji bi pritom preostao; iz UN-ovog Izvještaja o ljudskom razvoju, 1999.] Radi se o eksploataciji, ugnjetavanju, rasizmu, moći i pohlepi. Ekonomska, ljudska i životinjska pravda donosi ekonomsku održivost koja se, pak, uvijek zasniva na obnovljivim resursima i osviještenom postupanju. Priznavanjem temeljnih prava domorodačkog stanovništva automatski se mijenja iskorištavanje resursa i čuvaju se prirodna staništa. Onemogućavanjem imperijalističkih ratova i intervencija automatski se obuzdava eksploatacija u nacionalnim razmjerima. Istinski demokratska kontrola nad monetarnom politikom dovoljna je za ukidanje na dugu temeljene iznude.'

Taj esej duboko je kritičan prema znanosti u njenoj ulozi guslara tuđih pjesama koji uživa u samo-obmani.4 'Climategate' samo potvrđuje ono što bi trebalo biti očigledno svakom aktivnom znanstveniku: da je znanost – kada nije tek tableta za spavanje – istovjetna mafiji.

Zaključak

Lažima nikad kraja. Što, uopće, nije laž? Pogledajte samo nedavnu prevaru s virusom H1N1 – još jedan školski primjer. Upravo je smiješno dokle ta lakrdija seže: sada su u tren oka i na svakom pragu dostupni antiseptički gelovi; srednjoškolski učenici opijaju se alkoholom sadržanim u tim gelovima; virusni soj zastarijeva prije masovne proizvodnje unaprijed plaćenog cjepiva; djelotvornost uopće nije dokazana; dokazivanje djelotvornosti nije obavezno; država daje jamstva korporativnim proizvođačima protiv sudskih tužbi od strane klijenata; osobe zadužene za sigurnost na sveučilištima uče studente kako da kašlju; i tako dalje.

Čisto ludilo. Je li netko uključio naš genetski usađen refleks stupidnosti svojstven razvijenim zemljama? Je li to dio marša prema fašizmu?8 Evo još jednog primjera. Prosvjetni djelatnici promiču laž da mi učimo zato što nas netko nešto uči. Ovu laž obrazovnih krugova pobijaju radikalni prosvjetari.9,10 Sveučilišni profesori osmišljavaju nastavne programe kao da studenti uče svaki ispredavani element, a istina je zapravo da studenti ne nauče predočeno im gradivo i da svatko ionako nauči samo ono što nauči.

Čak i da posve izmijenimo redoslijed kojim se nastava održava, to ne bi imalo nikakve zamjetne razlike u količini naučenog gradiva. Odgovarajući pred profesorom, studenti pričaju nebuloze, a profesore nije briga.

Bitni su jedino poslušnost i indoktrinacija, a jedina tražena vještina je blefiranje. Studenti to znaju, a oni koji to ne znaju, ne znaju ono što znaju, ne poznajući ni sami sebe.8,9,10

Izaberite bilo koje stručno mišljenje ili vladajuću paradigmu: oni su dio prevare. Istinu ne možemo saznati jer istina je – surova.

O autoru:

Denis G. Rancourt, dr. med., bio je stalni predavač s punim radnim vremenom na Sveučilištu Ottawa u Kanadi. Osposobljavao se za fizičara i bavio se fizikom, geo-znanostima i znanošću o zaštiti okoliša – oblastima u kojima ga je financirala jedna nacionalna agencija te je vodio međunarodno priznat laboratorij. U vodećim znanstvenim časopisima objavljeno je više od 100 članaka dr. Rancourta. On je osmislio tečajeve o narodnom aktivizmu te je otvoreno kritizirao sveučilišnu administraciju i branio studentska i palestinska prava. Zbog svojih disidentskih stavova 2009. godine je dobio otkaz (vidi http://www.academic freedom.ca).

Dr. Rancourta možete kontaktirati preko njegovog blogsajta http://activistteacher.blogspot.com.

Napomena urednika:

Članak dr. Rancourta prvi je put objavljen pod nazivom 'Neke od krupnijih laži znanosti', na adresi http://tinyurl.com/2cq2gqa.

Bilješke

1. Schrecker, Ellen, No Ivory Tower: McCarthyism and the Universities, Oxford
University Press, 1986.

2. Radio-intervju s dr. Barbarom Starfield, CHUO FM 89,1, Ottawa, 21. siječnja 2010., http://trainradio. blogspot.com/2010/01/health-care-inunited-states.html

3. Nature 2007.; 449:382-383, http://www.nature.com/news/2007/070924/full/449382a.html

4. http://activistteacher.blogspot.com/2007/02/global-warming-truth-ordare.html; http://climateguy.blogspot.com

5. Jay, D.O., 'Questioning Climate Politics: Denis Rancourt says the ‘global warming myth' is part of the problem', intervju u The Dominionu, 11. travnja 2007., http://www.dominion paper.ca/articles/1110

6. http://www.counterpunch.org/cockburn06092007.html; http://climateguy.blogspot.com

7. http://activistteacher.blogspot.com/2007/05/dgr-in-my-article-entitledglobal.html

8. http://activistteacher.blogspot.com/2010/01/canadian-education-asimpetus-towards.html

9. Freire, Paulo, Pedagogy of the Oppressed, Continuum, New York, London, 1970., 1993., 2000.

10. Rancičre, Jacques, The Ignorant Schoolmaster, Stanford University Press, Palo Alto, 1991.
http://activistteacher.blogspot.com/

----------

lp, borivoj

http://budan.blog.hr/

Oznake: Obrazovanje


- 10:29 - Komentari (2) - Isprintaj - #

Budi sam



Budi sam

posvećenost u bilo čemu što se čini iz trena u tren, sveprisutna budnost, neka vam je vodilja u životu...

Budi sam!


" Jesi li Bog?" - "Nisam", odgovori on.
" Jesi li božja inkarnacija?" - "Nisam", odgovori on.
" Jesi li onda čarobnjak?" - "Nisam".
" Pa jesi li onda čovjek?" - "Nisam".
" Što si onda?", upitaše ga smeteno.
"Budi sam".


Siddharthe Guatame Buddha, u razgovoru s prolaznicima,
na putu nakon prosvjetljenja.

-----------




borivoj
27.09.2013 09:19 h


Eto, tako i na mene malenkosnim prosvjetljenjima u nizu, neke od persona s magicusa uporni i do zla boga dosadni i prenaporni, svojim komplimentima i komentarima na moj račun, - prosvjetliše!

Oni tako produhovljeni i ustrajni u traženju sebe preko mene i moje malenkosti, učenika/lanu koji do tad nije ništa drugo bio no do "Putnik na Putu", učiniše veliko i neprocjenjivo djelo.

Umjesto da ustrajno traže, da se bave i bore za spas duše svoje, Ti umišljenici misle da spašavaju duše tuđe...

" Najteža stvar u životu je čišćenje svijesti, atme, sebe samog! " - za njih predstavlja veliku enigmu zbog njihova mentalna sklopa i razine razmišljanja, površnog i plitkog rezoniranja...

Oni ne mogu shvatiti pravo značenje poruke: "BUDI SAM".


Autor: Član borivoj

Oznake: Osobno


- 08:09 - Komentari (7) - Isprintaj - #

27.09.2013., petak

Ljubica Uvodić - Vranić, PRIJATELJU, KAKO SI?



Dragi prijatelji!

Zamolio bih Vas da pročitate ovu lijepu i poučnu knjigu Ljubice Uvodić - Vranić,
koja u svojoj Posveti napominje: " Ovu knjigu posvećujem svojim klijentima koji
su podjelili sa mnom dio svojih snova i muka...
... Ako vam se čini da ih poznajete, to je zato što mnogi ljudi imaju slična veselja i
slične muke - svi smo mi u istom čamcu koji plovi po bonaci i po buri....
Da bi se napisala knjiga, treba mnogo veselja, truda, znanja, strpljenja, a da se
napiše posveta, treba se samo sjetiti stare matematičke pjesmice: "Prijatelj moga
prijatelja i meni je prijatelj."....
... Moje su dosadašnje knjige bili pri-ručnici, a ova je pri-srcu....
... Parafraziram Baudelairea: Ova mi je knjiga donijela toliko veselja pa vam ja
zahvaljujem, jer ste mi omogućili da je napišem i da vam je uzvratim.
... Ova knjiga dotiče mnoge teme, a njezin je temelj prijateljstvo pa se može
shvatiti i kao dugačko prijateljsko pismo...

... Psihologija je i umjetnost i nada u znanost. Učimo je iz lijepe književnosti (beletristike),
iz stručnih knjiga, iz vlastita iskustva, družeći se s drugima i promatrajući pri tome i sebe i njih....
... Diplomirala sam u 25., svoju najmlađu kćer rodila u 35., a prvu knjigu objavila u 55. Želim
i vama mnogo petica u životu...
... Dok budete čitali ovu knjigu, možda ćete, uz neke odgovore, doznati i za neka nova pitanja.
Ako vam baš sve ne bude jasno - ne žalostite se. To je vjerojatno zbog toga što još niste stigli
pročitati neke od knjiga i niste doživjeli neke od onih susreta na osnovi kojih je nastao ovaj
mali "digest".




POUKA

1. - Mnogi ljudi neznaju što hoće.

2.- Nedostatak samopouzdanja
krpaju na raZNE NAČINE.

3.- Ako volite ljubavne priče,
možete posegnuti za romanima
u kojima stanuju.

4.- Možete čitati o dramama ili
pisati o njima. To je sigurnije
nego ih pokušati živjeti i u njih
uvlačiti ljude kojima do drama
baš i nije stalo.

5.- Ne osvećujte se drugima zbog
svojih neuspjeha.

6.- Ima važnih odluka koje smo
donijeli i za njihovo nam ostvarenje
treba cijeli život pa ih ne možemo
obavljati lijevom rukom, čak ni
kad smo jako sposobni.




POUKA (2.)


1.- Čovjek je stil. - Ta nas rečenica
podsjeća na činjenicu da je toliko važno
imati svijest o svojem stilu i čuvati kroz
stil vlastiti identitet.

2.- Na nama je da odlučimo hoćemo li
iz respekta prema ljudima koje volimo i
poštujemo odstupiti od svojega stila u
nekim za njih važnim prilikama.

3.- U svim je odnosima barem dvoje
ljudi koji igraju glavnu ulogu. Često i
oni koji su oko njih i koji igraju sporedne
uloge ili su samo statisti utječu na te
odnose ili pokušavaju utjecati.

4.- Koliko ćemo se prikloniti konvencijama,
koliko ćemo se ponašati neupadno ili hrabro,
na svakome je od nas da sami odlučimo.



POUKA (3.)


1.- Ne samo sadržajem izrečenih
rečenica nego i izborom riječi prenosimo
poruku.

2.- Poruka koju prenosimo govori da
smo s osobom kojoj se obraćamo u
nekom odnosu.

------------

1.- Kako je lako suditi drugomu, a
teško vidjeti sebe i svoje mane.

2.- Prekoračimo li granice u nekom
odnosu, možemo jednostavno pobjeći
glavom bez obzira...

------------

1.- Ljudi imaju svoj stil života i
svoje vrijednosti.

2.- Mnogi žele stjecati pa se oko toga
panično trude. Trče i ubijaju se.

3.- Samo mali broj ljudi odluči
za drugačiji život u kojem ima
više slobode, manje novca, ali
možda više zdravlja.

....

6.- Bilo bi dobro da mogu barem
nekako surađivati dotada: preko
viceva i preko krumpira. Nismo
svi jednaki i ne moramo biti.

-------------


POUKA (4.)



Mnogi su se ljudi navikli žaliti i kukati.
To im dođe kao: dobar dan.
Sreća naša i njihova što brzo sebe
demantiraju pa vidimo da im i nije tako
loše kako bi se moglo zaključiti iz
prvih rečenica.



-----------------

Ljubica Uvodić - Vranić, PRIJATELJU, KAKO SI?
Ljekoviti psihološki razgovori o povjerenju, strpljivosti i suosjećanju
Zagreb, 2011.

-----------------

lp, boro

Oznake: Obrazovanje


- 08:23 - Komentari (7) - Isprintaj - #

26.09.2013., četvrtak

Prijatelju, kako si?



Prijatelju, kako si?

Da bi se napisala knjiga, treba mnogo veselja, truda, znanja, strpljenja, a da se napiše posveta, treba se samo sjetiti stare matematičke pjesmice: "Prijatelj moga prijatelja i meni je prijatelj."....

Dragi prijatelji!



Zamolio bih Vas da pročitate ovu lijepu i poučnu knjigu Ljubice Uvodić - Vranić, koja u svojoj Posveti napominje: " Ovu knjigu posvećujem svojim klijentima koji su podjelili sa mnom dio svojih snova i muka...

... Ako vam se čini da ih poznajete, to je zato što mnogi ljudi imaju slična veselja i slične muke - svi smo mi u istom čamcu koji plovi po bonaci i po buri....

Da bi se napisala knjiga, treba mnogo veselja, truda, znanja, strpljenja, a da se napiše posveta, treba se samo sjetiti stare matematičke pjesmice: "Prijatelj moga prijatelja i meni je prijatelj."....

... Moje su dosadašnje knjige bili pri-ručnici, a ova je pri-srcu....

... Parafraziram Baudelairea: Ova mi je knjiga donijela toliko veselja pa vam ja

zahvaljujem, jer ste mi omogućili da je napišem i da vam je uzvratim.

... Ova knjiga dotiče mnoge teme, a njezin je temelj prijateljstvo pa se može

shvatiti i kao dugačko prijateljsko pismo...

Ljubica Uvodić - Vranić, PRIJATELJU, KAKO SI? Ljekoviti psihološki razgovori o

povjerenju, strpljivosti i suosjećanju, Zagreb, 2011.







- " Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu." - Mahatma Gandhi, indijski političar



- " Mir samome sebi možeš stvoriti samo ti." - R.W.Emerson, američki filozof



- " Ne prepravljajte moje bore - trebalo mi je puno da ih zaradim." - Anna Magnani, talijanska glumica



- " Lakše je oprostiti neprijatelju nego prijatelju." - Dorothy DeLav, američka glazbenica



- " Mnogo ljudi miješa lošu organizaciju sa sudbinom." - Kin Hubbard, američki novinar



- " Kad napunite osamdeset, naučili ste sve. Samo se trebate strpiti." - George Burns, američki komičar



- " Mudri bi htijeli ljubavi, a zaljubljeni mudrosti. " - Parcy Bysshe Shelley, engleski pjesnik



- " Samo se najmudriji i najgluplji ljudi nikad ne mijenjaju." - Konfucije, kineski filozof



- " Razmotrite svoj cilj dvaput na dan da biste bili usredotočeni na njegovo postizanje." - Les Brown, američki glazbenik



- " Ako se ne mijenjamo, ne rastemo. Ako ne rastemo, ne živimo." - Gali Sheehy, američka spisateljica



- " Um ima istu moć kao i ruke: ne samo da zgrabi svijet nego da ga i promjeni." - Colin Wilson, engleski pisac



- " Čovjeku je potrebno puno novca da bi ga prezrio." - M.M.Zoščenko, ruski pisac



- " Prijatelj je netko tko ti daje potpunu slobodu da budeš svoj u njegovoj blizini." - Jim Morrison, američki pjevač



- " Život ti se pretvori u ono o čemu razmišljaš." - Marko Aurelije, rimski car



- " Čovjek pun duha i u potpunoj se samoći izvrsno zabavlja svojim mislima." - Arthur Schopenhauer, njemački filozof



- " Tko je protiv politike zapravo je za politiku koja se provodi pod njim." - Bertolt Brecht, njemački književnik



- " Ciljajte prema mjesecu! Čak i ako ga promašite, bi ćete među zvijezdama." - Les Brown, američki glazbenik



- " Kad napunite osamdeset, naučili ste sve. Samo se trebate strpiti." - George Burns, američki komičar





--------





Povezanost među ljudima

http://www.magicus.info/hr/magicus/
tekst.php?id=99341



Pouka

http://www.magicus.info/hr/magicus/
tekst.php?id=99454

http://www.magicus.info/hr/magicus/
tekst.php?id=99483

http://www.magicus.info/hr/magicus/
tekst.php?id=99528

http://www.magicus.info/hr/magicus/
tekst.php?id=99529



Zahvalnost

http://www.magicus.info/hr/magicus/
tekst.php?id=99453







Prvi je dan jeseni

http://www.magicus.info/hr/magicus/
tekst.php?id=99427

Želim vam ugodan vikend

http://www.magicus.info/hr/magicus/
tekst.php?id=99383

U Danskoj ubijaju nedužne pse

http://www.magicus.info/hr/magicus/
tekst.php?id=99426

HPD.PLATAK, Rijeka

http://www.magicus.info/hr/magicus/
tekst.php?id=99487





Kako se ekonomski ubijaju male zemlje

http://www.magicus.info/hr/magicus/
tekst.php?id=99357





Rubna znanja i područja

http://www.magicus.info/hr/magicus/
tekst.php?id=99468

Iscjeljiteljske vibracije kristala

http://www.magicus.info/hr/magicus/
tekst.php?id=98846

Kromoterapija - priredila Irida

http://www.magicus.info/hr/magicus/
tekst.php?id=66

Jeste li znali o Rijeci

http://www.magicus.info/hr/magicus/
tekst.php?id=99241





Težak je život umjetnika - priredila Irida

http://www.magicus.info/hr/magicus/
tekst.php?id=78177

Pred penzijom

http://www.magicus.info/hr/magicus/
tekst.php?id=99340

Vražja posla /haibun/

http://www.magicus.info/hr/magicus/
tekst.php?id=99216





Ekološki jebači

http://www.magicus.info/hr/magicus/
tekst.php?id=99485



--------



Moje zadnje odaslano pismo

http://magicus.info/hr/magicus/
tekst.php?id=99070



-------

lp, boro





Oznake: Osobno


- 15:31 - Komentari (5) - Isprintaj - #

Osnovna Waldorfska Škola u Rijeci

Poziv na predstavu, radionice, bogatu tombolu


OSNOVNA WALDORFSKA ŠKOLA, Zametska 6, 51000 RIJEKA

e-mail: info@waldorf-rijeka.hr
tel. 051/648-350 ; 645-914, fax. 051/648-351
mobilni telefon 091/648-3501


Poštovani suradnici,
obavještavamo vas o događaju u Osnovnoj waldorfskoj školi i waldorfskom vrtiću Mala vila o kojem su šire informacije i na web stranici Škole.


Svake godine na početku jeseni, ove godine to je 26. rujna - četvrtak, preko tisuću waldorfskih organizacija (škola, vrtića...) diljem svijeta udružuje se u humanitarnoj akciji WOW day (Waldorf One World day) kada se izlazi na ulice, trgove, u školama, vrtićima organiziraju se radionice, predstave, tombole... Cilj je sakupiti donacije i pomoći školama i vrtićima koji to trebaju (za namještaj, ograde, krov...). Na taj način naša se djeca uče empatiji, uče se humanosti, a ujedno bave se vrijednim aktivnostima koje doprinose njihovom zdravom i cjelovitom razvoju. Proslijedite informaciju. Pomognite da se zna!


26. rujna - četvrtak u 18 sati:
1. predstava vrtića i škole
2. 18,30 lutkarska predstava "Srebrna ribica" u Waldorfskom vrtiću Mala vila
3. 18,30 udruga Ordo Sancti Viti: sve o srednjem vijeku - mačevanje, plesovi...
4. 18,30 radionice euritmije i slikanja
5. bogata tombola
6. zakuska - kolači i sokovi


Dobrodošli!
I HVALA!
Gordana Brzaj, ravnateljica Škole

-------------

lp, boro

http://budan.blog.hr/

















Oznake: Obrazovanje


- 08:44 - Komentari (4) - Isprintaj - #

25.09.2013., srijeda

Zatezne kamate

ZATEZNE KAMATE

Hrvatska od Italije potražuje još 100.000 dukata za prodaju Dalmacije

Ministarstvo vanjskih poslova zahtijeva od Italije, koja je pravna sljednica Mletačke Republike, da ispoštuje obvezu iz ugovora potpisanog 1409. godine. Procjenjuje se kako 100.000 mletačkih zlatnika danas vrijedi oko 200 milijardi kuna.

Autor Vlado Lucić objavljeno 22. Rujan 2013.
Kategorija Društvo, Najnovije, NEWS, Slider
Tagovi: dalmacija, dug, hrvatska, italija, kamate, ladislav, napuljski

lib.utexas.edu



Zagreb - Odnosi Zagreba i Rima postali su zategnuti nakon što je Hrvatska poslala službeni zahtjev Italiji da isplati 100.000 mletačkih dukata u kunskoj protuvrijednosti. Naime, pri reviziji prijašnjih 650 godišnjih proračuna ministar financija Slavko Linić otkrio je da Mletačka Republika nikad nije isplatila puni ugovoreni iznos za prodaju Dalmacije. Ladislav Napuljski je svoju obvezu iz ugovora ispunio i predao Dalmaciju, ali Mlečani su prijevarom isplatili samo 99.200 zlatnika umjesto dogovorenih 100.000.

Kako je Ladislav odmah nakon isplate počeo pijančevati, nikad nije provjerio koliko je zapravo novca bilo u kovčegu. Srećom, njegov je rizničar odmah uočio da nedostaje 800 zlatnika, o čemu je sastavio i zapisnik, koji je sve do danas bio u arhivi državnog proračuna. Ministar financija pronašao ga je sasvim slučajno pretražujući arhivu u potrazi za objašnjenjem gdje je nastala proračunska rupa.

Preostalih 800 zlatnika i nije velik iznos, ali ako na njega obračunam zateznu kamatu prema važećem tečaju HNB-a, za 604 godine dolazimo do 103.650 zlatnika kamata. Od Italije očekujemo da plati dug do kraja proračunske godine – rekao je ministar Linić.

Zbog numizmatičke vrijednosti procjenjuje se kako 100.000 mletačkih zlatnika iz 15. stoljeća danas vrijedi više od 200 milijardi kuna, što bi trebalo biti dovoljno da se podmiri vanjski dug Republike Hrvatske.

Italija je odmah poslala prigovor tvrdeći kako je zahtjev neopravdan jer Dalmacija već dugo ne pripada Italiji. Linić im je odgovorio u svom stilu:

Ugovor iz 1409. pravno je valjan jer smo mi Dalmaciju isporučili Mlečanima. To što je oni nisu uspjeli sačuvati do danas, to je njihov problem! Pacta sunt servanda!

.................

lp, boro

http://budan.blog.hr/

Oznake: Vijesti


- 08:04 - Komentari (11) - Isprintaj - #

24.09.2013., utorak

ZAHVALNOST


ZAHVALNOST

Što reći, ovo je sasvim drukčiji pogled na život. Želim Vam ugodan dan.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

UPUĆUJEM SVOJU ZAHVALNOST BOGU NA:
SUPRUZI.
koja najavljuje, ZA VEČERU SU HRENOVKE S PECIVOM...
JER JE TU VEČER KOD KUĆE SA MNOM,
A NE NEGDJE VANI, S NEKIM DRUGIM...

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

SUPRUGU.
KOJI LEŽI NA SOFI
PRETVORIVŠI SE U KRUMPIR NA KAUČU,
JER JE TU VEČER KOD KUĆE SA MNOM,
A NE NEGDJE VANI, U KAFIĆU ILI PIVNICI...

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

MOJOJ KĆERI TINEJDŽERK
KAD SE ŽALI ŠTO TREBA PRATI POSUĐE...
JER TO ZNAČI, KOD KUĆE JE,
A ne negdje vani na ulici.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

ZA POREZE ŠTO IH PLAĆAM
JER TO ZNAČI
ZAPOSLEN/A SAM.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

ZA SAV NERED ŠTO GA
MORAM SREDITI POSLIJE ZABAVE...
JER TO ZNAČI,
okružuju ME PRIJATELJI.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

ZA SVU ODJEĆU KOJA POSTAJE POMALO PRETIJESNOM
JER TO ZNAČI
IMAM DOVOLJNO HRANE.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

SVOJOJ SJENCI KOJA ME PRATI PRI RADU
JER TO ZNAČI
NEGDJE SAM VANI NA SUNCU...

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

TRATINI KOJU TREBA POKOSITI,
OKNIMA KOJA TREBA OČISTITI,
OLUCIMA KOJE TREBA PRILAGODITI
JER TO ZNAČI, IMAM DOM.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

ZA SVE PRITUŽBE
KOJE ČUJEM O VLASTIMA...
JER TO ZNAČI
IMAMO SLOBODU GOVORA...

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

ZA MJESTO
KOJE NAĐEM SASVIM NA KRAJU PARKIRALIŠTA
JER TO ZNAČI, JOŠ MOGU HODATI,
UZ BLAGOSLOV ŠTO IMAM PRIJEVOZ.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

NA VISOKOME RAČUNU ZA GRIJANJE
JER TO ZNAČI,
TOPLO MI JE.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

GOSPOĐI U CRKVI U REDU IZA MENE
KOJA PJEVA BEZ SLUHA...
JAR TO ZNAČI
JA MOGU ČUTI.


_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

NA HRPETINI RUBLJA
KOJU TREBA OPRATI I IZGLAČATI...
JER TO ZNAČI,
IMAM ODJEĆE KOJU MOGU NOSITI.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

ZA UMOR I BOL U MIŠIĆIMA NA KRAJU DANA...
JER TO ZNAČI
JOŠ MOGU NAPORNO RADITI.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

ZA ALARM ŠTO SE UKLJUČI
ČAK I VRLO RANO UJUTRO...
JER TO ZNAČI, DAROVAN MI JE JOŠ JEDAN DAN ŽIVOTA.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

TE NAPOKON, ZA PREOBILJE E-MAIL-A

JER TO ZNAČI,
IMAM MNOGO PRIJATELJA
KOJI MISLE NA MENE...

POŠALJI OVU PORUKU
NEKOME DO KOGA TI JE STALO.
KAO ŠTO UČINIH I JA.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Živi dobro, smij se često, & ljubi puninom svojega srca!


NEKA TI SVI DOLAZEĆI DANI BUDU UGODNI I SRETNI!


--------------

lp, boro

http://budan.blog.hr/

Oznake: Osobno


- 08:02 - Komentari (2) - Isprintaj - #

23.09.2013., ponedjeljak

Put samuraja

Put samuraja

danas bi mogli reč Put: "Ratnika Svjetlosti"

Objavljeno: 19. Rujan 2013 Petak, 27.09.2013 u 19,30 sati.

Korzo 16, Rijeka, Gradska vijećnica Grada Rijeke.



Svijet poznaje mnoge oblike viteštva, ali, malo je koje ostavilo toliki utjecaj na današnju kulturu kao japanski samuraji.

Nastavši kroz burnu povijest japanskog otočja, punu ratova, samurajsko viteštvo se stvaralo stoljećima i to ponajmanje mačem. Djelovanjem na svim poljima života ono je tražilo ništa manje od izvrsnosti – pretpostavljajući da je vidljiva ljepota samo odraz nutarnjeg sklada. Takav sklad se ostvarivao življenjem vrlina kao što su: ispravnost, hrabrost, suosjećajnost, istinoljubivost, čast…Upravo te vrline su smatrane mjerilima kvalitete pojedinca i njegovog stupnja razvoja.
Bushido – put viteštva – kodeks je zasnovan na ovakvim kvalitetama koje su samuraji nastojali živjeti. To nije bio samo pisani kodeks i nego su ga činile izgovorene upute koje nisu tvorevina jednog uma, već su skup proživljenih iskustava kroz stoljeća viteškog života.
Inazo Nitobe – u uvodu svog djela “Bushido – duša Japana” kaže:

“Viteštvo je cvijet jednako autohton na tlu Japana kao i njegov simbol, trešnjin cvijet. Ono nije sasušeni primjerak drevne vrline sačuvan u herbariju naše povijesti nego je još uvijek živi predmet moći i ljepote među nama. Iako nema opipljiv oblik ili formu, ipak ispunjava mirisom moralnu atmosferu i osvješćuje nam to da smo još uvijek pod utjecajem njegove čarolije…”

http://www.nova-akropola.hr/



------------

lp, borivoj

Oznake: Obrazovanje


- 08:15 - Komentari (7) - Isprintaj - #

21.09.2013., subota

Izložba DDK u Rijeci

izložba DDK

----------------



Dragi Borivoj,

šaljem nekoliko informacija vezano uz izložbu darivatelja krvi:
- izložba je planirana od 21. do 28. listopada (Narodna čitaonica), nakon čega ćemo aktivima iz Kastva, Viškova, Jelenja, Bakra... ponuditi mogućnost da izložbu postave u svojim sredinama. U prosincu će se ista izložba postaviti u Domu Crvenog križa, jer to je vrijeme kada se i tamo odvija puno aktivnosti pa vjerujemo da bi bila posjećena. znači, radovi bi ostali kod nas do kraja godine.
- do kraja sljedećeg tjedna (27.9.) trebamo prikupiti radove, pa vas molim da donesete vaše. Darivatelji mogu sami pripremiti radove koje bi željeli izložiti, a prije postavljanja napravit ćemo još završnu selekciju.
- molim vas da radove označite na poleđini (vaše ime, ime rada) kako bismo ih kod preuzimanja mogli popisati
- uz radove trebamo ukratko informacije o vama koje bi objavili u katalogu (ime i prezime, godina rođenja, osnovna informacija o zanimanju i sl., dosadašnj izložbe i nagrade...)
- za likovne radove bilo bi dobro da su opremljeni, spremni za izlaganje, a literarni u obliku u kojem ih imate (zbirka i sl.)

Za sve daljnje dogovore javite nam se u Odsjek, kao što sam rekla najkasnije do kraja sljedećeg tjedna.
Lijep pozdrav,

Branka

--------------------

From: Branka Maračić
To: borivojbukva@yahoo.com
Sent: Friday, September 20, 2013 9:34 AM
Subject: izložba DDK

--------------------


Poštovana Branka!

Primljeno na znanje i vidimo se uskoro.



Lp, Borivoj

http://budan.blog.hr/

Oznake: umjetnost


- 08:06 - Komentari (3) - Isprintaj - #

20.09.2013., petak

Kako se ekonomski ubijaju male zemlje

spovest ekonomskog ubice: Kako se ekonomski ubijaju male zemlje
Posted by skajvoker on 06/12/2011

OVO MORA DA PROČITA SVAKO NA BALKANU:
KAKO SE EKONOMSKI UBIJAJU MALE ZEMLJE I KAKO SE TOME SUPROTSTAVITI

Uterivanje zemalja u dužničko ropstvo omogućavao je sistem koji funkcioniše po sledećoj šemi:

Najpre nastupaju ekonomske plaćene ubice; ukoliko ne uspemo da zavrbujemo šefove vlada ili predsednike država za naše ciljeve, na scenu stupaju ljudi zaduženi za svrgavanja vlada ili ubijanje lidera. I, tek onda šaljemo vojsku.
Vojska je poslednje sredstvo.

Džon Perkins je tokom mnogo godina bio vodeći svetski ekonomista, odnosno „ekonomski ubica“ koji je na kreiranju globalne imperije radio direktno sa čelnicima Svetske banke, MMF-a i drugim svetskim finansijskim institucijama. Njegov posao sastojao se u ubeđivanju šefova država i vlada zemalja trećeg sveta, da pozajme dovoljno novca od globalnih finansijskih institucija kako bi se njihove zemlje našle u dužničkom ropstvu, posle čega bi se korumpirana elita u toj državi strahovito obogatila a resursi tih zemalja, njihova privreda i ekonomija, izvori vode i mineralni izvori – prepustili korporacijama i geopolitičkim interesima SAD.

Posle rušenja Svetskog trgovačkog centra u Njujorku, u najvećoj tajnosti, Džon Perkins napisao je knjigu o svojim iskustvima: „Ispovesti ekonomskog ubice“ („Confessions of an Economic Hit Men“, 2004). Odmah posle objavljivanja i kratkog predstavljanja ovog dela u emisiji „Democracy Now“, u razgovoru sa Ejmi Gudman, knjiga je postala najprodavanija na internet portalu amazon.com. Usledila su dela: „Tajna istorija američke imperije: Ekonomske ubice, Šakali i istina o globalnoj korupciji“ („The Secret History of the American Empire: Economic Hit Men, Jackals and the Truth about Global corruption“, 2007) i „Hoodwinked“ (2009).

Vi ste čovek čije su knjige protresle svet. Jedan od vaših biografa opisuje vas kao čoveka koji je živeo četiri života: kao ekonomski plaćeni ubica, upravni direktor veoma uspešne kompanije za proizvodnju alternativne energije, ekspert za urođeničke kulture i šamanizam, i kao učitelj i pisac koji promoviše ekologiju. I, kada čovek počne da dublje istražuje vaš život, postavlja pitanje kako je uopšte bilo moguće načiniti takav obrt.

- Opis koji ste izložili sumira veoma dobro moj život. Mislim da je fer reći da sam živeo privilegovanim životom u mnogim njegovim aspektima, iako je pošteno reći i to da sam kao ekonomski plaćeni ubica sasvim sigurno radio stvari kojima se ne ponosim, i koje mi ne mogu služiti na čast. Svoj život sam, posle tog perioda, posvetio stvaranju boljeg sveta, kako bi moj trogodišnji unuk i svako dete u SAD mogli da žive u održivom, pravednom i mirnom svetu, i da bi svako dete, bez obzira na to da li odrasta u Bocvani, Boliviji ili Srbiji, Izraelu, Palestini, imalo tu istu mogućnost. Mi danas živimo u visoko integrisanom svetu, svetu velike međusobne povezanosti, i svi se moramo uključiti u njegovo stvaranje. To je cilj kome sam posle 1981. godine, posvetio svoj život.

U brojnim intervjuima koje ste dali nakon pojavljivanja knjige „Ispovest ekonomskog ubice“, tvrdite da su ljudi koji su radili kao ekonomske ubice stvorili prvu istinsku globalnu imperiju.

- Da, upravo tako. Prvu globalnu imperiju koja je stvorena bez primarnog angažovanja vojske. Radili smo na mnogo različitih načina. Najpre, kada bi bila identifikovana zemlja trećeg sveta koja je posedovala resurse koji su krucijalni, kao što je to nafta, nastupili bi sa ambicijom da se zemlja sa takvim resursima zaduži kod MMF-a i Svetske banke, sestrinske organizacije Fonda, pri čemu novac nikada ne bi zapravo odlazio toj zemlji nego velikim korporacijama, realizatorima infrastrukturnih projekata kakvi su elektrane, saobraćajnice, industrijska postrojenja. Novac kojim se zemlja zadužuje, po pravilu odlazi sa jedne strane nekolicini familija u toj zemlji (kojima donosi veliko bogatstvo) i ide korporacijama, a nikada ne donosi dobro većini ljudi koji tokom tog procesa osiromaše u tolikoj meri da više ne mogu ni da plaćaju troškove za struju, ili da kupuju benzin kako bi vozili kola autoputevima koji se od tog novca naprave. A, industrijski parkovi, industrijska postrojenja, ne zapošljavaju mnogo ljudi.
U isto vreme zemlja se optereti dugovima koje ne može da vrati i to je naš trenutak, onaj na koji smo čekali i računali. Tada se mi vraćamo u tu zemlju i kažemo: „Pošto ne možete da vratite dugove, vi ćete po ceni koju mi odredimo (a to je veoma niska cena i nipošto ne odgovara tržišnoj), prodati našim kompanijama svoje izvore nafte, najprofitabilnija preduzeća, izvore vode i mineralnih bogatstava. I mi ćemo ih onda eksploatisati, bez obaveze da poštujemo bilo kakve zakone o zaštiti prirodne sredine. Mi ne dopuštamo da rad tih kompanija uslovljavate bilo kakvim ekološkim zakonskim ograničenjima. Ili: dozvolite nam da napravimo vojnu bazu na vašem tlu“.

Kako ste vi postali ekonomski ubica?

- Kada sam završio Poslovnu školu na Bostonskom univerzitetu, bio sam regrutovan od strane „National Security Agency“, agencije za nacionalnu bezbednost, najveće nacionalne agencije tog tipa i, rekao bih, najtajnovitije špijunske organizacije. Premda ljudi misle da je CIA veća, NSA je mnogo, mnogo veća ili je
barem bila u vreme kada sam ja radio za ovu agenciju. I to je tajna organizacija, o kojoj nema podataka, oni su skriveni od javnosti u smislu da znamo izuzetno mnogo činjenica o organizaciji kakva je Centralna informaciona agencija ali, sa druge strane, saznanja o NSA počivaju na glasinama. Tvrdi se da NSA radi samo na kriptografiji: kodiranju i dekodiranju poruka, ali, u stvari, svi znamo da su u ovoj agenciji ljudi koji slušaju naše telefonske razgovore. To je podatak koji se pre nekoliko godina zvanično pojavio. Ali, bez obzira na te podatke, NSA ostaje veoma tajanstvena organizacija. Prošao sam kroz ogroman niz testova, veoma obimnih testova, testova detektora laži, psiholoških testova, tokom poslednje godine koju sam proveo na koledžu. I pošteno je reći da su me identifikovali kao izuzetno dobar potencijal za „ekonomskog ubicu“. Oni su takođe identifikovali brojne slabosti u mom karakteru, koje su im omogućile da me relativno lako zavrbuju, da me uvuku u taj posao. Mislim da su te slabosti univerzalne, ili barem dominantne i da predstavljaju tri najopasnije droge naše kulture: novac, moć i seks. Retki su oni koji nemaju slabost prema barem jednoj od njih, a ja sam u to vreme imao prema sve tri. Zatim sam se pridružio mirovnim snagama, za šta sam bio ohrabren od strane Agencije za nacionalnu bezbednost. Proveo sam tri godine u Ekvadoru živeći sa autohtonim narodima u Amazonu i Andima, sa ljudima koji su u to vreme počinjali da se bore sa naftnim kompanijama. U stvari, najveće ekološke zakonske tužbe u istoriji sveta podneli su ovi narodi u borbi protiv naftnih kompanija kakve su Teksako, Ševron. Dok sam još bio u mirovnim jedinicama, bio sam doveden i regrutovan u američku privatnu korporaciju „Čas T. Mejn“ („Chas. T. Main“), konsultantsku firmu iz Bostona koja je imala oko 2.000 zaposlenih. Radi se o veoma slabo profilisanoj firmi koja je u stvari obavljala ogroman broj poslova, koje sam ja definisao kao poslove plaćenog ekonomskog ubice, i gde sam se uspeo na sam vrh – svojim ne malim zaslugama i talentom za taj posao uspeo sam da postanem vodeći ekonomista. Dakle, NSA me je regrutovala, intervjuisala i prepustila ovoj privatnoj korporaciji u čiji se rad više nije mešala, što predstavlja, bez sumnje, veoma pametan sistem u kojem se privatna kompanija pojavljuje na sceni kako bi korumpirala zvaničnike i visoke političare u nekoj zemlji. Ukoliko bi bilo šta krenulo nepovoljno, u smislu razotkrivanja ovih poslova, sva krivica bi pala na privatnu industriju, a ne na vladu SAD. Uterivanje zemalja u ogromne dugove, u dužničko ropstvo, omogućavao je sistem koji funkcioniše po sledećoj šemi: najpre nastupaju ekonomske plaćene ubice; ukoliko mi ne uspemo da zavrbujemo šefove vlada ili predsednike država za naše ciljeve, na scenu stupaju oni koje nazivamo„šakali“: ljudi zaduženi za poslove svrgavanja vlada ili ljudi koji ubijaju lidere zemalja u koje želimo da prodremo sa ambicijom preuzimanja njihovih prirodnih resursa i bogatstava, preuzimanja privrede. Šakali takođe dolaze iz privatne industrije i nisu kadar CIA-e. Zahvaljujući filmovima i pričama, kada se govori o ovakvim stvarima, svi imamo sliku Džejmsa Bonda, tajnog vladinog agenta 007, unajmljenog od strane vlade sa dozvolom da ubija, ali, po mojim saznanjima i iz iskustva mogu reći da stvari ne stoje tako. Ove poslove obavljaju privatni konsultanti koji su obučeni da rade ovaj posao. Poznavao sam i još uvek poznajem mnoge ljude koji se bave tim poslom. Ali u nekim slučajevima ni „šakali“ nisu mogli da obave svoj deo posla. Takav je bio slučaj sa Sadamom Huseinom u Iraku. I, tek onda šaljemo vojsku. Vojska je, dakle, poslednje sredstvo.

Putovali ste takoreći svuda: u Afriku, Aziju, Evropu, Latinsku Ameriku i na Srednji Istok. Da li se posao ekonomskog ubice na svim ovim kontinentima, zemljama, gradovima odvijao po obrascu koji ste opisali?

- Da. Moj posao je svuda bio isti: da pokušam da preuzmem prirodne i ljudske resurse u tim zemljama za potrebe američkih korporacija i američke imperijalne politike. U tu svrhu mehanizmi zaduživanja kod MMF-a i Svetske Banke, bili su po pravilu primenjivani. I tek u nekoliko slučajeva nisam uspeo da ubedim lidere zemalja da resurse svoje zemlje stave na raspolaganje. U svojim knjigama govorio sam o tome kako nisam bio u stanju da korumpiram demokratski izabranog predsednika Ekvadora, Haima Roldosa (Jaime Roldos) i panamskog predsednika Omara Torihosa (Omar Efraín Torrijos). Njih nisam uspeo da ubedim da stave svoje zemlje u poziciju koju smo za njih predvideli. I Roldos i Torihos su bili ubijeni. CIA je podržala „šakale“ da to urade zato što se ova dva predsednika nisu mogla korumpirati, podmititi i uceniti na bilo koji način.

Recite nam nešto više o čoveku sa kojim ste uspostavili blizak odnos i postali prijatelj – Omaru Torihosu. Da li vas je njegovo ubistvo motivisalo da iznesete svoja iskustva ekonomskog ubice?

- Veoma se divim Omaru Torihosu, predsedniku Paname. Moj posao je bio da ga korumpiram. Da ga navedem da radi u skladu sa našim interesima: da promeni politički kurs koji je zastupao i da radi protivno izbornim obećanjima koja je dao narodu Paname. Ono što u takvim situacijama kažete jeste: „Vidite: ako igrate našu igru, ja ću se pobrinuti da vi i vaša porodica budete veoma, veoma bogati“. Ali Torihos se nije dao korumpirati. Rekao mi je: „Nije mi potreban vaš novac, Huanito“. Zvao me je Huanito i uvek smo razgovarali na španskom. „Nije mi potreban vaš novac: imam dobru kuću, dobra kola, dovoljno srebra.“ Onda sam mu ja nagovestio da ga kurs ispunjavanja predizbornih obećanja vodi putem kojim su išli Aljende u Čileu, Arbenz u Gvatemali i Lumumba u Kongu.
I on je posle toga završio rečenicu koju je bio započeo: „Da, Huanito, ja imam sve što mi je potrebno ali ja moram da uradim ono što je veoma potrebno mom narodu: moram da ih oslobodim.
A da bi bili slobodni, Panamski kanal mora biti u njihovim rukama. Ono što je meni potrebno i što je potrebno zemljama Latinske Amerike jeste to da SAD odu i da prestanu da nas eksploatišu“. Ja sam bio iznenađen takvim odgovorom. Sa jedne strane osetio sam divljenje prema takvom moralnom integritetu, prema njegovoj nekorumpiranosti, a sa druge, osetio sam se neprijatno kao profesionalac čiji je zadatak bio da ga ubedi da pristane. I najvažnije: znao sam da će mu tim nepristajanjem život biti u opasnosti – šakali će ga ili zbaciti sa vlasti ili ubiti. I, bio sam veoma ganut tom brigom za interese naroda. Moja uznemirenost zbog sudbine Omara Torihosa pokazala se sasvim opravdanom. Torihos je navodno poginuo u avionskoj nesreći dok se vozio svojim privatnim avionom. Bio sam šokiran i duboko uznemiren. Proveo sam mnogo vremena u razgovorima sa ovim čovekom kome sam se divio zbog njegove harizmatičnosti, hrabrosti i nacionalizma. On je zaista bio veoma nacionalno orijentisan u smislu da je želeo najbolje za svoj narod. I nisam ga mogao korumpirati. Sve sam pokušao. Baš sve metode koje sam znao i nijedna nije dala rezultate.

I predsednik Ekvadora, Roldos je stradao na isti način: u navodnoj avionskoj nesreći u svom privatnom avionu.

- Da, Roldos je ubijen u maju, 1981. godine. I kada je Roldos poginuo, Torihos je sakupio svoju porodicu i rekao im: „Ja sam, verovatno, sledeći, ali ja sam spreman da odem. Povratili smo kanal i moja misija je okončana.“ Bio je upravo potpisao ugovor sa Džimijem Karterom o vraćanju Panamskog kanala u ruke Panamijaca. U to vreme mi je govorio o snu koji ga je proganjao, o tome da se nalazi u avionu koji udara u planinu. I dva meseca posle onoga što se dogodilo Roldosu, isto se dogodilo Torihosu. Nažalost, Torihos je bio zamenjen Manuelom Noriegom, koji je bio sušta suprotnost – postao je simbol za korupciju i dekadenciju. Na kraju, 1989. godine, SAD su napale Panamu, posle čega je vlast bila vraćena pre – Torihoskoj oligarhiji – lutkama na koncu u režiji SAD, od vremena kada se Panama odvojila od Kolumbije, pa sve do Torihosovog perioda. Ipak, slučajno sam postao veoma dobar prijatelj sa ćerkom Haima Roldosa, Martom, koja je sada istaknuti političar u Ekvadoru. Kada je njen otac ubijen, imala je 17 godina, a sada je u četrdesetim. Veoma je draga i kao ličnost i kao osoba, i mogu reći da je to jedno od onih prijateljstava u kojima zaista uživate i zbog kojih vam je veoma drago.

Kako ste odlučili da obelodanite svoja iskustva ekonomskog ubice?

- Kada sam 1981. godine, posle deset godina, prestao da se bavim poslom ekonomskog ubice, počeo sam da pišem o svojim iskustvima i pokušao sam da kontaktiram i sa drugim ekonomskim ubicama i šakalima, kako bih priključio i njihove životne priče. Zauzvrat sam počeo da dobijam pretnje anonimnim telefonskim pozivima. Ove pretnje najčešće su se odnosile na život moje ćerke koja je bila još uvek dete, tako da je njen život takođe bio ugrožen. A tada me je na večeru pozvao predsednik kompanije „Stone & Webster“, i na tom prvom sastanku, pomenuo je neke od knjiga koje sam napisao o domorocima i rekao – „To je lepo, to je u redu, nastavite da se bavite svojim neprofitnim radom. Mi to odobravamo, ali nikada nećete pisati o ovoj industriji, zar ne? Za uzvrat ćemo vam platiti pola miliona dolara“. Bio mi je ponuđen mito. Ja sam zapravo prihvatio mito od pola miliona dolara. To je ono što se naziva legalnim mitom, ali to je u stvari bio mito, i dat mi je pod uslovom da ne napišem knjigu. Pretnju sam primio veoma ozbiljno. Video sam šta „šakali“ mogu da urade. I većinu toga novca uložio sam da olakšam svoju savest: formirao sam neprofitne organizacije: „Pačamama“ („Pachamama Alliance“) i „Clean Mounatains“; knjigu nisam napisao. A onda se dogodio 11. septembar. Bio sam u Amazonu sa narodom Šuar (Shuar), kome sam pomagao u vezi sa jednim zajedničkim projektom. A kada sam se ubrzo vratio u Njujork, otišao sam na mesto događaja i dugo gledao u strašnu rupu, koja je još uvek tinjala; osećao se miris izgorelog mesa. Tada sam shvatio da moram da napišem knjigu; da više nema oklevanja, da moram da kažem šta sam sve radio kako bi američki narod shvatio zašto tako mnogo ljudi u svetu gaji bes, mržnju i gnev prema nama, zašto su čitavi narodi toliko besni i frustrirani. Znao sam da moram da preuzmem odgovornost za ono što se dogodilo 11. septembra, da moram da pokažem američkom narodu šta to SAD rade u svetu. Ali, ovoga puta nisam nikome rekao šta radim. Izolovao sam se od drugih, i tako, u prilično teškim uslovima uspeo da napišem knjigu. Na kraju je knjiga dospela u ruke veoma dobrog agenta u Njujorku koji ju je poslao izdavačima. I tada je moj rukopis postao najbolja sigurnosna polica, jer „šakali“ znaju da ako bi mi se bilo šta dogodilo, knjiga će se prodati u mnogo većem broju nego što je do sada prodata. A knjiga je prodata u više od milion primeraka, prevedena je na preko 30 jezika. Ukoliko bih ja bio ubijen, prodaja knjiga bi porasla najmanje dva puta, a to je ono što šakali najmanje žele.

To je vaš odgovor onima koji se posle stanja šoka izazvanog čitanjem vaše knjige, iznova i iznova pitaju kako to da ste preživeli objavljivanje?

- Upravo tako. Knjiga je najbolje osiguranje. Napišite sve što ćete reći i uraditi, predajte izdavačima i onda nastupite u javnosti. I stavite do znanja da će vaša smrt, ili vaše ubistvo samo povećati prodaju. Potrebno je i neke informacije držati u rezervi, i staviti do znanja da bi i one, posle nekakvog „nesrećnog“ slučaja u kojem bi vi stradali, bile dostupne javnosti. Da, to je moj metod i ja sam još uvek živ, što potvrđuje da ovaj metod deluje.

U svojoj narednoj knjizi „Tajna istorija američke imperije“ (2007) i „Hoodwinked“ (2009), iznosite iskustva drugih „ekonomskih ubica“ i „šakala“. Šta možete reći o ovoj knjizi i koja od tih iskustava smatrate najviše otkrivalačkim?

- Knjigom „Tajna istorija SAD“ želeo sam da povežem period u kojem sam ja radio kao „ekonomski ubica“, koji je trajao između 1971. i 1981. godine, sa današnjim. Ova knjiga povezuje i objašnjava događaje koji se trenutno odigravaju, a pokazuju pravo lice agresivne, koruptivne korporativne globalizacije koja je čitave zemlje i narode odvela u propast. Uspostavljena je tiranija koja je dovela svet do tačke u kojoj će se ili nešto promeniti, ili sve otići do đavola. U tom smislu neka dešavanja su veoma ohrabrujuća; na primer ona u Latinskoj Americi gde se odigrala zapanjujuća revolucija koja je postala simbol otpora i njegove mogućnosti. U svojoj knjizi „Hoodwinked“ objašnjavam zašto su se urušila svetska finansijska tržišta i šta nam je potrebno da uradimo da bi se stanje sredilo. Važno je shvatiti uzroke zbog kojih je došlo do krize. U periodu od sedamdesetih godina prošlog veka naovamo, a naročito od osamdesetih, napravili smo mutanta: virusni oblik kapitalizma. To je posebna vrsta kapitalizma, razvijena naročito u vreme Regana i Miltona Fridmana koji su uveli razarajuću formulu kao ekonomsku teorijsko-praktičnu matricu: jedini cilj poslovanja je maksimizacija profita, i to bez obzira na socijalne i ekološke troškove, deregulacija poslovanja i ukidanje propisa, imperativ sveopšte privatizacije i pretvaranje država u puke priveske privatnog korporativnog biznisa. Radi se o mutantnom obliku kapitalizma, za koji mislim da je zaista pljačkaški oblik kapitalizma, jer je otvorena pandorina kutija iz koje su izašla svakovrsna zla i stvorena neodrživa, krajnje nestabilna, nepravedna situacija u vrlo opasnom svetu. Pljačkaški kapitalizam je stvorio krajnje nestabilnu, neodrživu, nepravednu situaciju i opasan svet.

Pljačkaši baroni sa Vol strita, iz „Goldman Saksa“, „Sitigrup-a“. Ljudi poput Džeka Velča (Jack Welch) bivšeg izvršnog direktora „General Electrica“. Sistemska i institucionalna uvezanost omogućava da se događaji i dalje odvijaju u tom pravcu: budući da držim predavanja u poslovnim školama i MBA programu, poznato mi je da je Džek Velč tamo slavljen kao idol uspešnosti. I to nakon što je otpustio četvrtinu zaposlenih. Podržani medijsko-institucionalnom političkom i ekonomskom infrastrukturom, ovi pljačkaši baroni i dalje omogućavaju da se kancerogeni sistem širi. Ne radi se ni o kakvom ekonomskom sistemu, već o jednom pljačkaškom pohodu kojim se oduzimaju prava i prirodna dobra, prirodna sredina i resursi od ljudi i država širom sveta. I u knjizi „Hoodwinked“ nastavio sam sa onim što sam započeo u „The Secret History of the American Empire: Economic Hit Men, Jackals, and the Truth about Global Corruption“ – traganjem za rešenjima koja mogu da preokrenu ovu situaciju. Ovo mora da prestane i preokret je neizbežan. SAD, multinacionalne korporacije, MMF i Svetska banka kreirale su ovaj monstruozan sistem. Nije ovde reč ni o kakvom modelu. Vi imate situaciju u kojoj 5% svetskog stanovništva koje živi u SAD poseduje više od 25% svetskih resursa, dok u isto vreme 60% svetske populacije živi na ivici opstanka, gladuje ili umire od gladi. To, ponavljam, nije model nego strašan poraz. I sada se taj i takav model natura Indiji, Srbiji, Africi, Latinskoj Americi gde je, usled toga, situacija postala neizdrživa. To mora da se promeni. „Hoodwinked“ i „Tajna istorija američke imperije“ govore o toj promeni. Ove knjige nastoje da inspirišu ljude na razumevanje činjeničnog stanja, a to je da ljudi u vašoj zemlji, da ljudi u mojoj zemlji, da svi ljudi na svetu treba da teže, i da zahtevaju mnogo bolji svet.

Kako da uopšte formiraju težnje i očekivanja u kontekstu sveopšte mediokretenizacije?

- Oni koji znaju kako čitati između redova treba da pomognu drugima da urade to isto. Vodeći svetski mediji – novine, časopisi, izdavačke kuće, televizije, radio stanice – jesu u vlasništvu velikih međunarodnih korporacija i ove korporacije se ne plaše da manipulišu informacijama koje pružaju. Korporatokratija – sprega političke moći i velikog biznisa – ne bi mogla da opstane bez tih manipulacija ni nekoliko meseci. Pri delovanju treba imati punu svest da vlade nisu te koje imaju
moć već da su to korporacije. Ni predsednik SAD nema mnogo vlasti. Velike korporacije kontrolišu medije i obezbeđuju mnogo novca za izborne kampanje. Male zemlje poput Srbije, moraju da stanu na svoje noge. Moraju što više da zavise od same sebe i ne smeju da ulaze u velike dugove. Ukoliko je zemlja mnogo zadužena to pokazuje da zemlju vode korumpirani lideri i u tom slučaju odbijte da vraćate dugove kao što je to učinio Ekvador. Zadužene zemlje treba da odbiju da plaćaju dugove koji su im sistemski nametnuti i generisani. I trebalo bi se povezati sa drugima kako ne bi dozvolili da naša planeta bude mesto dobro samo za nekolicinu veoma bogatih, veoma moćnih ljudi, već dom za sva bića. Potrebno je umrežiti se i brinuti za planetu.

Da li ste upoznati sa procesom razbijanja Jugoslavije i potonjim dešavanjima u Srbiji? Da li imate informacije od „ekonomskih ubica“ i „šakala“ koji su bili na Balkanu?

- Znate, voleo bih da govorim samo o svojim iskustvima: mestima na kojima sam lično bio, a ja svakako nisam bio u vašem delu sveta niti imam neke informacije od ljudi koji su tamo bili lično angažovani. Svakako sam pratio događaje u medijima, ali ne bih da spekulišem, jer nisam akademski pisac već neko ko iznosi neposredne činjenice i dokaze.

Da li mislite da su dešavanja u istoriji SAD, kao što su ubistvo Džona Kenedija, Martina Lutera Kinga, Roberta Kenedija, rušenje Svetskog trgovačkog centra 11. septembra, povezana na unutrašnji način, da pokazuju da je to deo jedne iste matrice koja ne dozvoljava de se planovi i ciljevi moći, koja operiše iza scene, ugroze?

- Nijednog trenutka nisam verovao da nam je rečena istina o bilo kom od događaja koje ste spomenuli i o tome sam pisao nedavno u testovima u „Hafington postu“ („Huffington post“) i drugim. Kenedi se konfrontirao sa velikim korporacijama kakva je „US Steel“, takođe i sa CIA-om kada je odbio da podrži akciju u Zalivu svinja i invaziju na Kubu. Korporativna Amerika, CIA i Pentagon, postali su veoma veliki protivnici Džona Kenedija i zato se njegovo ubistvo moglo predvideti, a posle toga i ubistvo njegovog brata Roberta koji je bio upoznat sa svim tim događajima, a potom i Martina Lutera Kinga.

Izbegavate da govorite o postojanju međunarodne zavere i umesto toga govorite o ulozi korporatokratije. Da li mislite da možemo izbeći zamke koje nam postavlja korporatokratija?

- Cilj korporatokratije jeste maksimizacija profita bez obzira na konsekvence. Ta ideja da korporacije nisu nizašta odgovorne, osim za postizanje maksimalnog profita je bolesna, ali to je ideja koja vodi korporacije. Mi, obični ljudi ipak imamo veliku moć, bilo da živimo u Srbiji, Americi ili Kongu. Imamo moć, ali moramo da naučimo kako da je upotrebimo. Mi u SAD moramo biti svesni da je tržište demokratsko, da velike korporacije imaju moć samo zato što mi kupujemo njihove proizvode. To je jedini razlog njihovog postojanja. Ako, na primer, odbijemo da kupimo Najk proizvode zato što ih proizvode robovi u Indoneziji, i pošaljemo pismo Najk korporaciji u kojem im kažemo da je to razlog zbog koga ne želimo više da kupujemo njihove proizvode, i to uradi veliki broj osvešćenih ljudi, ova korporacija će morati da promeni uslove poslovanja ili će ostati bez posla. Mi u Americi ustali smo svojevremeno protiv aparthejda u Južnoj Africi: bojkotovali smo kompanije koje su ga podržavale, i one su odustale od aparthejda. I ima mnogo, mnogo takvih primera. Zato se iskreno nadam da možemo stvari okrenuti, jer ova imperija, ova tajna imperija je i ekonomska imperija. Kao ekonomsku imperiju možemo je uvek poraziti, i to samo ukoliko smo svesni da kad god kupimo neki proizvod mi zapravo glasamo.

Rekli ste da svako ima priliku da se izdigne na viši nivo svesti ali kako, ako smo okupirani medijskom propagandom kakvu imamo danas.
- Pa pogledajte šta vi radite. Mislim da je veoma ohrabrujuće da prvi put u ljudskoj istoriji svi na planeti mogu da razgovaraju sa svakim, sa malim izuzecima. Čak i duboko u Amazonu i na visokim Himalajima ljudi koriste satelitske telefone i internet, tako da po prvi put mi zaista razgovaramo jedni sa drugima. Uprkos činjenici da su mejnstrim mediji u vlasništvu velikih korporacija i pod njihovom kontrolom, postoje mnogi alternativni mediji: internet, mobilni telefoni, svi ti radio-programi, magazini, blogovi. Imamo mnogo prilika da se izrazimo kako nikad ranije nismo mogli. Kada je otkrivena Gutenbergova štampa, iznenada jedan takav medij nije bio više samo u rukama katoličke crkve koja je do tada sve kontrolisala, jer su samo katolički sveštenici do tada mogli da pišu i kopiraju tekstove. Iznenada Gutenbergova presa je mnogima dala mogućnost da mogu da pišu i kopiraju tekstove. A pogledajte danas: internet, mobilne telefone, e-mejlove, blogove…
Zato sam ja optimista.

Razgovor vodila:
Biljana Djorović
Izvor:
Pečat.co.rs

-------------

lp, borivoj

http://budan.blog.hr/

Oznake: Vijesti


- 08:27 - Komentari (6) - Isprintaj - #

19.09.2013., četvrtak

Pred penzijom



HRVATSKI ZAVOD ZA MIROVINSKO OSIGURANJE
http://www.mirovinsko.hr/

Misija, vizija i ciljevi

MISIJA
Zavod je javna ustanova za provedbu obveznog mirovinskog osiguranja na temelju generacijske solidarnosti koja na načelima uzajamnosti i solidarnosti osigurava provedbu prava osiguranika za slučaj starosti, invalidnosti i smrti, a svojom organizacijom rada i kontinuiranim poboljšanjem kvalitete pruža korisnicima usluge, poštujući poslovna, profesionalna i etička pravila.

VIZIJA
Vizija je Zavoda da kao moderna, javna ustanova na najvišoj europskoj razini, poštujući najviše standarde ažurnosti i kvalitete te koristeći suvremenu tehnologiju i informatizaciju, pruža osiguranicima cjelovite i kvalitetne usluge u optimalnim rokovima, uz smanjenje ukupnih troškova poslovanja.

CILJEVI

podizanje razine kvalitete usluga korisnicima povećanjem ažurnosti i učinkovitosti u svim segmentima poslovanja
otvaranje i približavanje Zavoda osiguranicima, korisnicima i ukupnoj javnosti osiguranjem prava pristupa relevantnim informacijama i podacima
postizanje optimalne ažurnosti, potpunosti i točnosti podataka u evidencijama Zavoda
smanjenje ukupnih troškova poslovanja
unapređenje ukupnog poslovanja kroz implementaciju suvremenih informatičkih rješenja i redizajniranje poslovnih procesa
upravljanje i razvoj ljudskih potencijala
osiguranje pravilnog, svrhovitog, učinkovitog i ekonomičnog raspolaganja proračunskim i drugim sredstvima

----------------------

Od mladosti pa do penzije potreban je samo korak, tijelo čini svoje a u duši ostali smo djeca,
i to velika djeca.
Ovih dana prisutan sam na HZMO-u i sređujem dokumentaciju za penziju, već sam ranije podnio
zahtijev i dobio odgovor, ovo sad je završni čin pred penzijom. Interesantno je i to da će dio
penzije pristizati iz Slovenije za rad kojeg sam proveo u TAM-u Maribor u trajanju oko dve
godine. Eto meni i penzije, u kojem iznosu nije mi poznato, ukupno oko 33 godine staža...

Ha, ha, ha, ha... Ja pa penzić, ja, pa ja, pa ja...


Život moj
http://magicus.info/hr/magicus/tekst.php?id=99187

Zabučale gore
http://www.magicus.info/hr/magicus/tekst.php?id=99192

----------------------

Nikad mi nije bilo jasno zašto se ti penzići bune, za nešto umanjen iznos u odnosu na plaću oni
odlaze u mirovinu i tu je kraj priče. Ja ne jurgam niti sam ikad toliko kukao, s obzirom da sam
bio na HZZ-u od 2001. godine prvo sa 900,00 kuna potom su pivisili na 1.200,00 kuna i tako
više od desetak godina. Sad će ta moja penzija nadam se biti veća od 2.000,00 kuna i lakše će
se podnositi sve nepravilnosti i nekorektnosti spram penzićima u državi Hrvatskoj. Da je bilo tad
preko 35. godina staža ja bih skončao sa prijevremenom mirovinom. Sad od 2014. godine kako
sam čuo, ukinut će tu pomoć od 1.200,00 kuna. Radi se na tome da se ide sa 67. godina u penziju.

Svima bih preporučio da se bave bilo čim, da su posjedu više hobija i da rade što više, aktivni da
su iznad svega a time se lakše i podnošljivije živi, - duže se živi. Također ako ste u posjedu zdrave
krvi, postanite darivatelj od rane mladosti, ima to određene prednosti uz ono da ste human.


Poslodavci imaju tri mjeseca da vam uruče radne knjižice

Od 1. srpnja radna knjižica kao javni dokument odlazi u povijest. Ukidanje radnih knjižica propisano je Zakonom o radu iz 2010., no izvršenje je odgođeno do dana ulaska u EU. Poslodavci stoga radnu knjižicu zaposleniku moraju vratiti zaključno s 30. lipnja 2013., nakon što izračunaju mirovinski staž.
Radne knjižice moraju biti uručene radnicima u roku od tri mjeseca, odnosno do kraja rujna ove godine, a ukoliko iz nekog razloga ne može knjižicu uručiti radniku, poslodavac ju je dužan poslati nadležnom državnom tijelu.
Izvor: www.liderpress.hr

Još uvijek su dokaz

Upozorenje iz HZMO-a: Ne bacajte stare radne knjižice
- Radna knjižica je i dalje temeljna javna isprava kojom će se dokazati staž do 30. lipnja 2012. godine - kazao nam je glasnogovornik Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Filip Dujmović.

-------------

lp, Borivoj - skorašnji penzić

http://budan.blog.hr/

Oznake: Osobno


- 15:41 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Povezanost među ljudima

Povezanost među ljudima

Povezanost među ljudima pokazuje dušu naroda

Životni tempo je vrlo visok, jednostavno, većina naroda nema vremena za sebe. Mogu učiniti sve, naći će vremena za sve, ali tek rijetki u tom visokom tempu nađu vremena za sebe, za svoju obitelj, svoje prijatelje i poznanike. Iako se druže, ne treba biti suviše mudar da se uvidi da su ta druženja “na silu” i da nešto u tome fali.
Kada se dese druženja teme znaju biti mučne, teške, a atmosfere znaju biti sumorne i iscrpljujuće. Nažalost, ljudi su poklekli pod tempom života. Dopustili su da se nad njih nadvije tama i da im život učini mučnim i teškim. Nestalo je povezanosti i zajedništva u ljudima, a tako je narod izgubio ono najvrjednije. Izgubio je dušu.
Izgubio je dušu, bez koje je život prazan i tužan. Izgubio je dušu bez koje je život patnja i bol koja je satkana kroz svaku poru ljudskog postojanja. Ljudi su dopustili da im tama uđe u domove i obitelji, jer bez duše teško se raspoznaje dobro od zla, svijetlo od tame. Ruka ruku mije, leđa-leđa štite. Ljudi su postali osamljeni i usamljeni. Praznina koja ne vidi zadovoljstvo ni u čemu.
Iako većina ljudi ima društvo oko sebe, opet se osjećaju osamljeno i pusto. Nema onog duha koji bi zračio iz pojedinca, onaj duh koji dolazi iz povezanosti, onaj duh koji dolazi iz sloge, onaj duh koji dolazi iz vjere, onaj duh koji dolazi iz naroda. Narod je klonuo jer je izgubio dušu. Tek pokoji bljesak duše koji pokaže da “mi to možemo”.
Ljudi imaju srce, narod ima srce, ali nema duše. Narod bez duše, je narod bez vjere, narod koji je odustao od života i borbe za vlastito dobro. Ne kaže se uzalud svi za jednoga, jedan za sve. Jer kada se svatko bori da pomogne drugome u nevolji, da ga zaštiti, tada i drugi dobivaju snagu, jer povezanost i zajedništvo tvore vrlo moćnu pozitivnu energiju, koja uništava sve zlo koje joj se nađe na putu. Kroz povezanost i zajedništvo, rodi se međusobno poštovanje i vjerovanje. Pokazuje se snaga duše koja pripada narodu.
To su činjenice koje je teško osporiti, jer bljedolika i izmorena lica svuda su oko nas. Teški i patnički uzdasi čuju se na svakom koraku. Spuštene glave koje govore koliko su se ljudi predali, koliko su priznali svoju nemoć i predali se na milost i nemilost. Tek na trenutak uzdigne se pogled prema nebu i potiho se upita; “Bože, zašto“? Duboko u sebi svatko zna odgovor, ali tek rijetki imaju hrabrosti priznati zašto je to tako.
Nitko na ovom svijetu ne može opstati sam, a problem dolazi iz toga što ljudi žive načinom kao da sve mogu sami, da im nije potreban nitko. Previše gledaju na ponos i neka bezvrijedna dokazivanja vlastite vrijednosti. Previše sebično se gleda na ljude i život koji ih okružuje. Nije bitno što susjedu gori kuća, bitno je da moja ne gori. Takav je stav koji vlada među većinom. Nažalost. Tu se stvara udaljenost i razjedinjenje, javlja se samoća i tuga, strah i nemir. Jednostavno, javlja se tama.
Povezanost među ljudima pokazuje dušu naroda, pokazuju pravo stanje. Bez lažnih maski na licu, bez laži, bez demagogije i latinskih izreka, jer pogled na licu čovjeka govori puno više od riječi. Oči govore riječima duše. I dovoljan je tek jedan bljesak da se uzdigne glava koja je teška na vlastitim ramenima i kada se glava uzdigne ne spustite je nikada više.
Uzdignute glave vidjet ćete da se trebate povezati s ljudima koji vas okružuju, da trebate međusobno biti podrška i pomagati si bez obzira poznajete li ljude ili ne. Imajte na umu da svaki čovjek pripada narodu i da je i on djelić duha i duše naroda. Narod kad je povezan ima moć, ima snagu koju mogu pokrenuti promjene na pozitivno. Narod ima tada duh pobjednika, ima duh oslobođenja, duh pravde i dušu vjere.
Uvijek imajte na umu! Svi za jednoga, jedan za sve, jer svi smo braća i sestre, a zajedno smo jači!

Autor: Z. Posavec

----------

lp, boro

http://budan.blog.hr/


Oznake: Obrazovanje


- 07:59 - Komentari (10) - Isprintaj - #

18.09.2013., srijeda

Jeste li znali o Rijeci?!



Jeste li znali o Rijeci?!

podsjetnik

PODSJETNIK...... JESTE LI ZNALI ...o Rijeci

-da je u Rijeci 1909 .godine snimljen prvi hrvatski igrani film ...
-da je prva tv antena na hrvatskim krovovima bila u Rijeci ...
-da je u Rijeci obavljena prva transplantacija bubrega u bivšoj Jugoslaviji (1971.) ...
-da je Quorum Colours prvi i najveći hrvatski underground klub ...
-da je rt na Antartici blizu Nove zemlje nazvan Rijeka po našem gradu. ...
-da je Roberto Bartini prvi Riječanin koji je konstruirao zrakoplov ...
-da je riječki klub Husar bio prvi disko klub u ovom dijelu Europe ...
-da je u Rijeci prvi put u povijesti fotografiran let puščanog zrna ...
-da je riječki manipulativni poštanski žig "V: Fiume" iz 1755. godine, najstariji do danas sačuvan poštanski žig na području Republike Hrvatske ...
-da se u Rijeci nalazi prsluk za spašavanje sa Titanika ...
-da je u Rijeci 1786. godine osnovana prva primaljska škola u Hrvatskoj ...
-da su prvi prvi r'n'r band u ondašnjoj državi Jugoslaviji bili "Uragani" ...
-da su PARAFI bili prvi punk bend u Hrvatskoj, a s ljubljanskim Pankrtima i prvi punk sastav Jugoslavije ...
-da je u Rijeci održana prva speedway utrka u Italiji te da je utemeljitelj tal.speedwaya upravo naš Riječanin ...
-da je u Rijeci sagrađena prva bolnica za duševne bolesti na prostorima nekadašnje Jugoslavije...
-da se u Rijeci nalazi najstarije dizalo u Hrvatskoj ...
-da je u Rijeci napravljeno prvo hrvatsko vozilo s oznakom "Made in Croatia" ...
-da Rijeka ispod naseljenog dijela ima špilju koja je proglašena geomorfološkim spomenikom prirode ...
-da je u Rijeci počeo hrvatski hip hop ...
-da je Rijeka imala svojeg Schindlera koji je spasio na tisuće Židova - pukovnik Hinko Reš – Sušačanin…
-da je u Rijeci 1852. godine puštena u rad prva plinara u jugoistočnoj Europi ...
-da je Riječka tvornica konopa najstarije industrijsko potrojenje u povijesti Rijeke. ...
-da je na Pećinama otvoren prvi sanatorij u Hrvatskoj ...
-da je 1920. godine prvi radioprÄłenos na exYU prostorima napravljen u Rijeci. Prenošen je D’AnnunzÄłev govor. ...
-da je 1949.godine u jednoj od največih sportskih nesreća svih vremena u stravičnoj avionskoj nesreći gdje je poginula kompletna momčad Torina bio i Riječanin. Tadašnji Torino smatran je jednom od najboljih svjetskih momčadi, koja je osvojila zaredom 5 naslova prvaka Italije i čijih je čak deset igrača bilo u reprezentaciji Italije ...
-da je prvi hrvatski parobrod sagrađen u Rijeci te da je uspostavio redovitu putničku liniju između Senja i Rijeke što se smatra početkom linijskog putničkog prometa na hrvatskoj strani Jadrana ...
-da je prvi zračni brod koji je srušen zrakoplovnom paljbom u povijesti bio tal.ratni cepelin koji se je vračao s bombadiranja Rijeke ...
-da je hrvatska himna napisana u Rijeci ...
-da je francuski pisac Stendahl 1831. boravio u Rijeci ...
-da je Fiorello Henry La Guardia član Američkog senata i gradonačelnik New Yorka boravio u našem gradu i igrao za riječki nogometni klub Atletico Fiumano ...
-da je naš Riječanin Pero Radaković 1962.godine na svjetskom nogometnom prvenstvu u Čileu, u četvrtfinalu protiv Njemačke zabio jedini gol na utakmici i tako osigurao Jugoslaviji 4 mjesto, što je njezin najbolji uspjeh. ...
-da je Nikola Tesla imao sestru koja je živjela u Rijeci i da su D’ Annunzievi legionari uništili sva osobna pisma i ostale stvari koje su mogle završiti u muzeju ...
-da je George Von Trapp najodlikovaniji podmornički kapetan Austro-Ugarske Monarhije pohađao srednju pomorsku školu i Pomorsku akademiju u Rijeci. Na porinuću podmornice u brodogradilišti na Kantridi upoznao se i zaljubio u unuku R. Whiteheada, Agathu, te su se 10.01.1911. godine vjenčali u Rijeci. Šezdesetih god.proslog stoljeća snimljen je jedan od najboljih glazbenih filmova svih vremena o obitelji Von Trapp, "Moje pjesme moji snovi". ...
-da su Riječani, Gino i Oscar Jankovits 1937. godine dizajnirali, konstruirali, proizveli i testirali prvi automobil u Hrvatskoj. Riječ je o Alfa Romeo Aerospider. To je prvo vozilo na svijetu sa uklopljenim kvakama i svjetlima u karoseriju, prvi sa upravljačem po sredini, prvi sa motorom postavljenim centralno straga, prvi s vodoravno postavljenim hladnjakom...Postizao je brzinu od 230 km/h . ...
-da je u Rijeci prvi u Jugoslaviji, 09.06.1969. godine započeo sa radom bibliobus, organiziran kao pokretna knjižnica za djecu i odrasle. Obilazi naselja u gradu Rijeci koja nemaju knjižnični ogranak na svojem području kako bi pružio knjižnične usluge svim stanovnicima Rijeke.

-------

lp, boro

Oznake: Obrazovanje


- 08:16 - Komentari (7) - Isprintaj - #

17.09.2013., utorak

Život moj - Borivoj Bukva

ŽIVOT MOJ



Gore navedena fotografija načinjena je u Sloveniji sada davne 1974. ili 1975. godine na Pohorju, kad sam kao dvadesetšestogodišnjak živio u Mariboru.




ŽIVOT MOJ




Putujem, na Putu sam

a prepreka bezbroj.

Dosljedan sebi,

padam i dižem se...

Napredujem, savladavam,

dok život uobičajen teče.

Svako malo, od onih koji su

hodili samnom

padnu i zaustave se.

Prošlost vratiti ne mogu

bila je, a budućnost

bilježim i živim je,

tako i vječnost trenutka,

sve do nepostojanja

kad ne razmišljam više.





U Rijeci, 14.09.2013.

Borivoj Bukva







------------



Gore navedena fotografija načinjena je u Sloveniji sada davne 1974. ili 1975. godine na Pohorju, kad sam kao dvadesetšestogodišnjak živio u Mariboru. Bila su to lijepa i nikad zaboravljena vremena u kojima sve osim škole, faksa, posla i poznatih puteva svakodnevnice, ništa drugo nije smrdilo...

Svi smo na žene gledali kao na upotrebne predmete pa čak i izvore zarade. Bili smo vođeni profanim idejama: doći do novca na bilo koji način, baviti se seksom kao mehanikom, živjeti sladak i lagodan život, naravno onaj u kome se ne radi... Djevojčice su bile čini mi se više putene, prpošne i preslatke...


Netko će reč da pretjerujem, međutim ništa od toga jer vam je tad to tako bilo, imao sam novca i živo mi se fučkalo za sve ostalo...


---------



lp, boro

Oznake: Osobno


- 08:19 - Komentari (8) - Isprintaj - #

16.09.2013., ponedjeljak

WHIRLIGIG - objava mojih haiku

WHIRLIGIG - objava mojih haiku




Slijedim te.

Dvije osamljenosti

hodaju putem.


I follow you. Ik volg je.

Two lonelinesses Twee eenzaamheden

walking on the road. lopen op straat.





Niz pustu obalu

smiruju se valovi –

kraj dana.


Along the deserted coast Aan de verlaten kust

the waves are quieting down – komen de golven tot rust -.

the end of the day. eind van de dag.




Nizozemski časopis za haiku, WHIRLIGIG, (urednici Max Verhart, Klaus-Dieter Wirth, Norman Darlington en/and Marlčne Buitelaar) na svojim stranicama priprema predstavljanje hrvatskog haiku pjesništva, 90 haiku od oko 50 autora. Zamoljena sam da Vas obavijestim o njihovoj namjeri i da vas zamolim da mi potvrdite, slažete li s objavljivanjem svojih haikua/svog haiku, te, ukoliko dobijem Vašu dozvolu, ja ću je proslijediti u Holandiju.



Nažalost, kao i većina časopisa za haiku poeziju u svijetu, ni Whirligig nam ne može pokloniti autorski primjerak s našim haiku pjesmama. Cijena časopisa je 13,50 EUR, od čega je 4,50 EUR poštarina.



Za eventualnu Vašu kupnju časopisa WHIRLIGIG (64 str), dogovorili smo cijenu od EUR 7,50.



Način na koji bismo organizirali dostavu časopisa je slijedeći.

Autori koji žele kupiti primjerak časopisa, molim da mi to jave, nakon čega ću im dostaviti broj svog tekućeg računa na koji mogu proslijediti protuvrijednost EUR 7,50 u HRK. Nakon što sva sredstva “sjednu” na moj račun, ja ću pay-palom prebaciti novac uredništvu u Holandiju. Časopisi će biti upućeni na moju adresu, te ću vam ih proslijediti kao tiskanicu.



Lijepo je znati da ćemo biti predstavljeni u kvalitetnom časopisu u Europi, a koji ima svoje pretplatnike diljem planeta.



Molim da mi što prije odgovorite kako bismo što jednostavnije i prije odradili i ovaj projekt.



Srdačno, uz pozdrave

Đurđa Vukelić Rožić

-----------

From: Dj. V. R.
To: borivojbukva@yahoo.com
Sent: Saturday, September 14, 2013 4:05 PM
Subject: Fw: Molim povratnu informaciju!


------------

lp, boro

http://budan.blog.hr/

Oznake: poezija


- 08:03 - Komentari (14) - Isprintaj - #

14.09.2013., subota

VRAŽJA POSLA / haibun /

VRAŽJA POSLA /haibun/


Znatiželjan ko obično lunjam po mjestima gdje i nebi trebalo, tako naletim na
Vraga po tko zna koji put, eto i priče...
Ispriča Vrag meni staru dobru spoznaju da: Sufi mudraci spominju "Pravilo
promatranja stopala", "Kada hoda tragalac mora neprekidno pratiti pogledom
svoje korake. Tajna značenja ovoga je da mora, u metafizičkom smislu, biti
svjestan kuda ide."
- Kad si zadnji put bio na ispovijedi?! - upita Vrag mene.
- Nikada nisam, uostalom, što je to ispovijed?! - upitam ja njega.
Pripazi dobro što činiš i čuvaj se da ne zaglaviš kod mene u Paklu, a ja ću te
pratiti i upozoravati ukoliko zabrljaš u svojim nestašnim igrama i zajebanciji...
Krajnje je vrijeme da se ozbiljiš se i ne pretjeruj, ni u čemu, - bit ću uz tebe!

Rukom pod ruku
mi prijateljujemo.
Vražja posla.

Probudih se iz sna u znoju obliven, dali je to bio san ili java? U snu san, mislim ja!
Pokraj mene moja malena maltezerica, za koju kažem da je Vragu iz vreće ispala,
sjedi uporno i laje, okrenuta prema vratima sobe...



U Rijeci, na petak 13.09.2013. godine Borivoj Bukva

Napomena: Crtež je Otona A. Reisingera

lp, boro

http://budan.blog.hr/

Oznake: Osobno


- 08:05 - Komentari (10) - Isprintaj - #

13.09.2013., petak

Zanimljivosti sa magicusa



Čudnovato ostrvo

" Prava je ljubav poput duha - svi pričaju o njoj, a samo rijetki su je vidjeli." - Francois de La Rockefoucald, francuski teozof

Dragi prijatelji!

Toliko da vas podsjetim na teozofsku mudrost. U prijevodu ona znači: BOŽANSKA MUDROST.



Sedam bitnih tocaka - N. Sri Ram ( iz casopisa ADYAR )





N.Sri Ram

1. Napredak svakog pojedinog covjeka ovisi jedino o njemu samome, a ne o blagonaklonosti bilo kojeg duhovnog vodica. Njegov se napredak izvrsava u skladu sa zakonima prirode, tj. napredak mu je siguran i neizbjezan.

2. Svaki od nas treba prevaliti dug put. Malo je vazno koliko ce on dugo boraviti na pojedinim stepenicama.

3. " Ucitelj " je s jedne strane covjek, koji je postao savrsen, a ipak utjelovljen u fizickom tijelu. S druge strane, on je istovremeno ideal savrsenstva u srcu svakog pojedinog covjeka. Cim se covjek malo priblizi ostvarenju ovog ideala, tada on nalazi svog ucitelja.

4. Najvise napredujemo u ono vrijeme, kad najmanje mislimo na nas same i na nas napredak, a to je ono vrijeme, kada se najvise posvecujemo drugima i radu za napredak i srecu covjecanstva.

5. Mi ne pomazemo drugima na taj nacin da se mijesamo u njihov zivot ili ako im namecemo svoje ideje. Mi im mozemo pomoci jedino ako djelujemo u smislu istinskog suosjecanja i pri tome pokusamo njihove radosti i brige gledati njihovim ocima.

6. U svim stvarima moramo upotrebljavati nase vlastito rasudjivanje, pa makar ono bilo ograniceno i nepotpuno. A pri tome moramo imati hrabrosti da i djelujemo prema tom rasudjivanju. Istovremeno, medjutim, morali bismo pri tom dopustiti i svima drugima da u bratskom duhu djeluju prema svojem vlastitom rasudjivanju.

7. Ono sto je najbitnije je nacin na koji vodimo nas dnevni zivot i kako postupamo sa svim onim malim stvarima, koje u tom zivotu imaju svoje mjesto. Nas sadasnji zivot je pretezno priprema za buduce djelovanje.










- " Neke stvari u životu najbolje naučimo u miru, a neke za vrijeme oluje." - David Ogilvy, britanski biznismen



- " Prava je ljubav poput duha - svi pričaju o njoj, a samo rijetki su je vidjeli." - Francois de La Rockefoucald, francuski teozof



- " Kad sam bio mlad, divio sam se pametnim ljudima. Sad, kad sam stariji, divim se ljubaznima." - Abraham Joshua Heschel, američki rabin i filozof



- " Nakon izdaje odmah se riješite razočarenja. Jedino tako nećete postati ujedno i žrtva ogorčenja." - Toba Beta, indonezijski pisac



- " Čovjeka ćete najbolje upoznati ako ga promatrate kako se ponaša kad se nešto dijeli besplatno." - Ivo Andrić, književnik



- " Da bismo stekli znanje, moramo učiti, a da bi stekli mudrost, moramo primjećivati." - Marylin vos Savant, američka spisateljica



- " Čovjek još nije stvorio materijal koji je otporan poput ljudskog duha." - Bernard Williams, engleski filozof



- " Ono što bi bilo ružno u vrtu, stvara nevjerojatnu ljepotu planinskih prostranstava. " - Victor Hugo, francuski književnik

- "CRNAC SE POZNAJE PO LICU,

TASTINA PO PONASANJU,
GLUPOST PO RIJECIMA,
MUDROST PO DJELIMA". - Ruska poslovica

- "SAMO VI LUPAJTE,
NAKOVANJ NE PUCA PRIJE CEKICA". - Vojislav Todoric

- " SVAKA SE TUROBNA MAGLA
RAZILAZI PONAD DUGINE STAZE". - Pjesma Navaho Indijanaca

- "LJUBAV JE SJEME, POSVJECENOST BOGU JE IZDANAK, VJERA JE HRANA (GNJOJIVO), DRUSTVO DOBRIH I SVETIH LJUDI JE KISA, PREDANOST JE CVIJET, A STAPANJE S GOSPODINOM JE PLOD". - Sathya Sai Baba



------------




Sai inspiriše
http://www.magicus.info/hr/magicus/
tekst.php?id=29303
Dobri ljudi nisu budale
http://www.magicus.info/hr/magicus/
tekst.php?id=98767
Navike sretnih ljudi
http://www.magicus.info/hr/magicus/
tekst.php?id=98585

Iscjeljiteljske vibracije kristala
http://www.magicus.info/hr/magicus/
tekst.php?id=98846

Glad
http://www.magicus.info/hr/magicus/
tekst.php?id=98762
Predivno
http://www.magicus.info/hr/magicus/
tekst.php?id=98953

Čarolija

http://www.magicus.info/hr/magicus/
tekst.php?id=98888
Dvanaest veličanstvenih
http://www.magicus.info/hr/magicus/
tekst.php?id=98730

Doniram magicusu
http://www.magicus.info/hr/magicus/
tekst.php?id=99066
Darivatelj krvi
http://www.magicus.info/hr/magicus/
tekst.php?id=98994

Ako prođe?!
http://www.magicus.info/hr/magicus/
tekst.php?id=98868


Sprdex
http://www.magicus.info/hr/magicus/
tekst.php?id=98889

---------

Moj zadnji post upućen vama
http://www.magicus.info/hr/magicus/
tekst.php?id=98567

----------

Na kraju sviđa mi se komentar sa "BLOGA.hr" a on glasi:

" Oduvijek sam se smatrala uspješnom. Nekad više nekad manje. Kako me drugi vide, živo mi se fućka."
- > Durica @ Brod u boci



lp, boro

Oznake: Osobno


- 08:06 - Komentari (4) - Isprintaj - #

12.09.2013., četvrtak

Šef HDZ-a gleda "Tita"


Karamarko se srami živice u kvartu?

Šef HDZ-a gleda 'Tita'

Zaputi li se šef HDZ-a do trgovine ili pješice krene prema središnjici stranke, mora proći pokraj nekoliko metara velikog natpisa “Tito”, a vidi se i iz njegovog stana

Srijeda, 11. 9. 2013. u 19:05 Piše: Marcela Bratović

Karamarko živicu vidi s prozora

Sramota je da Titovo ime još nose važni trgovi i ulice diljem Hrvatske, samo je jedna od izjava predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka u kojima o Titu govori kao o nedvojbenom zločincu i diktatoru. Ipak, čini se da Karamarko nije ni primijetio koliko mu je pokojni jugoslavenski državnik blizu. Praktički, susjed.


Vezano

Karamarkov HDZ: Drugačiji, a opet isti. Samo još malo gori

Karamarko: Današnji HDZ ne želi uvođenje ćirilice u VukovarJer živica samo nekoliko desetaka metara udaljena od Karamarkova stana u zagrebačkoj Domagojevoj ulici upravo je u obliku Titova imena. Zaputi li se šef HDZ-a do obližnje trgovine ili pješice krene prema središnjici stranke, mora proći pokraj nekoliko metara velikog natpisa “Tito”.

I s prozora njegova stana od 105 kvadrata, kako doznajemo, puca pogled na park u kojem je živica. No na Karamarkovu sreću, sporna slova pritom se skrivaju iza stabala.

Možda se tek u proljeće malo bolje naziru jer tad, govore nam susjedi, na živici procvjetaju prekrasni žuti cvjetići, pa crveni vojskovođa naglo požuti.

>>> Više pročitajte u tiskanom izdanju 24sata u četvrtak

Tagovi: živica, zgrada, tomislav karamarko, kvart, josip broz tito

Oznake: Vijesti


- 08:23 - Komentari (4) - Isprintaj - #

11.09.2013., srijeda

Jivatma in Pan Pogan

JIVATMA IN PAN POGAN

Spoštovani (a) Borivoj,

obveščamo vas, da v soboto, 14. 9. in nedeljo, 15. 9. 2013 med 9. in 16. uro poteka v naši prostorih Teozofske knjižnice
in bralnice A.Karlin

SEMINAR: POSTAVITEV DRUŽINE po metodi Berta Hellingerja
Postavitev družine je fenomenološka metoda uravnovešanja energij v sistemih. V vsakem sistemu, naj gre za družino,
partnerski ali drug odnos, kolektiv, poslovno enoto itd., veljajo pravila, ob spoštovanju katerih se v sistemu vzpostavi red -
red ljubezni. Ko pa so ta pravila kršena, nastane v sistemu energijski nered, ki se na zunaj kaže v boleznih, prepirih, težkih
okoliščinah, nerazumevanju, slabem poslovanju in tako naprej. Z metodo postavitve družine, ki jo je razvil Bert Hellinger,
skušamo v sistemu znova vzpostaviti red in ravnovesje, ki se odrazita tudi v vsakdanjem življenju.



Postavitve bo vodila Miša Šavor.

Več na povezavi http://savor7.wix.com/postavitevdruzine
Cena seminarja za postavljalca je 100 € in za opazovalca 20 €.





Ravno tako bi z vami podelili informacijo o prvi redni skupini BIODANZE, 'PLESA ŽIVLJENJA' v Celju pod vodstvom
Alenke Blazinšek in mentorstvom Nataše Kern.
Uvodna predstavitev bo v četrtek 12. 9. 2013, od 19.30 do 21. ure na I.OŠ (velika dvorana) v Celju
(enaka predstavitev bo še naslednji četrtek, 19. 9. 2013, od 19.30 do 21. ure ).

Več o tem si lahko ogledate na povezavi Biodanza.

V Teozofski knjižnici redno poteka:
- vsakodnevno opoldansko sedenje / meditacija v tišini

Več info: Teozofska knjižnica in bralnica Alme M. Karlin, tel.: 03 62 098 62, mobi: 041 464 667,
e-pošta: drustvo@jivatma.si, spletna stran: www.jivatma.si , www.tkbak.org

______________

Lep pozdrav in vljudno vabljeni k udeležbi,
Teozofska knjižnica in bralnica Alme M. Karlin

----------------------

lp, boro

Oznake: Obrazovanje


- 08:46 - Komentari (2) - Isprintaj - #

Molitva za BATA BORU?!



KAMENJE U DŽEPOVIMA.. Magdalena i njena molitva-(ZA BATA BORU)



Ovo neću ponavljati više puta, pa, ako prođe, jer možda netko neće uspjeti pročitati..

Dovoljno je samo jednom..

I nemam namjeru raspravljati više, niti nastavljati priče..

Da je bio nesporazum, jest.. Da sam pogriješila što nisam odmah pročitala sve napisano, jesam..

Ali sve se to moglo ljudski riješiti, putem maila, i da me se u toku tih godinu dana podsjetilo, naravno da bi se to poslalo..

Tih simboličnih 20 kn. je smiješan iznos, da bi se netko naslađivao i smijao mojem zaboravu, a Borinom čuvanju toga kamena u džepu, ono, za rezervu, kad griješnica bude javno objelodanjena pred svima, da se baci kamen..

Ako je to moj najveći grijeh u životu, i meta na koju će ine sitne duše nabacivati još koji kamenčić, neka im bude..

Neće mi naškoditi..

U ovoj parodiji i cirkusu, pa onda pokušaju izdvajanja nekih, kao savršenih svetaca i dobrotvora, naravno da nitko nije bio uz mene.. Od vrlih prijatelja, pojavila se samo jedna duša, koja je bukvalno uletjela, kao Onaj, koji je Magdalenu zaštitio, i pitala javno:"Hajde..da vidim, tko od vas nema grijeha, neka prvi baci.."

Svi junaci zanijemiše..

I taj trenutak je dragocjeniji od svih trenutaka ispričanih priča o tome, koliko me se poštuje, voli, cijeni...itako dalje i tako bliže..

Ne trebam niti voljenje, niti cijenjenje, niti ljubav na papiru..

Trebam baš ovakve zlatne i vrijedne trenutke, u pravo vrijeme, koje znaju osjetiti samo iskreni i jednostavni ljudi..

Evo, prilažem kopiju uplatnice, na kojoj je uplaćeno 50 kn, a ne 20.

Aukcije su u redu, ali šalu na stranu, dug otplaćujem ja.

Zbirčice su također poslane natrag, doći će poštom, pa, kao što rekoh, može ih Boro prodati, i računajući poštarinu, cifra će se opet popeti na 100 kn..

I tako će Boro biti još bogatiji i namireniji..

Da se ovo više ne povlači, neću ponavljati ovaj članak..tko će pročitati, neka pročita..

Nisam imala namjeru dokazivati se, inim ljudima, jer znam tko sam, i znam da čistog srca i duše koračam i živim svoj život.

Ali, da to ne bi bila zabava i tema chata, ovo sam napisala.. Tako da se prekriži kao tema 20 kn. a borin penis..kako tko osjeća..

Mene zabave takve vrste više ne zanimaju..

Svoje sam rekla..

jpeg


---------------------------------
TAKO PIŠE O MENI JEDNA UVAŽENA GOSPA POD NICKOM: WENDY.TANJA NA MAGICUSU!
---------------------------------

lp. borivoj

Oznake: Osobno


- 08:22 - Komentari (7) - Isprintaj - #

10.09.2013., utorak

SPRDEX

SPRDEX

SPRDEXOM do mentalne higijene



Gotovo 15 hiljada »lajkova« na Facebooku osigurava mladom internetskom portalu dobru posjećenost stranici koja proizvodi satirični sadržaj gotovo na dnevnoj bazi

Davor MANDIĆ


Skandal u Sinju: Svećenik na blagdanskoj propovijedi nijednom nije spomenuo komuniste i homoseksualce«; »Pederi i lezbe poručuju: Ako nam zabrane korištenje izraza brak, istospolnu zajednicu nazvat ćemo 'stepinac'«; »ALARMANTNO: Domaći novinari ni nakon 24 sata od izbora papi nisu uspjeli pronaći hrvatske korijene«; »Divlje svinje ometale promet, urinirale po pločniku i demolirale kafiće po Karlovcu.
Iz Mladeži HDZ-a poručuju da prihvaćaju izazov«; »Sammir neutješan nakon teške ozljede: 'Kako ću sada stajati za šankom'«; »Novac kojim je planirao kupiti Hajduk arapski šeik uložio u dupli macchiato u Dubrovniku«. Iako zasigurno ima onih koji bi neke od ovih naslova shvatili posve ozbiljno, jasno je da je riječ o satiri, sve raširenijoj zabavi duhovitih Hrvata i onih koji će to tek postati. Ovo su inače naslovi sa Sprdexa, mladog internetskog portala koji putem društvenih mreža postiže već zavidnu vidljivost, iako je pokrenut prošle godine. Gotovo 15 hiljada »lajkova« na Facebooku osigurava dobru posjećenost stranici koja proizvodi satirični sadržaj gotovo na dnevnoj bazi.
Za to su zaduženi Eustahije Brzović, Mislav Blago, Danijela Čarobnjaković, Odron Smrtić, Malograđanin Kane i Pokojni Milan. Ova imena su već polako i šire prepoznata, jer na portalu osim redovitih, aktualnih vijesti, može se pročitati i stalne blogove posljednje dvojice te razne specijale. No ne znaju svi koji redovito prate Sprdex da iza svih ovih imena stoje zapravo samo dva čovjeka. Dapače, Omišanina. Frane Ćapeta i Marin Katušić, dvojica prijatelja iz srednje škole koji su nastavili druženje i na fakultetu, radili su što i svi pravovjerni, perspektivni mladići - feštali i džabalebarili. No jedna od »genijalnih« ideja, kojih se barem 10 pojavi na svakoj fešti, bila je pokretanje satiričnog portala koji bi naličio na beogradski Njuz.net.

Biti duhovit nije lako

Zanimljivo, ali nema fajta između Marina i Frane oko početka priče.
Marin: Ćapetina je ideja, nek on

BEHIND THE SCENES NASTANAK VIJESTI

Marin: Nema apsolutno nikakvog pravila, nekad satima tragamo za zanimljivim događajima po portalima, a nekad se »vijest« jednostavno dogodi sama. Proces nastanka najčešće je spontan i najbolje »vijesti« smislili smo na taj način. Primjerice, Frane i ja razmišljali smo kako od našeg standardnog dnevnog budžeta od 12kn napraviti večeru. Nakon podrobne analize polica u lokalnom dućanu odlučili smo se za K+ tunu. Par sati kasnije, dok su nam se želuci duboko žalili zbog ove odluke, Frane mi pošalje poruku »da mi sad UN-ovi istražitelji ulete u kuću sigurno bi nešto našli« i nakon kraćeg dopisivanja nastane vijest: UN-ovi istražitelji tvrde da kemijski otrovi u Siriji sadrže dijelove K+ tune Assad zgrožen: »Možda jesam dikatator i ubojica, ali nisam sadist«.
Skupina UN-ovih promatrača koja je ovih dana puštena na mjesto kemijskog napada u predgrađu Damaska tvrdi da ima nepobitne dokaze o tome kako su nedavni kemijski napadi, za koje se još nije sigurno tko ih je točno napravio, puno gori nego se do sada pretpostavljalo. Naime, kemijskom analizom tla ustanovljeno je da se u napadima koristile otrovne supstance koje su ranije otkrivene u K+ tuni. Vijest koja je zgrozila međunarodnu javnost procurila je od izvora iz UN-a, ali još je nitko nije potvrdio.
»Osim histamina, koji izaziva gušenje, u zraku su otkrivene veće količine glupamina, supstance koja proglupljuje ljude, a koja je ranije viđena samo u Hrvatskoj. Koliko glupamin zapravo može biti štetan još uvijek se pouzdano ne zna, ali općenito se smatra da su Hrvati, uslijed zatrovanja glupaminom, dva puta birali Ivu Sanadera za premijera. Gluplje od toga, priznat ćete, teško da je moguće«, tvrdi Ricardo Whalberg, britanski kemičar i stručnjak za bojne otrove kojega smo zamolili da nam protumači još uvijek nepotvrđene podatke iz Sirije. Prema svjetskoj klasifikaciji kemijskih otrova, A+ predstavlja blage otrove (suzavci, dimne bombe, smrad iz usta osobe koje sjedi do vas tokom šestosatnog putavanja autobusom). Skupini B+ pripadaju otrovi srednje kategorije koji su zabranjeni Ženevskom konvencijom, dok C+ čine najotrovniji i najsmrtonosniji otrovi čije korištenje predstavlja civilizacijski nazadak. »Možete onda misliti što je K+« završava naš izvor.


kaže u kakvom je stanju bio kad je doša na ideju.
Frane: Evo ovako. Bija je prijateljev rođendan, iz nekog razloga slavilo se u ponediljak, popilo se, i tako... E, i neko je spomenija neke članke sa Njuza šta me zainteresiralo. Kad san doša doma malo san gleda po Njuzu i skonta da bi mogli i mi to radit. Sutra san Marinu iznija ideju o pisanju satiričnih članaka. Pošto ni on ne zna šta bi od života, složija se.

Samo je tribalo nać nekoga ko će to sve postavit na internet. Tu je uskočija Ante.
Ante Kalajžić treći je mušketir Sprdexa, IT-jevac zadužen za tehničku podršku. Naravno, s FER-a, zbog čega nema pristup kreiranju sadržaja, jer tko je vidio duhovitog ferovca, rekao bi Frane. Ante na to ima samo reći: »Meni su rekli: 'Triba nam dignit web', i ja san naivno reka: 'Dobro'. Od tog momenta me bezobrazno iskorištavaju.«
Struktura sajta inače ne odudara od uobičajenih, »ozbiljnih« news portala, pa su tako tekstovi grupirani u rubrikama: Vijesti, Sport, Crna kronika, Hrvatska, Svijet, intrige, Show, Deluxe, Blogom dani, Special i Vaše vijesti. Posljednju rubriku kreiraju čitatelji, no kažu sprdexovci da toga nema baš puno. Tekstovi, osim blogova i specijala, odnosno vijesti, nastaju kooperativno.
Marin: Dignemo se u podne, prolistamo portale i novine, bacimo par ideja i najbolju odaberemo za naslov članka. Tu i tamo dobijemo nekakav iskoristiv članak od čitatelja, ali u principu Frane i ja radimo 99 posto sadržaja. Ali otvoreni smo za suradnju!
Biti duhovit iz dana u dan nije lako, ali održati razinu dečkima je iz nimno važno. Zato ponekad radije preskoče dan nego da objave smeće. Inspiraciju uglavnom nalaze u svježim vijestima, a komične uzore ne traže među etabliranim komičarima ili platformama sličnim Sprdexovoj, koliko u vlastitoj okolini. Kažu da srećom i nesrećom žive u malom gradu prepunom malograđanštine pa su oduvijek navikli humorom braniti se od zatupljivanja.

Nema kruha od satire

Problem je i to što se trojac ne može posvetiti satiri puno radno vrijeme, jer od satire malo tko u Hrvatskoj zasad može preživjeti. Iako se i to polako mijenja. Od trojca samo Ante ima posao, budući da je u IT sektoru, rijetkom u kojemu nema većih problema sa zapošljavanjem. Frane i Marin mudro su izabrali ne-prirodne fakultete, pa Frane s poviješću i Marin sa sociologijom preživljavaju radeći privremene i povremene poslove. Od Sprdexa su dosad zaradili 40 dolara, a nisu još prodali ni jednu reklamu.
Marin: Ali naša ogromna prednost je ta što nas je samo troje. Zapravo, mi smo tek na početku. U čitav projekt do sada smo uložili koliko u jedan malo bolji izlazak. Skoro ništa. Ali smo zapravo odradili najkrvaviji dio posla, probijanje iz apsolutno ničega. Za nas tek sad zapravo počinje ozbiljna priča i razmišljanje o tome kako unovčiti sadržaj koji stvaramo.
Frane: Obzirom da smo krenili potpuno anonimno, da nismo plaćali nikakve reklame osim jedne od 50 dolara na Facebooku samo da vidimo kako je to, zapravo smo skroz zadovoljni kako se stvari sad razvijaju. Ovaj intervju je također jedan dokaz tome.
A dečki doista ozbiljno planiraju. Smatraju da je internet savršeno mjesto za humor, pa o satiričkim pokušajima na televiziji uglavnom nemaju dobro mišljenje. Dapače, reći će Marin da je televizija mjesto na koje humor dolazi umrijeti, iako bi daleko lakše bilo na televiziji zaraditi novce. Ako te uzmu, jasno, ali njima to nije privlačno kako zbog publike koja to gleda tako i zbog cenzure. Zato će ostati na internetu i širiti prostor djelovanja. Satirične vijesti okosnica su portala, ali se ekipa i sad već trudi što češće pisati članke koji satirički promatraju pop kulturu i svakodnevni život. Konačan cilj je, kažu dečki, da Sprdex postane mjesto na kojem će čitatelj prilično sigurno pronaći nešto zabavno, bio to tekst, slika, video, recenzija ili priča.

Iz Novog Lista http://www.novilist.hr/

http://budan.blog.hr/

lp, boro

Oznake: humor


- 08:16 - Komentari (4) - Isprintaj - #

09.09.2013., ponedjeljak

Bosonogi koledž


Sanjit "Bunker" Roy | Video on TED.com



Pogledajte ovaj kratki film - jako poucno (i zabavno)



http://www.ted.com:80/talks/lang/sr/bunker_roy.html






http://www.mojfaks.com/vijesti/bosonogi-koledz-mjesto-sasvim-drugacijeg-studiranja


Bosonogi koledž – mjesto sasvim drugačijeg studiranja



Objavljeno 03.09.2012. u Vijesti

Barefoot College ili Bosonogi koledž doista je jedinstven način studiranja. Razvio se u Indiji još davne 1972. godine, a osnovao ga je Bunker Roy, rođen u bogatoj indijskoj obitelji, kako bi pomogao nepismenim indijskim djevojkama i ženama.

Danas je 20 takvih koledža diljem cijele Indije, a prvi je otvoren u selu Tilonia, u indijskoj državi Rajasthanu.

Ono čime se još diči ovaj Barefoot College jest i činjenica da se u potpunosti napaja solarnom energijom te vodu dobija pomoću posebnog sustava skupljanja kišnice. Na ovom koledžu nepismene Indijke postaju solarne inžinjerke, liječnice, arhitektice, zubarice, zidarice, stolarice, itd. Koledž je toliko popularan da danas u njega dolaze djevojke i žene iz drugih krajeva svijeta te stječu životno važna iskustva koja onda prenose na lokalne zajednice.

Misao vodilja

Bunker Roy, tvorac koledža, dolazi iz imućne obitelji i kaže kako je imao snobovski način obrazovanja koji je k tome i veoma skup te elitistički i nije mu dao nikakvo praktično znanje. Na kraju se povukao na selo te izjavio kako suvremeni način studiranja čovjeka može doslovno ubiti. Nadalje, želio je pomoći u rješavanju nezaposlenosti među ženama u Indiji, potom nedostatku vode i električne energije posebice u ruralnim dijelovima. Naime, u mnogim dijelovima Indije izvori vode su veoma udaljeni pa djeca i žene potroše i po nekoliko sati dnevno dok odu po vodu i donesu ih do svojih kuća.

Stoga se Roy bacio u akciju da na svoj koledž privuče djevojke i žene iz zabačenih, ruralnih krajeva Indije koji su ujedno i najsiromašniji. Ove je žene želio naučiti da postanu stručnjakinje u određenim područjima, a bez da moraju naučiti pisati i čitati. Neke čak i ne razumiju jezik na kojem se vrše predavanja i ovo je jedina obrazovna ustanova koja to dopušta. No, uspjeh je i više nego velik!

Žene se, nakon što završe ovaj koledž, nauče sklapati solarne panele te napraviti sustav skupljanja kišnice, što su dva najpopularnija programa studiranja. Odlaze u svoja sela i ondje primjenjuju stečena znanja. Danas mnoge Afrikanke ostavljaju muževe i djecu te dolaze na ovaj koledž u Indiji na šest mjeseci kako bi dobile praktično znanje u određenom području koje im onda itekako olakšavaju život kada se vrate u svoje lokalne zajednice. Ovaj program obrazovanja je čak naišao i na plodno tlo u Afganistanu.

N.LJ.J.
Foto: www.barefootcollege.org

------------

lp, borivoj

http://budan.blog.hr/



Oznake: Zdravlje


- 08:13 - Komentari (14) - Isprintaj - #

07.09.2013., subota

Da smo na čisto za sva vremena!


Ovako piše moja dobra prijateljica i pjesnikinja sa otoka i mjesta Krka
na facebook-u. U pismu ona napominje i daje do znanja koji kućni red
želi da se svi pridošli pod komentare pridržavaju...

To isto i ja želim od vas, ne zalazim pod postove koji me na zanimaju i
osobe koje pišu, da bi se kroz prepirke sunovraćivao na vašu osobnost,
dokoličario s vama i tako mlatio praznu slamu pametovanjem, nametanjem
mojeg gledišta i viđenja postojeće stvarnosti...

Ja nikako ne podnosim neiskrene, zatvorene, dvolične, lažljive, prepredene
osobe, za koje se može reč da su muljatori, persone koje kolaju tako u životu...





Elfrida Matuč Mahulja

Ovako. Kritična sam osoba. Prvo samokritična, a onda vrlo kritična spram društva kojemu rođenjem pripadam, spram naroda kojega sam dio i spram države koja je nastala nakon što je za nju izginulo jako puno ljudi svih životnih dobi. Smatram da na to imam puno pravo - jer svaka gadost koja se dogodi unutar našeg naroda i naše države u očima drugih ostavi biljeg na svakome od nas. Ne želim da me obilježavaju postupci pripadnika moga naroda koji su ispunjeni mržnjom i agresijom.
Ne želim da dođem negdje i da na mene upiru prstom jer "dolazim iz one zemlje ovakvih ili onakvih" i da me automatski smatraju jednakom tima onakvima ili onakvima, a manje vrijednom od sebe. Meni je zaista dosta hrvatskih i balkanskih kompleksa manje vrijednosti. Volim i sebe i svoju zemlju i Balkan. Smatram taj dio svijeta jednim od najljepših kutaka ove planete.

Puno sam već puta naglasila da sam sretna i Bogu zahvalna što se nisam dala zaluditi mržnjom i što njome nisam zaražena. Ne mrzim nikoga.

Nikoga nikada ne cijenim prema tome kojemu narodu pripada ili u granicama koje države živi. Ljude cijenim isključivo prema tome kako s njima mogu razgovarati i prema onome čemu svojim životima svjedoče.

Zato vas uljudno i prijateljski molim, kada ste kod mene razgovarajte prijateljski među sobom. Ne moramo se slagati - pa to je suludo očekivati, ali možemo raspravljati na kulturnoj razini. Nitko ovdje nikoga ne želi "pokrštavati" ni pokoravati niti nametati svoje stavove drugima. To je demokracija - da možemo reći svoje stavove i suprotstavljati ih, ali bez da to prijeđe u toliko uobičajenu pljuvačnicu i vrijeđanje.

Ovdje nitko nikoga neće prozivati ili vrijeđati zato što je pripadnik bilo kojeg naroda. Onaj tko misli da hoće bit će istoga trena lansiran u blokadu. Ovdje nitko neće mrziti nikoga jer ovo je moja kuća, a u mojoj sam kući ja gazda, koliko god to diktatorski zvučalo! Od pretjerane idealizacije demokracije koju nismo uspjeli shvatiti pa smo je pretvorili u suprotnost samoj sebi, meni je zlo, a čini mi se da je i cijelome svijetu zlo.

Dakle, dogovoreno!

Tko ne želi prihvatiti ovaj kućni red, vrata su gore desno i na njima piše "prijatelji". Da bi se izašlo klikne se na strelicu do natpisa.

Ovdje ste svi dobrodošli onakvi kakvi jeste i odakle jeste i kojim god pismom pišete, sve do trenutka dok svojim ponašanjem ne izazovete zaprepaštenje svoje domaćice.

P.S. Na ovo me je ponukala stravično ružna rasprava koju sam upravo prekinula, ispod jedne jednako tako stravično ružne fotografije koju sam jučer postala.

-------------

lp, borivoj

http://budan.blog.hr/

Oznake: Osobno


- 08:27 - Komentari (5) - Isprintaj - #

06.09.2013., petak

Ako prođe

AKO PROĐE?!



Greške načinjene u školi života skupo se plačaju,

kao u ovom mom slučaju.


Unatrag godinu dana wendy.tanja pitala me je dali

ja imam svoju zadnju minijaturnu zbirku haiku poezije

i da je pošaljem na njenu adresu, koliko će koštati?

Odgovorio sam 20,00 kuna i da pošalje novac na

moju kućnu adresu.

Poslao sam u koverti ne jednu već dvije zbirkice i

napisao joj da drugu pokloni kome želi.


Do dana današnjeg ja taj novac, 20,00 kuna dobio

nisam. Taj novac za mene predstavlja kutiju YORKA

i šibica, za dva dana pušit!


Ja Hrvatska Narodna Banka nisam niti dijelim svakom

sponzorstvo. Novac mi se treba odaslat u što kraćem

roku.


Za wendy.tanju DOMAĆA ZADAĆA: Svako jutro

kad se pogleda u ogledalo izgovoriti formulu 10 puta,

to činiti 10 dana od sutra jutro.


JA SAM LAŽLJIVICA, - KOJE LI GLUPAČE?!

-----------------

Čim dobijem novac, možeš prekinuti sa izgovaranjem

tih riječi.

Pred BOGOM mogu ti samo ja OPROSTITI!

-------------------

lp, borivoj



Oznake: Osobno


- 08:29 - Komentari (7) - Isprintaj - #

05.09.2013., četvrtak

Istraživanje o seksu

NAJVEĆE ISTRAŽIVANJE O SEKSU:

Evo u čemu su Hrvati prvi!

Zagreb, 04.09.2013., 18:59 Autor: S.V.
Indijsko izdanje časopisa za muškarce Men's Health ovoga je mjeseca objavio rezultate dosad najvećeg istraživanja o seksu koje je dalo niz zanimljivih rezultata.

Istraživanje o seksu se provodi jednom godišnje, a posljednje je daleko najveće istraživanje takve vrste u svijetu – u njemu je sudjelovalo čak 50.796 ljudi iz 30 zemalja. No, ono što je najzanimljivije jest da su su prvo mjesto po broju partnera zauzeli ni manje ni više nego – Hrvati.

U istraživanju su se seksualne navike Indijaca uspoređivale s navikama u ostatku svijeta. Rezultati su pokazali da su baš Indijci ti koji kroz život promijene najmanje partnera - u prosjeku promijene po tri partnerice, dok žene promijene samo dva partnera. Osim toga, oni imaju i najmanje seksualnih odnosa od svih ispitanika, manje od jednom tjedno, piše The Telegraph.

Kada je riječ o muškarcima, prvo mjesto pripalo je Hrvatima koji promijene u prosjeku 11 partnerica. No, prvo mjesto kod žena dijele Amerikanke, Australke i Britanke koje kroz život promijene 9 partnera.

Anketa je pokazala još nešto zanimljivo, a to je da se Hrvate najviše zabavlja seks na otvorenom, bilo da je riječ o bazenima, parkovima, poljima, pa i automobilima.


----------------

DNEVNIK.hr

Oznake: Zdravlje


- 08:03 - Komentari (14) - Isprintaj - #

04.09.2013., srijeda

VISOKI TLAK



http://mindpositive.bloger.index.hr/default.aspx?date=1.3.2008.


Visoki tlak - opasno skladište

«Visoki krvni tlak danas imaju milijuni ljudi i jedan je od najčešćihfaktora rizika za bolesti krvožilja te ranu smrtnost. Visoki krvni tlakpogađa oko 35-40% populacije odrasle dobi zapadnih zemalja. …. Visoki krvni tlak mogu uzrokovati problemi s bubrezima,povećanje tjelesne težine, hormonlna neravnoteža, a ponekad itrudnoća, ali u 90% slučajeva je nepoznatog uzroka. Većinatipova povišenog krvnog tlaka uzrokovana je gubitkom sposobnostikrvni žila da se normalno opuste.”

Još o tome na http://www.vitamedzona.com/html/bolesti/visoki_tlak.htm


To je medicinski opis bolesti zvane visoki tlak. Zadnji redak sam podcrtala ja, jer malim dijelom upućuje na to kako nastaje visoki tlak. Ostale pojave opisane kao uzroci, po mome mišljenju nisu uzroci, nego pojave/simptomi koje se pojavljuju istovremeno (tzv. Sinkronicitet, a ne uzročnost), a sve zajedno imaju neki drugi uzrok (jer medicina kaže da je u 90% slučajeva uzrok nepoznat).

Dakle, osim što ne zna za uzrok visokome tlaku, medicina opaža da pacijenti imaju zgrčene krvne žile.

Osnovno obilježje i zajednički nazivnik svih fizičkih simptoma kada smo izloženi negativnoj energiji su grčenjesvih vrsta tkiva: mišića, vezivnog tkiva, pa i hrskavica i kosti. Tu je naša poveznica s negativnom energijom kao uzrokom visokoga tlaka, koju (zgrčenost) uočava i medicina, ali ne zna zašto se događa.

Obrnuto, čim zaustavimo negativnu energiju opažamo kako se naše tijelo počinje opuštati. Opuštanje se produbljuje kako pokrećemo pozitivnu energiju.


Prisjetimo se još da je svaki aktivni aktivni vampir vampirsku «karijeru» počeo kao pasivni vampir, dakle žrtva.


Dakle, prva i osnovna fizička reakcija na negativnu energiju je grčenje tkiva. Pokušavamo zaustaviti negativnu energiju, ali nam to ne uspijeva. Preskačemo sada manje ili više godina života koji provedemo kao pasivni vampiri/žrtve, kada mnogima dozvoljavamo da nam crpe energiju, a to nedovoljno nadoknađujemo crpeći energiju od svoje djece i partnera/partnerice. Još smo koliko-toliko protočni.

I jednoga dana postanemo aktivni vampir. Dozvoljavamo samo roditeljima ili sestri/(rjeđe je to brat) da nam crpi energiju. A onda oni umru, pa nas nitko više ne crpi, ali mi ne znamo proizvesti pozitivnu energiju i samo usavršavamo postupak krađe. Naše tijelo, a dobrim dijelom i psiha su ukočeni, rigidni, ne dozvoljavamo promjene nikakve vrste, jer smo duboko iskusili da je jedina suštinska promjena kada nam netko na valu negativne energije oduzme našu energiju. Više nismo protočni. Počinjemo skladištiti, zgrtati, gomilati. Energiju.

Kada usavršimo energetski vampirski zahvat to ovako izgleda:

Osjetimo da nam je energetska razina niska. Kakva je tada naša energija? Pozitivna ili negativna? Kada ne bismo imali pozitivne energije, odmah bismo umrli. Znači i vampiru treba pozitivna energija.

(Prisjetimo se da je bitna frekvencija pozitivne energije. Vrlo niska frekvencija pozitivne energije samo omogućava da naše fizičko tijelo koliko-toliko funkcionira. Za visoke umne, duševne, stvaralačke i moralne kvalitete potrebno je da pozitivna energija ima visoku frekvenciju.)

Da bismo nekome oteli energiju, jer drugačije ne znamo namiriti manjak, trebamo pokrenuti svoju energiju u negativnom smjeru. Ona je već uglavnom negativna kada osjećamo potrebu da se namirimo, a u trenutku krađe, mi samo ubrzamo negativnost. Kako? Tako da se naljutimo, razbjesnimo, rastužimo, iznerviramo…štogod sa spiska negativnih emocija. Vješti vampiri čak ne trebaju negativne emocije. Rade to u trenucima odmora, skoro svjesni što rade, samo tako da misle na nekoga.

Kada pojačamo energetsku negativnost emitiramo nešto kao energetski oblak koji navali na žrtvu ( to zorno prikazuje Barbara Ann Brennan u «Iscjeliteljske ruke»).

Maznemo tu žrtvinu energiju i povučemo je sebi, u svoje energetsko polje.

Veliki dio te energije koju smo maznuli trebamo da neutraliziramo onaj negativni oblak koji je bio sredstvo i način krađe. Ostatak sada ostaje za naše potrebe.

Naravno da nemamo mjericu, pa da znamo koliko ćemo nekome maznuti i koliko će nam trebati za neutralizaciju negativnosti. Zato uvijek imamo viška energije (u tome trenutku), jer kao svaki pohlepnik i škrtac, vampir mazne što više može, sve po mogućnosti.

Dakle, kada smo se spremali na vampirenje morali smo pojačati negativnost, a već to samo po sebi grči sve u nama (tijelo i dušu). Zatim imamo i višak pozitivne energije, koji nije nastao kreacijom, nego je neprirodno dovučen, i mi razvijamo mehanizam za skladištenje. Nabijamo energiju svugdje gdje stignemo, neki očito i u krvne žile i srce (35 do 40% odrasloga stanovništva!!!), jer u trenutku krađe imamo veliki višak. Ova dva mehanizma opisana u ovom ulomku dižu tlak.
Proces je naporan i zato traje relativno kratko. Vampir ga obustavlja jer ga ne može dugo izdržati. Vjerojatno zato jer je negativna energija vrlo neugodna dok taj proces traje.

Zatim neko vrijeme funkcioniramo na tako uskladištenoj pozitivnoj energiji, a kada osjetimo da smo na minimumu, ponovimo postupak. Dok smo mlađi, taj postupak nije tako brutalan i odvija se u manjoj mjeri. Što smo stariji to manje imamo vlastite pozitivne energije (u stanicama, rekla bih) i sve više krademo. Pa tlakaši u početku izmjenjuju periode visokoga i normalnoga tlaka, da bi na kraju završili samo s visokim tlakom.

Ta ukradena pozitivna energija nikada ne može biti visoke frekvencije, jedva je pozitivna i uglavnom omogućava fizičko preživljavanje. Zato stari ljudi najčešće gube umne sposobnosti i kvare karakter. Postaju sebični, sve manje razumiju svijet i sebe, sve su više ogorčeni itd. itd. itd. Ali mogu dugo preživljavati na tako ukradenoj pozitivnoj energiji vrlo niske frekvencije. Pa su sve vještiji u postupku krađe i tada neki "majstori" počinju sahranjivati mlađe od sebe u obitelji.

Nasuprot tome, kada sami pokrećemo/proizvodimo pozitivnu energiju uvijek imamo optimalnu količinu potrebnu za ono što u tome trenutku radimo. Proizvodimo više kada nam treba više, manje, kada nam treba manje. Ne trebamo je skladištiti. Jer je skladištenje energije vrlo nezgodna stvar, to znaju svi kojima je to struka. Uglavnom je nemoguće, barem na način da bi bilo isplativo.

Tako da netko tko ima visoki tlak, ne krade energiju konstantno i, naravno, ne svima. Samo onima koji su mu to dozvolili određenom vrstom odnosa s njime. O tome sam dosta pisala. I to radi nekoliko puta na dan kada je relativno zdrav. Najčešće ujutro rano i uvečer. Pa uvijek u toku dana kada se umori. Kada je bolestan ili teže bolestan i od drugih bolesti, a to se tlakašima uvijek dogodi, mislim druge bolesti, onda postupak krađe ponavlja otprilike svakih sat vremena. Tada mu najčešće nije dosta da opelješi jednu osobu nego u jednome điru navali na više osoba. Koliko uzalud protraćene energije... Ovo su uprosječene odrednice. Svaki konkretni slučaj ima neke svoje manje specifičnosti.

Proces intenzivne i masivne krađe energije već u mladosti usavrši jedna posebna grupa ljudi: većina vrhunskih sportaša, osobito onih koji se bave sportom u kojem se radi o igri s protivnikom. Što ima svoju cijenu. Iako ga oni nešto lakše podnose, jer su mladi i jer se puno fizički troše.

Dugo sam proučavala opisani proces i za sada smatram da ga opisujem s 95 postotnom točnošću. Poneki detalj u objašnjenju procesa još mi bježi, ali se ne radi o suštinskim elementima.

Zdravi i veseli bili, Serena

Sva prava pridržava autor

----------------

lp, boro

http://budan.blog.hr/

Oznake: Zdravlje


- 08:02 - Komentari (12) - Isprintaj - #

03.09.2013., utorak

Navike sretnih ljudi



Navike sretnih ljudi

Sretni ljudi znaju kako se riješiti suvišnih briga



Previše je ljudi koji provedu život u očekivanju neke buduće sreće. Možda vjeruju kako će ona doći kad smršave, kad dobiju novac na lutriji, ili kad sretnu nekog ili neku... Ali zašto ne biste bili sretni sada, pita se dr. Mercola i kaže da je sreća stvar izbora te da vas u tome ne može zaustaviti nitko osim vas samih. Istina je da novac, dobar izgled ili uspješna zajednica dvoje ljudi ne garantiraju sreću, već ona dolazi iznutra. Zbog toga onaj tko želi biti sretan mora najprije poraditi na sebi jer biti sretan se može naučiti, kao i sve drugo.

ODVIKNITE SE OD PRIGOVARANJA

Opraštanje i zaboravljanje su neophodni za vašu vlastitu sreću, jer bez njega se zadržavaju i bol i ljutnja i cijeli niz negativnih emocija koje vam stoje na putu do sreće.

BUDITE PREMA SVIMA LJUBAZNI

Ne samo da je zarazna, već ljubaznost otvara put i prema vašoj osobnoj sreći tako što vaš mozak u trenucima ljubaznosti proizvodi hormon sreće.

NA PROBLEME GLEDAJTE KAO NA IZAZOVE

Svaki put kad imate neki problem, gledajte na njega kao na priliku da promijenite život nabolje. Eliminirajte riječ »problem« iz svojih misli.

BUDITE ZAHVALNI NA ONOME ŠTO IMATE

Na taj način lakše ćete se boriti sa stresom i lakše ostvarivati svoje ciljeve. Na kraju svakog dana zapišite ili kažite na čemu ste sve tog dana bili zahvalni. Osjećat ćete se bolje i psihički i fizički.

SANJAJTE VELIKO

Postavite sebi visoke ciljeve, pa ćete biti uspješniji u ostvarivanju svojih snova. Ne postavljajte si limite već u startu.

NE UZNEMIRAVAJTE SE ZBOG NEBITNOG

Ako će ono što vas danas muči za dan, mjesec ili godinu dana biti nebitno, zašto biste se danas oko toga brinuli? Sretni ljudi znaju kako se riješiti suvišnih briga.

LIJEPO GOVORITE O DRUGIMA

Tračanje o drugima je jednako kao da se kupate u kadi punoj negativnih emocija, od kojih će neke i vaše tijelo upiti. Umjesto toga o drugima govorite samo u pozitivnom svjetlu, pa će i vaš život biti ljepši.

IZBJEGAVAJTE ISPRIČAVANJA

Lako je kriviti druge za vlastite greške, ali to znači da ih nećete moći ispraviti. Sretni ljudi preuzimaju odgovornost za svoje greške i uče iz njih.

ŽIVITE U SADAŠNJOSTI

Dopustite sebi da se potpuno posvetite onome što trenutno radite i odvojite si vrijeme da budete prisutni sada i ovdje, bez razmišljanja o prošlim negativnim događajima ili mogućim budućim problemima.

SVAKOG JUTRA SE BUDITE U ISTO VRIJEME

Na taj način ćete regulirati svoj cirkadijalni ritam (pogotovu ako se budite rano) i imat ćete više energije. Osim toga, rano ustajanje je većinom navika uspješnih ljudi, kojima to pomaže i da se lakše fokusiraju na zadatke.

NE USPOREĐUJTE SE S DRUGIMA

Čak i ako se smatrate boljima od drugih, to može narušiti vašu vlastitu sreću jer sudite o drugima i imate nezdrav osjećaj superiornosti. Mjerite svoj uspjeh isključivo prema vlastitom napretku, a ne prema tuđem.

OKRUŽITE SE POZITIVCIMA

Postoji izreka »tuga privlači tugu«, zbog toga birajte za prijatelje one koji su optimistični i sretni, jer ćete tako biti okruženi pozitivnom energijom.

NE TREBA VAM POTVRDA DRUGIH

U redu je tražiti tuđe mišljenje, ali sretni ljudi su iskreni prema sebi i svojim željama i drže se svojih ciljeva bez traženja tuđe potvrde.

ODVOJITE VRIJEME ZA SLUŠANJE

Pažljivo slušanje smiruje vaš um i pomaže vam da se osjetite zadovoljnima što vidite stvari iz druge perspektive.

NJEGUJTE DRUŠTVENE ODNOSE

Dobri društveni odnosi su ključ sreće, pa ih takvima i održavajte sa svojim prijateljima i s obitelji.

MEDITIRAJTE

Meditacija vam pomaže da se lakše koncentrirate, smiruje vaše živce i doprinosi unutarnjem miru. Neka istraživanja ukazuju čak i na neke promjene u mozgu koje vas mogu učiniti sretnijima.

HRANITE SE ZDRAVO

Ono što jedete odražava se na vaše raspoloženje i razinu energije kako kratkoročno, tako i dugoročno. Zato ne jedite nezdravu, prerađenu hranu, već samo onu koja će popraviti vaše fizičko i psihičko zdravlje.

VJEŽBAJTE

Tjelovježba pomaže u stvaranju serotonina i dopamina koji mogu ublažiti stres i depresiju. Pokušajte na tjelovježbu gledati kao na rutinu kojom svakodnevno podižete razinu svog zdravlja i sreće.

ŽIVITE MINIMALISTIČKI

Prenatrpanost vam oduzima energiju i stvara osjećaj kaosa, pojačava stres i napetost, frustraciju, čak stvara osjećaj krivnje. Dakle, raskrčite svoj dom i radni prostor.

BUDITE ISKRENI

Svaki put kada lažete, sebi dodajete još malo stresa i rušite vlastito samopouzdanje. Osim toga, dozna li se da ste lažac, bit će narušeni vaši osobni i profesionalni odnosi. Istinoljubivost pak popravlja vaše mentalno zdravlje i omogućava drugima da vam vjeruju kao osobi od povjerenja.

PREUZMITE KONTROLU NAD SVOJIM ŽIVOTOM

Ne dopustite drugima da vam govore kako da živite. Umjesto toga preuzmite kontrolu nad svojim životom, što će vam omogućiti da ostvarite svoje snove i steknete veću razinu samopoštovanja.

PRIHVATITE ONO ŠTO SE NE MOŽE IZMIJENITI

Neće sve u vašem životu biti perfektno i to je u redu. Sretni ljudi se nauče prihvatiti i nepravdu i ograničenja u svom životu, umjesto da uzalud troše energiju na nešto što ne mogu izmijeniti.

J. SEDLAK

Preuzeto iz Novog Lista

http://www.novilist.hr/




Oznake: Obrazovanje


- 08:04 - Komentari (6) - Isprintaj - #

02.09.2013., ponedjeljak

Najveći penisi!

Najveći penisi!

Najobdareniji u Europi su susjedi Bosanci...



Zlatna sredina: Hrvati su s više od 12 centimetara zauzeli mjesto u sredini ljestvice. Najmanje penise u Europi imaju Nizozemci i Grci. Centimetara manjka i Srbima

Četvrtak, 29. 8. 2013. u 21:15 Piše: Marcela Bratović

Najveći penisi! Najobdareniji u Europi su susjedi Bosanci... Fotolia Foto: Ilustracija

Bliži li se to procvat turizma u susjednoj nam Bosni i Hercegovini? Ako je suditi po najnovijem istraživanju Europe, obožavateljice velikih penisa lako bi mogle, unatoč lijepim plažama, moru i suncu, zaobići Hrvatsku i otputovati našim obdarenim susjedima.

Istraživanje prikazuje europske zemlje u bojama, od kritične crvene, narančaste, žute i svijetlozelene do poželjne tamnozelene.

Crvena Nizozemska i Grčka znak su da ulicama tih zemalja hodaju muškarci koji se i nemaju baš čime pohvaliti. Naime, njihovi su penisi u prosjeku veliki 8,67 i 8,92 centimetra. Centimetara manjka i Francuzima, Talijanima, Englezima, Srbima, Rusima i Ukrajincima.

Slijedi zlatna sredina, u koju smo se, uz Španjolce, Poljake, Austrijance, Čehe i još neke druge, ugurali i mi.

Ipak, Hrvati s razlogom trebaju strahovati da će njihov penis od 12,31 centimetar biti nedovoljan. Naime, nismo u nimalo pogodnoj situaciji jer nas dva naša susjeda debelo nadmašuju.

Na seksi karti Europe svijetlozelena je Mađarska, a tamnozelena Bosna i Hercegovina što se hrvatskim galebovima nimalo ne sviđa.

No brojkama ne možemo pobjeći. Mađari su nas prešišali za gotovo tri centimetra, a Bosanci su prešišali baš sve.

S rekordnom prosječnom veličinom penisa od 17,99 centimetara su izvan konkurencije. Dva centimetra iza sebe ostavili su drugopozicioniranu Litvu. U zelenom, doduše svijetlom, još su Norvežani, Nijemci, Irci, Slovaci i Albanci pa se i u tim zemljama s razlogom očekuje stampedo pohotnih i nezadovoljenih žena.

Dragi naši, ne očajavajte. Prosjek uopće nije loš, a znate kako kažu: Nije bitna veličina, već tehnika.

Tagovi: veličina, penis, istraživanje, bosanci

Preuzeto iz 24 sata

http://www.24sata.hr/zanimljivosti/najveci-penisi-najobdareniji-u-europi-su-susjedi-bosanci-329868



-----------------

lp, boro

Oznake: Zdravlje


- 08:04 - Komentari (12) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< rujan, 2013 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Ožujak 2016 (4)
Veljača 2016 (4)
Siječanj 2016 (8)
Prosinac 2015 (11)
Studeni 2015 (10)
Listopad 2015 (20)
Rujan 2015 (18)
Kolovoz 2015 (17)
Srpanj 2015 (24)
Lipanj 2015 (25)
Svibanj 2015 (25)
Travanj 2015 (25)
Ožujak 2015 (26)
Veljača 2015 (20)
Siječanj 2015 (27)
Prosinac 2014 (29)
Studeni 2014 (25)
Listopad 2014 (28)
Rujan 2014 (21)
Kolovoz 2014 (26)
Srpanj 2014 (28)
Lipanj 2014 (23)
Svibanj 2014 (26)
Travanj 2014 (26)
Ožujak 2014 (26)
Veljača 2014 (23)
Siječanj 2014 (25)
Prosinac 2013 (26)
Studeni 2013 (26)
Listopad 2013 (26)
Rujan 2013 (29)
Kolovoz 2013 (25)
Srpanj 2013 (17)
Lipanj 2013 (22)
Svibanj 2013 (28)
Travanj 2013 (26)
Ožujak 2013 (27)
Veljača 2013 (27)
Siječanj 2013 (26)
Prosinac 2012 (21)
Studeni 2012 (27)
Listopad 2012 (28)
Rujan 2012 (27)
Kolovoz 2012 (23)
Srpanj 2012 (15)
Lipanj 2012 (22)
Svibanj 2012 (24)
Travanj 2012 (24)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Uvodna poruka:

Poštovani Blogeri!

Objavljeni postovi:

Hvala svim znanim prijateljima i neznanim posjetiocima na komentarima na mom blogu!