nedjelja, 23.07.2006.

Međunarodni licemjeri

Sve smo to već prošli, ali aveti prošlosti nas i dan danas proganjaju. Mnogi će nastojati zaboraviti, slijegati ramenima na nepravdu i nastaviti sa svojim životima, po onoj staroj - ne bi se štel mešat.
Mnogi bi već i zaboravili, možda i uspjeli u normalizaciji svoga života i okruženja, da nema njih, međunarodnih moralista koji nastoje istjerati svoju istinu i viđenje na čistac. Prava istina (kao da ima kriva!), nikoga ne zanima.
Mnogi će, iz sebi znanih razloga, ustati u obranu trenutnih međunarodnih aktivnosti, sažetih pod akronimom ICTY, bez obzira na to kakve okolonosti bile, i neovisno o tomu kakva je istina. Nepravdu i laži, čisto i bahato politikanstvo će opravdati potrebnom katarzom, nužnom za duhovno ozdravljenje nacije.

I sve bi se to moglo opravdati kada bi pravila bila ista za sve.

Nažalost, nisu.

Nažalost, stoji ona uzrečica kako se povijest ponavlja, prvi put kao tragedija drugi put kao farsa.
Rušenje Libanona je svakako strahovita tragedija, i duboko suosjećam sa svim tim ljudima kojima nikako nedaju živjeti normalan život, iako su uspjeli postati i "Švicarska Mediterana". Sve njihove snove, patnje i nanešenu nepravdu W. je sažeo u jednoj riječi: "SRANJE"!

Izraelsko bančenje po gradu, do sada bar, se nitko nije usudio okarakterizirati prekomjernom upotrebom topništva po civilnim ciljevima. Malo tko se, od hrvatskih medija (posebno na HRT-u), usuđuje i ovlaš kritizirati Izraelska zlodjela. Ali, to smo mi, mali i povodljivi, nama uostalom i sude, tako da nismo ni bitni.

Ali, ako je pravde, i to one međunarodne, onda bi se morala povući paralela između Knina i Libanona, iako su ta dva slučaja apsolutno neusporediva. Tim gore po pravdu i međunarodni moral!

Ako je pravde, Izraelski dužnosnici i izvršitelji moraju biti suđeni zbog uništavanja civilnih ciljeva, i to na daleko višoj kriminanoj razini. Ovdje je, ipak, riječ o organiziranoj državi i vojsci, u kojoj baš i nema seoskih starješina.
Bahati izraelski zapovjednik, koji, na upit o civilnim žrtvama, odgovara: "Bolje neka odu i puste nas da završimo svoj posao" bi morao biti pribijen na međunarodni stup srama, progonjen kao zvijer, jer očito ništa drugo i nije.

Kao što je za područje bivše YU utemeljen ICTY, tako je, za ostatak svijeta, utemeljen i ICC (International Criminal Court) sa zadaćom progona najznačajnijih međunarodnih zločina, poimenice genocid, žločine protiv čovječnosti i ratne zločine.
Iako ga je deklarativno podržao, Izrael nije potpisao osnivački dokument, što iznenađuje, s obzirom na povjesne tragedije koje su zadesile taj narod.

Eventualne pritužbe i preporuke na rad ICC možete uputiti na znanje g. Yves Sorokobi - Glasnogovornik Ureda Tužitelja, putem e-maila Yves.Sorokobi(at)icc-cpi.int ili na Tel. +31 (0)70 515 8560.

- 22:39 - Komentari (14) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.