Više sriće neg' pameti

23.10.2017.

Imaš više sriće neg' pameti - uzrečica je koju smo barem jednom primili na svoj račun ili pak više od jednom uputili nekom poznatom i premda na prvi posluh zvuči kao kao pogrda, ona je u biti kompliment.

Ajde iskreno, što biste, onako na prvu, poželjeli za sebe - više sreće ili više pameti? Naravno, svi bi željeli biti sretni.
Pametni su da prostite, u kurcu. Neprestano nešto mudrijaju, u sve sumnjaju, ubijaju se pronalazeći razloge, uzroke i posljedice, u stalnoj su potrazi za odgovorima na pitanja što kako odakle i zašto, često su depresivni. mračni, nedruželjubivi. Biti pametan, mnogo je naporno brate moj.

S druge strane, sreća je dar s neba onim nepametnima. Ona je zapravo izraz grižnje savjesti Velikog Kreatora koji čim shvati da neke modele i nije oblikovao na najbolji način, odluči takvima s manjkom pameti dodijeliti višak sreće. Kao kompenzaciju.

Pritom, isključio je ljudima moć objektivnog vrednovanja samog sebe.
Mi smo toliko glupi da svatko od nas za sebe misli da je pametan. Tko, ja, naravno da sam pametan! Nema pametnijega na kugli zemaljskoj!

A sreća! E to je već drugi par postola. Uvijek mislimo da sreća više mazi druge nego nas. Vid' onoga Špira kako njemu sve iđe od ruke a meni nikako! Njemu ki podmazano a namin klizavo...

Što nam je još bitno u životu? Zdravlje, naravno! Kako postati i ostati zdrav? Pametnim, odgovornim ponašanjem, a kako drugo. Vježbat ćemo jutarnju gimnastiku, jesti zdravu hranu, mnogo se kretati, živjeti aktivno... Tako ćemo biti zdravi. Šipak ćeš tako bit zdrav!
Sve je stvar sreće, jednoga pukne u glavu, drugoga u petu, trećega promaši. Zdravlje je čista lutrija.

Što još? Ljubav naravno. Kako ostvariti sretnu ljubav? Pametnim izborom dakako. Potražiti osobu sličnih sklonosti i razmišljanja, pronaći nekog s kim dijeliš iste poglede na svijet, iste sklonosti, iste navike. Super, odlično, takva osoba za tebe već postoji. Di je? Eno ti je ispred ogledala!

Možeš ti racionalizirati koliko god hoćeš, ali kad pogledaš onu malu s kojom nemaš ama baš ništa zajedničkog kako se smije i kako joj se pojavljuju rupice na obrazima, shvatiš da ti je neodoljiva i da ti tu nema pomoći. Zatelebaš se ko blentavo tele.

Pamet je precijenjena, sreća pokreće svijet!
Stoga, budite pametni - odlučite biti sretni. Sad.

<< Arhiva >>