Proljeće na neki drugi način

03.03.2013.

Uskoro stiže proljeće ... barem tako pokazuje kalendar.



Dakle, pravnim jezikom rečeno, imamo i potpuno pravo na proljetni umor. Znansvenici su, naime, potvrdili da se sa početkom proljeća pojavljuje tipično niskotlačno vrijeme koje ima za uzrok pojačanu potrebu za snom.

Moguće da već sada vlada niski pritisak... nemam barometar … i da će već sutra biti drugačije, odnosno da će se pritisak podići ... tako je to u ovo vrijeme, ali to nam ne oduzima pravo na umor. Čak i pod uticajem visokog pritiska osjećamo se pritisnuti kad samo pomislimo na debeli gusti zrak napolju. I to neprestano tamo-ovamo, ti skokovi sa niskog na visoki pritisak i obrnuto,ne čini prirodu umornom nego nas.

Kako raditi u takvim uvjetima?
Kad bi uzrok ležao samo u zraku bilo bi još dobro! Ali mi smo i dodatno pod pritiskom: u vremenskom škripcu, u pretjeranim zahtjevima na radnom mjestu (ako ga uopće i imamo), nestašicama novca... „sve i sva“ nas pritiskuje. Ako smo toliki baksuzi, to čine čak i sopstvene cipele. Kada bi pritisak bio dovoljan razlog da ne radimo, imali bismo cijelu godinu dovoljno izgovora. Međutim, pravo da budemo umorni, stoji nam zvanično samo u proljeće.

Ono što ja ne razumijem je kako to da je proljeće, koje predstavlja vrijeme niskog pritiska i umora ujedno i vrijeme kada se intenzivira jedno od najjačih ćula: zaljubljenost, koja povisuje pritisak „do neba i nazad“.
Kako se rimuju proljeće i ljubav? Umorni ljubavnici nisu baš idealni, zar ne? Pokušala sam to da objasnim na "svoj"način:

Prema geografskom položaju, na našem klimatskom području ne bi trebalo očekivati ljubavne osjećaje prije maja... livade su do tada još uvijek vlažne. Zbog toga je maj i proglašen mjesecom zaljubljenih a ne mart ili april. A pjesnici i teoretičari su ti koji su ljubavi pripisali cijelo proljeće.

Sva pravila koja se odnose na godišnja doba i vrijeme, vezani su povjesno za selo i radove na zemlji. Sasvim je razumljivo da su seljaci u proljeće umorni, sama pomisao na oranice i njive i predstojeće radove na njima, čini umornim. A i mi ... od sada, kada su znanstvenici dokazali da postoji i zbog čega... imamo pravo na proljetni umor.

Dakle, danas, kada većina od nas živi u gradu a i ono malo preostalih seljaka imaju traktor ili kupuju u obližnjem supermarketu ne smijemo se tako lako odreci proljetnog umora. To pravo nam je potvrdila i povjest i nauka.

U tom smislu želim vam sretan početak proljeća!

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.