Sretan Božić

24.12.2012.

Vremenom je događaj postao tradicija: Svijetlo iz Betlehema, mjesta u kojem je rođen Isus, putuje svijetom i obilazi zemlje u kojima ne vlada mir u nadi da će ga ta svijetlost donijeti sa sobom. Svijetlost slobode iz jedne nemirne zemlje, u kojoj djeca, koja dolaze po tu svijetlost, moraju da budu zaštićena ...šta znači ovaj simbol u takvom slučaju? Ja poznajem ljude koji svake godine na Badnjak pred svojim vratima pale tu donesenu svijetlost, a iza njihovih zatvorenih vrata nema mira nego vlada egoizam, mržnja i nerazumjevanje.

Da, izgleda zaista lijepo kada se iz daljine posmatra upaljena laterna, čija svijetlost je nosilac ove ideje. Međutim želila bih da ovo svijetlo potiče sa mjesta gdje postoji stvarna sloboda... a ne od tamo gdje se ista gazi, gdje se strahuje za djecu koja su došla da preuzmu tu svijetlost i da je ponesu u svoju domovinu, kao što se to dešavalo prošlih godina. Želila bih da se ta svijetlost širi svugdje gdje je potrebna i da je svi ljudi osjecaju isto: simbolom mira.

Ja osobno, večeras palim svijetlo nade u meni i mome srcu, za svakoga od vas pojedinačno, i želim da vaš Božić, ma kako da ga slavite, prođe u miru. Ujedno želim da i svi vi doprinesete svojim pozitivnim mislima, da se taj mir ostvari svugdje gdje je potreban.



Sretan Božić svima koji slave!

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.