subota, 06.12.2008.

Pismo premijeru - dio IV

rani radovi


Mi, (pod ovo 'Mi' mislim na naš narod, našu nacionalnu zajednicu) nemamo nacionalne televizije, mi nemamo nacionalnog dnevnika, medija informiranja koji istinski promiče nacionalne interese (ne nacionalističke, žalosno je što to još uvijek treba naglašavati). Interesi koji su primjereni duhu i mentalitetu ovog naroda i ovog kraja. Vezano za naprijed rečeno, u svekolikoj poplavi jeftinih novinskih biblioteka, jedna biblioteka koja bi promicala prije navedene interese ili povezala odvojena pojedinačna izdanja iz tema o Domovinskom ratu, sigurno bi bila pozdravljena i imala dobru tiražu, odnosno bez obzira na to bila bi potrebna.


Nedjelja 16.siječnja, 2005, 10:35

Naša obitelj i naši najbliži su zajednica koja čini svrhu našeg postojanja i mi smo spremni na veliku žrtvu da bi očuvali tu zajednicu. Naš identitet čini kultura u kojoj rastemo, u kojoj smo odgojeni, podneblje pod kojim živimo i to i takvo okruženje daje sigurnost našim primarnim zajednicama. Mi dakle ne možemo biti ravnodušni na sve ono što se u našem okružju dešava, na sve socijalne, kulturološke i političke mijene koje se odvijaju u našem bližem i širem okružju. Mi znači ne možemo biti apolitični, ravnodušni, jer sve to utiče na nas same, našu kulturu, našu djecu.

Svega ovoga moramo biti svjesni ukoliko ne želimo biti svedeni na robotiziranu jedinku u bezličnoj masi isto takvih jedinki bez smisla i svrhe postojanja u službi nekih isto takvih viših jedinki koje kao tobože imaju neke potrebe (materijalne dakako) više od nas. Slijedom prije rečenog, mi postajemo proizvođači bespotrebnih materijalnih dobara, generatori umjetnih potreba, te se tako naš život svodi na trku za još novca, još novca, sve više i više novca i tako unedogled, dok konačno u toj hrpi bez smisla izgubimo sebe i svaku svrhu svoga postojanja.


Četvrtak, 07. srpnja, 2005. god., 12:23

"Vjera je potrebna...", citat je jednog bivšeg ateiste po dužnosti, ili sadašnjeg u pričuvi. Što mu znači kada je nešto potrebno, dali je to nešto konačno, istinito, neupitno, kao što je potreban zrak, kao što je potrebna voda..., za očuvanje i održavanje ove naše materijalne ljuske, odnosno materijalnog dijela polovine našeg bića.
...
Dakle vjera je potrebna za očuvanje naše duše, kao što je potreban zrak i voda za očuvanje našeg tijela. Znači to nije ona potreba, (...dobro da je tu, neka se nađe, ali može se i bez toga) koju možemo isključiti iz našeg bića. Zašto nam je nezamislivo naše postojanje bez hrane, vode, zraka..., dakle samorazumljivo je održavanje naše materijalne dimenzije, koja je inače potrošiva, koja ima svoj vijek trajanja. O onom dijelu naše osobe, koje je vječno nepotrošivo, promišljanje nam nije blisko, spoznaja je daleka.

...

- 14:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.