četvrtak, 31.01.2008.

Prostor duha

Evo u nedostatku osobne inspiracije za ovaj blog, bio sam slobodan posuditi ulazni tekst molitve za ovaj tjedan, sa 'Prostora duha', stranice koju uređuju odnosno prenose dalje Hrvatski Isusovci.

Na blagdan Svijećnice, 2. veljače, prisjećamo se Isusova prikazanja u hramu, ali i promatramo dvoje starih, mudrih ljudi: Šimuna i Anu, koji su "osjetili i prepoznali čas".
"Osjetiti i prepoznati čas" - što to znači? Vjera u stvarnost koja se ne mijenja i užitak stvarnosti koji se mijenja. Za starije realizam dobiva novo značenje. Slobodan si od svakodnevna posla, od ambicija, a ta odvojenost ti može donijeti mudrost, širi pogled u kojemu ono što je konačno, uistinu stvarno, treba postati jasnije. Možda ćeš biti u napasti da popustiš pred prolaznošću i da nemaš više budućnosti. Možda ćeš biti u napasti da postaneš cinik beznađa u kojemu je pobijedila nestalnost.
Prava vjera starije dobi je u izravnoj suprotnosti s navedenim. Ona odbacuje pospanu rezerviranost djetinjstva, odriče se beskrajnih zahtjeva mladosti, promatrajući kako su ljudska postignuća prolazna i brzo nestaju. U takvu promatranju stvari Božja ljubav i providnost, zajedništvo živih i preminulih u Kristu, uzvišeno značenje sv. mise, može postati stvarnije nego bilo što drugo na ovome svijetu, no, nije to baš tako lako. Mi nemamo odgovore na sva pitanja, ali imamo dovoljno da zadržimo našu vjeru i ljubav. "Ljubav je plod vjere, vjere u tami", kaže sv. Ivan od Križa. Ta vjera temelji se na Božjoj vjernosti.

- 08:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 29.01.2008.

Kako se probuditi, ostati budan i k tome vikati na sav glas ...

Ovaj blog se ne nalazi na listi najčitanijih, a teško i da se nađe među njima. Čudni naslovi, pretežno engleskog izričaja, ne naslućuju temu blisku autoru ovog bloga. Točno, sada sam subjektivan, jer u ponuđene teme nisam ni zalazio, ali u kojem mi svijetu živimo kada je vijest rastava Gega i Marine, smrt sina Marlona Branda, nekakve Britny, Paris i slične... Nemam nešto inspiracije, recimo da se želim probuditi i ostati budan, a dali ću i kada vikati na sav glas, neznam, težim tome, možda se jednom i ostvari, te netko čuje i moj glas...

- 08:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.