Brane Airbrush Blog

subota, 14.03.2009.

Nešto i o kompresorima za airbrush

Kada potrošite poneku kintu za nabavku airbrusha skužite da ništa od svega ako ne nabavite i odgovarajući kompresor. To je poslijednja karika za koju je potrebno odvojiti neku veću sumu da bi mogli početi sa crtanjem, naravno onim osnovnim. Prije nego što krenete u kupovinu morate znati čemu će vam služiti. Ovdje ću govoriti prvenstveno o kompresorima koji će pokretati AB šprice. Za špricanje većih površina i lakiranje biti će vam potrebni veći kompresori. Što znači sa većom zapreminom tanka (cca min 50l) i većim izlaznim pritiskom (min 8 bara). Ja sam probao sa Einhelovim od 25l i nije baš nešto ispalo. Ma pada mu pritisak jer troši puno zraka i onda neravnomjerno baca materijal. Btw lakiranje ću opisati u jednom od slijedećih tekstova. Kompresor bi trebao isporučivati pritisak od barem 6 bara.

Dakle imate tri mogućnosti:
1. i najskuplja ali najkvalitetnija. Dođite u trgovinu koja zastupa i prodaje neku od etabliranih AB marki i kupite odgovarajući kompresor koji će imati garanciju, biti će namjenjen samo za crtanje, ima sve potrebno, tih i vjerovatno lagan. Ne preporučam vam da kupite neku jeftinu varijantu, jedna se je prodavala u jednom našem trgovačkom lancu zajedno sa AB špricom za 700 kn i nije se pokazalo kao neki zgoditak naročito šprica.

2. kupite kompresor u nekom od naših trgovačkih lanaca a koji su namjenjeni za hobi radionice. To su većinom modeli Einhela ili nekih sličnih marki. Takav model imam i sam pa o njemu mogu najviše reći. Služi mi odlično možda je malo problematičan zbog lagane oscilacije tlaka. Ima čak i regulator pritiska tako da sam ja samo kupio odvlaživač u obližnoj željezariji (cca 50 kn) i šibaj na crtanje! Nije ga loše svako toliko ozračiti odnosno ispustiti vodu iz tanka. Eeee ali najveći njegov problem je njegova buka (98 Db).... Kad se je taj prvi puta upalio dok sam crtao da vidite smo kakvu crtu sam napravio!!! Sa vremenom sam ga skužio pa se pripremim jer prije nego se upali napravi jedan karakterističan klik. Dakle takvi kompresori otpadaju ako se netko želi baviti crtanjem u svojoj sobi, još ako je u zgradi vjerovatno bi brzo upoznao sve susjede...

Što učiniti ako nemamo baš previše novca a još smo i u zgradi?!
3. krenimo sa samogradnjom! Potreban nam je jedan stari frižider sa dobrim motorom, malo znanja (koje možemo steći na netu), malo bakrenih cijevi i nekoga tko to vari, žličica vegete i to je to (šalim se za vegetu). Na svoj uradak morali bi ste si ugraditi regulator pritiska i opet onaj obavezni odvlaživač. Za tank svog kompresora možete iskoristiti i tank zraka od kamiona, on je nešto veći pa kada ga spojimo sa tihim motorom frižidera to je to. Nacrte za ovaj svoj uradak možete naći na airbrush forumu pod temom kompresori.

Evo toliko o kompresorima. Još samo da kažem da sam sve spojeve koji su na navoj (nisu brzi spojevi) i koje ne skidam prije spajanja namotao tankim slojem teflona (imaju ih svi vodoinstalateri, a i po željezarijama ih ima za kupiti). Na odvlaživaču imate točno označeno strelicom koja strana ide u kompresor a koja na crijevo prema šprici.

14.03.2009. u 21:15 • 0 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.



  ožujak, 2009 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Rujan 2010 (1)
Travanj 2010 (3)
Ožujak 2010 (1)
Svibanj 2009 (1)
Ožujak 2009 (5)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Blog posvećen crtanju u Airbrush tehnici (crtanje zračnim kistom) i svima onima koje to na ovaj ili onaj način zanima. Ovaj način odnosi se na airbrushere kojima donosim svoja iskustva i opisujem nastanak nekih radova, probleme sa kojima se susrećem i savjete za rješavanje istih...
Onaj način je za one koje prvenstveno zanima kako to na kraju izgleda. Njima je namjenjena galerija gdje su prikazani isključivo moji radovi.

Svojim komentarima obogatiti ćete ovaj blog i usmjeriti me ka temama koje vas zanimaju.

free web counter

web counter


KONTAKT: bbrnas@inet.hr

Linkovi

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Forum.hr
Monitor.hr

Airbrush Tricks

Motoscena forum

dzidzeraj.blog (tekstovi za mozganje)

Galerija slika

Mobiteli
mob1
mob2
mob3

Kacige
kaciga-panda
kaciga-hajabusa
kaciga-motoscena
bajum-bajum
kaciga-dobring
kaciga-yamaha racing
Dobring2
Dobring3
Zita Zara
Zita Zara1

Motori
Heroj1
Heroj2
KTM1
KTM-cijeli
Yamaha YZ6_1
Yamaha YZ6_2

Automobili i ostalo
Berlingo1
Berlingo2
Berlingo3
ruke
majica-odlikaši


Oglasna ploča

Slijedeća tema: Šablone