Bottom seeking Top

13.11.2008., četvrtak

Slap in the Face

Bura oko gay brakova u Californiji se ne stišaje, dapače! Protesti i dalje traju po svim većim gradovima, ispred vladinih zgrada i ispred udruga koje su potpomogle kampanju za izglasavanje ustavnog amandmana, ponajviše ispred Mormonskih hramova koji su ponajviše financijski pripomogli kampanju. Katolička crkva je manje na udaru, ne zato što nisu propovijedali s oltara protiv istospolnih brakova, nego zato što sama crkva nije financijski pomagala kampanju, a katolici laici nisu u većem broju poslušali svoje duhovne pastire. Katolici su u Americi, za razliku od Hrvatske, jedna od liberalnijih vjerskih skupina. Tako su glavni krivci za izglasavanje amandmana ostali Mormoni i crnci koji su u puno većem broju nego inače izašli na izbore, a glasali su za amandman većinom od 70%.

Na udaru su se također našle i kompanije i pojedinci koji su potpomogli kampanju. Email poruke sa "crnim" listama kompanija kruže Internetom nastojeći ostvariti bojkot dotičnih pobornika diskriminacije. Najviše prašine diglo se oko jednog velikog kazališta čiji je upravitelj donirao $1000 kampanji za zabranu istospolnih brakova. Kazališna zajednica je inače vrlo liberalna i prijateljski raspoložena prema homoseksualcima, pa je ovaj upravitelj, inače Mormon, svojim činom jako povrijedio svoju okolinu. Umjetnici koji su inače s njim surađivali odustali su od daljnje suradnje, te zatražili od publike da više ne posjećuje dotično kazalište. Upravni odbor muku je mučio što da učini jer im bojkot ugrožava opstanak, a nisu mogli kazniti upravitelja zbog njegovih privatnih nazora. Na kraju krajeva, svatko ima pravo na svoje mišljenje. Tako su u ovom demokratskom društvu osnovna ljudska prava došla u oštar sukob sa slobodom izražavanja vlastitog mišljenja. Upravitelj se u međuvremenu javno ispričao te donirao još $1000 suprotnoj strani. Međutim, ovaj zkašnjeli čin pokajanja nije umanjio bijes povrijeđenih homoseksualaca. Nakon šest mjeseci legalnosti istospolnih brakova, izglasavanje ustavnog amandmana mizernom većinom od 52.3% glasova gay zajednica doživjela je kao dobru šamarčinu. Upravitelj je pod pritiskom danas uložio ostavku.

Razočarenje ne jenjava, a emocije bukte dok se očekuje odluka ustavnog suda o legalnosti ustavnog amandmana. U slučaju negativnog odgovora, već se priprema novi ustavni amandman koji bi se trebao iznijeti pred glasače 2010 godine. Dotad će se otpor istospolnim brakovima vjerovatno smanjiti ispod 50%, pogotovo nakon skorašnjih zbivanja. U međuvremenu je Connecticut postao druga savezna država koja je legalizirala istospolne brakove, a sigurno će ih biti još. Novo doba u borbi za ljudska prava homoseksualaca nezaustavljivo dolazi.
- 23:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

05.11.2008., srijeda

Gay Marriage

Obama će prisegnuti za predsjednika 1. siječnja. Jedva čekam da on i demokrati koji su dobili većinu u kongresu počnu provoditi neke pozitivne promjene. Osam godina mraka je konačno iza nas. Prenosim komentar jednog novinara koji je sinoć izjavio da je razlika između prethodnog i novog predsjednika otprilike 100 bodova na IQ ljestvici. :-))) Koje li istine!!!

Amandman na ustav koji zabranjuje gay brakove u Californiji je izglasan 52%-tnom većinom. Isti amandman je izglasan i u Arizoni i Floridi, ali tamo to nikoga nije iznenadilo. U Californiji je bilo kritično zato jer California obično predvodi promjene koje se kasnije prošire na cijelu zemlju. Zbog toga me ovaj rezultat jako razočarao. Gay organizacije su danas (dan poslije izbora) uložile tužbu ustavnom sudu tražeći da ovaj referendum odbace kao neustavan. Oni rezonuju da ustav mora štititi prava manjina. Promjene ustava su moguće putem zakonodavstva ili referenduma. Referendum koji ukida prava manjini navodno mora biti iniciran od Californijskog kongresa da bi bio valjan, a to ovdje nije bio slučaj. Hoće li išta uspjeti ostvariti ovom tužbom vidjet ćemo uskoro. S druge strane, 18,000 gay brakova je već sklopljeno, a ovaj amandman te brakove ne poništava, samo zabranjuje sklapanje brakova ubuduće. Tko se oženio, ostaje oženjen, a to dodatno komplicira situaciju. Sve u svemu, problematika gay brakova u Californiji nije niti blizu riješena...

Legal Groups File Lawsuit Challenging Proposition 8, Should It Pass
- 03:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

01.11.2008., subota

Obama

Obamina pobjeda je prilicno sigurna, i to mi je jako drago. Nadam se da se nece nesto nepredvidjeno desiti u iducih par dana sto bi moglo narusiti ovaj ishod. Republikanci su spremni na sve, pogledajte samo sto su ucinili u Iraku. S druge strane, referendum o ustavnom amandmanu koji bi zabranio istospolne brakove u Californiji je krajnje neizvjestan. Ankete pokazuju potpuno izjednacene postotke za i protiv. To je jako napalilo i jednu i drugu stranu pa se na ulicama cesto mogu vidjeti pristase i protivnici sa sarenim transparentima. Vozaci zdusno sviraju i jednima i drugima podrzavajuci ili jednu ili drugu stranu. Bilo je i tuca i hapsenja po gradu. Ni jaka kisa danas nije mogla smiriti strasti i otjerati ih s ulica. Vecina protivnika gay brakova su evangelici, od kojih su mnogi emigrirali iz Rusije i Ukrajine u zadnjih dvadesetak godina. Pobjegli su od diskriminacije iz svojih zemalja, da bi sad ovdje diskriminirali druge koji nisu kao i oni. Ovaj referendum je samo jedan od 13 o kojima ce se glasati, ali svakako potiče najviše emocija i medijske pozornosti. Teško mi je shvatiti kako ljudi mogu toliko mrziti bližnje samo zato što su drugačiji...
- 22:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< studeni, 2008  
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Links


Free Website Counters
since Feb 18, 2005