Bosanski Novi

ponedjeljak, 10.11.2008.

Čović, Tihić i Dodik dogovorili reforme u BiH

Predsjednici najjačih političkih stranaka sva tri konstitutivna naroda iz Bosne i Hercegovine, u subotu su dogovorili načela nekih od političkih reformi, uključujući ustavnu, koje je potrebno provesti u BiH. Međutim, konačna odluka o prihvaćanju tih prijedloga ovisit će o suglasnosti predstavnika svih šest stranaka koje čine vladajuću koaliciju, izvijestili su svi mediji.

Predsjednici Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) Dragan Čović, Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić i Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik o tome su pregovarali na sastanku održanom kod Odžaka.

Nakon susreta objavljena je zajednička izjava u kojoj stoji kako su se predsjednici ovih stranaka suglasili o potrebi nastavka ustavne reforme sukladno Europskoj konvenciji o ljudskih pravima i slobodama. Temelj uređenja BiH ostao bi ustav iz Daytona koji bi se mijenjao amandmanima uz pomoć predstavnika međunarodne zajednice. Trojica stranačkih čelnika potvrdili su načelnu suglasnost kako BiH treba dobiti funkcionalna tijela vlasti ali i novu teritorijalnu organizaciju.

U vezi s najavama popisa stanovništva u BiH, tri stranačka lidera najavila su kako su spremni poduprijeti njegovu provedbu 2011. godine s tim da se do 2014. godine nacionalna zastupljenost u tijelima vlasti i drugim institucijama osigurava na temelju rezultata popisa iz 1991. godine. Popis 2011., prema izjavi objavljenoj u subotu, pod takvim bi uvjetima sadržavao i izjašnjavanje o nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti stanovnika. Na tome je do sada neprekidno inzistirala vlast Republike Srpske dok su se bošnjačke i hrvatske stranke tome protivile navodeći kako će se time potvrditi rezultati etničkog čišćenja i onemogućiti nastavak povratka prognanika.

Svađa Tihića i Silajdžića zbog dogovora o reformama

Pokušaj lidera tri najjače političke stranke u Bosni i Hercegovini da postignu dogovor o reformama koje je nužno provesti, odmah je prouzročio žestoku svađu između najutjecajnijih bošnjačkih političara i ujedno doveo u pitanje opstanak vladajuće koalicije u BiH.

Predsjednik Stranke za BiH (SBiH) Haris Silajdžić razmijenio je s Tihićem u nedjelju i danas niz ozbiljnih optužbi za izdaju interesa države.

"Subotnji dogovor izdaja je bošnjačkih i hrvatskih žrtava agresije na BiH", rekao je Silajdžić reagirajući na postignuti načelni sporazum o reformama, a prenose brojni mediji.

Dogovor lidera najjačih hrvatskih, bošnjačkih i srpskih stranaka doveo je u pitanje i predsjednik HDZ 1990. Božo Ljubić. On je u izjavi medijima Čovića optužio da je izdao načela takozvane Kreševske deklaracije hrvatskih političkih stranaka koja inzistira na izradi potpuno novog ustava BiH, a odbacuje preinake postojećeg. "Iznenađen sam stajalištima predsjednika HDZ BiH", rekao je Ljubić na konferenciji za novinare.

Za razliku od Ljubića, za Silajdžića je najsporniji pristanak na popis stanovništva u BiH koji bi obuhvatio i izjašnjavanje o etničkoj odnosno vjerskoj pripadnosti. Silajdžić je ocijenio kako je takvo izjašnjavanje potpuno nepotrebno u funkcionalnom smislu, a da će služiti samo potvrđivanju rezultata etničkog čišćenja. "Tihić ovime nije poduzeo ništa kako bi se popisali oni koji su protjerani iz zemlje i sada žive u inozemstvu, ali jest doprinio da se popiše 200 tisuća Srba iz Hrvatske koji su došli u BiH", rekao je Silajžić u izjavi za medije.

Tihić s druge strane misli kako Silajdžićeve primjedbe nisu utemeljene. "Haris Silajdžić i njegovi suradnici izgubljeni su u prostoru i vremenu", rekao je Tihić, kako ga danas citira većina medija u BiH. Predsjednik SDA drži kako je u sadašnjoj situaciji nužan dogovor o važnim pitanjima što on i pokušava poduprijeti.

Sporazum trojice lidera ovisi o tome hoće li ga prihvatiti Parlament BiH odnosno svih šest stranaka koje čine vladajuću koaliciju. Uz HDZ BiH, SDA i SNSD tu su još i SBiH, HDZ 1990. i Partija demokratskog progresa (PDP), a sve te tri stranke na proteklim lokalnim izborima zabilježile su loše rezultate i pad utjecaja među biračima. U ovom trenutku "trojac" u Parlamentu može računati na 20 glasova potrebnih za provedbu reformi, a potrebna su mu 22.

Veleposlanica Francuske u BiH Maryse Berniau izjavila je kako Europska unija "toplo pozdravlja" dogovor trojice stranačkih lidera te da sada očekuje donošenje zakona kojim bi se proveo politički sporazum. "Nadamo se da će i ostale političke stranke podržati ovaj sporazum kako bismo imali jasnu i održivu strategiju", rekla je Berniau za "Dnevni avaz" ponovivši ono što je ranije rekao povjerenik Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana.

Veleposlanstvo SAD-a u Sarajevu objavilo je priopćenje u kojemu se također pozdravlja konstruktivni dijalog čiji je cilj pronalaženje rješenja za sadašnju krizu u BiH.

10.11.2008. u 14:58 • 18 KomentaraPrint#
Komentari da/ne?



Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


O meni i Novom

Bosanski Novi

Grad kojeg nisam prežalio, grad koji mi je uvijek u srcu...

Ni sam ne znam da li sam teško nesretan ili samo tužan što kejom jutrom šetati i miris lipa uživati ne mogu…

Volio bih da drugačije je bilo, da djetinjstvo tako loše završilo nije…

Volio bih da sam tamo ljubio kao što grad ljubim svoj…

Da sam noći na Uni provodio, jedinoj što me u dušu dira, da me zelena boja tog smaragda umiruje dok tmina zavija grad…

Ja sam dijete Novoga i o Novom ovdje pišem da sjećanja, radosti i tugu podijelim i iz sebe izbacim…

Novo u Novom

Sunce što siješ svjetlost svoju
I ti nebo plavo ponosno i slasno
Dajte mi mira i vratite dušu moju
Jer blizu sam da vam viknem glasno

Što učini od nas sudbo prokleta
Da nama dan ni noć nisu isti više
Pa zar vam nit žao nije naših ljeta
Nit malo onog što ja vam sada pišem

Ni popraviti zla više nitko neće
Pokvarili ste što se moglo do sad
Jeli ostalo malo da nam date sreće
Makar da nam sjećanjem blažite pad

Jer Novi ljudi u Novom su sad…


8. veljače 2007. u Zagrebu

Kontakt:
bosanskinovi@post.t-com.hr

Novski linkovi

Linkovi - Bosanski Novi
wiki/Bosanski Novi
Slike Novog


Web BosanskiNovi blog

RSS