Bosanski Novi

nedjelja, 19.10.2008.

Svestrani sportski život Bosanskog Novog

Prva sportska društva u Bosanskom Novom pojavila su se tek nakon uvođenja austro-ugarske uprave u Bosni i Hercegovini, a do tada su se prakticirale neke tradicionalne sportske discipline kao konjske trke, hrvanje i gađanje u metu, često kao dio vojne obuke ili programa proslave nekih vjerskih i državnih praznika, ali bez sportskih društava i razvijenog sistema natjecanja. Ta je praksa nastavljena i poslije 1878. godine, posebno kao glasovite "obdulje", tradicionalne konjske trke u Bosanskoj Krajini, čiji su pobjednici slavljeni kao narodni junaci.

Početkom 20. stoljeća se u Bosanskom Novom osnivaju prva sportska društva sa svojim pravilima i sistemom takmičenja u sportovima kao što su bili nogomet, streljaštvo, biciklizam, kuglanje, tenis i hazena, o čemu svjedoče stare fotografije, sportski trofeji i ljetopisni zapisi.

Fudbalski klub "Sloboda" u Bosanskom Novom je osnovan 1910. godine, pa je danas najstariji nogometni klub Bosne i Hercegovine, jer su se neki klubovi stariji od njega davno ugasili i prestali s radom. Nogomet se u Bosanskom Novom igrao već 1906. godine, kada je bio formiran ŠK "Zora", ali se on ubrzo ugasio pa su mladi Novljani, uglavnom đaci, studenti i zanatlije, osnovali 1910. godine NK "Sloboda", koja je povremeno bila i SD (sportsko društvo) s brojnim drugim sekcijama. Sačuvano je mnogo fotografija i dokumenata o historijatu Fudbalskog kluba "Sloboda" kao i neke publikacije. Najveći domete je klub postigao 1972. godine, kada je novska "Sloboda" ušla u Drugu saveznu ligu. Bili su to nezaboravni dani veselja i radosti, koji svjedoče o velikom sportskom entuzijazmu njenih igrača i navijača. Od igrača su među najpopularnijima između dva rata bili Mustafa Ahmetanović -Tana, Ibrahim Ibrahimagić-Ćopek i Nina Maraković, a poslije Drugog svjetskog rata Fadil Cerić-Zajc, Satko Ahmetanović, Zdravko Radmanović, Džemo Mustedanagić-Motor, Džemil Cerić, Mitar Lazić i drugi.

Zanimljivo je da je prva nogometna utakmica pod reflektorima u tadašnjoj državi Kraljevini Jugoslaviji odigrana 1921. godine u Dobrljinu kod Bosanskog Novog između uglednih gostiju i tamošnjeg "Slavena", jer su njegovi navijači-električari na pilani uspjeli postaviti električnu rasvjetu na visoke bandere.

Još manje je poznato da su po svom dolasku u Bosanski Novi odmah iza fudbala bili hazena kao stari oblik ženskog rukometa i tenis, a tenisko igralište ili tenis-platz su o svom trošku izgradili oko 1920. godine novski studenti na tratini u središnjem gradskom parku. U tom međuratnom razdoblju pojavila su se i brojna nova sportska društva, kao što su rukometaši, gimnastičari, biciklisti, odbojkaši, veslači-kajakaši, sokolaši, šahisti i drugi. Osobito su bili omiljeni gimnastički i sokolaški javni nastupi kao način za dokazivanje izvrsnosti tadašnje novske omladine. Međutim, u to vrijeme se znala u sportska natjecanja umiješati i stranačka politika, kao na primjer 1925. godine kada su politički ekstremisti posipali trkaću stazu čavlićima da bi se probušile gume gostujućih biciklista iz Hrvatske.


Ovo je skraćeni tekst iz Monografije o Bosanskom Novom (u pripremi), autora mr.sc. Ante Milinovića; izdavača Zavičajne zajednice Bosanski Novi iz St. Louis-a. Sve informacije o distribuciji i točnom vremenu izlaska Monografije mogu se dobiti u Zavičajnoj zajednici Bosanski Novi iz St. Louis-a.
Autor je odobrio objavu ovog skraćenog teksta. Tijekom ovog mjeseca ovdje će se objaviti i drugi skraćeni tekstovi iz Monografije o Bosanskom Novom.

19.10.2008. u 16:05 • 1 KomentaraPrint#
Komentari da/ne?Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


O meni i Novom

Bosanski Novi

Grad kojeg nisam prežalio, grad koji mi je uvijek u srcu...

Ni sam ne znam da li sam teško nesretan ili samo tužan što kejom jutrom šetati i miris lipa uživati ne mogu…

Volio bih da drugačije je bilo, da djetinjstvo tako loše završilo nije…

Volio bih da sam tamo ljubio kao što grad ljubim svoj…

Da sam noći na Uni provodio, jedinoj što me u dušu dira, da me zelena boja tog smaragda umiruje dok tmina zavija grad…

Ja sam dijete Novoga i o Novom ovdje pišem da sjećanja, radosti i tugu podijelim i iz sebe izbacim…

Novo u Novom

Sunce što siješ svjetlost svoju
I ti nebo plavo ponosno i slasno
Dajte mi mira i vratite dušu moju
Jer blizu sam da vam viknem glasno

Što učini od nas sudbo prokleta
Da nama dan ni noć nisu isti više
Pa zar vam nit žao nije naših ljeta
Nit malo onog što ja vam sada pišem

Ni popraviti zla više nitko neće
Pokvarili ste što se moglo do sad
Jeli ostalo malo da nam date sreće
Makar da nam sjećanjem blažite pad

Jer Novi ljudi u Novom su sad…


8. veljače 2007. u Zagrebu

Kontakt:
bosanskinovi@post.t-com.hr

Novski linkovi

Linkovi - Bosanski Novi
wiki/Bosanski Novi
Slike Novog


Web BosanskiNovi blog

RSS

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se