borut

24.07.2010., subota

Veljko Barbieri

Veljko Barbieri i ja smo rodjeni u istim krajevima, nekako istih dana, pa je bilo prirodno da budemo i zajedno dok je gdja Milka Stanicic nastojala da nas nauci citanju, pisanju, racunanju, pjevanju, crtanju...



Kod Veljka je zasigurno i uspjela. On je nastavio s klasicnim obrazovanjem i zasjeo na vrh hrvatske gastroliterature. Moja su lutanja birala druge putove i jos uvijek se trudim uloviti vlakove izrazavanja koje sam tijekom obrazovanja propustio, a u tom hvatanju nezaobilazni su Veljkovi tekstovi, kao npr. ovaj o pranagonu cetiriju osnovnih elemenata svijeta:

"Vatre, na kojoj se gradelaju djeca – Zemlje, meso, riba ili povrće, pod nadzorom kisika iz svemoćnog – Zraka, koji je i omogućio plamenu da plane te na koncu – Vode, koja se cijedi, poput života na izmaku, iz hrane na gradelama, i koja će na koncu svojim čarobnim likvidnim svojstvima, nekom prastarom i pratajnom alkemijskom formulom dostupnom samo drevnim demijurzima, stvoriteljima svemira i svijeta, izmiješati najbolja svojstva svih elemenata, u mirisan i snažan šug."("Nacional", br. 399, 8.7.2003.)

.................

Danas mi je u ruke dosla "Prica o dalmatinskoj kuhinji" za koju tvrdi da je "nježna i arhaično tvrda, profinjena, ali ponekad i zastarjela prema nekim suvremenim kulinarskim kriterijima. Ipak, kroz sve njene mijene i epohe, kuhinja i civilizacija maslinovog ulja i vina je protegnula, kao rastaljeno brončano ogledalo Starog Mediterana, premda se ni kasnije pridošla sjevernjačka mast i mliječne kulinarske osnove nisu neosjetno prošetale kroz dalmatinsku kuhinju i njene usjajene kotlove, lonce i tanjure.

.......

Ako je i bilo razdoblja da su se usred povjesnih prilika u dalmatinsku kuhinju više negoli je bilo poželjno, a to znači na štetu njene osebujnosti, uvlačili okusi susjednih kulinarskih regija, kao u pročlom stoljeću iz dublje balkanske unutrašnjosti, dalmatinsko je podneblje nalazilo načina da na kraju odbije ono što se nije dalo prilagoditi, istodobno prihvaćajući neke dobrohotne prizvuke i okuse, baš kao što je uvijek bivalo."

.......

I nakon briljantnog uvoda prelazim na 410 recepata ocekujuci kako ce razbuditi mastu i zastanem kod prvog. Vec njegov naslov

...................................... s i r o v i__ j e ž i n c i

vrati me godinama unatrag. Dolazili smo i u jutro i poslije podne pred hotel "Osejavu".

(na slici je novi hotel "Osejava", a Veljko je zivio u onoja zgradi desno, iznad hotela)
.........

Stariji su sjedili i igrali sah ili karte pijuckajuci svak svoje pice. Mladji smo ludovali uokolo trazeci nove i nove ljetnje igre. A onda bi netko pozvao i zatrazio da mu donesemo nekoliko dubinskih jezinaca i da biramo one na kojima ima kamencica, jer da su to zenski koji imaju u sebi puno ikre. Za tren smo bili u moru (ma kakve maske, nitko tada nije ronio s maskom, a ni peraje nisu bile potrebne za zaroniti do 5-6 metara) i vec se vracali s plijenom. Za nagradu bi dobili vocni sok i ucili kako se jezinac jednostavno prepolovi i iz njega isise dragocijeni i ukusni sadrzaj zajedno s morem, pa onda sve zalije hladnim pivom.

Veljko to danas predlaze napraviti malo drugacije, a ako vas zanima kako, e onda potrazite njegovi "Pricu o dalmatinskoj kuhinji" (Profil, 2009.) i procitajte, jer u impresumu pise "Sva prava pridrzana. Nijedan dio ove knjige ne moze biti objavljen ili pretisnut bez prethodne suglasnosti nakladnika i vlasnika autorskih prava". Trenutno mi se ne trazi ni jednoga ni drugoga, a ionako sam se vec previse raspisao. A osim toga, Veljko mi je jos listopada 2005-te obecao potpis na "Dalmatinskog kanconijera", a nesto je i nagovjestavo posjet Izraelu!


- 10:39 - Komentari (7) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje.

< srpanj, 2010 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

VREMENSKE PRILIKE U TEL AVIVU,
Click for תל אביב-יפו, ישראל Forecast

KOD G-a(Zagreb-Trnsko)
Click for זאגרב, קרואטיה Forecast

I KOD BARTULA (Micpe Ramon)
Click for ירושלים, ישראל Forecast


A R H I V:

2004.
V, VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2005.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2006.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2007.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2008.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2009.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2010.
I, II, III, IV, V,
VI, VII,VIII,
IX, X, XI, XII

2011.
I, II, III, IV, V
VI, VII, VIII
IX, X, XI, XII

2012.
I, II, III, IV, V
VI, VII, VIII
IX, X, XI, XII

2013.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2014.
I, II, III, IV, V
VI, VII, VIII
IX, X, XI, XII

2015.

I, II, III, IV ,V
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2016.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, lX, XI, XII

2017.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2018.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2019.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII, IX,
X, XI, XII

2020.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2021.

I, II, III, IV , V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2022.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2023.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2024.
I, II, III, IV, V