borut

29.06.2008., nedjelja

Pozdrav iz Ljubljanje

Ljubljana nas je dočekala sa 33 stupnja C u hladu, ali to nije smetalo Vesnu i njezine sošolke da se okupe na čašicu razgovora. Nista to ne bilo čudno, jer ljetnje je doba, a i državni blagdan je bio; nego iznenadi me da ih je večina stiglo koristeći se biciklima!



O, da! I pozdrav svima iz nista hladnijeg Zagreba!!!

- 15:23 - Komentari (6) - Isprintaj - #

22.06.2008., nedjelja

Carla Bruni

Kazu da Carla Bruni ima veliki upliv na svog supruga. I to je u redu, ali njezin suprug je Predsjednik Francuske koji se vec mjesecima sprema u prvi predsjednicki posjet Izraelu. Posjet se je pomno pripremao buduci da Nicolas Sarkozy ima viziju Sredozmelja kao podrucja zajednistva i suradnje svih drzava koje pripadaju tom okruzenju (hm? Arapi i Zidovi?), a iz Izraela je francuskom kabinetu doturena poruka kako je jako bitno da u pratnji Predsjednika bude i njegova lijepa supruga. I to je u redu, zar ne? Ali Sarkozy dolazi u Jeruzalem sa svojih 8 ministara medju kojima bi trebala biti i ministrica pravde Rachida Dati ... ! E, tu pocinje upliv Carle Bruni, pa ministrica ostaje kod kuce a na aerodrom "Ben Gurion" slijecu Predsjednik i 7 ministara. Zasto se Carla Bruni ne slaze s Rachidom Dati (prica se da je prije braka sa Carlom, Nicolas bio jako prisan sa Rachidom) nije bitno, ali mozda u ovom trenutku razvoju odnosa na Sredozemlju jedna ministrica koja ima i francusko i marokansko drzavljanstvo ne bi previse pridonjela jacanju dodira izmedju Francuske i Izraela.

A da post ne bi prosao bez fotografije "skinuo" sam s televizije dvije fotografije 85-togodisnjeg Predsjednika Izraela Shimona Peresa, kako pred svojom rezidencijom desetak minuta skoro u stavu "mirno" ceka Predsjednika Francuske i pratnju!!! (valja napomenuti da ih je prethodno docekao i na aerodromu, obisao pocasni vojni stroj, odrzao pozdravni govor ... 85 godina?!)





O, a sada ostavljam vanjsku i unutrasnju politiku, dakako i traceve, te pocinjem pripremati torbe za putovanje. Eto nas u Ljubljani 24.6, pa cemo onda malo do Rijeke u Zagreb i ... citamo se:-)

- 19:11 - Komentari (18) - Isprintaj - #

21.06.2008., subota

Kavez za ptice

(krletka, kajba, ciba ...)

Prije nekoliko dana na post o papagaju komentirao je Dalmacija moja inspiracija: ...mekni na ponistru malo simena u otvorenu čibu i veži kurdelu na vrata od čibe da moš potegnit kad bude u čibi i eto ga...

I kazem ja Vasni da donese onu kajbu koju smo jednom davno dobili od Nona, pa da probamo, a ona "umrla" od smijeha govoreci da je to njezin tata dok su jos zivjeli u Ljubljani pravio kletke koje su morale biti tako male da bi ih sta vise stalo u platnenu torbu s kojom je isao u lov na ptice. Tvrdi da su kod kuce ptice stanovale u vecim kletkama, ali u ovu ...
... u ovu papagaj ne bi mogao niti kljun ugurati!!!


- 00:11 - Komentari (7) - Isprintaj - #

20.06.2008., petak

Sve je spremno

I dok Livno1 najavljuje mogucnost nereda za vrijeme vecerasnje utakmice u mojem okruzenju za sigurno ce sve proci u najboljem redu. Gdje sam se god pojavio na putu do bazena i redovnog plivanje petkom, sa simpatijama su me docekivali i trazili zajednicku fotku,



a nakon plivanja mi je bilo prevruce, no pripadnost se je trebala oznaciti!



Odbrojavanje pocinje, a piva u hladnjaku je vec na pravoj temperaturi!

- 17:30 - Komentari (7) - Isprintaj - #

17.06.2008., utorak

"Uzorni uposlenici"

tekes Svake godine u mojoj banci se proglasavaju najbolji iliti "uzorni uposlenici". Ne bih o mojim svjetonazorima koji se ostro suprotstavljaju nacinu na koji suvremeni poslodavci manipuliraju uposlenicima (i zato je naslov ovog posta ubacen u navodne znakove), jer ceremonija njihova proglasenja je barem prilika, nakon sto se prodje rigorozna sigurnosna kontrola na ulazu, da se uz dobar zalogaj obnove prijateljstva sa onima s kojima sam nekada radio (Danit);



s kojima sam krstario Jadranskim morem (Jerah);



igrao kosarku (Amnon);



prilika da se s velikim direktorima ponasa na neformalan nacin (Natan, Meir i Alon)!



Ali i prilika da skriveni iza debla eukaliptusa spreme spletku nekome (Ajelet i Haim),



dok je u velikoj dvorani



sve spremno za "veliki dogadjaj"!!!



O, neki (Tali i Bela) kasne u dolasku



dok ja odlazim, tjeran mojim principijelnim razlozima i pogledom (Ejal) koji izrazava cudjenje sto sam uopce dosao!!!


- 21:41 - Komentari (9) - Isprintaj - #

15.06.2008., nedjelja

Doktorat u Jeruzalemu

Blog "Jeruzalem, Jeruzalem" ne obnavlja se vec punih trinaest mjeseci, jer je njegov autor svo to vrijeme bio preokupiran vaznijim poslovima. Jucer smo saznali i kojim poslovima, jer nas je pozvao u Jeruzalem kamo stigosmo taman na vrijeme da mu u auli Fakulteta bilijskih znanosti i arheologije Papinskog sveucilista "Antonianum" pozelimo srecu u obrani doktorske teze pred vise nego li ozbiljnom i revnosnom komisijom.


Lijepo je to on odradio na tecnom italijanskom jeziku



..............

pred osamdesetak uzvanika medju kojima na prvom mjestu njegovi roditelji koji za tu priliku pohitase iz Siska, pa predstavnica Veleposlanstva iz Tel Aviva, provincijal zagrebacki, biskup iz Campo Basso ...






O vise nego li zanimljivoj temi "Mojsijevi zakoni u Lukinu djelu"


(za veci format klik na sliku)


izjasnili su se i clanovi komisije, te uz nekoliko primjedbi, odobrili inaguaraciju koja treba uslijediti nakon konacnom uskladjenja teksta


Slijedila je zajednicka fotografija u okruzenju vrlih profesora


i zakuska u prostorima samostana u kojemu i djeluje Fakultet .


Gosti iz Hrvatske su donijeli posebno pripremljenu vilijamovku koja je brzo nestala (znaju franjevci sta vrijedi),


a onda smo bili pozvani u hotel "Azzahra" u istocnom dijelu Jeruzalema. Obecali su nam beduinski specijalitet mansaf (riza obogacena bajamima i drugim zrnjevljem na koju se postavi kuhana ovcetina i prelije jogurtom) i klasicno mjesano meso.


Slavljenik se je dao fotografirati pored kamina na vrijeme,


prije nego li su provincijal,


profesori i dicni ucenici


pokazali i umijeca koja se bitno udaljavaju od znanstvenih podrucja kojih su se doticali tek sat, dva ranije.



Izmijenjeni su pokloni i s jedne



i s druge strane,



a sve pod pozornim okom roditelja



u ciju blizinu se vraca, jer u Zagrebu ga ceka profesorsko mjesto!



Dr. Darko Tepert, hvala za izvanredno posljepodne koje nas ispuni ponosom, za ugodno provedenu vecer, za sve lijepe trenutke koje zajedno provedosmo u Izarealu i za ne mali broj postova kojima nas obdari na tvome blogu "Jeruzalem, Jeruzalem"!

- 17:36 - Komentari (19) - Isprintaj - #

14.06.2008., subota

Papagaj

Sta je trazio na susjedovom prozoru? Je li mu tek pobjegao ili je trazio dom? - pitala se je Vesna pred neki dan!



I evo ga danas opet pri vrhu cempresa u dvoristu!



(Ili je to neki drugi?)



Bas lijepi primjerak! Rado bi ga vidjeli i na nasem balkonu, al' probudit ce se Maci i Nadra, pa bi perje letjelo ...


- 10:04 - Komentari (5) - Isprintaj - #

12.06.2008., četvrtak

2 : 1

Izrael se nije kvalificirao u zavrsnicu Evropskog prvenstva u nogometu (zahvaljujuci i dvostrukom porazu protiv nase reprezentacije u kvalifikacijama), pa je razumljivo da nije bilo prenosa danasnje utakmice na nekom od glavnih TV programa. Valjalo mi je zato potegnuti do bistroa "Bandi" gdje je na velikom ekranu uvijek sport i ...
1:0



Uskoro mi se je pridruzio Amiram, taman na vrijeme da nazdravimo ranom vodstvu!



A onda, dok smo ocekivali njemacku opsadu nasega gola i svjeze lignjice ...
2:0



Odlucio sam za novu zdravicu preci sa bezalkoholne na pravu pivu!



I to je bilo sve s nase strane, jer primili smo jedan gol do kraja. Lignjice su bile dobre, ali Vesna pravi bolje i siguran sam da cemo uz njih ili nesto drugo sta Vesna spravi i kvaliteno vino, daljnje utakmice vidjeti i kod kuce.

- 21:21 - Komentari (10) - Isprintaj - #

11.06.2008., srijeda

Gradonacelnik

I dok se Bugenvilija jedi na zagrebackoga gradonacelnika, meni se sve cini da se ovdje u Haderi, u kojoj se nalazi moja poslovnica, blize lokalni izbori. Eto ni otkuda se je pojavio gradonacelnik Haim Avitan, kao trebao bi nesto potpisati, a onda je prosetao od jednoga do drugoga dok ga ja nisam zadrzao, a on vrlo rado pozirao digitalcu moje direktorice.



A direktorica ne bi bila biznismenka da odmah sa mnom nije napravila dil. Mejlat ce mi fotku, kaze, pod uvjetom da na tom mom blogu u dalekome svijetu objavim i kako je ona u ime banke donirala uboznici "Toplo srce" (o kojoj se je ovdje vec pisalo) koja dnevno priprema 200 oborka za osobe koje ne mogu brinuti same o sebi!


- 19:37 - Komentari (7) - Isprintaj - #

08.06.2008., nedjelja

Savuot

.......

Sutra je praznik Savuot. Ime mu potjece od rijeci savua (sedmica) jer se odrzava sedam sedmica nakon prvog dana Pesaha od kada se odbrojavaju snopovi jecma koje je trebalo prinositi u jeruzalemski hram.

Slavi se 6-tog dana mjeseca Sivana, a poznata su i druga imena ovog blagdana:
- praznik zetve (jer u to vrijeme pocine zetva psenice)
- praznika dobijanja Petoknjizja (jer tradicija kaze da je Bog predao Deset zapovijedi Mojsiju upravo 6. Sivana

Na jelovniku su jela od mlijeka i sira, cita se Kjiga o Rut, a ako niste sigurni koji je praznik u pitanju, pogledajte sa balkona ili kroz prozor i ako se djeca bore svim mogucim uredjajima za pucanje vodom - Savuot je!!!



... a pjesmu "Odjeni se u bijelo" pjevala je grupa "Parvarim" 1993. godine. Danas, uoci blagdana, citava emisija prigodne muzike, koja upravo pocinje, nosi naslov te pjesme. "Odjeni se u bijelo"!

.......................

- 13:47 - Komentari (7) - Isprintaj - #

06.06.2008., petak

Otvaranje ljetnje sezone

"Ekipa" je odlucila danas otvoriti ljetnju sezonu na bazenu, pa se je uz kafu nakon plivanja naslo jos kojecega osim uobicajene kafe s napolitankama,



a nazdravilo se i sa dobrim bijelim iz Jairovih vinograda!




- 15:45 - Komentari (9) - Isprintaj - #

04.06.2008., srijeda

Dan BenAri

Dan BenAri je kolega iz sluzbe koji mi je neki dan turnio u ruku pozivnicu za "Otvoreni dan umjetnosti" u njegovom naselju Even Jehuda, smjestenom negdje u poledjini Natanije, desetak kilometara zracne linije od mora. Kuca mu je u mirnoj cetvrti



u kojoj su danas posjetitelji zurili od kuce do kuce kako bi obisli sto vise od ukupno 58 postavljenih izlozbi!



I dok je Vesna pregledavala listove s fotkama vatrometa,



sarolikih prozora



i ljudskih fizionomija,



Dan je meni objasnjavao nesto o odnosima svjetla i tame, dok sam ja uporno ostajao na svome da treba jedino napraviti sta vise fotografija pa ce koja (valjda) uspjeti!


- 15:14 - Komentari (2) - Isprintaj - #

03.06.2008., utorak

"Dziponi"

Nas 40 uposlenika iz moje poslovnice Banka Hapoalim uputismo se u rano poslijepodne na sjever. Nakon dva sata voznje autobusom i laganog opustanja



potrpalo nas u "dzipone"



i vozalo okolo i naokolo po obroncima Golanske visoravni.







Zatim je jos trebalo vecerati (previse i nepotrebno)



i opet dva sata autobusom natrag, 2-3 sata spavanja i opet na posao. Nisam bas previse uzivao!!!!!!!!!!

- 19:05 - Komentari (7) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje.

< lipanj, 2008 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

VREMENSKE PRILIKE U TEL AVIVU,
Click for תל אביב-יפו, ישראל Forecast

KOD G-a(Zagreb-Trnsko)
Click for זאגרב, קרואטיה Forecast

I KOD BARTULA (Micpe Ramon)
Click for ירושלים, ישראל Forecast


A R H I V:

2004.
V, VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2005.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2006.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2007.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2008.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2009.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2010.
I, II, III, IV, V,
VI, VII,VIII,
IX, X, XI, XII

2011.
I, II, III, IV, V
VI, VII, VIII
IX, X, XI, XII

2012.
I, II, III, IV, V
VI, VII, VIII
IX, X, XI, XII

2013.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2014.
I, II, III, IV, V
VI, VII, VIII
IX, X, XI, XII

2015.

I, II, III, IV ,V
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2016.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, lX, XI, XII

2017.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2018.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2019.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII, IX,
X, XI, XII

2020.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2021.

I, II, III, IV , V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2022.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2023.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2024.
I, II, III, IV, V