borut.blog

borut

11.10.2016., utorak

Molitveni kaiševi

Priča nas vraća više od dvije stotine godina unatrag u Poljsku u obitelj jednog od sljedbenika rabina Izrela ben Eliezera, bolje znanog kao Bal Šem Tov. U siromašnu hasidsku obitelj u kojoj je nedostalo svega osim vjere. Šimon, glava obitelji, provodio je dane u sinagogi učio i podučavao, dok je Cipi, tako se je zvala njegova žena, brinula kućanske poslove, sastavljajući kraj s krajem. Nebrojeno puta je Cipi molila i nagovarala Šimona da proda molitvene kaiševe koje je naslijedio od rabi Bal Šem Tova, a nudili su mu za njih mnogo novca, no on je uporno odbijao. Smatrao je posebnom milošću to što je upravo on naslijedio molitvene kaiševe velikog rabina i što ih može svakog jutra namatati na ruku ispunjavajući božje naloge o molitvama.Tako su prolazile godine, oni starili, a djeca rasla i odlazila u potrazi za boljim životom. Ali jednog dana, baš u ovo vrijeme pred Praznik sjenica, vratio se Šimon iz sinagoge posebno raspoložen. U ruci je držao kutiju sa prvoklasnim etrogom (citrus) i ponosno govorio kako će ove godine proslaviti praznik upravo kako treba.Cipi ga je upitala odakle mu novac za nešto što si nikada nisu mogli priuštiti. I kada je Šimon odgovorio da je prodao molitvene kaiševe rabi Bal Šem Tova i da mu je nakon što je kupio etrog i sasvim nove kaiševe ostalo još nešto novca da ona može kupiti hranu, Cipi je spopao bijes. Istrgla je Šimonu iz ruke kutiju s etrogom i tresnula je o pod. Kutija se je raspala, a etrog razbio i postao neupotrebljiv. Vikala je na Šimona prigovarajući da se godinama nije htio odreći one relikvije i sada, sada ju je prodao da bi kupio jedan obični etrog.

Šimon je samo na trenutak pokazao iznenađenje gledajuću u razasuto "bogatstvo" na podu i bez imalo ljutne rekao: "Eto, dugo vremena smo imali nešto vrlo vrijedno, materijalno. A sada, kada su nam djeca otišla i kada je sve ovo rastureno po podu, ostalo nam je ono najvrjednije - ti imaš mene, a ja imam tebe!"


- 22:41 - Komentari (18) - Isprintaj - #

07.10.2016., petak

Božica

Bio sam na kratko u Ateni i koristo taksi od međunarodog aerodroma do hotela. Bila je gužva na ulicama i vožnja je trajala neuobičajeno dugo. Poveo sam razgovor sa vozačem o grčkoj glazbi. Ispitivao sam ga o njemu omiljenim pjevačima i on je odgovarao nabrajajući meni poznata i bezbroj meni nepoznatih imena. Pred samim hotelom sam ga upitao što misli o Haris Alexiou. Pogledao me je i namrštio čelo govoreći: "Čovječe, pitao si me o pjevačima, a ne o bogovima!"


...i evo božice:- 18:08 - Komentari (5) - Isprintaj - #

30.09.2016., petak

Nobelova nagrada za mir???

Danas je u Jeruzalemu sahranjen jedan od dobitnika Nobelove nagrade za mir 1994. godine (za trud da se stvori mir na Bliskom Istoku). Na ispraćaju, svi su osim žaljenja za pokojnikom, govorili o miru. Među inim i dobitnik Nobelove nagrade za mir 2009. godine (za poziv na smanjenje zaliha nuklearnog naoružanja i rad za mir u svijetu). Nazaočni su bili državnici iz sedamdesetak zemalja. Izrael, doslovce, u izvanrednom stanju. Ali nijedna raketa nije pala, nijedan metak nije ispaljen, niti jedan nož nije zabijen prolazniku u leđa, nijedno dijete nije palo žrtvom bliskoistocnog sukoba. Barem ne do ovog sata u koji pišem post. I barem ne na ovom komadiću Bliskog Istoka.

...a stotinjak kilometara sjevoroistočno? U Daraai, Damasku, Homsu, Aleppu? Jesu li se Sirijska djeca danas mirno igrala u dvorištima? Jesu li bezbrižno otišla u školu, ako se nastava uopće održava? Koliko poginulih je danas dodano onima koji su pali u proteklih pet i po godina?

...a da su sedamdeset, što kraljeva, što predsjednika, što premjera, odlučili "skoknuti" do Damaska? Bi li zaraćene strane uzele predah? Bi li dali šansu miru i smisao već dodijeljenim Nobelovim nagradama? I bi li Šimon Perez bio zadovoljniji na onom svijetu? I tko će biti slijedeći laureati nagrade za mir kojeg nema?


- 16:07 - Komentari (8) - Isprintaj - #

23.09.2016., petak

Starica i rabin

Svaki dan je dva puta prolazila kroz Mea Saarim*1. Stanovala je u prizemlju zgrade u ulici Habakuk, a dva sata dnevno je volontirala u Gradskoj upravi. Toga dana, na povratku kuci, iznenadio ju je pljusak. Oprezno je hodala uz same zidove kuca misleci da tamo kisa pada manjom zestinom. Bila je potpuno mokra i promrzla. Po koji prolaznik bi protrcao u potrazi za sklonistem. Drhtala je od hladnoce kada je osjetila da je netko iza nje. Nepoznati muskarac je, ne govoreci nista, skinuo ogrtac i prebacio ga preko starice. Muskarac je bio visok i njegov kaftan se je vukao po mokrom plocniku prekrivajuci staricinu glavu i citavo tijelo. Nije mu vidjela lice i samo je pitala kako se zove. "Akiva"!, odgovorio je jednostavno ne spominjuci ni prezime ni titulu. Pratio ju je sa strane i korak iza nje. Prema izgledu ogrtaca kojim ju je zastitio, starica je pretpostavljala da se radi o nekom od kvartovskih rabina. Bilo joj je neugodno sto zbog nje gubi vrijeme*2 . Ispricavala se je i molila ga da uzme svoj ogrtac i ode uciti. Tek kada su stigli pred vrata njenog doma, on prokisao do koze, a ona ipak malo ogrijanja teskim ogrtacem, stao je pred nju i progovorio: "Ne treba ti biti neugodno, jer ucenje svetih knjiga nije samo sebi svrhom. Tek kada zahvaljujuci svim godinama koje sam proveo uceci uspijem nekome i pomoci, kao tebi sada, mogu reci da sam dobar ucenik". Pruzajuci mu ogrtac bojazljivo je podigla pogled prema njegovu licu i prepoznala direktora obliznje jesive*3.


*1 Ulica u Jeruzalumu u kojoj zive ortodoksni Zidovi
*2 Glavna zadaca ortodoksnih Zidova je izucavanje Petoknjizja
*3 Zidovsko vjersko uciliste

- 15:38 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje.

< listopad, 2016  
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

VREMENSKE PRILIKE U TEL AVIVU,
Click for תל אביב-יפו, ישראל Forecast

KOD G-a(Zagreb-Trnsko)
Click for זאגרב, קרואטיה Forecast

I KOD BARTULA (Jeruzalem)
Click for ירושלים, ישראל Forecast


:
2004.
V, VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2005.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2006.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2007.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2008.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2009.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2010.
I, II, III, IV, V,
VI, VII,VIII,
IX, X, XI, XII

2011.
I, II, III, IV, V
VI, VII, VIII
IX, X, XI, XII

2012.
I, II, III, IV, V
VI, VII, VIII
IX, X, XI, XII

2013.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2014.
I, II, III, IV, V
VI, VII, VIII
IX, X, XI, XII

2015.

I, II, III, IV ,V
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2016.
Sijecanj
Veljaca
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se