drago boric

četvrtak, 06.11.2008.

AJDE,PUKI,ODMORI!TKO JE TEBE UPOZNAO,NJEMU NI PAKAO NECE TESKO PASTI!

INTERVJU:MILOS VASIC-UBISTVO VLASNIKA NACIONALA

U LIKU IVE PUKANICA HRVATSKO PODZEMLJE JE VIDELO NEKU VRSTU MEDIJSKE PODRSKE I SAVEZNIKA.NEGDE OKO 2000.PUKANIC JE POCEO DA SE POVEZUJE SA HRVOJEM PETRACEM KOGA JE KASNIJE,NAKON POBEDE SDP NA JANUARSKIM IZBORIMA 2000.VODIO PO MINISTARSTVIMA PREDSTAVLJAJUCI GA KAO POSLOVNOG COVEKA

Kako je u Hrvatskoj stvaran teren za ceste obracune pripadnika kriminalnog podzemlja koji su kulminirali ubistvom vlasnika Nacionala?

-Ubistvo Ive Pukanica je kulminacija stanja koje traje od 1999.godine kada se dogodio neuspesni pokusaj obracuna sa tzv.zlocinackom organizacijom.Tada je sprovedena akcija koja je,mada minimalno,licila na Sablju.
Medjutim,taj obracun je bio lose obavestajno pripremljen,izveden je brzopleto,sto je prouzrokovalo da cela akcija padne kao zrtva nesposobnosti hrvatskog pravosudja.Od tada na dalje pripadnici te iste zlocinacke organizacije trebe se medju sobom,dok je kontrola nad organizovanim kriminalom ispustena mnogo pre toga,ja bih rekao jos 1990.kada se u Hrvatskoj,kao i kod nas,kriminalci pojavljuju kao najveci domoljubi,heroji sa ratnim,pre svega pljackaskim proslostima.

Moze li Hrvatska da sprovede svoju verziju Sablje?

-Hrvatska u svetu deluje kao neozbiljna drzava jer ne moze da sprovede nista slicno akciji Sablja.U Hrvatskoj je trenutno nemoguce uraditi tako nesto,jer je Sablja bila pripremana mesecima ranije,u okviru akcije Svedok.Sve strukture hrvatskog sistema moraju da krenu od nule,ali samo pod uslovom da se stvori politicka volja da se ne staje ni pred kim,pa ni pred raznim herojima,junacima,domoljubima i patriotama.

Ko je bio Ivo Pukanic,kakve su njegove veze sa kriminalnim grupama i kako biste opisali novine ciji je vlasnik bio?

-Pukanic je karijeru poceo kao novinski fotograf radeci u Startu,kasnije se ozenio bogatom zenom,ciji je novac investirao u pokretanje Nacionala.Nacional je brzo po osnivanju poceo da gubi na kredibilitetu jer je postojao opsti konsenzus o tome da je Pukanic povezan sa Petracem i drugim zestokim momcima.Nacional je tako postao instrumentalizovan,dok se Pukanic istakao u pravdanjima i odbrani Ante Gotovine.On je cak dobio i nagradu Hrvatskog novinarskog drustva za intervju sa Gotovinom,za kojeg se kasnije ispostavilo da je falsifikat.Nacional je,
mutatis mutandis,ono sto je u Srbiji bio Identitet.
U liku Ive Pukanica hrvatsko podzemlje je videlo neku vrstu medijske podrske i saveznika.Negde oko 2000.Pukanic
je poceo da se povezuje sa Hrvojem Petracem koga je kasnije,nakon pobede SDP na januarskim izborima 2000.
vodio po ministarstvima predstavljajuci ga kao poslovnog coveka.Petrac je jako bogat covek koji je bio umesan u otmicu sina generala Vladimira Zagorca zajedno sa Ivanom Matekovicem,koji je nama dobro poznat jos od 11.marta 2003.To je onaj covek koji je iz Hrvatske dosao u posetu svojim prijateljima,pripadnicima Crvenih beretki,
dan pre ubistva premijera Zorana Djindjica.Tada ga je docekao Bosko Jovic,danasnji oficir zandarmerije i lazni svedok u procesu protiv ubica premijera Djindjica.
Petrac je proteklih meseci Zagorca optuzivao da je proneverio 5 miliona dolara vredne dijamante i nakit,imovinu hrvatskih Jevreja koja je bila opljackana za vreme NDH i sakrivena kod Crkve,koji su bili garancija za nabavku oruzja.Zagorec je zatim pobegao u Austriju i nedavno je izrucen Hrvatskoj.
Od tog trenutka stvari pocinju da se zgusnjavaju.Ubijena je Ivana Hodak,kcerka advokata generala Zagorca,sto je dovelo do nervoze i kod Pukanica,jer su njegove veze sa Petracem i mafijom bile dobro poznate.
Pukanic je ubijen u akciji mafije da bi mu se zacepila usta jednom za svagda.On je verovatno bio u posedu raznih saznanja koja bi sigurno ugrozila nekoga iz mafijaske strukture sa kojom je bio povezan.
Ubistvo Ive Pukanica je ocajnicki gest mafije,ono se dogodilo u situaciji u kojoj je policija veoma aktivna,kada napete mafijaske strukture preduzimaju i ovakve poteze.Pukanic je uklonjen zbog informacija koje je imao.Pre samo tri-cetiri dana u Nacionalu je objavljena"ekskluzivna"vest da je Ivana Hodak ubijena u banalnoj pljacki,te da njeno ubistvo nema veze sa kriminalom,sto je znacajan indikator koliko je velika nervoza vladala pre ubistva.
Ivo Pukanic je neka vrsta Gradise Katica koji je uspeo u zivotu,isto kao sto je Hrvoje Petrac neka vrsta Dusana Spasojevica koji je uspeo u zivotu.

Da li je obecavajuca jednoglasna reakcija svih politickih faktora u Hrvatskoj na Pukanicevo ubistvo u smislu namere drzave da se obracuna sa organizovanim kriminalom?

-Svi politicki faktori su ostro reagovali na ovaj dogadjaj,ali policija i dalje oseca da postoji nedostatak politicke volje da se ide do kraja pa makar stradali i veliki heroji domovinskog rata.Dok se ta barijera ne probije,od sustinskog obracuna sa organizovanim kriminalom nema nista.
Ovakvi akti nasilja su,zapravo,nastavak kriminalnih poslova drugim sredstvima.Glavni problem je suvise bogata i razgranata organizacija podzemlja.Kada se pocne ispitivati odakle im novac,mercedesi i hameri,odnosno kada uprava prihoda uzme stvari u svoje ruke,tada ce se stvari rascistiti.Podsecam da cuveni Eliot Nes nije bio agent FBI,ni policajac,vec poreski inspektor...
(pescanik.net)

- 14:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< studeni, 2008 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

  • rokenrol

Linkovi