drago boric

četvrtak, 18.09.2008.

Vehid Gunic-EVROPO,STIDI SE(600 dana u opkoljenom Sarajevu)

DECEMBAR 1992.GODINE

3.decembar
Vec treci dan i trecu noc neprekidno traju borbe na Otesu.Odjekuju nesnosne,potmule detonacije.Ima gubitaka na obje strane.Nasi su za dva dana unistili i onesposobili 14 tenkova.Granate padaju i oko RTV Doma.Zato vec treci dan zaredom ne odlazim kuci,nego spavam u jednome kupatilu u Domu RTV BiH.Brinem se za Fatmu jer se s njom ne mogu cuti.Od jucer ne rade ni telefoni koji pocinju brojevima cetiri i pet.Moj broj pocinje cetvorkom.Mogu samo zamisliti kako moja Fatma tesko prezivljava sve ove eksplozije,ovu trodnevnu kanonadu uzasa i bestijalnosti.Da barem mogu da se cujem sa Fatmom,pa da joj kazem kako to nasi pucaju,odmah bi se ozarila,sjaj bi joj zaigrao u njenim krupnim zelenim ocima i,znam to,bilo bi joj lakse.Ovako,strahujem za nju kao sto znam da i moja Fatma strahuje za mene.
Jutros su cetnici na Otesu morali prihvatiti i borbu prsa u prsa.
Ispred RTV Doma susrecem jednoga nasega borca s puskom M48.Bukvalno,goloruki idemo na mocno naoruzane monstrume.
Jutros je u"Oslobodjenju"objavljen fotos nekog cetnika koji je poginuo u Hrasnom.Uz njega su pronasli opljackani novac,nakit,satove i pismo majke:
"...Dodji kuci,moli te mama.Cuvaj se i dodji kuci..."
Njen dvadesetjednogodisnji sin Slavisa Vasiljevic nece doci kuci.NECE SE VRATITI U SVOJ PARACIN,KAO STO NI MILOSEVIC NECE PRESTATI LAGATI KAKO SE U BOSNI NE BORE NJEGOVI,SRBIJANSKI VOJNICI.

5.decembar
Ipak,pao Otes.Nasi se povukli na rezervne polozaje.Mislim da imamo ogromne gubitke,ali se to,za sada,ne objavljuje.Da li smo morali prihvatiti tu neravnopravnu borbu i da li smo morali imati tolike gubitke?Otes,cini mi se,nije bilo moguce odbraniti,barem ne u ovim uslovima.Ovako,pale su velike zrtve,a Otes je gotovo potpuno unisten.

7.decembar
Danas je objavljeno da su od pocetka agresije u BiH poginule 128553 osobe.U Sarajevu je poginulo 7579 lica.U Republici su ranjene 134132 osobe,a u Sarajevu 45179 osoba.

9.decembar
U velikoj,iscrpljujucoj bici,borci Armije BiH danas su osvojili brdo Zuc kod Sarajeva i znacajnu kotu 850.Od danas,na toj koti vijori se nasa zastava.

19.decembar
Evropski parlament zatrazio da se sistematsko silovanje zena u Bosni i Hercegovini proglasi ratnim zlocinom.

31.decembar
U novogodisnju noc Sarajlije ulaze bez struje,vode,plina,bez icega.Ima granata i pucnjave.
Od 20 do 22 sahata,naoruzan do zuba,sa puna dva sarzera metaka,dezurao sam u mojoj Tetovskoj 13.
Spram kandiljom,koji i Fatmu i mene dovodi do ludila,docekali smo Novu godinu.Nije bilo ni pica ni hrane.Nije bilo nicega.Bila je krhka nada da su nam djeca dobro,i da su svi nasi dobro,i da ce ovo zlo proci.
U ponoc je zagruhalo sa svih strana,sa svih polozaja.Trajalo je do ranih jutarnjih sati...

- 15:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< rujan, 2008 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

  • rokenrol

Linkovi