drago boric

utorak, 16.09.2008.

Vehid Gunic-EVROPO,STIDI SE(600 dana u opkoljenom Sarajevu)

SEPTEMBAR 1992.GODINE

18.septembar
Danas su Gorazde i gorazdanska opcina,uz herojsku borbu,oslobodjene od cetnika.Ovo je veliki,izuzetan dan.Mozda i istorijski i prijelomni datum u ovome nepravednom i surovom ratu.
U Zenevi nastavljena Konferencija o Bosni i Hercegovini.Vens i Oven razgovarali sa Bobanom i onom spodobom s Durmitora.Na pitanje jednog novinara,kako to i na osnovu cega Srbi hoce 65% bosanskohercegovacke teritorije,
monstruozni psihijatar odgovara:"Jer je to srpska zemlja".
Americki predsjednik Dzordz Bus saopcio je imena americkih ambasadora u Bosni i Hercegovini,Sloveniji i Hrvatskoj.U Bosnu i Hercegovinu za ambasadora stize Viktor Jakevic kojeg mnoge Sarajlije poznaju od ranije,iz vremena kada je ovdje rukovodio Americkim kulturnim centrom.

19.septembar
Americki kongresmeni zatrazili od predsjednika Busa da se aktivnije ukljuci u obustavu krvoprolica u Bosni i Hercegovini.Savjet bezbjednosti UN usvojio odluku po kojoj nova tvorevina tzv.SR Jugoslavija ne moze predstavljati bivsu SFRJ u Ujedinjenim nacijama.


OKTOBAR 1992.GODINE

5.oktobar
Danas sam,konacno,zahvaljujuci sarajevskom radio-amateru Jasminu,ponesto saznao o mojima.Telefonski broj u Banja Luci na kojem se morao nalaziti moj sin Amir,daje stalno zauzece.Nekom Draganu(dobrom covjeku iz Beograda)na brzinu dajem broj sestre u Prijedoru.I,poslije ni sam ne znam koliko mjeseci,konacno cujem moju dragu sestru Bahru.Vecina mojih je na slobodi(pusteni su iz logora)osim Bahrinog sina Dzene koji se nalazi u koncetracionom logoru na Manjaci.Kome li je i sta li je on,jadan,zgrijesio?
Bahra uporno pita kako je Fatma i kako podnosi sarajevski uzas.Svi brinu za nas.Ne mogu ni pretpostaviti koliko mi brinemo za njih.
Sarajevo je danas gadjano iz svih cijevi.Zapaljen je hotel"Holidej in"Zapaljena je i izgorjela zgrada Elektroprivrede Bosne i Hercegovine.Gorio je i neboder"Sibica"u Ulici Zivka Josila.Gorjeli su i neboderi u Hrasnom.Moj dragi prijatelj Reuf Fekovic,koji je u Iloku ostao bez icega i jedva u Sarajevu nesto obezbjedio,danas je i ovdje ostao i bez stana i bez icega u njemu.Spasavao je tudje zivote i stvari,a iz svoga stana nije uspio spasiti nista,pa cak ni jedan jedini primjerak,od ukupno 5000 primjeraka,svoje nedavno izasle kasete sa mnogo lijepih pjesama medju kojima se izdvajaju"Bosnu niko podijeliti nece"i"Neka,Bosno,sve ce proci".Dragi i dobri moj Reufe,"...Sve ce bit`i proc`..."
Bio je ovo zaista uzasan i paklen dan u kojem su oni gadovi pokusali unistiti i ono malo sto je preostalo,ali prkos,volju,
ponos i rijesenost da se izdrzi nece unistiti.Zlikovci su danas iskljucili i gasovod.Zlocini su prilicno kompletirani:danima nema ni vode,ni struje,a od danas,eto,nema ni gasa.Izdrzat cemo.
Poslije boravka na Filmskom festivalu u Veneciji,u Sarajevo se danas vratio moj prijatelj,reditelj Ademir Kenovic.Zluradi su tvrdili da se Kenovic nece vratiti.Kena ih je presao.Ponovo je u svome gradu da zajedno dijelimo njegovu sudbinu.
Oni isti koji su tvrdili kako se Kenovic nece vratiti,danas govore:
-Kena je lud sto se vratio.

6.oktobar
Danas je,nazalost,poslije dugotrajnih i teskih borbi,u cetnicke ruke pao Bosanski Brod.Ostaje mi nejasno da li je morao pasti.

20.oktobar
U Novom Travniku i Prozoru doslo je do sukoba izmedju Armije RBiH i HVO-a.Samo nam je jos to trebalo!

24.oktobar
Na sastanku HDZ Bosne i Hercegovine u Posusju,dosadasnji predsjednik Miljenko Brkic podnio je ostavku,a za novog predsjednika izabran je Mate Boban.Tom prilikom oduzeto je pravo clanu Predsjednistva RBiH Stjepanu Kljuicu da u ovom Predsjednistvu zastupa hrvatski narod.Umjesto Kljuica,HDZ,potpuno nelegalno i nelegitimno,u Predsjednistvo istura Miru Lasica.

29.oktobar
Poslije visemjesecnog otpora,danas je palo Jajce.U centru grada postavljena je cetnicka zastava.Stanovnici Jajca se evakuisu.Cetnici su u blizini Turbeta granatirali i kolonu izbjeglica.
Zasto je palo Jajce?Da nije bilo sukoba u Novom Travniku,da nije bilo Prozora,da nije bilo izdaje od PRIVIDNOG SAVEZNIKA,grad sigurno ne bi pao u cetnicke ruke.Kakva sudbina ocekuje Muslimane i Hrvate iz Jajca?Tudjman i njegov trabant Boban,zbog ove i tolikih drugih izdaja,dok su zivi,nece imati miran san.Tudjman pogotovo.Boban?!
Uvjeren sam da je on covjek KOS-a,a nisam daleko od uvjerenja da je cak KOS doveo i Tudjmana do ovog polozaja gdje mu,duboko sam u to uvjeren,uopce nije mjesto.Hrvatska zasluzuje boljeg predsjednika.

31.oktobar
Citam izjavu Ejupa Ganica u kojoj kaze da je Jajce palo jer je nasim borcima nestalo municije.A U DUVNU,KAKO SAM CUO IZ JEDNOG DRUGOG IZVORA,U TRENUCIMA PADA JAJCA,CEKALA JE MUNICIJA NAMIJENJENA ZA BORBU NASE ARMIJE.BOBAN(CITAJ TUDJMAN)NIJE DOZVOLIO DA SE MUNICIJA PREBACI NA NAS TERITORIJ.CIJENU ZAJEDNICKI PLACAMO I MI I HRVATI KOJI SE,KAO I JA,PRIJE SVEGA OSJECAMO BOSANCIMA.

- 14:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< rujan, 2008 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

  • rokenrol

Linkovi