drago boric

subota, 02.08.2008.

ETNICKO CISCENJE BANJALUCKE MZ GORNJI SEHER

Jedna od rijetklih istraga koju su istrazitelji Agencije za istrage i zastitu(SIPA)poveli tragajuci za osobama koje su etnicki cistile Banja Luku,pocela je i prekinuta,SIPA zna zasto,aprila 2006.godine.
Ispitano je tek nekoliko svjedoka iz cijih bi se izjava dalo zakljuciti da je banjalucka Mjesna zajednica Gornji Seher,
danas Srpske Toplice,"ociscena"od oko 4000 predratnih Bosnjaka,zahvaljujuci,medjju ostalima,i"revnosnom"radu
tadasnjih policajaca NENADA ZUTICA I MILANA MAGLOVA.
PRITISAK
Svjedoci,od kojih je jedan nedavno umro ne docekavsi da se sudi ljudima koji su etnicki cistili Banja Luku,redovno su Zutica i Maglova pominjali kao one cije je ponasanje bilo"veoma ekstremno".
Maja 1993.godine,njih dva,Zutic i Maglov,ispricat ce jedan od svjedoka istraziteljima,dosli su kod Emira Besirevica.
Trazili i dobili licnu kartu,vojnu knjizicu,potom sve zapalili.I rekli Emiru:
"Gledaj balija kako gori!"
Dolazili su Besirevicu svakih nekoliko dana govoreci mu,rekli su svjedoci,da mora napustiti Banja Luku.Sto je Besirevic i uradio.Prebili su navodno i Ibrahima Gunica koji ce kasnije umrijeti od posljedica batina.
Navodno su,bar prema izjavama svjedoka,tukli i Mirsada Asica,Amira Asica,Samira Trokica,Aliju Tufekcica,Mirsada i Enesa Trokica koji su podlegli batinama i sahranjeni u groblju Lijeva Novoselija.Natjerali su,ispricat ce mozda i kljucni svjedok,Ismeta Rakovica da legne u grob koji je iskopao.
Podugacak je spisak imena Bosnjaka koje su,prema izjavama svjedoka,Zutic i Maglov maltretirali.I tako doprinijeli masovnom iseljavanju stanovnistva koje se nije osjecalo sigurnim.
FIOKA
Likom i djelom policajaca Maglova i Zutica,u svom pismu Tuzilastvu BiH,bavilo se i Udruzenje za povratak u Banja Luku,odnosno Savez logorasa iz ovoga grada.Ono sto su svjedoci ispricali istraziteljima SIPA-e,oni su,manje-vise,
napisali Dzemili Begovic,tuziteljici Tuzilastva.
U fioci tuziteljice su,duze od godinu dana,i dokumenti o cuvenom banjaluckom"crvenom kombiju"kojim su udarne policijske grupe isle na adrese banjaluckih Bosnjaka i Hrvata.Dokumenti,osim STOJANA ZUPLJANINA,nacelnika
SCB Banja Luka,spominju BOSKA NANICA,komandira stanice milicije Centra Banja Luka u periodu 1992-1994,ali i mnoge druge policajce.
Uzgred,za ratne zlocine i etnicko ciscenje takozvane Autonomne regije Krajina,dakle i Banja Luke,za sada je odgovarao samo RADOSLAV BRDJANIN,bivsi potpredsjednik Vlade Republike Srpske.Haski suci odrezali su mu 30 godina zatvora.Pred istim sucima je nedavno uhapseni Stojan Zupljanin izjavio kako nije kriv za navode iz optuznice:zlocin protiv covjecnosti i krsenje zakona i obicaja ratovanja.
("Oslobodjenje")

- 12:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< kolovoz, 2008 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

  • rokenrol

Linkovi