drago boric

utorak, 15.07.2008.

UJEDINJENI NARODI,SAUCESNICI U CETNICKOM ZULUMU U SREBRENICI:Lana Sinanovic-SREBRENICKI JULI

Trinaest godina poslije.Novi jul,stara Srebrenica.Novi mezari,stare zrtve.Nova dzenaza,stara agonija...Opet je ljeto otvorilo najbolniju ranu ove zemlje.
Srebrenica.Simbol najgnusnijeg zlocina kojem ova(prokleta)generacija posvjedoci.I ovoga ce jedanaestoga jula u svoje zemljane,podrinjske,krvave skute primiti sinove i kceri,smaknute jer ih se nije mogo prekrojiti da odgovaraju viziji velikosrpskog Balkana,kakvim su ga dzelati zamislili.
Jos jednom ce se u Potocare sliti najtuznije kolone ovoga svijeta.U jednoj ce biti tabuti s bosnjackim kostima koje ce konacno naci smiraj.U drugoj ce biti prezivjeli,oni koji su,hudom srecom,izmakli sjecivu dvoglavog orla.U trecoj oni koji nisu ni jedno ni drugo,vec oni koji dusom i dalje prezivljavaju srebrenicku bol.
I svi ce misliti na jedno:dok mi u kabur spustamo oceve i majke,djedove,nane,kceri i sinove,dzelati hode slobodni.
Bas kao i tog jula 1995.godine,kada su trijumfalno,pregazivsi leseve,upali u Srebrenicu...Slobodni bas kao sto su bili i onda kada su te 1995.zauzeli punktove Ujedinjenih naroda,dan nakon sto su ti kukavni stranci(odbijam da ih nazovem mirovnjacima,vojnim snagama i slicno!)obecali da"enklavu nece predati".
Slobodni kao sto nikad,dok je ziv,nece biti nijedan prezivjeli Srebrenicanin.
I to neka je na savjest medjunarodnom zajednistvu!Tom skupu svjetskih sila,pod cijom se strazom dogodilo najvece stratiste modernog doba.Posmatrali su i dopustili genocid,sto se u pravicnom svijetu zove saucesnistvo u zlocinu.
Medjutim,bas onako kako su ih"dotakle"slike autobusa koji su Srebrenicane vozili na smaknuca,fotografije prognanih,fotografije svjezih,masovnih humki,a koje im je uredno i svakodnevno na bijele stolove dopremao satelit iznad BiH,tako ih se dotice i cinjenica da su"zazmirili"na gotovo devet hiljada leseva.
I kako su zmirkali za vrijeme rata,zmirkaju i danas.Recimo,advokati Ujedinjenih naroda nisu se pojavili ni na jednom rocistu,zakazanom po tuzbi Srebrenicana.Pozivaju se na imunitet-status koji ih cini slobodnim od zakonskih obaveza,optuzbi i kazni za eventualne preksraje...Naravno.Imuni su bili i na mrtve pa je logicno,koliko god to surovo zvucalo,ocekivati isti"simptom"kada su zivi i pravda u pitanju.
Ali nema ovaj papir tog prostora koji bi istrpio sve sto je Srebrenici ucinjeno.Prije,za vrijeme i poslije genocida...
nema tog papira da se svi krivci za Srebrenicu pobroje.Nema te knjige,rijeci i slova da se sva podrinjska bol zabiljezi...
I zato cu,jer svojih odgovarajucih nemam,ovu pricu o golgoti s kraja 20.vijeka,zavrsiti rijecima djecaka-blogera,
prezivjelog Srebrenicanina:
"Prokleto je to parce zemlje,al`haman cemo bas na tom parcetu morati graditi nesto novo.Ne znam sta.Jer sve sto smo dosad pokusali,nista nije valjalo.To parce zemlje ce nam morat donijeti i nesto lijepo,kad-tad.Dotad,nek Srebrenica na krilima proslosti lebdi u sadasnjosti..."
("Oslobodjenje")

- 17:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< srpanj, 2008 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

  • rokenrol

Linkovi