drago boric

četvrtak, 10.01.2008.

Odgovorni za zlocine mirno setaju Prijedorom!

Ni sva tuga koju Prijedorcani od te ratne 1992.godine nose u sebi nije mogla stati u dva autobusa koja su se jucer u popodnevnim satima zaustavila ispred zgrade Suda i Tuzilastva Bosne i Hercegovine.Oko stotinjak
Prijedorcana,ljuto zbog neprocesuiranja osumnjicenih za ratne zlocine u ovom kraju,dosli su u Sarajevo traziti pravdu,ali i upozoriti da i 12 godina od okoncanja rata jos uvijek tragaju za kostima svojih najmilijih.
STRIJELJANJE NAD PONOROM
Zahida Fazlic,Zumra Zaimovic i Tenzila Alic danas dijele istu bol i tugu.Godinama traze sinove koji su,zajedno sa vise od 200 logorasa iz Trnopolja,ubijeni avgusta 1992 na Koricanskim stijenama,na planini Vlasic.Strijeljani su nad provalijom dubokom 300 metara.Istu sudbinu dijeli i Fikret Hirkic,koji je u ratu izgubio trojicu brace i cak 15 blizih rodjaka.Svi su odvedeni iz Trnopolja i ubijeni na Koricanskim stijenama.
"Nije mi jasno zasto su u Prijedoru obustavljene ekshumacije.Mozda odgovorni nemaju para ili nemaju vremena",
pravda Hirkic entitetske komisije za trazenje nestalih osoba,i dodaje da su do sada ekshumirana samo cetiri kompletna tijela,te da Prijedorcani tragaju za jos oko hiljadu svojih sugradjana.
Iako je stajao iza transparenata koje su nosili Prijedorcani,a na kojima je bilo ispisano:Niste podigli niti jednu optuznicu za ratne zlocine.Koricanske stijene vasa su bruka,Hirkic kaze kako ipak vjeruje u rad drzavnih tuzilaca.
"Osim smrti,mi nemamo vise sta cekati.Imam 70 godina i sve sto zelim je pronaci kosti mog sina.Zbog unutrasnjeg,ali i mira koji ce pronaci moj unuk",kaze Asima Memic.Kroz suze govori kako vise ne vjeruje ni policiji ni ovdasnjim tuzilastvima.Memiceva zeli iza brave vidjeti one koji se sumnjice za ratne zlocine,a danas setaju Prijedorom,a neki od njih su i direktori javnih preduzeca.O njihovim imenima ne zeli govoriti.
RAZGOVOR S TUZIOCIMA
Edin Ramulic iz Udruzenja"Izvor",tvrdi da Prijedorcani nece odustati od mirnih protesta,ali da ce Drzavnom tuzilastvu ostaviti jos vremena da procesuiraju zlocince.Okupljenim Prijedorcanima niko se od tuzilaca jucer nije obratio.
Kako doznajemo,predstavnici"Izvora"ipak su se susreli sa celnicima Posebnog odjela za ratne zlocine Drzavnog tuzilastva,Dejvidom Svendimenom i Miloradom Barasinom.Osim sto su ih saslusali,tuzioci im nisu obecali skora hapsenja i podizanja optuznica.
ESKHUMIRANA SAMO CETIRI TIJELA!
Ni Fatima Fazlic,predsjednica Udruzenja"Izvor",ne razumije zasto su ekshumacije u Prijedoru obustavljene jer se jos uvijek traga za vise od hiljadu nestalih osoba.Ona podsjeca da je za zlocine jedino odgovarao DARKO MRDJA,
koji je Haskom tribunalu priznao krivicu te je osudjen na 17 godina zatvora.Mada u haskim presudama jasno stoji da su uz Mrdju na Koricanskim stijenama bili i DRAGAN KNEZEVIC,SASA ZECEVIC,ZORAN BABIC,ZELJKO PREDOJEVIC I BRANKO TOPOLA,njih jos niko nije pozvao na odgovornost.
("Oslobodjenje")

- 12:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< siječanj, 2008 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

  • rokenrol

Linkovi