drago boric

srijeda, 12.12.2007.

LOGORASI TRAZE KAZNJAVANJE ZLOCINACA(Obiljezena 15.godisnjica zatvaranja logora Manjaca)

Prezivjeli logorasi i na 15.godisnjicu zatvaranja logora Manjaca kod Banja Luke ponovno su zatrazili kaznjavanje zlocinaca i upozorili nadlezne vlasti da nemaju nikakav status te da ni danas nisu obesteceni.
Okupljanjem na Manjaci logorasi su se jos jednom prisjetili stravicnih dana,torture i neljudskih uvjeta i ponasanja onih koji su ih zatvarali i mucili samo zato sto nisu Srbi.
Bivsi logoras Muharem Murselovic,koji je na Manjacu prebacen iz logora Omarska,proveo je tu vise od stotinu dana.O uvjetima koji su bili u logoru Manjaca dovoljno govori cinjenica da su bili smjesteni u desetak objekata-stala i jos nekoliko zgrada.Nakon dolaska Medjunarodnog crvenog kriza,bila im je podijeljena po zatoceniku deka,a bio je zimski period...i lako je zbog svega dolazila bolest.
PO 700 ZATOCENIKA
Murselovic napominje i jos jedan"detalj":u jednom objektu bilo je smjesteno i do 700 zatocenika zajedno,na malom
prostoru.Sretna cinjenica,kako kaze,je to sto su po njegovom prebacivanju na Manjacu dosli predstavnici Medjunarodnog crvenog kriza,tako da je i to utjecalo da se uvjeti boravka malo poboljsaju,ali logorasima naruku nisu isle ni vremenske prilike,jer su usli u hladan i snjezan period.
"Situacija na Manjaci je bila grozna,ali smo mi tu dosli iz jednog malo veceg pakla,a to je Omarska,pa nam se cinilo da je ovdje neki bolji smjestaj i govorili smo`ovo je hotel,samo da nas ne tuku`",prisjeca se Murselovic,
napominjuci da je danas tesko govoriti o tom vremenu.
Logorasi su prije 15 godina deportovani u Karlovac,odakle su se"rasuli"u preko sto zemalja,ne znajuci ni zasto moraju ici,ali neki iz Manjace nisu otisli.
Murselovic je kazao i da su vlasti Republike Srpske na testu kako bi se vidjelo da li ce ispostovati najave da ce bivsi logorasi biti obesteceni,ali i istice da je,ipak,prvi put Vlada ucinila jedan korak da prihvati posljedice onoga sto se desilo tokom rata i uvrstila Bosnjake i Hrvate u zakon koji tretira civilne zrtve rata.
"Ne znamo kako ce sve jos funkcionirati u praksi,jos uvijek su ostavljeni rokovi da se zahtjevi podnesu do 31.
decembra kako bi usli u spiskove onih koji bi dobili obestecenje kroz invalidnine i drugo",kaze Murselovic
navodeci da samo u Prijedoru ima na hiljade onih koji bi trebalo da budu obesteceni.
Prema nekim podacima,oko 5000 logorasa iz opcina Bosanske krajine,ali i sire,Glamoca i Doboja(Grapske),
proslo je kroz logor,neki su iz njega otisli u trece zemlje,neki u druge logore,a neki iz Manjace nikada nisu izasli,
kao sto su ubijeni Omer Filipovic i Esad Bender.
PREINACENE KAZNE
Kada je u pitanju procesuiranje odgovornih za Manjacu,podsjecamo da je Vrhovni sud RS-a smanjio,odnosno preinacio kazne trojici optuzenih za krivicno djelo ratnog zlocina protiv civilnog stanovnistva pocinjenog juna 1992.godine u tom logoru.To se desilo nakon sto je 30.juna 2006.godine Sudsko vijece banjaluckog Okruznog suda proglasilo krivim Zeljka Bulatovica,Sinisu Teodorovica i Zoran Gajica,optuzene za ratni zlocin protiv civila u logoru Manjaca kod Banja Luke 1992.godine,te ih osudilo na ukupno 36 godina zatvora.Preinacenom presudom Vrhovnog suda RS-a od 7.novembra prosle godine Bulatovic je dobio 11 godina zatvora,Teodorovic osam i Gajic sest godina.
Dragan Barjaktarevic,Radenko Vucenovic i Miodrag Topic,koji su optuzeni za isto kazneno djelo,oslobodjeni su zbog nedostatka dokaza.


MANJACA
Logor Manjaca otvoren je 12.septembra 1991.godine,a iako se ukupan broj zatocenika ne moze precizirati,
sigurno je kako je u ljeto 1992.godine bilo zatoceno oko 3700 osoba,sto je potvrdio Medjunarodni crveni kriz.Ovaj bivsi vojni poligon,koji je bio pod ingerencijom nekadasnje Vojske RS-a,bio je opasan bodljikavom zicom,sa strazarima,a svakodnevno su zatoceni Bosnjaci i Hrvati bili podvrgavani ispitivanjima uz samare,batinjanje i mucenje.Neki su sa tih"razgovora"bili donoseni jer nisu mogli hodati.Neke su odvodili u samice na"posebne tretmane"...


PUCANO NA AUTOMOBIL MURATA TAHIROVICA
Na vozilo predsjednika Saveza logorasa BiH Murata Tahirovica,koji se vracao sa skupa na Manjaci gdje je obiljezeno 15.godina zatvaranja ovog logora,pucano je u subotu u poslijepodnevnim satima.Tahirovic je u kratkoj izjavi,datoj u 16.50 sati,kazao da niko nije povrijedjen,samo je uslijed pucnjave razbijena zadnja sajba vozila.
("Oslobodjenje")

- 17:06 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< prosinac, 2007 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

  • rokenrol

Linkovi